Huawei MediaPad M1
recenze

Huawei MediaPad M1

Elegantní osmipalec

Elegantní design, dobré parametry a rozumná cena. Toho chtěli dosáhnout v Huawei při tvorbě osmipalcového MediaPadu M1. Designéři se trochu svezli na vlně úspěšného designu HTC a přidali vše důležité. Podařila se novinka od Huawei, která chce být elegantním tabletem pro každého?

Huawei MediaPad M1 byl představen v únoru v Barceloně na MWC 2014 a na český trh mu tak příchod trval trochu déle. Osmipalcový MediaPad M1 zaměřený především na mladé nabízí mimo líbivého designu také telefonní funkce a displej s poměrem stran 16:10. Bude to pro čím dál náročnější skupinu teenagerů dostačující?

Huawei MediaPad M1 – videopohled

Technické parametry Huawei MediaPad M1 8.0

Kompletní specifikace
Konstrukce214,4 × 120,7 × 7,9 mm, 329 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 910, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 6 990 Kč

Obsah balení: holý standard

Malá prodejní krabička v sobě skrývá známý standard v podobě nabíjecího adaptéru, USB-microUSB kabelu a samotného tabletu. Mimo stručného návodu zde nic jiného nehledejte.

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel

Design a konstrukce: HTC... vlastně Huawei

První pohled na Huawei MediaPad M1 máme spojený s elegancí. Hodnotně vypadající materiály, osmipalcový displej s poměrem stran 16:10, reproduktory na protilehlých stranách a černý rámeček kolem displeje. To je přední strana, na které je na druhý pohled něco špatně, něco divného. Nejedná se však o žádnou chybu, ale o použité prvky, které u mnoho zákazníků vyvolávají spojení s konkurenčním HTC a jeho vlajkovou lodí One (M8) nebo Desire 816. Zda až do očí bijící podobu kritizovat, nebo naopak pochválit za převzetí moderního a líbivého vzhledu, necháme na vás. Ať je to jak chce, tablet působí velmi elegantně a nebojíme se ho označit za jeden z nejhezčích tabletů vůbec, obzvlášť v dané cenové kategorii.

S rozměry 214,4 × 120,7 × 7,9 mm a sympatickou hmotností 329 gramů je možné MediaPad M1 uchopit do jedné ruky. Vzhledem k displeji v poměru 16:10 to zvládne i průměrně velká ruka, a to bez obtíží. Hmotnost je navíc ještě nižší, než v případě iPadu mini Retina a tablet se tak nijak nepronese a je skutečně mobilním pomocníkem.

Přední strana, kam budou pohledy uživatelů mířit nejčastěji, je na pohled příjemná. Nic rušivého zde nehledejte. Dobře zpracované černé rámečky kolem displeje přecházejí do elegantní bílé. V bílém plastu máme následně zbytek prvků přední strany, mezi které patří i stereo reproduktory. Přední strana vedle megapixelového fotoaparátu vhodného pro videohovory nabídne navíc notifikační LED diodu, která by si v nastavení určitě zasloužila větší pozornost, její přítomnost je však plusem, neboť většina výrobců tabletů na ni stále zapomíná. Na přední straně nehledejte žádná ovládací tlačítka, Huawei vše vyřešil softwarově.

Po otočení na vás čeká kombinace plastu a tenké vrstvy hliníku. 5Mpx fotoaparát je umístěn v bílém plastu, bohužel mu chybí přisvícení. Přes hliník se dostaneme až ke spodní části tabletu, kterou lze vycvaknout. Pod krytkou se skrývá slot na microSIM a paměťovou kartu microSD. V našem případě zadní krytka ne zcela přesně lícovala, ale odchylka byla pouze minimální a znervóznila by pouze ty největší detailisty.

Boky přístroje jsou z plastu a nachází se na nich tlačítka pro zapnutí/vypnutí, ovládání hlasitosti, 3,5mm jack a microUSB konektor.

MediaPad M1 splnil svůj první cíl - líbit se. Hezké a pevné tělo, které je výborně zpracované a nikde nic nevrže, zaujme a Huawei odvedl dobrou práci. Mírně zklame pouze zadní kryt pro SIM a paměťovou kartu. V tomto případě Huawei nepočítá s častým využitím.

Displej: solidní HD zobrazovač

8palcový IPS displej s poměrem stran 16:10 je dobrým začátkem. Jeho kvality však rychle klesnou HD rozlišením, tedy 1 280 × 800 pixelů. Jemnost 189 ppi rozhodně nijak nezaujme, navíc právě cílová skupina mladých lidí často vyžaduje kvalitní zobrazovače s hodnotou ppi vysoko na 300 bodů. Huawei by také mohl zlepšit oleofobní vrstvu. Displej se snadno umastí a to běžným potem z prstů, čistící hadřík bude u tohoto modelu nezbytný.

Displej není celkově špatný. MediaPad M1 dohání nedostatky nadprůměrným podáním barev, automatickou regulací jasu, skvělými pozorovacími úhly a dokonce i slušnou pozorovatelností na přímém slunci. Při pohybu v samotném prostředí nemáme co vytknout, při surfování internetem, čtení dokumentů a podobně bychom již vyšší rozlišení uvítali.

Všimnout si musíme i LED diody, která upozorňuje na nové události. Bohužel se nám v nastavení nepovedlo její další nastavení. Upřesnění jsme nenalezli v obrazovce, správci oznámení, oznamovacím panelu ani v usnadnění.

Zvuk: nový král?

HTC One (M8) je hudebním králem na poli mobilních telefonů. Huawei MediaPad M1 si o tento titul u tabletů svými výraznými reproduktory také přímo říká. S korunovací bychom však nespěchali, i když MediaPad naše vysoká očekávání nezklamal. Zvuk je skutečně dobrý. Stereo reproduktory se dokonce chytají i v nižších polohách, což u mobilních zařízení obecně není zvykem. Pro ještě větší audio zážitek musíte připojit sluchátka, s nimi zvuk nemá chybu.

Huawei MediaPad M1 podporuje také mobilní služby a i zde „tabletofon“ obstál. Bez problémů uslyšíte volajícího a on zase vás.

Baterie a výdrž: lepší, než byste čekali

Li-Polymerová baterie s kapacitou 4800 mAh se bude starat o co nejdelší chod MediaPadu M1. Podle Huawei zvládne tablet celý den brouzdání internetem nebo 8 hodin přehrávání videa. V našem testu, kdy jsme streamovali 720p video přes Wi-Fi, s připojením do mobilní sítě, vypnutými aktualizacemi, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek, vydržel MediaPad dokonce ještě déle, slušných 9 hodin a 9 minut. Například Apple iPad mini Retina Cellular ale zvládne podobný test se streamováním 1 080p videa ještě o hodinu déle. I tak je výsledek MediaPadu M1 velmi dobrý.

V běžném používání lze počítat se dvěma až třemi dny provozu na jedno nabití, a to vůbec není špatné. Hodně záleží také na využití. Pokud budete hrát hry a neustále stahovat data přes mobilní internet, MediaPad M1 vybijete za necelý den, stejně jako konkurenční tablety.

Hardware a výkon: když se psal rok 2013

Pod kapotou se nachází čtyřjádrový procesor Huawei Kirin 910 o frekvenci 1,6 GHz. K dispozici má grafický akcelerátor ARM Mali-450 MP a 1 GB RAM, ze které po spuštění zůstane 378 MB a to není mnoho. Výkon na papíře nevypadá špatně, hodily by se však 2 GB RAM, ale i tak by to mělo na běžnou práci i hry dostačovat. Huawei MediPad M1 se navíc zvládá velmi dobře uchladit, a to i při náročnějších úkonech.

K využití výkonu jsou potřeba aplikace. V námi testované 8GB variantě zbylo pouze 4,6 GB místa pro naše data. I u operačního systému Android nabídnou některé 8GB modely až o jeden GB více. Na druhou stranu zde máme stejné paměti s dostupností o GB méně a Huawei je tedy uprostřed. V tomto případě vás rozhodně potěší možnost instalace na microSD kartu, která dokáže rozšířit úložiště až o 32 GB.

Na MediaPadu M1 jsme si zahráli nejednu 3D hru. Tablet bezproblémově zvládá Asphalt 8, Dead Trigger, Real Racing 3 a podobné tituly. Vždy však raději počítejte s menšími detaily a pouze s jednou aplikací. Pokud vyžadujete chod více náročných aplikací zároveň, nebude vám dostačovat RAM a Huawei donutíte k nemilosrdnému ukončení některých aplikací. Herní zážitek je poměrně dobrý a to především kvůli reproduktorům, na displeji však výrazně ztrácí a celkový dojem tím kazí.

Huawei MediaPad M1 prošel i benchmarky. V AnTuTu dosáhl na 21 206 bodů, což na současné tablety není příliš, ale na běžnou práci i hry dostačuje. Porazit se nám povedlo například Acer Iconia A1-830. V 3D Marku jsme si připsali poměrně slabých 4 842 bodů. Ani zde to nelze s výkonnými vlajkovými loděmi porovnávat. Multifunkční Vellamo benchmark následně otestoval prohlížeč s výsledkem 1 680 bodů, multicore s 1 108 body a metal s 815 body. Vellamo tím potvrzuje to, co nám řekli už předchozí benchmarky. Na test grafiky jsme chtěli využít i NenaMark 2. V jeho případě jsme narazili na hranici 60 fps. MediaPad M1 tedy zvládne zobrazit 60 a více snímků za vteřinu a to je jedině dobře.

Operační systém a uživatelské prostředí: Emotion UI

Uvnitř běží na postarším Androidu 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Emotion UI druhé generace. V tabletu to znamená především absenci klasického menu s aplikacemi, které známe z čistého Androidu. Aplikace se nacházejí přímo na jednotlivých plochách. Na prostředí si rychle zvyknete a vlastně zjistíte, že vstup do aplikací je tak trochu zbytečný. Možná by tento přístup mohl převzít Google i u čistého Androidu.

V prostředí máme jednu společnou lištu, kterou lze stáhnout z horní části displeje. Nalezneme v ní notifikace i rychlé nastavení Wi-Fi, datových přenosů a podobně. To, co se má v liště zobrazovat, si můžete detailněji upravit v nastavení.

Po celou dobu máte k dispozici trojici softwarových Android tlačítek pro krok zpět, domů a multitasking. Jejich odezva je rychlá, stejně jako samotného prostředí, občas si ale déle počkáte na stažení notifikační lišty. Problémy nastanou pouze v případě, kdy 1 GB RAM nestačí, po ukončení aplikací je opět vše, jak má být.

MediPad M1 má slot na SIM kartu ne pouze pro účely internetu, ale obsahuje dokonce i telefonní funkce. Co to znamená? S tabletem tak můžete nejen telefonovat, ale i pracovat s SMS zprávami. S tabletem lze dokonce telefonovat klasicky u ucha a Huawei dokonce umí přijmout hovor pohybem k uchu, případně ztlumit vyzvánění převrácením a podobně.

MediaPad M1 také příjemně překvapí minimem předinstalovaných aplikací. Máme zde skutečně jen to potřebné a vše ostatní si stáhnete z Google Play. Mimo klasických Google aplikací typu Gmail, Chrome a další, uvítáte především Kingsoft Office pro prohlížení a vytváření dokumentů MS Office.

Multimediální funkce: skromnost nad zlato

Huawei předinstaloval naprostý, avšak plně dostačující základ. Ihned po zapnutí zařízení můžete přehrávat hudbu, k dispozici je i ekvalizér a samozřejmě přehrávač videa. Pokud požadujete více a to včetně zobrazení titulků ve videu, musíte navštívit obchod Google Play, kde naleznete nepřeberné množství přehrávačů. Zamrzet může pouze absence FM rádia.

MediaPad M1 umožňuje i jednoduchou úpravu fotografií, kde nastavíte filtry nebo fotku potřebně oříznete. Nic víc zde nehledejte. Pro ostatní multimédia, včetně her musíte opět do obchodu Google Play, kde své potřeby jistě uspokojíte.

Fotoaparát a videokamera: zachytí, uspokojí, ale nenadchne

Huawei si pro nás připravil zadní 5Mpx fotoaparát s autofokusem a rozlišením 2 592 na 1 952 bodů. Bohužel nám zde chybí jakékoliv přisvícení. Huawei vám pouze u předního fotoaparátu s rozlišením 1 Mpx doporučí zvýšit jas displeje při špatných světelných podmínkách a k dokonalé selfie si pomoci právě zvýšeným podsvícením displeje. Prostředí fotoaparátu se dělí na dvě části, které se nacházejí na protilehlých stranách displeje. V jedné můžete upravovat nastavení fotoaparátu, modifikovat lze rozlišení, reakci na úsměv, sledování objektu a podobně. Měnit zde můžete také režimy, kde nechybí ani panorama. Na druhé straně se nachází samotné tlačítko spouště a to jak fotoaparátu, tak videa. Trojici tlačítek doplňuje i náhled na pořízené momenty.

Kvalita fotografií není na 5Mpx snímač vůbec špatná. MediaPadu M1 se vypořádá téměř s každou scénou, největší problémy mu dělá zatažená obloha s velkým množstvím světla. Občas MediaPad M1 špatně vyhodnotí expozici, ale touchfocusem a případně nastavením lze dosáhnout tíženého výsledku. Fotografie nejsou excelentní, ale na tablet ucházející. Na sociální sítě a podobně plně dostačují.

Zadní snímač zvládne pořídit HD video o rozlišení 1 280 na 720 pixelů se 30 snímky za vteřinu. Výsledek je opět ucházející, ale na zachycení nezapomenutelných zážitků rozhodně není, to raději sáhněte po telefonu. Video můžete zaznamenat i přední kamerou, lze je však výrazně více šumu a 1 Mpx postačuje pouze na videohovory. Přední kamera je na tom lépe s fotografiemi, na selfie fotky postačuje. Pokud máte navíc nějakou tu vrásku, Huawei vám ji rovnou speciálním softwarem vyhladí.

Telefonování: 8palcový telefon

Jednou z předností MediaPadu M1 jsou telefonní funkce. Samotné prostředí kontaktů a vytáčení je přizpůsobeno 8palcovému displeji, vše je tak přehledné a jednoduché. Nečekejte zde žádné složité nastavení. U každého kontaktu můžete vyplnit klasické informace včetně několika kontaktních údajů, hodí se i snadné přiřazení do skupin, případně i jednoduché nastavení vyzvánění a to bez nutnosti přiřazení do skupiny.

Zprávy: SMS i MMS z tabletu

MediaPad M1 zvládá s přehledem posílat i přijímat SMS a MMS zprávy. Aplikace je opět jednoduchá a maximálně přehledná, jak to má být. Česká softwarová klávesnice je dostatečně velká a pokud budete psát oběma palci, je to poměrně rychlé a pohodlné. Odpovědět tak můžete nejen na dlouhou SMS, ale i na email.

K emailové komunikaci lze využít předinstalovaného Gmailu pro Google účty, případně podobné aplikace E-mail pro ostatní účty. Aplikace jsou poměrně přehledné a bez problémů v nich vyřídíte každodenní komunikaci.

Organizační funkce: svěží a jednoduché

Huawei si organizační funkce, stejně jako samotné prostředí tabletu, patřičně upravil. Vidět to je i v kalendáři, který však v konečném důsledku nabídne přehledné zobrazení bez zbytečných funkcí. Vše je jednoduché, čisté. Konkrétní vzhled si můžete prohlédnout na screenech níže.

Z kancelářsky nezbytných aplikací nám zde nechybí Kingsoft Office, který dokáže kancelářské dokumenty nejenom otevřít, ale i vytvořit. I na práci jste tak hned připraveni. Samozřejmostí jsou i aplikace typu kalkulačka, záznam zvuku a poznámky.

Navigace a GPS: opět bez offline podpory

S GPS a Glonass se nikde neztratíte. Teda aspoň v případě, že máte internetové připojení. S ním lze využít předinstalovaných Google Map, které připojení k internetu vyžadují. Máme zde sice možnost uložení do mezipaměti a stáhnutí určité lokace předem, ale k plnohodnotné navigaci s hlasem je internet stále nezbytný. Pro plnohodnotné využití navigace musíte zavítat do obchodu Google Play, kde si můžete offline mapy stáhnout.

Samotná fixace polohy je se SIM kartou otázkou pár vteřin. Bez ní si však počkáte více než půl minuty. Po určení polohy se již nemusíte o signál v běžně dostupných místech obávat.

Datové funkce a konektivita: až 150 MB

Huawei MediaPad M1 potěší i slušnou datovou výbavou, nabízí totiž podporu pro LTE pásma 800, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz, chybí naopak podpora 900 MHz. Těšit se můžete až na rychlosti 150 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload. I v pomalejší síti s HSPA však budete spokojeni, 42MB download a 5,76MB upload je také více než dostačující. K příjmu signálu nemáme žádné výhrady a srovnávat jej můžete s průměrným telefonem.

Citlivost Wi-Fi je na vysoké úrovni. Jestli se často pohybujete v místech se slabým signálem, MediaPad M1 vás potěší mírně nadprůměrnou citlivostí přijímače. Pokud byste chtěli MediaPad M1 spárovat například s fitness zařízením, není to žádný problém, stačí použít Bluetooth 4.0. Z bezdrátových technologií nám zde chybí snad jen NFC.

K dispozici jsou zde dva internetový prohlížeče, ostatně to není u Androidu zařízení žádná novinka. Najít vítěze není úplně snadné, protože oba jsou spolehliví. Můžete si je například rozdělit, jeden na práci, druhý na zábavu. Google Chrome nabídne navíc synchronizaci záložek a i na MediaPadu M1 můžete začít tam, kde jste na PC přestali.

Zhodnocení a závěr

Huawei MediPad M1 zaujme, ale dokáže přesvědčit? To je otázka, na kterou zřejmě nalezneme odpověď až následující měsíce. MediaPad M1 je totiž plný kontrastů, pojďme si je v závěru zrekapitulovat.

Povedený design, slušný zvukový výstup a příjemné rozměry umožňující držení jednou rukou. K tomu přidáme slot na SIM kartu a rovnou podporu LTE. S cenovkou pod 7 000 Kč to vypadá vskutku skvěle, ale máme zde některé kompromisy.

MediaPad M1, jako tablet určen mladým, by měl nabídnout jemnější displej. Je také individuální otázkou, jak se kdo staví k nápadné podobnosti s HTC MediaPad M1 by si také zasloužil více RAM a to především u her, kdy je nezbytné ostatní aplikace ukončit.

Povedený design s mobilními rozměry a LTE ale znamená, že je tablet vhodný na cesty a právě to mladí často chtějí. Nižší rozlišení displeje je navíc vykompenzováno skvělým barevným podáním a také příjemnou cenou. V kombinaci s cenou 7 tisíc korun tak lze tablet doporučit. Pokud překousnete nižší rozlišení displeje, bude vám příjemným společníkem v mnoha situacích a ještě dobře vypadá. MediaPad M1 však není bez soupeřů, konkurence je velmi silná.

Konkurence

Již je tomu rok, co se prodává Google Nexus 7 (2013) a i po roce je konkurenceschopný. Sedmipalcový displej s jemností nad 300 ppi, čistý a tím i bezproblémový Android ve verzi 4.4 KitKat, a cena 5 500 Kč hovoří pro Nexus. Jedná se však pouze o Wi-Fi verzi a za rovnocené podmínky, tedy 3G si ještě 3 000 Kč doplatíte, navíc i tak neumí volat.

Opouštíme Android, o 500 korun levněji lze pořídit ASUS VivoTab Note 8. Osmipalcový tablet s Windows 8.1 a balíčkem MS Office Home & Student 2013 zaujme především prací. Na zábavu bude Huawei MediaPad M1 lepším společníkem, stejně tak i na cesty, kde nabídne slot na SIM kartu.

I první generaci Apple iPadu mini Wi-Fi seženete o pár stovek levněji. Velmi povedený design a optimalizovaný operační systém jsou opět těžkou konkurencí. Zde se však stejně jako u ASUSu VivoTab Note 8 odehrává především souboj operačních systémů. Preferujete Android, Windows 8.1 nebo iOS?

huawei-mediapad-m1-80
Klady
  • podpora LTE
  • poměr stran 16:10
  • dobře se drží jednou rukou
  • kvalitní zvuk
  • přehledné a rychlé EmotionUI
  • design
Zápory
  • 1 GB RAM na více aplikací nestačí
  • poměr stran 16:10
  • nápadně podobný vzhled k HTC One (M8)
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
huawei
hmm, podobne parametre ma moj huawei mediapad z roku 2011 (model S7-301u, prvy na svete s androidom 3), ktory ma rovnaky displej (rozlisenie), rovnaku ram, rovnaku flash pamat, akurat len dvojjadrovy procesor a nema lte.
a mam tam najnovsi cm a android 4.4.4.
je pravda, ze ten procesor a ta ramka su uz na dnesnu dobu slabe.
aj ked podla toho na co.

..
..
minule som narazil, ked som chcel pouzit svoj WM6.5 telefon ako wifi router pre data, kde to vie vytvorit len ad-hoc siet, ktoru android nepodporuje ...
,,
,,
mam pocit, ze kopa veci su bud kramy s kadejakymi kompromismi, alebo predrazene.
Setere
I můj prestigio multilad 7079D je jen o 2000 bodů v AnTuTu horší a to má horší vnitřnosti a je levnější
Andrej Michalek
Z predu to vyzerá ako natiahnuté HTC ONE :D...
Xaver
2 Jiří Vencl: Kdy a kde bude v prodeji v cesku? Ma dual Wifi i 5GHz?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze