Huawei P10 Plus
recenze

Huawei P10 Plus

Pan fotograf
35

Již Huawei P10 potrápil ty nejlepší telefony současnosti. Nyní jsme ovšem otestovali P10 Plus, který je nejen větší, ale v mnoha ohledech i lepší. Zmínit musíme fotoaparát s ještě nižší světelností a zapomenout nesmíme ani obrovský výkon, větší baterii nebo třeba poslední dobou opomíjený, ale praktický infraport. Jak to vše funguje v praxi a co na to konkurence?

V recenzi Huawei P9 Plus jsme u tohoto velikána objevili hned několik nedostatků, které by si model v dané cenové relaci a s přihlédnutím ke konkurenci neměl dovolit. Nedávný test 5,1palcového P10 nám ovšem ukázal, že se Huawei poučil. Bude to platit i pro větší P10 Plus?

Obsah balení

Rozkládací krabička se v polovině rozvine, s otevřením tak nemusíte kvůli podtlaku zápasit. Jde možná o drobnost, ale i ta hned na začátek potěší. V balení naleznete telefon, pecková sluchátka, transparentní obal, kabel s koncovkami USB-A a USB-C a samozřejmě rychlou 5V nabíječku.

Technické parametry Huawei P10 Plus 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 74,2 × 7 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (3 968 × 2 976), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:34 hodin
Dostupnostduben 2017, 21 999 Kč

Huawei P10 Plus – videopohled

Design a konstrukce: žádné velké výstřelky

Huawei vsadil na osvědčenou strategii. Celokovovým tělem nejde nic zkazit. V námi testované grafitově černé se sice nejedná o žádného šviháka, ale v konečném důsledku to ani nevadí. Většina telefonů stejně skončí v obalu, v případě P10 Plus zřejmě přímo v tom dodávaném v balení. Zadní kovová strana pak také méně klouže a nebude ani magnetem na otisky prstů. Jak se zdá, obal je ze strany Huawei tou správnou volbou. Nutno podotknout, že po nasazení obalu telefon trochu změní barvu – záda se zdají být světlejší.

P10 Plus není žádný drobek, rozměry 153,5 × 74,2 × 7 mm jsou toho důkazem. Hmotnost 165 gramů je na tak velký telefon v normě. S těmito parametry je již jasné, že telefon nelze ovládat jednou rukou. Ovládání sice pomáhá chytré senzorické tlačítko pod displejem. To umí zastoupit klasickou androidí trojici navigačních tlačítek, ale to stále nemění nic na tom, že telefon už je prostě moc velký.

Na přední straně mimo 5,5palcového displeje a multifunkční čtečky otisků prstů najdeme také LED diodu. Nachází se v levém horním rohu a svítí jen velmi decentně, takže ji snadno přehlédnete. Bohužel ji ani v nastavení nepřizpůsobíte.

S přihlédnutím k ceně 22 tisíc korun nám zde chybí voděodolnost, kterou konkurence nabízí.

Na bocích najdeme vše, co bychom zde čekali, dokonce i s malým překvapením. Ovládací tlačítka jsou správně umístěna a jejich stisk je příjemný. Tlačítko pro zapnutí navíc díky zdrsnění snadno poznáte po hmatu. Mimo reproduktoru a USB-C konektoru Huawei nezanevřel ani na 3,5mm jack a dokonce zde máme ještě infraport. Ten sice začíná být opomíjený, ale na praktičnosti nic neztratil ani v dnešní době. Po detailnějším zkoumání si na bocích a následně i na zadní straně všimnete anténních předělů. Minimálně v námi testované grafitově černé nejsou ale téměř neviditelné.

Na českém trhu se zatím setkáme pouze s touto grafitově černou. Ta je sice decentní, ale vaše okolí příliš nezaujme. Huawei to umí i lépe. Na druhou stranu, pokud nechcete příliš nápadný model, bude vám tato varianta vyhovovat.

Z designu a zpracování nejsme zklamáni, ale ani nijak nadšeni. Ergonomie je dobrá a uživatelé obdobně velkých telefonů budou spokojeni. S přihlédnutím k ceně 22 tisíc korun nám zde chybí voděodolnost, kterou konkurence v podobě Samsungu, LG i Applu nabízí. Huawei vstoupil do elitní ligy a na podobné srovnání si musí zvyknout. Bohužel pro Huawei tak musíme říci, že i když čínský výrobce neudělal nic vyloženě špatně, na konkurenci trochu ztrácí.

Líbilo se nám:

  • neutrální design
  • celokovové tělo
  • umístění tlačítek a čtečky otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • snadno zapadne v davu levnějších telefonů

Displej: pixel vytlačuje pixel

5,5palcový IPS zobrazovač nabídne rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů. Jemnost 534 bodů na palec hovoří za vše. Pokud k tomu přidáme dostatečnou škálu jasu a nadprůměrně bohaté nastavení teploty barev, případně filtr jednotlivých barev (nejen noční režim s filtrem modrého světla), tak se dostáváme na absolutní špičku. Displej zde sice není od hrany ke hraně, ale na kvalitě mu to nijak neubírá a můžete se na něj spolehnou i na přímém světle, případně při pohledu z ostrých úhlů.

Huawei P10 Plus

Uživatelé si hned nemusejí všimnout již nalepené fólie na displeji. Tyto praktické detaily mám u Huawei skutečně rád. Pokud byste se fólii přece jen rozhodli odstranit, tak můžete počítat s ochranou v podobě Gorila Glass 5. Pouze pozor na slabší oleofóbní vrstvu. Osobně doporučuji fólii nechat, popřípadě ji později vyměnit za jinou či tvrzené sklo – u 5,5palcového zařízení taková ochrana už určitě stojí za zvážení.

Nepříliš schopnou notifikační LED diodu bohužel nekompenzuje ani tzv. ambientní (neboli Always On) displej. Taková funkcionalita zde prostě a jednoduše úplně chybí.

Líbilo se nám:

  • jemný displej (534 bodů na palec)
  • skvělé pozorovací úhly
  • široké možnosti nastavení
  • přítomnost notifikační LED diody

Nelíbilo se nám:

  • notifikační dioda by mohla být výraznější
  • nedisponuje ambientním displejem

Zvuk: do filharmonie to nebude

Absence stereo reproduktoru by některé mohla zklamat, ale obecně s hlasitostí i kvalitou zvuku problém není. Ano, mohlo by to být lepší, ale špatné to není. Na zhlédnutí kratšího videa nebo i občasné koukání na film, na to vše reproduktor stačí.

Huawei P10 Plus

Většinu času při poslechu hudby navíc stejně strávíte se sluchátky v uších. Ta jsou již součástí balení, hrají dobře a budete plně spokojeni.

Nelíbilo se nám:

  • pouze mono reproduktor

Baterie a výdrž: konečně vytrvalec

Při testování Huawei P10 jsme se potýkali s neustálým stahováním aktualizací, které výdrž baterie značně ovlivňovalo. U menšího modelu sice baterie nebyla vysloveně slabá, ale náročný den jsem s telefonem nezvládal. S větším P10 Plus a baterií s kapacitou 3 750 mAh již není problémem ani takový velmi náročný den. A velmi náročným dnem myslím více jak 15 hodin provozu. Ano, i takovou nálož P10 Plus zvládlo. Bez problému tak vydrží i dva méně náročné dny. A to se stále bavíme o standardním režimu. K dispozici máte i úsporný režim s omezením aktivit na pozadí, případně je tady i režim ultra, který povolí souběžný provoz pouze šesti vybraných aplikací.

Huawei P10 Plus

V našem testu streamování Full HD videa vydržel Huawei P10 Plus téměř 11 hodin, a to jen potvrzuje tvrzení výše. Rychlonabíjení následně dostává svému názvu: za 30 minut máte 40 procent baterie, za hodinku jste na 80 procentech a pokud vydržíte ještě další půl hodinu, tak budete mít plnou nádrž. Chybět by vám mohlo jen bezdrátové nabíjení.

Líbilo se nám:

  • dostatečná výdrž i v náročných dnech
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • absence bezdrátového nabíjení

Hardware a výkon: Číňan na steroidech

Pod kapotou tepe osmijádrový procesor Kirin 960, kterému sekunduje hned 6 GB RAM. Telefon polovinu RAM běžně zaplní, ale to je jen ku prospěchu věci. Přechod na již spuštěné aplikace probíhá skutečně okamžitě a v záložkách internetového prohlížeče vám zůstane načtená snad každá stránka. Například v benchmarku AnTuTu dosáhl telefon na téměř 140 tisíc bodů. Zcela plynule na telefonu běží i náročné hry. Nejen na hry se potom hodí 128GB úložiště, byť pro vaše data zůstane volných necelých 100 GB. Pokud by vám to nestačilo, můžete rozšířit paměť pomocí microSD karty. Bohužel na ni nepřesunete aplikace.

Benchmarky

Líbilo se nám:

  • vysoký výkon
  • 128GB úložiště

Nelíbilo se nám:

  • aplikace nelze přesunout na microSD kartu

Uživatelské prostředí: pod taktovkou EMUI 5.1

Nad Androidem 7.1 běží nadstavba EMUI, a to již ve verzi 5.1. Obvykle bychom zde psali, že máte zapomenout na vstup do menu aplikací a podívat se na okolní plochy. V základu to tak skutečně je a u Huawei už to považujeme za zažitý standard. Nově ale telefon umožňuje zvolit i prostředí s vyhrazeným menu pro aplikace, Huawei ho nazývá „šuplík“.

Nejen díky výkonu, ale také skvěle optimalizovanému prostředí je vše rychlé. Samozřejmost představuje chod dvou aplikací na jedné obrazovce, ani to neubere P10 Plus na rychlosti odezvy.

Velmi chytrou funkcí je dvojení aplikací, které vám umožní se přihlásit do dvou účtů najednou, typicky na Facebooku nebo WhatsAppu. Můžete tak snadno odlišit soukromý život od pracovního.

Velká změna související s ovládáním se uskutečnila pod displejem. Tam se nachází rychlá čtečka otisků prstů, která se svojí spolehlivostí bude řadit k těm nejlepším na trhu. Ovládání systému jejím prostřednictvím je velmi intuitivní. Krátké tapnutí vás vrátí o krok zpět, dlouhé až na domovskou obrazovku a swipem se dostanete do multitaskingu. Vše navíc doprovází haptická odezva. Líbí se mi, že palcem vždy mířím na střed, nemusím měnit úchop a telefonu tak nehrozí ztráta rovnováhy a pád, typicky při zhoršených podmínkách ovládání v MHD či za chůze. Pokud byste si nezvykli, lze aktivovat i androidí tlačítka na displeji a senzorické tlačítko pod ním využívat jen jako čtečku otisků prstů. Osobně k tomu nevidím důvod. Možná pouze v případě, že otiskem prstu autorizujete aplikace s potřebou vyššího zabezpečení, typicky internetové bankovnictví. Taková multifunkční čtečka otisku prstů by si zasloužila i funkci touchpadu, aspoň v některých aplikacích. Aktuálně ovšem posouvat webovou stránku nebo přecházet mezi obrázky v galerii neumí.

Líbilo se nám:

  • optimalizované prostředí
  • EMUI a jeho široká možnost nastavení

Multimediální funkce: infraport žije

Začněme aplikací Hudba, kterou si Huawei přizpůsobil. Bohužel chybí ekvalizér, ale zvládne například i zobrazovat text písničky, tedy samozřejmě v případě, že jím soubor disponuje. Podpora FM rádia bohužel chybí. Pokud se přesuneme k videím, tak ani zde nebudete mít problém se všemi typickými formáty a dokonce ani s českými titulky. Galerie fotek je také přehledná a můžete si vybrat mezi uspořádáním dle časové osy, alb nebo GPS souřadnic. Potěší také fakt, že bloatware je téměř nulový a mimo aplikací jako Booking.com, Twitter nebo WPS Office zde nic dalšího nenajdete.

Za třešničku na dortu považuji infraport. Přes něj jsem totiž ovládal televizi a Hi-Fi soustavu. Multimédia v mém bytě tak dostala nový rozměr. Znáte to – sednete si a ovladač leží daleko od vás, případně v jiné místnosti nebo bůhví kde. S P10 Plus ovladače neřešíte.

Líbilo se nám:

  • podařené multimediální aplikace
  • infraport umožní pohodlnější multimediální zážitky

Nelíbilo se nám:

  • chybí ekvalizér
  • nemá FM rádio

Fotoaparát: Pan fotograf

Dvojice, respektive trojice fotoaparátů, je tím hlavním lákadlem, ostatně totéž platí i u menšího modelu P10. Hlavní fotoaparát disponuje 12Mpx RGB (barevným) a 20Mpx monochromatickým (černobílým) snímačem s optickou stabilizací a především se světelností f/1.8. Zapomenout nesmíme ani na přisvětlovací LED diodu, laserové ostření a na zakomponování celé soustavy do těla telefonu – čočky z něj nevystupují ani o píď.

Huawei P10 Plus

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné. Tahem z pravé části displeje vyvoláte základní nastavení a swipenutím z levé části zase režimy. Několik režimů a nastavení máte navíc již v náhledu, například portrétní režim či režim manuálního nastavení hloubky ostrosti. Pokud by vám to nestačilo, tak si tahem od spouště můžete aktivovat plný manuální režim.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie můžete pořizovat v maximálním rozlišení 20 Mpx, kdy není možné zoomovat. Pokud snížíte rozlišení na 12 Mpx, tak lze využít dvojnásobný bezztrátový zoom a následně i klasický digitální.

Fotografie jsou vysoké kvality a nebudou se bát srovnání s těmi nejlepšími fotomobily. Dokonce i za tmy jsou výsledky dobré, i když jsme možná čekali ještě o trochu více, zejména by se hodil šetrnější postprocessing. P10 Plus ale fotí skvěle a konkurence se hodně zapotí. Možná se níže v některých případech koukáte i na nejlepší fotografie, které lze aktuálně mobilem pořídit.

Jak vidíte, fotografie jsou skutečně skvělé – dobré barvy, hodně detailů. Co vytknout? Jedině v portrétním režimu, případně na malé clonové číslo, narazíme na hranice a telefon si ne vždy s danou kompozicí poradí. Konkurence na tom ale není o nic lépe a pokud srovnáme vydařené fotografie, tak si P10 Plus vede opět velmi dobře.

Možnosti pořizování videa jsou na telefon opět vysoce nadprůměrné. Spolehnout se můžete na 4K se 30 FPS i 1080p s 60 FPS. Rychlé přeostřování je samozřejmostí a problémem nejsou ani přechody stínů a ostrého světla.

Huawei P10 – testovací video, 1080p, 60 FPS

I přední fotoaparát se má čím pochlubit, disponuje 8MPx snímačem s clonou f/1.9. Jak můžete vidět, tak fotografie jsou kvalitní, ale pozor na aktivovaný portrétní režim – ten přednímu fotoaparátu moc nejde a doporučujeme jej nepoužívat a pořizovat klasická selfies bez snahy o hloubku ostrosti. Režimy zkrášlení se vám snaží maximálně pomoci, ale jak vidno na obrázcích níže, zázraky neumí. Pokud si budete dělat selfie v noci, Huawei P10 musí spoléhat na přisvětlení displejem, neb přední přisvětlovací LED nemá.

Pokud rádi fotíte, tak si s tímto telefonem skutečně užijete. Jde o jeho hlavní přednost v porovnání s konkurencí.

Líbilo se nám:

  • duální fotoaparát
  • optická stabilizace
  • kvalitní fotografie
  • portrétní mód
  • široké možnosti nastavení a manuální režim
  • 4K video

Nelíbilo se nám:

  • ne vždy se fotografie podaří dle představ
  • občas citelný a nepovedený postprocessing
  • nepovedený portrétní mód u selfies

Telefonní funkce: na výbornou

Aplikace pro volání je jednoduchá a přehledná. Nabízí historii hovorů, oblíbené kontakty i rychlé vytáčení. Pokud již voláte, tak si buďte jisti, že protistranu uslyšíte na výbornou a dostatečně hlasitě, stejně tak ona vás. Volání s modelem P10 Plus je radost.

Líbilo se nám:

  • hlasitý telefonní reproduktor

Zprávy a e-maily: nepřekvapí

Zprávy lze psát nejen v aplikaci Zprávy, ale také v Hangouts. Obě možnosti mají svá pro a proti, třeba pokud se jedná o prostředí, možnost posílat GIFy a podobně. Ať už se rozhodnete jakkoliv, tak si buďte jistí, že funkčnost stojí vždy na prvním místě a aplikace dělají přesně to, co chcete.

Obdobná situace panuje u aplikací Gmail a E-mail. V tomto ohledu jsou na tom téměř všechny telefony stejně a už nyní možná Gmail využíváte. Pokud jste spokojeni, tak není důvod měnit. Pokud ale nevíte, jak dané aplikace fungují, tak se nebojte, telefon vám s konfigurací poradí a nastavení je otázkou okamžiku. Výběr zůstává na vás, obě aplikace zvládají základní úkony s přehledem.

Líbilo se nám:

  • jednoduchost a funkčnost

Organizace času: zůstaňte u svého kalendáře

Nezklame ani kalendář. Ten od Huawei nabídne přehlednost a jednoduchost. Nastavit si můžete pohled na den, týden, měsíc, rok nebo využijte řazení dle harmonogramu. Synchronizovat a spravovat můžete hned několik kalendářů a vše máte pod kontrolou. Po kliknutí na daný den vidíte události. Kalendář uspokojí, ale náročné uživatele příliš nenadchne – pokud používáte některý z pokročilých kalendářů třetí strany, zůstaňte u něj.

Potěší také aplikace WPS Office, která si poradí s kancelářskými dokumenty. Vhod přijde i přehledný správce souborů. Aplikace Hodiny zastřešuje jak budík, tak i světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Výčet završuje aplikace Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá po otočení na šířku i některé složitější funkce.

Líbilo se nám:

  • kancelářský balíček
  • složitější funkce kalkulačky

GPS a navigace: neztratíte se

Co očekávat od high-endu v oblasti navigace? Cokoliv jiného než rychlé a přesné zaměření polohy by bylo zklamáním. Samozřejmostí je tak nejen A-GPS, ale i podpora GLONASSu. Pro navigaci bez internetu můžete využít stažení určité oblasti v Google Mapách, případně dalších alternativ, třeba HERE WeGo, které mapy poskytuje offline zcela zdarma.

Huawei P10 Plus Huawei P10 Plus Huawei P10 Plus

Líbilo se nám:

  • spolehlivost
  • přesnost

Datové funkce a konektivita: nezklame

Huawei P10 nepodporuje bezdrátové nabíjení, jinak si ale v konektivitě vede téměř bezchybně: NFC, plná podpora LTE, Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac. Vzpomenout zde musíme i na již zmíněný na infraport, který může být až nečekaně praktický. Slot na karty má hybridní provedení. Musíte si tedy zvolit, zda vložíte druhou nanoSIM, anebo microSD kartu. Propojit se můžete i kabelem, kde chválíme nasazení USB-C konektoru.

Líbilo se nám:

  • NFC
  • plná podpora LTE
  • USB-C
  • infraport

Zhodnocení: rozhodnou preference a cena

Huawei P10 Plus oproti svému předchůdci P9 Plus ušel velký kus cesty. Evoluce je rozhodně tím správným směrem a telefonu není moc co vytýkat, a to i za cenu 22 tisíc Kč.

Pokud rádi fotíte, tak si P10 Plus zamilujete.

Kvalitní zpracování, nekompromisní výkon, krásný displej. A ten foťák! Fotoaparát je bezesporu tím hlavním lákadlem. Výsledné fotografie jsou špičkové, ovládání prostředí fotoaparátu je jednoduché, ale nikoliv zjednodušené. Pokud rádi fotíte, tak si P10 Plus zamilujete. Oproti menšímu bráškovi zde máme nejen lepší fotoaparát a vyšší výkon, ale také infraport a výrazně lepší výdrž na baterii. To jsou další benefity, které telefonu hodně přidávají.

Kritizovat tak dobré zařízení není snadné. Nabízí se snad jen chybějící voděodolnost a trochu i vyšší cena. I když se jedná o špičkový telefon, tak se nabízí otázka, zda raději nesáhnout po LG G6, Samsungu Galaxy S8 nebo iPhonu 7 Plus. Cena je srovnatelná, případně i nižší. Co k tomu mohou tito rivalové říci?

Konkurence

iPhone 7 Plus nabídne také duální fotoaparát s portrétním režimem. Zpracováním a rychlostí je také na výši, ale poměrem ceny a výkonu již konkurovat nemůže. Navíc se domníváme, že i s tím fotoaparátem to bude mít ve srovnání s Huawei P10 Plus těžké.

Zmínit musíme i Samsung Galaxy S8, případně LG G6, které jsme recenzovali před dvěma týdny. Opět se jedná o špičkové telefony, jejichž hlavním benefitem je maximální využití přední strany displejem a voděodolnost. Pokud ovšem ani jednu z těchto vlastností nepotřebuje a oceníte skutečně kvalitní fotoaparát, P10 Plus vyhraje.

Z cenově dostupnějších modelů tady máme ještě Honor 8 Pro. Ten za méně peněz nedělá mnoho kompromisů a pokud byste chtěli především herní zařízení, ušetřené peníze bych investoval právě do her.

huawei-p10-plus
Klady
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • čtečka zastupuje navigační tlačítka
  • dlouhá výdrž na baterii
  • rychlé nabíjení
  • vysoký výkon
  • jako fotomobil je skvělý, možná nejlepší
Zápory
  • vyšší cena
  • chybí stereo reproduktory
  • nemá zvýšenou odolnost
  • chybí ambientní displej (Always On)
Diskuze ke článku
Majkl
Prosím opravte si v úvodu článku tu zmínku o světelnosti. Správně má být světelnost je vyšší. Ale číslo které jí označuje je nižší........
Jef
P10 se opravdu povedl. Mě od koupě nakonec odradil fakt, ze menší verze kterou jsem chtěl, měla oproti větší podstatně horší fotoaparát. Plusko je na mě už velké, tak jsem vzal nakonec Galaxy S7 a jsem nad míru spokojený. Huawei mě naštval, že i menší verzi neosadil top výbavou jako plusko. Tohle já neodpouštím a menší varianta zdědila foťák zbytečně po rok staré P9. Tak třeba se u dalšího modelu poučí. Musím dodat, že i proti tomuto telefonu je iphone škaredý jako noc, jak už je zvykem.
Dragereker
Ten post processing sa mi nepáči, hlavne v noci...niekedy aj za dňa, napr. fotka s lavičkou pri priblížení...Na Samsung,Pixel bohužiaľ nedostačuje :/
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 28. 5. 2017 10:33
Tahle recenze (a její závěr zvlášť) si už ani nesnaží hrát na objektivitu...
Doplnění po detailním shlédnutí: tenhle foťák fakt chcete srovnávat s elitou? Stále stejný problém jako u ostatních Huawei - postprocessing je šílený. Hrany, plochy - zrnité, ošklivé. Polovina fotek mázlá od příliš dlouhého času expozice. Předloni by to možná stačilo...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze