Star Wars: Force Arena
recenze

Star Wars: Force Arena

Překvapení z předaleké galaxie
1

Force Arena je unikátní kombinace akčního RPG se strategickými prvky. V multiplayerových kláních se postavíte dalším hráčům v epické bitvě dobra proti zlu (či obráceně). Co bude vaší zbraní? Věříte síle a světelnému meči, nebo raději popadnete spolehlivý blaster? A koho si vezmete do bitvy? AT-ST, či vložíte důvěru spíše do skupiny pěšáků?

V minulé recenzi jsem mluvil o tom, že jsou online duely na telefonech a tabletech nyní v kurzu. Dnes toto tvrzení podložím dalším důkazem. Navíc vás možná potěší jeho tematické ladění. Opravdu kvalitní Star Wars hru abys pohledal. Force Arena však kombinuje strategii, MOBA a multiplayer pro čtyři hráče a celé to balí do snesitelného free-to-play modelu. A ještě jedna věc. Už jsem zmiňoval, že je to Star Wars?!

Star Wars: Force Arena – videorecenze

Galaxie na dosah ruky

Nemohu si vybavit mobilní Star Wars hru, která by mě za poslední dobu nějak nadchla. To se nyní mění. Force Arena má své mouchy a budu je zmiňovat, ale to jak pracuje s oblíbeným světem a hratelností mě velmi potěšilo. Jestli chcete hrubou představu o tom, jak se to celé hraje, spojte si Clash Royale, Warfriends a The Witcher Battle Arena. Na druhou stranu hra půjčené prvky využívá novým a zajímavým způsobem.

Bojiště se skládá ze dvou až tří cest, kde na každém konci čeká obranná věž. Každý z obou týmů se snaží tento val prorazit a zničit generátor štítu. Bitvy probíhají buď ve dvou (1 vs. 1) nebo čtyřech (2 vs. 2) hráčích. Vy ovládáte vybraného hrdinu, používáte speciální schopnosti a především vykládáte jednotky. Na rozdíl od jiných MOBA her se neobjevují automaticky, ale přímo hráči je umisťují do pole. Je v tom tak jistá strategie.

Akční strategie

Tato kombinace může mít třeba proti zmiňovanému Zaklínači nevýhodu v tom, že hrdiny během bitvy nevylepšujete a více než na souboje s hrdiny se zaměřujete na chytré rozmístění jednotek. Rovněž disponujete méně schopnostmi, které se navíc dlouho připravují. Proti Clash Royale pak zase musíte navíc ovládat hrdinu a vyznat se ve frenetickém boji. Ale výsledkem je vyvážená akční zábava, kde změříte síly s dalšími hráči.

Ovládání není vždy úplně pohodlné. Umisťování jednotek se vám v rychlosti nemusí povést a pokud si u toho omylem posunete kameru, vojáka často pošlete úplně jinam, než jste chtěli. Váš hrdina pak ne vždy reaguje na zběsilý úprk z bitevní vřavy a vy tak sledujete jeho smrtelné křeče, zatímco se ho snažíte dostat pryč z nebezpečí. Jeho zdraví se navíc v základně neobnoví a musíte tak čekat na některý z bonusů, který se objevuje čas od času u vašich věží.

Karty

To vše pak stojí na systému sbírání karet a otevírání balíčků s náhodným obsahem. Za vyhrané souboje získáváte méně či více hodnotné sady, které se otevírají několik hodin. To vás nelimituje v hraní, jen pokud máte plný zásobník odměn – novou už nezískáte. Hrát tedy můžete, ale rozlučte se s odměnou. Karty při sbírání duplikátů vylepšujete, nechybí dvojí herní měna, obchodování, skládání týmů, ligy a možnost utratit tisíce korun za prémiový obsah. Největší výhodou je absence energie.

Star Wars: Force Arena

Z tématu Star Wars nejvíce těží jednotky a hrdinové. Dokonce tu narazíte i na postavy z nového filmu Rogue One. Hraní za méně populární postavy pak znamená kratší čekací dobu při hledání spoluhráčů. Většina hrdinů navíc přichází s unikátními schopnostmi, takže se vyplatí zkoušet a testovat, než narazíte na svůj styl hraní. I jednotky se diametrálně liší a vedle chytrého umisťování je důležité mít vyvážený balíček a vedle strojů nezapomínat ani na levné pěšáky, které můžete rychle používat, když je zrovna potřeba.

Závěr

Force Arena je velmi milým překvapením. Ano, obsahuje spoustu free-to-play nešvarů, mikrotransakce jsou drahé, platící hráči se dostanou ke kartám výrazně rychleji a nechybí ani čekání na odměny. I když energii tu nenajdete. Na druhou stranu se povedla kombinace akčního RPG se strategií, kdy taktika hraje zásadní roli. Obzvlášť ve hře 2 vs. 2. Potěší i unikátní hrdinové a rozlišné jednotky. A já mám konečně Star Wars hru, která za něco stojí.

Stáhnout Star Wars: Force Arena

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
80%
Klady
  • unikátní hrdinové
  • taktické umisťování jednotek
  • rychlá akční hratelnost
  • přijatelný free-to-play model
Zápory
  • nejisté ovládání
  • jediná schopnost hrdiny