Huawei P30
recenze

Huawei P30

Levnější neznamená horší
37

Huawei P30 lze brát jako vlajkový model čínského výrobce určený těm, kterým částky s dvojkou na začátku připadají zcela absurdní. S klasickou P30 totiž získají takřka vše, po čem lze toužit: výkonný procesor, trojitý fotoaparát, kvalitní AMOLED displej nebo i moderní věci jako je čtečka otisků v displeji či velmi svižné nabíjení. To vše může být vaše za 16 tisíc korun.

Najít na dnešním trhu cenově dostupný vlajkový model s moderní výbavou bývá často neřešitelný úkol. Věhlasné značky se v tomto segmentu nejspíš nadobro přesunuly nad hranici 20 tisíc korun. O jakémsi pokusu toto zvrátit však lze hovořit u Huawei. Jeho novinka P30 má totiž moderní displej i procesor. Přihazuje trojici kvalitních fotoaparátů a cenu drží pod 16 tisíci. Je to recept na úspěch, nebo je ústupků příliš mnoho?

Huawei P30 – videorecenze

Technické parametry Huawei P30

Kompletní specifikace
Konstrukce149,1 × 71,4 × 7,6 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:12 hodin
Dostupnostbřezen 2019,

Obsah balení

Základní balení působí vcelku nudně, avšak najdete v něm vše podstatné. Kromě samotného telefonu je to větší nabíječka, USB kabel a pecková sluchátka. V menší krabičce je pak vloženo ještě silikonové pouzdro. Ovšem pozor, to se nemusí nacházet v balení vždy – například Vodafone jej do balení nevkládá.

Konstrukční zpracování: zajímavé barvy

Huawei v rámci designu zdánlivě nic světoborného nevymýšlel. Zvolil již roky osvědčený model, který je na první pohled líbivý. Například námi testovaná verze působí bílým odstínem. Stačí však telefon různě pootáčet a odstín se mění do světlemodré až fialové barvy. Kromě tohoto gradientně bílého odstínu je k dispozici tmavší, gradientně modrá též zvaná Aurora, a také decentní černá. Aby telefon nevypadal vyloženě nudně (někomu se barvičky přeci jen mohou přejíst), celé tělo obepíná lesklý kovový rámeček. Poměrně zajímavě pak působí naprosté zkosení onoho rámu na spodní a horní hraně.

Huawei P30
Při položení na stůl se kývá.

Upřímně jsem si hned vzpomněl na doby, kdy bylo možné některé telefony „postavit“ a v této poloze ponechat. S Huawei P30 to však snadno nejde. Za vše může poměrně masivní modul hlavních fotoaparátů, který telefon vždy překlápí. To jsme však od důležitých věcí odbočili, tedy vyjma faktu, že zadní strana není rovná a lehce se po položení na rovnou tvrdou podložku kýve. Podstatné ale je, že telefon velmi příjemně padne do ruky – holt není nad obliny. Ovládání je vyloženě pohodlné, tlačítka jsou po ruce. Kaňkou na kráse je paradoxně takřka bezrámečkový displej, protože dosáhnout až úplně dolů je pro palec ruky již nepříjemné.

Výrobce musíme pochválit za přítomnost USB-C konektoru i 3,5mm jacku, což je příjemná změna oproti dražšímu P30 Pro. Oba konektory najdete na spodní hraně. Telefon se pyšní také zvýšenou odolností, leč pouze dle certifikace IP53, a proto jej do vody určitě neházejte. Na těle najdete ještě menší šuplíček, který pojme až dvě nanoSIM karty. Je hybridní, tudíž lze jednu SIMku nahradit paměťovkou.

Huawei P30

Zpracování telefonu je naprosto prvotřídní, v tomto ohledu patří Huawei k dnešní špičce. Více než nějaké nedodělky v konstrukci vás můžou trápit otisky prstů ulpívající na těle zařízení. Eliminovat je můžete nasazením ochranného silikonového krytu, který někteří dostanou v balení.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • 3,5mm jack
  • skvěle padne do ruky
  • pohodlná tlačítka na pravém boku
Nelíbilo se nám
  • magnet na otisky prstů

Displej s vestavěnou čtečkou otisků prstů: nezklamal

Displej s úhlopříčkou 6,1 palců je pastvou pro oči za všech podmínek. Působí totiž, že nikde nekončí, a to navzdory tomu, že na rozdíl od svého dražšího bratříčka není zakřivený. Dojem mírně kazí jen malý kapkovitý výřez v horní část. V nastavení je však lze opticky skrýt. Podání barev je na AMOLED panelu vynikající a Full HD+ rozlišení více než dostatečné. Vhod přijde komfortní režim, který je šetrnější k očím. Ačkoliv zde máme AMOLED displej, chybí zde informování o zmeškaných událostech formou Always-on režimu. Nedostalo se dokonce ani na informační diodu.

Huawei P30

Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů, což je jednoznačně plus. Huawei zvolil starší optickou technologii a rozpoznání prstu není nejrychlejší. Nejde však o nic hrozného, zejména pokud nejste zmlsaní ultrazvukovými čtečkami od Samsungu. O ochranu displeje se stará tvrzené sklo, avšak nejde o Gorilla Glass.

Huawei P30
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • skvělá čitelnost za všech podmínek
  • čtečka otisků přímo v displeji
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda i Always-on režim
  • někomu může vadit výřez v displeji

Zvuk: solidní základ

V případě zvuku bude většina zájemců spíše spokojena. Reproduktor je na spodní hraně, hraje hlasitě a nelze mu upřít celkem slušnou kvalitu. Stereo bychom viděli raději, ale i zde jsme spokojeni.

Výstup do sluchátek je standardní, dodávaná sluchátka pak využijí spíše jen skutečně nenároční posluchači, případně příznivci handsfree.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasitý reproduktor

Výdrž baterie: slušný standard

Huawei do levnějšího modelu nasadil baterii s kapacitou 3 650 mAh, což je solidní průměr. Výdrž nás vyloženě nezklamala. Jeden celý den je jistotou, dva dny pak možností, pokud se uskromníte s používáním. Vyloženě potěší svižné 22W nabíjení, kdy telefon dočerpá energii za hodinku a deset minut. Výkon je tedy nižší než u dražšího modelu Pro, avšak stále jde o velmi rychlé doplnění energie. Bohužel se již nedostalo na bezdrátové nabíjení – zde Huawei ušetřil. Řešením v tomto směru může být dokoupení oficiálního pouzdra s nabíjecí cívkou.

Huawei P30
Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Výkon hardwaru: buďte nároční

Kde se naopak nešetřilo je hardware. Jinými slovy je zde plná polní od Huawei, což znamená moderní procesor Kirin 980 kombinovaný s 6GB operační pamětí. Nadále sice přetrvává trošku agresivní správa RAMky, ale je to lepší než dříve.

Benchmark testy

Více než dostatečná je 128GB interní paměť, ze které reálně zbývá 112 GB volných. Navíc ji lze rozšířit paměťovkou, byť nestandardního typu nanoSD. Má to hned několik nevýhod. Paměťovky vyrábí jen Huawei, jsou drahé a existuje jen málo kapacit.

Líbilo se nám
  • štědrý úložný prostor
  • výkonný procesor
  • velká RAM
Nelíbilo se nám
  • nestandardní typ paměťových karet

Konektivita: nač si vzpomenete

Patrně netřeba dodávat, že Huawei ve svém špičkovém modelu nabízí veškerý komfort konektivity. Neupřeme mu ale chvíli slávy a možnosti si proběhneme. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE, přičemž maximální rychlost činí 1,4 Gb/s. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky GPS, GLONASSu, BeiDou i Galileu. I na moderním telefonu ale můžete řešit různé potřeby drátově. Nechybí proto USB-C či podpora funkce USB host. K telefonu tak připojíte například flashku, externí disk nebo myš.

Líbilo se nám
  • rychlá mobilní data
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • všechny geolokační služby

Fotoaparát: vždy po ruce

Dostáváme se k trojitému zadnímu fotoaparátu, který zájemce bude zajímat zřejmě nejvíce. Hlavní snímač má vysoké 40megapixelové rozlišení, ve kterém můžete i fotit. Lze však rozlišení snížit i na 10 megapixelů, přičemž snímky jsou opravdu špičkové.

Huawei P30

Fotografie jsou ostré po celé ploše, barvy jsou věrné a šum v podstatě neexistuje. Huawei také v dané cenové hladině vyniká nočními snímky. Pakliže nastavíte nižší rozlišení, získáte okamžitý přístup k dalším dvěma fotoaparátům, například k 16megapixelovému ultraširokoúhlému objektivu se 120° záběrem a kvalitou, za kterou se rozhodně nebudete stydět.

ultraširokoúhlý objektiv, klasický objektiv, 3× optické přiblížení a hybridní 5× přiblížení
ultraširokoúhlý objektiv, klasický objektiv, 3× optické přiblížení a hybridní 5× přiblížení
ultraširokoúhlý objektiv, klasický objektiv, 3× optické přiblížení a hybridní 5× přiblížení
ultraširokoúhlý objektiv, klasický objektiv, 3× optické přiblížení a hybridní 5× přiblížení

Trojlístek kompletuje 8megapixelový teleobjektiv s možností trojnásobného optického přiblížení. Hybridní zoom dosáhne na pětinásobné přiblížení a výsledky jsou nadále velice slušné, a to především za dobrého světla.

Ukázkové fotografie

Dostáváme se k čelní kamerce, která má vysoké 32megapixelové rozlišení a nachází se v již zmíněném výřezu. Kvalitou potěší zřejmě úplně všechny, pro selfies je jako dělaná.

Huawei P30
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn ve 4K rozlišení, ovšem jen se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je slušná, ale na absolutní špičku mírně ztrácí. Video občas působí lehce trhaně.

Huawei P30 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • tři kvalitní zadní fotoaparáty
  • kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • video záznam spíše jen průměrný

Software: postarší Huawei

Prostředí může být stále pro některé trošku problém. Huawei si totiž jde svou cestou a nad Androidem 9.0 Pie bdí vcelku masivní nadstavba EMUI. Je zde několik aplikací navíc, zcela chybí menu, které však lze pod názvem Šuplík aktivovat, a změněný je i vzhled ikonek. Prostředí působí trochu složitější, než se dnes nosí. Nemusí to však být na škodu a poměrně brzy se v něm zorientujete. Osobně jsem si oblíbil ovládání pomocí gest, kdy zcela zmizí spodní řádek s tlačítky. Optimalizace je pak provedena na jedničku – vše běží přesně tak, jak byste rádi viděli.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace prostředí
  • možnost ovládání gesty
Nelíbilo se nám
  • prostředí působí zbytečně složitě

Zhodnocení

Huawei P30 působí velmi vyváženým dojmem. Moderní vzhled se tu snoubí s velkým a kvalitním displejem. Majitel se může spolehnout na skutečně výkonný hardware, soustavu kvalitních fotoaparátů či svižné nabíjení. Třešničkou na dortu může být čtečka otisků prstů přímo v displeji. Cena 16 tisíc korun přitom rozhodně není vysoká, s ohledem na ni telefonu není téměř co vytknout. Hodila by se snad jen vyšší odolnost než IP53. Cestu k zákazníkům si P30ka i tak spolehlivě najde. Co na to konkurence?

Možná největší překážkou v úspěchu bude představovat loňský Huawei P20 Pro. Má podobné fotoaparáty, avšak nabízí navíc ještě vyšší odolnost, a to při stejné ceně. Rozhodovat bude zřejmě design či umístění čtečky otisků prstů, která je u staršího modelu pod displejem a nikoliv přímo v něm.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Pokud tolik nelpíte na fotografických možnostech, můžete sáhnout po Samsungu Galaxy S9, který má obdobnou výbavu a přihazuje zvýšenou odolnost i podporu bezdrátového nabíjení. Fotoaparát však nevidí tak do dálky a ani tak do šířky. Cena je podobná.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Ušetřit lze koupí nového Xiaomi Mi 9, který má podobný vzhled, ale například ještě výkonnější procesor. Cenově vychází o dva tisíce korun levněji.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh
huawei-p30
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • 3,5mm jack
  • kvalitní a velký displej
  • slušná čtečka otisků v displeji
  • velmi rychlé nabíjení
  • výkonný hardware
  • kvalitní trojice fotoaparátů
Zápory
  • méně přehledné prostředí
  • odolnost jen dle certifikace IP53
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • modul fotoaparátů vystupuje nad okolí
Diskuze ke článku
Trabzon
Telefon je to skvělý, ale fotak má mouchy, kdo ma porovnání s p20, tak hodně pocítí chybějící optickou stabilizaci u focení. Takže za mě shrnuto , proti p20 vše o míle lepší, jen foťák zaostává. p.s. asi proto nechtějí na DxO zveřejnit výsledek.
Pavel Hušek
Úplně mi tu chybí srovnání fotoaparátu s modelem P30 Pro. Což dle mého názoru zajímá velkou část zájemců, kteří chtějí trochu menší telefon než je Pro verze.
Kapitola zabývající se fotoaparátem spíš připomíná výtah z marketingových materiálů.
Blue Sun
Blue Sun
Není to příliš přerostlá plácačka, jak je dnes moderní. To je rozhodně fajn. Výkon se od vrcholného modelu tak nějak očekává, tam není nic divného.
Ale ten foťák, ten foťák... Nakonec nejlíp vypadají fotky z objektivu s trojnásobným přiblížením. Udělat dobrý ultraširokoúhlý objektiv a objektiv, který svou optikou dovede "nakrmit" 40 MPix je prostě trošku vyšší liga, než co je možné nacpat do mobilu. Ale lidi na číslíčka slyší, jen si ten výsledek už pak nedomyslí.
David
Příšerná recenze, hrozně odbytá :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze