Lenovo ThinkBook 16p Gen 4
recenze

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4

Pracant pro náročné
1

Lenovo se na českém trhu proslavilo špičkově vybavenými ThinkBooky, které jsou synonymem pro odolné šasi, vysoký výkon i chytré funkce zvyšující produktivitu. Jak si v tomto kontextu vedl 16" Lenovo ThinkBook 16p Gen 4, který se může chlubit grafickou jednotkou NVIDIA GeForce RTX 4060 a procesorem Intel Core i7?

Ačkoliv se na mobilenet.cz věnujeme spíše menším, tedy i relativně snadno přenositelným notebookům (dříve označovaným tako jako ultrabooky), čas od času je potřeba vyšší výkon, velký displej a nadstandardní konektorová výbava, což se projeví také na rozměrech a hmotnosti. Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 jsme konkrétně mohli používat během veletrhu MWC 2024, kde nám posloužil jako přenosná střižna. Jaké jsou naše dojmy z tohoto notebooku pro náročné?

Lenovo ThinkBook 16p Gen4 jako pracovní nástroj. Zkušenosti z MWC

Technické parametry Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 i7/16 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce354,6 × 255 × 19,9 mm, 2 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 16" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetIntel Core i7 13700H, , GPU: NVIDIA GeForce RTX 4060
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory4× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémWindows 11
Akumulátor80 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnost, 49 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V pečlivě zabalené krabici najdeme kromě notebooku také napájecí adaptér skládající se ze dvou částí. Lenovo dále nabízí celou řadu dokoupitelného příslušenství, z něhož jsme si mohli vyzkoušet pěkně polstrovaný batoh či třeba powerbanku, s níž lze nabít notebook, telefon i jinou elektroniku.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: těžká váha s Magic Bay

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 byl poprvé představen již na veletrhu CES 2023, kde výrobce zároveň uvedl velmi zajímavý systém modulárního příslušenství s označením Magic Bay, který je dostupný v některých regionech. Během našeho mírně netradičního testu v rámci veletrhu MWC 2024 jsme si jej sice vyzkoušet nemohli, neboť se v ČR ani oficiálně nenabízí, přesto mi přijde, že stojí za zmínku.

Moduly Magic Bay lze velmi snadno nacvaknout na zadní stranu víka, přičemž lze tímto způsobem aplikovat Magic Bay Webcam, což je 4K kamerka s velkým senzorem, který lze otočit o 180 stupňů, čímž se stane zadní kamerou notebooku. S videozáznamem pak souvisí i druhá vychytávka, kterou je Magic Bay Light, což je LED přisvícení s několika stupni regulace výkonu, které zlepší výslednou kvalitu videa. No a třetím modulem je Magic Bay LTE, což je internetový modem.

Samotné zpracování odpovídá ceně, těšit se můžete na prémiové celokovové šasi v dvoubarevném (šedém) provedení. Notebook vypadá poměrně nenápadně, přesto stylově, pouze je nutné počítat s tím, že s hmotností 2,2 kg se jedná spíše o zařízení, které s sebou nebudete chtít neustále přenášet. Pokud ano, rozhodně je dobrým nápadem sáhnout po batohu, který jsme používali i my, namísto aktovky. Při detailním pohledu lze rovněž pozorovat celou řadu chladících průduchů i bohatou sadu konektorů, k nimž se záhy dostaneme.

Klávesnice, touchpad a konektory


Pokud hledáte komfortní klávesnici, které nechybí ani numerický blok, jste zde na správné adrese. Klávesnice má příjemný zdvih i rozestupy a spokojeni jsme byli rovněž s touchpadem, který je dostatečně velký a pohotově reaguje na dotyk. Zřejmě není potřeba dodávat, že podsvícení je regulovatelné a výrobce nezapomněl ani na čtečku otisků prstů či biometrické rozpoznávání tváře. Dokonce neschází ani bezpečnostní prvek nad obrazovkou, kde je posuvná (integrovaná) krytka, pomocí níž lze fyzicky zaclonit průzor selfie kamerky. Působivý je rovněž úhel, pod nímž lze notebook rozevřít (takřka do úplné roviny), který umožní relativně pohodlně pracovat, i když máte třeba notebook na kolenou po cestě vlakem.

Po stránce konektorové výbavy se lze spolehnout na dvě USB-C typu 3.2 Gen. 2 (s podporou Thunderboltu 4), 3,5mm jack i dvě USB-A na zadní straně (rovněž typu 3.2 Gen. 2). Kromě toho na těle najdeme slot pro paměťové karty SD, HDMI standardní velikosti typu 2.1, tedy se schopností přenosu 8K 60Hz obrazu na externí monitor, i speciální port pro napájení dodávaným adaptérem. Vzhledem k velikosti zařízení nám scházel pouze ethernetový port, který má stále své opodstatnění, i když jej lze pochopitelně (stejně jako mnohé další konektory) zastoupit pomocí hubu. Potěší naopak praktické umístění konektorů na zadní straně.

Líbilo se nám
  • biometrické rozpoznání uživatele
  • celokovové šasi
  • bohatá konektorová výbava umístěná prakticky vzadu
  • zajímavý modulární systém Magic Bay, který však u nás není dostupný
Nelíbilo se nám
  • bez ethernetového portu

Displej: bezproblémová podívaná

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 disponuje 16" matným zobrazovacím IPS LCD panelem, který má relativně tenké rámečky i více než dostačující 3,2K rozlišení (3 200 × 2 000 pixelů). Pro profesionály pak bude jistě důležité i 100% pokrytí barevného prostoru DCI-P3 či maximální jas 430 nitů. Nasazení matného či lesklého povrchu obrazovky přichází s vlastními výhodami a nevýhodami, v našem případě jsme však byli s obrazovkou i jejím jasem spokojeni. Nutno však dodat, že jsme zařízení používali zpravidla v interiéru, kde to má pochopitelně výrazně snazší než venku, kdy by již maximální jas nemusel v některých případech tak docela stačit.

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4
Líbilo se nám
  • kvalitní obrazovka s jemným rozlišením

Zvuk: Harman Kardon nezklame

Notebook se chlubí dvojicí basových reproduktorů a stejným počtem „tweeterů“ obstarávajících vysoké frekvence (ve všech případech o výkonu 2 W), na nichž spolupracovali odborníci z Harman Kardon. Výsledkem je vysoce kvalitní reprodukovaný zvuk, který se může chlubit solidními basy, stejně jako schopnost kvalitního audiozáznamu během (video)hovorů. Za výhodu lze považovat i již zmíněný 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • vysoká kvalita zvuku

Výkon hardwaru: uspokojí i ty nejnáročnější

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 je po stránce výkonu skutečným monstrem, a to i když nesáhnete po nejvyšší konfiguraci, která využívá Intel Core i9 13900H Raptor Lake. V našem případě jsme měli k dispozici verzi s Intel Core i7-13700H a 16 GB DDR5S RAM. Kromě níže přiložených screenshotů vybraných benchmarků jsme tuto oblast detailně popsali v přiložením videu, kde se dozvíte, jak se s takovýmto hardwarem, včetně grafické jednotky NVIDIA GeForce RTX 4060, pracuje.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon

Výdrž baterie: nezklame vás

V notebooku najdeme integrovanou baterii o kapacitě 80 Wh, která má dle výrobce zvládnout až 10 hodin používání, i když bude pochopitelně velmi záležet na konkrétním scénáři. V našem případě jsme většinu času pracovali připojeni k napájení pro bezproblémové využití maximálního výkonu. Pozitivní rozhodně je, že notebook není nutné nabíjet pouze originálním adaptérem o brutálním výkonu 230 W, ale klidně i skrze USB-C za využití technologie Power Delivery či třeba powerbankou Lenovo (viz video), která spolehlivě nabije také telefon či jinou elektroniku. Nevýhodou originálního adaptéru je pak vysoká hmotnost i relativně velké rozměry. V tomto ohledu je škoda, že výrobce nevyužil technologii GaN, která by umožnila zachovat vysoký výkon, avšak snížit rozměry i hmotnost.

Líbilo se nám
  • velmi výkonné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • originální adaptér je velký a těžký

Software a konektivita: moderní Wi-Fi, ale také bloatware

Po stránce bezdrátové konektivity se lze spolehnout na moderní Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.1, spokojeni jsme však nebyli s nasazením zbytečného kontroverzního bloatwaru McAfee, který se velmi často připomínal otravnými vyskakovacími okny.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6E
Nelíbilo se nám
  • otravný bloatware

Zhodnocení

Lenovo ThinkBook 16p Gen 4 je špičkový kus hardwaru s povedeným displejem, velmi výkonnou grafickou jednotkou i více než solidní konektorovou výbavou, která by měla uspokojit i náročnější uživatele. Vytknout lze tak snad jen podle nás trochu zbytečnou absenci ethernetového portu a instalaci otravného bloatwaru.

Konkurence

Ti, kteří preferují Apple, mohou sáhnout po MacBooku Pro s proprietárními čipsety cupertinského výrobce, jež se chlubí fantastickým výkonem i vysokou energetickou efektivitou. Těšit se mohou rovněž na solidní konektorovou výbavu a ještě lepší displej.

Apple MacBook Pro 16" (2023) 1 TB

Konstrukce356 × 248 × 16,8 mm, 2 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejMini LED, 16,2" (3 456 × 2 234 px)
ProcesorApple M2,
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (100 Wh)

Zajímavou alternativou může být Surface Laptop 5, který nabídne skvělý displej s poměrem stran 3:2 (avšak pouze IPS LCD), povedenou klávesnici i reproduktory. Nevýhodou je vyšší hmotnost či slabší konektorová výbava.

Microsoft Surface Laptop 5 13,5

Konstrukce308 × 223 × 14,5 mm, 1 297 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Procesor
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (47 Wh)

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

lenovo-thinkbook-16p-gen-4
Klady
  • dva druhy biometrického rozpoznání uživatele
  • podpora velmi výkonného nabíjení
  • kvalitní dílenské zpracování
  • solidní konektorová výbava
  • špičkový výkon
Zápory
  • bez ethernetového portu
  • otravný bloatware McAfee