Huawei FreeBuds 6i
recenze

Huawei FreeBuds 6i

Stylově i kvalitně

Huawei FreeBuds 6i sází na osvědčenou formuli z předešlých modelů, kdy se snaží za slušnou cenu nabídnout hodně muziky. Tentokrát se můžeme těšit na vysoce kvalitní kodek LDAC, pokročilé aktivní potlačení hluku a v neposlední řadě i dlouhou výdrž na nabití. Bude to stačit na úspěch?

Huawei nás kromě vlajkové řady sluchátek Pro zásobuje také cenově dostupnějšími modely. Testovaná Huawei FreeBuds 6i si výrobce cení na rozumných 2 499 Kč, přitom jim neschází ANC, dlouhá výdrž ani podpora kodeku LDAC, který vyhledávají náročnější posluchači. Jak si novinka vedla v testu?

Technické parametry Huawei FreeBuds 6i

Velikost měniče 11 mm
Barevná provedení černá, bílá, fialová
Připojení Bluetooth 5.3
Kodeky SBC, AAC, LDAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 35 hodin (včetně energie v pouzdru)
Obsah balení sluchátka + USB-C/USB-A nabíjecí kabel + celkem tři páry silikonových nástavců

Konstrukční zpracování: sympatický oblázek

FreeBuds 6i sází na klasický design sluchátek s nožičkami, což podle mého názoru přináší spoustu nepopiratelných výhod. Benefitem, který oceníte pokaždé, když budete sluchátka používat, je možnost je mít vůbec za co (pohodlně) držet, což má vliv i na jejich životnost, neboť se snižuje riziko, že vám vypadnou z ruky při vkládání/vytahování z pouzdra. Pouzdro pak zřejmě nejvíc připomíná tvarem vajíčko, což se mně osobně příliš nelíbí, i když je design velmi subjektivní.

Materiál sluchátek i pouzdra tvoří v případě testovaného kousku lesklý bílý plast. Ze zkušenosti mohu pouze konstatovat, že tato barva je sice praktická v případech, kdy sluchátka potřebujete rychle najít ve změti další elektroniky nebo v útrobách batohu apod., ale právě lesklý povrch pouzdro předurčuje k tomu, že se na něm záhy objeví nesčetné množství vlasových a zřejmě i větších škrábanců, což už tak praktické není. Na spodní straně klasicky je USB-C, na přední straně relativně decentní logo výrobce a jedna miniaturní LED. Pravý bok je poté domovem párovacího tlačítka.

Pochválit mohu tuhost pantu, která je tak akorát a napomáhá pohodlnému otevírání/zavírání pouzdra. Velmi pozitivně hodnotím rovněž odolnost sluchátek (pozor, pouze sluchátek, nikoliv pouzdra) dle IP54. Jedná se o (v kategorii sluchátek) rozhodně vyšší stupeň ochrany, který si poradí s prachem, potem i deštěm. Samotná sluchátka váží zhruba 5,4 g, pouzdro pak 34 g. I díky rozumné hmotnosti se sluchátka příjemně nosí v uších i v pouzdru, např. v kapse kalhot či košile.

Na závěr jsem si nechal zhodnocení toho, jak jsou sluchátka pohodlná. Špuntová konstrukce a přítomnost celkem tří silikonových nástavců je víceméně zárukou toho, že budou pohodlná pro většinu uživatelů a každý si přijde na své. Sluchátka jsem používal vkuse několik hodin a neměl jsem z nich nepříjemný pocit.

Líbilo se nám
  • pohodlná i během delšího používání
  • příjemná tuhost pantu u pouzdra
  • odolnost sluchátek dle IP54
Nelíbilo se nám
  • tvar pouzdra je spíše „dámský“

Zvuk: výraznější basy a pokročilé ANC

Huawei se s FreeBuds 6i snaží přiblížit požadavkům průměrného moderního posluchače, který ocení výraznější basovou složku, zároveň však cílí také na náročnější, o čemž svědčí podpora oblíbeného kodeků LDAC (za kterým stojí Sony) a L2HC 2.0 (vyvinutý Huawei). Během používání sluchátek jsem se spoléhal na aplikaci Tidal, která nabízí jednu z nejvyšší kvalit v oblasti streamování hudby.

Huawei FreeBuds 6i

Hudební přednes FreeBuds 6i hodnotím jako velmi slušný a s přihlédnutím k ceně možná i mírně nadprůměrný. V základním nastavení ekvalizéru (které lze změnit s pomocí doprovodné aplikace, viz příští kapitola) se můžete těšit na hutný zvuk, který má slušnou separaci jednotlivých pásem, i když je snadno rozpoznatelný již zmíněný důraz na basovou složku. Sluchátka nicméně nejsou přehnaně přebasovaná a pěkně umí vystihnout i skladby, kde převládají vokály. Dojem ze zvuku rozhodně kazí aktivace transparentního režimu (v aplikaci Zvuky v okolí), kdy na pozadí neustále slyšíte jemné šumění. Na druhou stranu se sluší zmínit, že právě transparentní režim je zřejmě tou nejobtížnější disciplínou. Je vcelku běžné, že zní transparentní režim zvláštně uměle, v tomto případě je nutné počítat se šumem. Osobně jsem jej tak vůbec nepoužíval a spoléhal se pouze na režim ANC či vypnutí veškerých režimů.

Novinka se chlubí hned několika režimy aktivního potlačení hluku, kdy lze vše ponechat na automatice, nebo si navolit jeden ze tří režimu vyjma automatického (nazývané jako Pohodlné, Obecné a Ultra). ANC funguje s přihlédnutí k ceně velmi slušně, ať už budete potlačení hluku používat v kavárně, v rušné domácnosti s dětmi či po cestě vlakem. Celkově jsem byl s touto funkcí spokojen, stejně jako s kvalitou zvuku.

Na závěr rychle znovu zmíním podporu kodeků LDAC a L2HC 2.0. Jedná se o výhodu, avšak pouze v případě, že sluchátka spárujete se zařízením, které zmíněné kodeky podporuje. Například majitelé iPhonů si ani jeden z kodeků neužijí, na druhou stranu se mohou těšit snadno přístupné aplikaci Huawei AI Life (na rozdíl od uživatelů Androidu).

Líbilo se nám
  • solidní potlačení hluku
  • slušná kvalita zvuku
  • podpora LDAC a L2HC 2.0

Funkce a ovládání: ťuk ťuk, svajp svajp

FreeBuds 6i se ovládají skrze nožičky, na které lze ťukat, ale také svajpovat, čímž je možné regulovat hlasitost, což je velmi praktické řešení. Ovládaní je však dle mých zkušeností pouze „průměrně přesné“, občas se mi totiž stalo, že sluchátka nezareagovala tak, jak bych očekával po vykonání příslušného gesta, což je pro tento typ ovládaní víceméně normální. Na druhou stranu musím velmi pochválit možnost si gesta v aplikaci Huawei AI Life nastavit dle preferencí, dokonce je přítomno i gesto trojitého klepnutí, které některá sluchátka zcela ignorují.

Samotná aplikace je pak snadno dohledatelná, pokud máte iPhone, v takovém případě ji najdete v AppStore. Pokud však používáte zařízení s Androidem, musíte si stáhnout APK (a tedy i nejprve povolit instalaci aplikací z jiných zdrojů než z Obchodu Play), případně virtuální obchod AppGallery. Aplikace obsahuje kromě 6 presetů zvukového podání také přístup k ekvalizéru s možností nastavit jej přesně dle potřeb. Rovněž chválím možnost sluchátka skrze aplikaci vyhledat. Zvuk, který jsou schopná sluchátka emitovat (separátně lze prozvonit levé i pravé sluchátko), je dost vysoký na to, abyste je v klidnějším prostředí rychle našli.

Co naopak schází, to je možnost rychlého párování, tedy za předpokladu, že nevlastníte smartphone Huawei. V takovém případě pochopitelně můžete těžit z ekosystému, užívat si již zmíněný kodek L2HC nebo rychle přepínat mezi několika zdroji zvuku (z produktů Huawei).

Líbilo se nám
  • povedená doprovodná aplikace
  • množství doplňkových funkcí a nastavení
Nelíbilo se nám
  • méně komfortní obstarání aplikace pro majitele smartphonů s Androidem

Výdrž baterie a nabíjení: desítky hodin poslechu

Huawei FreeBuds 6i se chlubí kombinovanou výdrží až 35 hodin, včetně energie v samotném pouzdru. Samotná sluchátka pak dle mých zkušeností zcela s přehledem zvládají 6 hodin poslechu s aktivním ANC, tudíž je výdrž dostačující i na delší používání. Zamrzí však, že pouzdro nepodporuje bezdrátové nabíjení, které dnes občas vídáme již i u stejně drahých (či snad ještě levnějších) sluchátek. Doba nabíjení sluchátek činí přibližně 45 minut, v případě samotného pouzdra zhruba hodinu.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora bezdrátového nabíjení

Zhodnocení

Huawei FreeBuds 6i jsou povedená sluchátka, která zaujmou kvalitním zvukem i podporou kodeku LDAC. Pokud vám nevadí absence bezdrátového nabíjení a přenesete se přes nepříliš dokonalý transparentní režim, který se vyznačuje šumem, budete spokojeni, na trhu je však také velké množství alternativ.

Konkurence

Stylovější alternativou jsou Nothing Ear (a), která rovněž podporují LDAC, mají stejnou odolnost a samotná sluchátka jsou o něco lehčí. Navíc podporují duální připojení a mají povedenou aplikaci Nothing X snadno dostupnou pro Android i iOS.

Google Pixel Buds A-Series se prezentují jako ideální volba pro majitele Pixelů, kteří nemají až tak vysoké nároky, neboť jim schází podpora oblíbeného ANC a také bezdrátového nabíjení. Oproti Huawei FreeBuds 6i mají také hůře hrají.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • dlouhá výdrž na nabití
  • slušná kvalita zvuku a podpora LDAC a L2HC 2.0
  • odolnost sluchátek dle IP54
Zápory
  • hůře dostupná aplikace pro Android
  • chybí podpora bezdrátového nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze