Huawei G8
recenze

Huawei G8

Téměř bez výhrad
52

Do naší redakce zavítal další zajímavý kousek od Huawei. Tentokrát máme tu čest s modelem G8, který se chlubí nadprůměrnou funkční výbavou a také luxusním kovovým zpracováním. Kromě toho se novinka pyšní zajímavým poměrem ceny a výkonu – při ceně pod 10 000 Kč se jedná o skvělou alternativu k TOP smartphonům. Bude toto všechno stačit na úspěch?

Pokud je váš rozpočet na nákup nového telefonu omezen hranicí 10 000 Kč, většinou se musíte spokojit s jistými kompromisy. Cenovky TOP smartphonů totiž povětšinou startují na hranici 15 000 Kč, a proto není divu, že se stále více výrobců snaží najít ideální kompromis. Značce Huawei se to poměrně daří. Naší redakcí prošlo hned několik kousků, které si jistě zaslouží zájem ze strany případného zájemce.

Huawei G8 na oficiálních snímcích výrobce

Technické parametry Huawei G8 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce152,5 × 76,5 × 7,5 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 9 999 Kč

Huawei G8 – videopohled

Dalším takovým modelem by se mohla stát novinka s označením G8. Při cenovce těsně pod hranicí 10 000 Kč totiž nabídne kovové tělo, velký Full HD displej a také poměrně výkonný procesor s odladěnou grafickou nadstavbou Emotion UI. Až čas ukáže, jestli kombinace tohoto všeho bude stačit na úspěch. Na naše podrobné zkušenosti z testování však čekat nemusíte - představíme vám je právě nyní.

Obsah základního balení: sluchátka, která mají svůj vzor

Huawei opět vsadil na zajímavou krabičku v podobě luxusní kazety, ze které se vysunuje jak samotné zařízení, tak také papírové přihrádky s příslušenstvím a manuály. Uprostřed nalezneme samotný telefon, v papírových krabičkách pak synchronizační USB kabel, adaptér do elektrické sítě a také pecková sluchátka. Ty se svoji „hlavičkou“ podobají těm od Apple a stejně dobře i padnou do uší. V další krabičce pak naleznete základní dokumentaci, rychlého průvodce a místo si zde našla také spona pro vyjmutí šuplíčku nanoSIM karty a paměťové microSD karty.

Huawei G8
Obsah základního balení

Výčet obsahu základního balení

  • mobilní telefon Huawei G8
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • „peckový“ headset s ovládacím panelem
  • spona pro vyjmutí SIM karty
  • základní dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: precizní a stylový

Dnešním standardem jsou povětšinou tenké kvádry s ostře řezanými rysy. Huawei se však rozhodl u modelu G8 maličko experimentovat. Novinka se tak pyšní výrazně zakulacenými rohy, což může někdo hodnotit jako pozitivum, jinému se tento tvar líbit nemusí. U nás stojí model G8 trochu na pomezí těchto dvou možností. Jde o nezvyk, každopádně nehezky novinka rozhodně nepůsobí. Aby také ano - tělo Huawei G8 je totiž tvořeno z valné většiny kovovými materiály, což poznáte ještě předtím, než „G8čku“ poprvé uchopíte do rukou.

Huawei G8

Začneme nejdříve přední stranou. Tu zaplňuje 5,5palcový displej, který ve vypnutém stavu vypadá, jako by zasahoval až do samotných krajů zařízení. Nenechte se ale zmást, okolo displeje je ještě poměrně tlusté černé ohraničení, které tuto iluzi vytváří. I tak jsou rámečky okolo displeje vcelku tenké, ne ovšem žádné. V prostoru nad displejem nalezneme kromě klasického sluchátka také přední kameru pro videohovory a senzor jasu a přiblížení. Prostoru pod displejem dominuje logo výrobce, které se bohužel na světle leskne. Jinak ovšem přední strana působí uceleným dojmem a navozuje pocit prémiového zařízení.

Huawei G8

Přesuneme se na boky a zadní část. Jde vlastně o jeden celek, neb zadní kryt spolu s boky tvoří vaničku, do které jsou vnitřnosti usazeny. Na pravém boku naleznete jak vypínací tlačítko displeje, tak také kolébkové tlačítko regulace hlasitosti. Obě nabídnou precizní stisk a příjemnou zpětnou vazbu - v tomto ohledu tedy Huawei opět musíme pochválit. Levý bok hostí pouze slot pro microSD a nanoSIM kartu. Slot je navíc hybridní, a tak si můžete vybrat, jestli do zařízení vložíte dvě nanoSIM karty a nebo standardně jednu SIM kartu a jednu paměťovou kartu.

Huawei G8

Huawei si dal záležet také na spodní straně. Zde pod efektní děrovanou mřížkou nalezneme jak hlasitý reproduktor, tak také mikrofon. Uprostřed vyfrézovaných otvorů se pak ještě nachází vstup standardního microUSB konektoru. Posledním otvorem je vrchní 3,5milimetrový jack konektor. Škoda jeho umístění - většina z nás je zvyklá vkládat telefon do kapsy vzhůru nohama, což se u „G8čky“ budete muset odnaučit.

Huawei G8 - detaily

Konečně se můžeme přesunout na zadní stranu, které dominuje čočka integrovaného fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx. Ta bohužel lehce vystupuje nad okolní povrch, na druhou stranu je ještě desetinou milimetru chráněna kovovým rámečkem. Vlevo od čočky se pak ještě ukrývá dvojtónová LED dioda, která slouží jednak jako přisvětlovací blesk a jednak jako nouzová baterka. Na zadní straně ovšem není zajímavá pouze čočka digitálního fotoaparátu - hned pod ní se totiž nachází čtečka otisků prstů. Ta má tvar zaobleného čtverce a její větší velikost má své opodstatnění. O čtečce a jejich doprovodných funkcích si ovšem povíme později.

Huawei G8

Na zadní straně nalezneme ještě plastové předěly antén. Ty se nacházejí na vrchní a spodní části. Barva těchto předělů zrovna nekoresponduje s kovovou části, přesto nepůsobí nikterak urážlivě. Jak tedy zhodnotit kvalitu konstrukčního zpracování jako celek? Designová linka nemusí zaujmout každého, především výrazně zaoblené rohy jsou vcelku neobvyklé. Přesto jako celek působí Huawei G8 velmi povedeným dojmem. Zpracování je naprosto luxusní, žádné skřípavé zvuky rozhodně neuslyšíte, stejně tak vkusně působí tloušťka a i námi testovaná zlatá varianta. Opět musíme zmínit povedená hardwarová tlačítka, která nabídnou skvělou odezvu a příjemný zdvih.

Suma sumárum, pokud chcete hodnotně vypadající zařízení a váš rozpočet je omezen 10 000 Kč, je Huawei G8 jednou z mála dobrých voleb.

Huawei G8 Honor 6 Plus Huawei P8 OnePlus 2 LG G Flex 2
Rozměry 152,5 × 76,5 × 7,5 mm 150,4 × 75,7 × 7,5 mm 144,9 × 72,1 × 6,4 mm 151,8 × 74,9 × 9,9 mm 149,1 × 75,3 × 7,1 mm
Váha 167 g 165 g 144 g 175 g 152 g
Materiály kov/sklo kov/plast kov/sklo plast/sklo plast/sklo

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu.

Čtečka otisků prstů: umím toho více

Čtečka otisků prstů už začíná pronikat mezi TOP smartphony všech značek, pomalu se navíc stěhuje také do vyšší střední třídy. Příkladem toho je Huawei G8, který ji nabízí také. Její umístění je vhodně zvolené na zadní straně, kam akorát dopadne váš ukazováček, pokud zařízení uchopíte na výšku jednou rukou. Rozměry čtečky jsou poměrně velké, na druhou stranu to má své opodstatnění – kromě samotné čtečky totiž senzor ukrývá ještě malý touchpad. Ten je multifunkční, pomůže například při stahování notifikační lišty, stejně tak s pomocí čtečky můžete lištu vrátit zpět na své místo. Touchpad funguje i jako spoušť fotoaparátu, případně s jeho pomocí můžete také přijmout hovor.

Huawei G8

Zpět ale ke čtečce jako takové. Její nastavení je velmi příjemné, samotný akt přidávání vašeho otisku je otázkou maximálně 10 až 15 sekund. V v tomto ohledu je tedy Huawei daleko před konkurencí. Stačí prst párkrát přiložit, ke konci lehce změnit jeho pozici a otisk je uložen. Další skvělou vlastností je to, že čtečka je neustále aktivní. Pokud tedy telefon s vypnutým displejem vezmete do rukou a k senzoru přiložíte váš prst, displej se automaticky rozsvítí a zařízení se odemkne. To vše trvá zhruba 1,5 sekundy. Nemusíte tedy displej nejprve aktivovat, což dobu odemčení zařízení výrazně zkracuje. Se čtečkou jsme byli za dobu testování maximálně spokojeni, chybovost rozpoznání byla minimální.

Čtečka otisků prstů

Displej: Full HD potěšení

Huawei G8 je osazen 5,5palcovým Full HD IPS displejem, rozlišení je tedy klasických 1 920 × 1 080 pixelů. Toto rozlišení je pro potřeby 5,5palcového smartphonu naprosto dostatečné, výsledná jemnost přes 400 PPI je toho jasným důkazem. I ostatní aspekty musíme chválit. Díky technologii IPS se displej chlubí příkladnými pozorovacími úhly, díky jasným barvám je skvěle čitelný i na přímém ostrém sluníčku. Skvěle funguje také senzor okolního jasu, který vždy a spolehlivě nastaví ideální úroveň jasu.

Huawei G8

Displej se chlubí také zvýšenou citlivostí, a tak jej bez problému můžete ovládat v rukavicích - jenom je potřeba v menu nastavení tuto možnost aktivovat. Dále nechybí ani úprava barevného podání (studené/teplé), a to hned v několika intervalech. Celkově tedy hodnotíme kvality displeje Huawei G8 jako nadstandardní a určitě vás nezklame.

Huawei G8 Honor 6 Plus Huawei P8 OnePlus 2 LG G Flex 2
Úhlopříčka displeje 5,5" 5,5" 5,5" 5,5" 5,5"
Rozlišení displeje Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 401 PPI 401 PPI 401 PPI 401 PPI 534 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu.

Baterie: jeden a půl dne standardem

Huawei G8 nabízí integrovanou, respektive uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 000 mAh, což je papírově na danou třídu lehce nadprůměrná kapacita. Špatně na tom novinka není ani v praxi, kdy zařízení bez větších obtíží vydrží i den a půl plného zatížení, které zahrnuje 2 hodiny brouzdání po internetu, vyřízení zhruba 10 hovorů, odeslání 30 SMS zpráv, zapnutou synchronizaci na pozadí a aktivní komunikaci skrze internetový messenger typu WhatsApp nebo Viber. Vzhledem k osmijádrovému procesoru a kvalitnímu displeji s vysokým rozlišením se jedná o příjemné zjištění, zvláště pak při přímém srovnání s konkurencí. Pokud využijete služeb Huawei G8 pro účely navigace, případně se rozhodnete ukrátit si dlouhou chvíli hraním některé z náročnějších 3D her, není problém novinku unavit během několika hodin.

Huawei G8
Baterie je bohužel nevyměnitelná

Stejně jako konkurence, i Huawei G8 nabízí speciální úsporný režim, který výdrž baterie dokonce ještě prodlouží - podle slov výrobce až o 20 % oproti standardnímu režimu. Telefon nabízí režimy výkon, inteligentní a ultra. V prvním případě se sníží rozlišení displeje a bohužel i rychlost zařízení (telefon zkrátka nevyužívá potencionálu osmijádrového procesoru), v druhém případě se celý displej zahalí do černobílého režimu a aktivní zůstane pouze telefonní modul. Třetí režim pouze mírně upraví využití procesoru a sítě. Tak jako tak, výdrž baterie je i bez speciálních režimů nadstandardní. Úsporné režimy můžete využít především v případech, kdy vám zbývá posledních pár procent baterie a máte před sebou dlouhou cestu.

Huawei G8 Honor 6 Plus Huawei P8 OnePlus 2 LG G Flex 2
Přehrávání streamovaného videa (1 080p) 9:29 hod. 8:29 hod. 6:50 hod. 9:35 hod. 9:31 hod.
Nabíjení (80 %) 1:38 hod. 1:21 hod. 2:09 hod. 2:52 hod. 1:05 hod.
Nabíjení (100 %) 1:59 hod. 1:43 3:00 hod. 3:24 hod. 1:26 hod.
Operační systém Android 5.1 Lollipop Android 4.4 KitKat Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 5.0 Lollipop

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. V telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta, která byla přihlášena k LTE síti, telefon přehrával streamované Full HD video do sluchátek, hlasitost byla stejně jako jas displeje nastavena na 50 %. Aktualizace byly potlačeny na pozadí a takto telefon vydržel video přehrávat přesně 9 hodin a 29 minut. To lze obecně považovat za nadprůměrnou hodnotu, zvláště pak k výkonným vnitřnostem. Velmi rychlá je také doba nabíjení: z 0 na 80 % se Huawei G8 nabije za 1 hodinu a 38 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě o 21 minut déle.

Zvuk: lehký nadprůměr

Co se týče zvukové stránky, Huawei G8 je na tom podobně jako například model P8, který jsme testovali také. Hlasitý reproduktor na spodní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší - reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Výhodou je alespoň umístění reproduktoru, kdy je jedno, jestli telefon položíte klasicky, anebo vzhůru nohama. V tomto ohledu se tedy alespoň výstup reproduktoru nijak nezkresluje.

Huawei G8

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost. Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Huawei naopak pochválit, například i dodávaná sluchátka jsou na dnešní poměry nadstandardní. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů (na obou SIM kartách). Ta je na skvělé úrovni - ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém. Suma sumárum, lehký nadprůměr. Hudební nadšenci stejně budou využívat k poslechu vlastní sluchátka. V takovém případě je zvukový výstup nadstandardní a nemáme tedy moc co vytknout.

Hardware a výkon: nad očekávání svižný

V čem je Huawei G8 opět před konkurencí stejného zaměření je také výkonnostní složka. Pyšní se totiž procesorem Snapdragon 615 s osmi jádry, která mají takt 1,5 GHz, respektive 1,2 GHz na těch méně výkonných. Procesoru sekundují 3 GB operační paměti (po spuštění k dispozici zhruba 1,9 GB), ta uživatelská se zastavila na hodnotě 32 GB (po spuštění k dispozici zhruba 25,7 GB).

V AnTuTu dosáhl Huawei G8 téměř 36 000 bodů

Nechybí ani zpětně kompatibilní slot pro paměťové karty microSDXC, a to až do velikosti 128 GB. Ve spojení s integrovanou pamětí by se mělo jednat o prostor i pro ty nejnáročnější zákazníky. Celkově se jedná o velmi výkonné zařízení, které nebrzdí ani vcelku výrazná grafická nadstavba Emotion UI. Výkonnostně telefonu nedělají problém ani nejnáročnější typy her. Z našich zkušeností můžeme zmínit například závodní Asphalt 8 nebo akční „vyvražďovačku“ Dead Trigger 2.

Huawei G8 Honor 6 Plus Huawei P8 OnePlus 2 LG G Flex 2
Procesor Qualcomm Snapdragon 615 Huawei Kirin 925 Huawei Kirin 930 Qualcomm Snapdragon 810 Qualcomm Snapdragon 810
Takt procesoru 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz 8×1,8 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz 8×1,8 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
Interní paměť 32 GB 16 / 32 GB 16 GB / 64 GB 16 GB 16 / 32 GB
Paměťové karty microSDXC (max. 128 GB) microSDXC (max. 128 GB) microSDXC (max. 128 GB) ne microSDXC (max. 128 GB)
Paměť RAM 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB 2 GB
Grafický akcelerátor Adreno 405 ARM Mali-T628 MP4 ARM Mali-T624 Adreno 430 Adreno 430

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu.

Uživatelská nadstavba: Emotion UI v plné parádě

I když uvnitř Huawei G8 nalezneme operační systém Android ve verzi 5.1 Lollipop, na první pohled nic nepoznáte. Huawei již typicky vsází na poměrně agresivní grafickou nadstavbu Emotion UI ve verzi 3.1, která se od vzhledu standardního prostředí Androidu 5.1 (a všech dalších verzí) odklání téměř ve všech aspektech. Začneme ale hezky popořadě, a to vzhledem. Ten se nejvíce inspiroval u iOS, a to jak vzhledem ikon, tak také provedením. U EMUI se totiž nově nainstalované aplikace řadí na hlavní obrazovky - žádné menu aplikací nehledejte. Všudypřítomné jsou také různé animace a přechody. Již zmíněný vzhled ikon je také dosti krkolomný, standardní ikony aplikací od Googlu (které Huawei nemohl přepracovat) nelze s těmi upravenými po vzhledové stránce vůbec srovnávat.

Uživatelské prostředí

Celkově je prostředí grafické nadstavby EMUI protkané barvami, efekty a animacemi. Na zamčené obrazovce si můžete nechat zobrazovat přednastavené tapety. Vždy při novém odemknutí displeje se může zobrazit jiná. Vysunutím spodního okraje displeje se dostaneme po vzoru iOS k ovládacímu panelu, ve kterém máte možnost ovládat hudební přehrávač, případně se okamžitě přesměrovat do aplikace Kalendář, Kalkulačka, Svítilna, Zrcadlo nebo Fotoaparát, která se však „vysouvá“ samostatně. Pokud je pro vás vzhled úvodní obrazovky příliš zmatečný, můžete telefon přepnout do jednoduchého režimu, známého z většiny Huawei smartphonů již po dlouhá léta. Na obrazovce se po jeho aktivaci zobrazí velké karty s nejčastěji používanými aplikacemi. Dobře tedy může tento režim posloužit například pro uživatele se slabším zrakem. Zde už se naštěstí animacemi šetřilo.

Uživatelské prostředí

Při aktivaci jednoduchého zobrazení se mírně obmění také ovládací panel na zamčené obrazovce. Rychlý vstup do aplikací zůstává, avšak namísto ovládání hudebního přehrávače zde vidíte rychlý náhled na počasí pro aktuální a následující dny v dané lokalitě. Na závěr se ještě zaměříme na detaily, které v prostředí Huawei G8 naleznete a které práci s ním zpříjemní. Tak například již zmíněná karta se zástupci, která se ukrývá v notifikační liště, zobrazuje najednou až 9 zástupců bez nutnosti posunu.

Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: plná polní

Jak již víme, osmijádrový procesor zajistí plynulý chod všech nejnovějších 3D her. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikaci Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač. Pro video je zde přehrávač jak přímo od Huaweie, tak také Video od Googlu. Přehrávač od Huawei se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených XVID a AVI, bez problému si poradí i s titulky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu. Ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, sluchátka v tomto případě plní roli antény. Zkrátka, vše důležité na ukrácení dlouhé doby v jednom balení.

Fotoaparát: 13 Mpx a optická stabilizace obrazu

Mezi velké taháky Huawei G8 by měl patřit také fotoaparát. Začneme rozlišením - to se ustálilo na hodnotě 13 Mpx. Kromě samotného rozlišení potěší také poměrně výkonná dvoutónová přisvětlovací LED dioda, která se nachází nalevo od čočky. Velkým benefitem je také přítomnost optické stabilizace obrazu, která stále nepatří mezi samozřejmé součásti všech zařízení z vyšší střední třídy. Kromě samotných papírových funkcí se zaměříme také na prostředí aplikace Fotoaparát.

Huawei G8
Čočka digitálního fotoaparátu vystupuje nad okolní povrch

Hned na úvodní obrazovce máte hned několik přepínačů, které zrychlují práci při fotografování. Z úvodní obrazovky můžete vypnout a nebo zapnout blesk, otočit fotoaparát (přední nebo zadní), rovněž můžeme rychlým přepínačem zvolit některý z pokročilých režimů – Panorama, HDR, Zaostřit na vše, Nejlepší fotografie (výběr z několika pořízených fotografií), k fotografiím můžete také přidat vodoznak a nahrát zvukovou poznámku. Do kompletního nastavení se pak dostanete pod poslední položkou. V té je vám umožněno změnit rozlišení (13, 10, 8 nebo 6 Mpx), přidat polohu GPS, zvolit preferované úložiště, vypnout zvuk spouště, nastavit časovač, zapnout nebo vypnout optickou stabilizaci obrazu, nastavit ISO či nastavit funkčnost bočních tlačítek. Ty mohou sloužit jak pro zaostření, tak také jako spoušť fotoaparátu. Jediné co tedy zamrzí je umístění nastavení ISO, které se schovává poměrně hluboko v nastavení. Na hlavní ploše dále naleznete přímý odkaz do galerie snímků a nabídky efektů (Valencie, Gloriola, Nostalgie, Dětství, Rozbřesk, Sladký, Šero, Čistý, Iluze, Černobíle a Vinobraní).

Prostředí aplikace Fotoaparát

Z úvodní plochy se můžete posunem doprava a nebo doleva dostat na další fotografické režimy. Úvodní obrazovka je předurčena pro focení primárním fotoaparátem, vlevo se pak nachází režim „Nejhezčí“ určený pro selfie. Dále je zde režim „Dobré jídlo“, který se už podle názvu hodí pro focení vašich oblíbených pokrmů. Vpravo od úvodní plochy nalezneme režim videa a časosběrného režimu. O těchto režimech si ovšem povíme více až později.

Na závěr tu máme běžné snímky v maximálním rozlišení, které Huawei G8 pořídil na automatický režim. Snímky se mohou pochlubit poměrně věrnými barvami, stejně dobře je na tom Huawei G8 co se týče ostrosti. Pochválit můžeme také makrosnímky - ty jsou téměř perfektní. Bohužel, při zhoršeném osvětlení rapidně klesá ostrost a snímky trpí na výrazný digitální šum. Huawei G8 se jednoznačně řadí mezi ty lépe fotící smartphony na aktuálním trhu, nejedná se však o naprostou špičku - na to by museli ve společnosti Huawei zapracovat nejenom na šumu, ale také na občasných problémech se sléváním detailů na velkých jednolitých plochách, jako je například zeleň nebo stromy. Kvalita sekundárního fotoaparátu je sice nadstandardní, jen kvůli selfie si ovšem telefon za 10 000 Kč asi nepořídíte.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: Full HD to jistí

Huawei G8 dokáže nahrávat také Full HD videoklipy při až 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je opět lehce nadstandardní, video se pyšní skvělou rychlostí záznamu. Videoklipy tak nejsou nijak trhané ani sekané. Stejně dobře je na tom novinka také s přeostřováním. Nahrávat můžete i v nižších rozlišeních, konkrétně v HD, VGA, QVGA a MMS kvalitě. U nahrávání videa můžete upravit kromě kvality také optickou stabilizaci obrazu, respektive její vypnutí či zapnutí.

Nechybí ani možnost pořídit videoklipy v HDR režimu, případně v režimu krásy, kdy se eliminují různé nedokonalosti pleti. Spolehnout se můžete také na kontinuální zaostřování. Dodáme, že 20sekundový záznam videa v plném rozlišení zabere v paměti zařízení zhruba 60 MB. Škoda však, že si telefon neporadí se záznamem snímků s více FPS, což konkurence mnohdy nabízí.

Navigace: rychlá a přesná

Huawei G8 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit - poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu.

Google Mapy

Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace. Výhodou je, že si nově můžete stáhnout i větší oblast mapových podkladů do paměti zařízení -následně pak funguje i klasická navigace a vyhledávání zájmových bodů. Vždy je ale důležité myslet na to, že po měsíci se mapy musí aktualizovat. V opačném případě přestanou být pro offline použití dostupné.

Telefonní funkce: nic nového nečekejte

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové), rovnou z Telefonu se navíc můžete přesměrovat také do Zpráv - v jedné aplikaci tedy naleznete vše potřebné. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má.

Telefonní funkce

Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě hlasitosti hovoru na maximum nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Vzhledem k podpoře technologie Dual SIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Správa karty SIM. Zde můžete aktivovat/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení. SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu Dual standby.

Organizační funkce: vše potřebné

Pro lepší organizaci svého času Huawei přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i karty Světový čas, Stopky a nezapomnělo se ani na Časovač. Vše završíme aplikací Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce. Stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a e-mail: ověřená klasika

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy a animovaných GIF obrázků, videohovory atd.). Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství přizpůsobení), tak také standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 5.1 Lollipop. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Hangouts, Zprávy

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, ale na to jsme už dávno zvyklí.

Internet a konektivita: skvělá výbava

Huawei G8 se povedl i co se týče konektivity, kde se můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE těšit i na podporu HSPA (42/5,76 Mb/s), LTE, na krátkou vzdálenost pak spolehlivě fungují Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Nezapomnělo se dokonce ani na NFC. Jediné, co chybí, je podpora infračerveného portu.

Internetový prohlížeč a Google Chrome

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem.

Závěrečné zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

Je tu závěr naší recenze a nastává čas hodnocení. Huawei G8 je jednou ze zajímavých ukázek toho, že i telefon z vyšší střední třídy může nabídnout téměř kompletní funkční výbavu bez výrazných ústupků.

Huawei G8
Huawei G8 je povedené zařízení

Potěšila nás už samotná konstrukce a použité materiály. Kovová konstrukce působí velmi bytelně, stejně tak i luxusně, bez větších problémů by novinka mohla konkurovat i TOP smartphonům zavedenějších značek. Pochválit musíme také kvalitní Full HD displej, 2,5D zakřivené krycí sklo a samozřejmě také povedený fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a optickou stabilizací obrazu. Třešničkou na dortu je poté čtečka otisků prstů, která zároveň funguje i jako malý touchpad a usnadní tak používání velkého 5,5palcového displeje. Na výrazné problémy jsme nenarazili ani co se softwarové části týče, i když grafická nadstavba EMUI 3.1 samozřejmě nemusí vyhovovat každému.

Při ceně do 10 000 Kč se tedy aktuálně jedná o jedno z nejvyváženějších zařízení vůbec. Svoji konkurenci ale samozřejmě má. A právě na tu se podíváme nyní.

Konkurence

LG G Flex 2

Velkým konkurentem je LG G Flex 2, které se aktuálně vyprodává za cenu okolo 8 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový Full HD displej, jedinečnou zakřivenou konstrukci, LTE, NFC, infračervený port pro ovládání domácí elektroniky nebo také 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením.

TIP: Recenze LG G Flex 2: nekompromisní úhel pohledu

Huawei G8
LG G Flex 2

Huawei P8

Zajímavým konkurentem může být Huawei P8, který je dostupný za 12 000 Kč. Ten nabídne celokovovou konstrukci, 5,2palcový Full HD displej, osmijádrový procesor Kirin 930, 3 GB paměti RAM nebo multifunkční 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Čočka i přesto nevystupuje nad úroveň zad. Zamrzí snad jen absence čtečky otisků prstů - v tomto ohledu má G8 navrch.

TIP: Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei G8

LG G4

Alternativou je například i LG G4 s 5,5palcovým QHD displejem, 16Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením a šestijádrovým procesorem Snapdragon 808. Potěší také velká baterie s kapacitou 3 000 mAh. Co vzhledem k maximální výbavě potěší obzvláště je oficiální cena 13 000 Kč. Za verzi s koženými zády si však připočítejte 1 000 Kč navíc.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

Huawei G8
LG G4

Meizu MX5

Pokud se ale nehodláte vzdát kovového těla a čtečky otisků prstů a k tomu chcete utratit podobnou částku, ale Huawei se vám z nějakého důvodu nepozdává, nabízí se Meizu MX5. To za cenu pod 10 000 Kč nabídne 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a také osmijádrový procesor Helio X10 Turbo od MediaTeku. Líbí se nám také podpora Dual SIM, zamrzí ovšem absence některých tuzemských pásem LTE.

TIP: Recenze Meizu MX5 – Kovový elegán s obtížnou pozicí

Huawei G8
Meizu MX5
huawei-g8
Klady
  • příjemný poměr ceny a nabízených funkcí
  • čtečka otisků prstů kombinována s touchpadem
  • špičkové konstrukční zpracování, kovové tělo
  • odladěný osmijádrový procesor Snapdragon
  • podpora LTE, Dual SIM a microSD karet
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní 5,5palcový Full HD displej
Zápory
  • vysoká míra šumu u večerních fotografiích
  • místy překombinovaná nadstavba EMUI 3.1
  • absence infračerveného portu
Diskuze ke článku
Driver
Super recenze a za desítku (a cena bude klesat) skvělá volba. Přesně taková zařízení na trhu chybí. Zlatý střed ale v luxusním provedení a se super displayem. Tleskám. Jen tak dál.
Zdeněk Babický
Zdeněk Babický
Verze G8 prodávaná T-Mobilem má i NFC, ale není to dualsim.
Tom
Nenasel sem v recenzi jake frekvence LTE telefon podporuje nebo jsem se špatně díval?Jde mi o dual sim a vodafone,nevite nekdo?Diky
Jana
Hledám spíš nějaký mobil střední třídy s diplejem 6-7" a LTE. 5,5" je dost málo vzhledem k tomu, že má virtuální tlačítka na displeji (což je sice plus), reálně využitelná úhlopříčka odpovídá displeji tak 5,2", což na delší čtení na internetu nestačí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze