Asus ZenFone 3 Max
recenze

Asus ZenFone 3 Max

Dobrá výdrž nestačí
10

Rozrostlou rodinku telefonů ZenFone 3 od Asusu doplňuje i veskrze základní model s přídomkem Max. Kdo zná Asus, ten ví, že přídomek neznačí velikost, ale silnější baterii. Ta je hlavním a dost možná jediným trumfem celého telefonu. Bude to v kombinaci s líbivým vzhledem stačit na úspěch u zákazníků?

Na český trh téměř současně zamířil trojlístek nových Asusů ZenFone 3. Zatímco prostřední model ZenFone 3 jsme pro vás již testovali, nyní v naší redakci pobyl i nižší zástupce rodiny s přídomkem Max. Ten svou rodovou příslušnost nezapře, avšak přihazuje do placu silnou baterii. Cena lehce nad pěti tisíci korunami však znamená značné úspory na všech ostatních frontách. Jde o citlivé kompromisy, nebo Asus šetřil až příliš?

ASUS ZenFone 3 Max

Technické parametry ASUS ZenFone 3 Max

Kompletní specifikace
Konstrukce149,5 × 74 × 8,5 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,25 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 130 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostříjen 2016, 5 490 Kč

Obsah balení

V základním balení naleznete kromě telefonu a obligátních návodů také koncovku nabíječky a USB kabel. Zatímco sluchátka jsme z krabičky nevysypali, vypadlo na nás jiné zajímavé a především praktické příslušenství – redukce z microUSB na klasické USB-A. Snadno si tak k telefonu připojíte flash disk nebo počítačovou myš. Případně můžete svůj ZenFone 3 Max použít i jako powerbanku pro jiný telefon.

ASUS ZenFone 3 Max

Design a konstrukce: ledově chladný

Při prvním seznámení je patrné, kam novinka patří. Designové linie posledních Asusů v sobě rozhodně nezapře a navzdory tomu, že před sebou máme zařízení nižší střední třídy, se na materiálech tolik nešetřilo. Téměř celá zadní strana a boky jsou totiž kovové a příjemně chladí ruku. V aktuálně panující zimě však mnohé bude spíše studit. Do plastu jsou zahaleny jen okraje zadní strany, což by nám nevadilo. Příliš povedeně však nepůsobí ostré přechody mezi kovovou a plastovou částí. Volit můžete buď bílo-stříbrnou, černo-šedou nebo zlatou variantu.

Boky telefonů od Asusu prozradí mnohé. Zatímco u vyšších zástupců se můžete těšit na elegantně zbroušené hrany, u levného Maxe je bok jednoduše zaoblen. Samotná tloušťka činí pouhých 8,5 milimetrů a telefon tak opravdu pěkně padne do dlaně. Pohodlí vylepšuje i nízká hmotnost 145 gramů. Chválíme perfektně zpracovaná tlačítka na pravém boku, která se jistě tisknou a nijak se samovolně nepohybují.

ASUS ZenFone 3 Max

Rozmístění konektorů nepřekvapí: 3,5mm jack konektor je na horní hraně, nabíjecí a datový microUSB konektor na spodní hraně, kde je netypické pouze posunutí k pravé straně. Vycentrované umístění by mu slušelo přeci jen více.

Na zadní straně se nachází také čtečka otisků prstů. Její nastavení trvá několik vteřin. Bohužel již dále chválit nemůžeme. Na čtečce Asus zřejmě výrazně šetřil – do práce se jí rozhodně nechce. Od přiložení prstu k samotnému odemčení telefonu totiž uplyne nezvykle mnoho času. Zatímco většina ostatních telefonů se po správném dotyku prstu okamžitě rozsvítí, Maxu to trvá dobrou půl vteřinu. Ke všemu je navíc úspěšnost přiložení poměrně nízká, což celé využívání značně degraduje.

ASUS ZenFone 3 Max

Zpracování telefonu je na vysoké úrovni, za což vděčíme unibody konstrukci. Nikde nic nevrže ani neskřípe a výtku tak můžeme směřovat jen k nepříliš zdařilým přechodům na zadní straně, o kterých jsme se již zmiňovali.

Líbilo se nám:

  • kovová konstrukce
  • bytelné zpracování
  • nízká hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • odbyté přechody na zadní straně
  • pomalá čtečka otisků prstů

Displej: dostatečná kvalita

Displejem se Asus také nijak zásadně nezabýval a vaše oči spočinou na 5,2palcovém displeji s HD rozlišením. To úsměv na tváři nevykouzlí, avšak současně jde o s jemností 282 PPI o klasickou podívanou nižší střední třídy. IPS panel je dobře čitelný z ostrých úhlů i na slunci. Samozřejmě dražší telefony mají mnohem lepší panely, avšak to je vcelku logické. Vyzdvihnout lze regulaci jasu, která má nejnižší krok velmi tmavý, což je ideální pro čtení v noci. Překvapivě nechybí automatická regulace jasu, jenže ta je stejně jako čtečka otisků prstů líná a patrně si budete jas regulovat spíše ručně. Ochranu displeje zajišťuje sklíčko Gorilla Glass 3.

ASUS ZenFone 3 Max

V nastavení se nachází možnost filtrovat modré světlo, jejíž aktivací se displej zbarví decentně do žluta, což šetří naše oči. Dostalo se také na informační LED diodu, která má místo v pravém rohu nad displejem. Zeleným blikáním informuje o zmeškaných událostech. Bohužel ji nelze více nastavit, ale pouze zcela vypnout. Mimo hlavní nastavení lze nalézt také možnost probudit či uzamknout telefon poklepáním na displej.

Líbilo se nám:

  • velký rozsah jasu
  • informační LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • líné čidlo automatické regulace jasu
  • nižší rozlišení displeje

Zvuk: žádné překvapení

Zvukový výstup má ZenFone 3 Max zcela průměrný a s konkurencí si nebude mít co závidět. Hlasitý mono reproduktor se nachází na zadní straně a dostává svému jménu – vyzvánění rozhodně nepřeslechnete. Kvalita však není kdovíjaká a pokud skrze něj hodláte poslouchat hudbu, připravte se na pořádnou porci výšek a nouzi o hloubky. Jinými slovy klasická situace. Oblíbené skladby proto doporučujeme servírovat skrze 3,5mm jack konektor, který kvalitou uspokojí většinu méně náročných posluchačů.

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • hlasitá reprodukce mohla být kvalitnější

Baterie a výdrž: hlavní tahák

Asus ZenFone 3 Max vsází skoro vše na jednu kartu: nevyměnitelnou baterii s kapacitou 4 130 mAh. S ohledem na displej s nižším rozlišení je zde příslib velmi slušné výdrže. I sám výrobce uvádí teoretickou výdrž až 30 dní v pohotovosti nebo 87 hodin nepřetržitého poslechu hudby. Realita je samozřejmě jiná, ale i tak optimistická. Při středně náročném využívání se lze dostat i na téměř třídenní výdrž. Dva dny jsou pak po většinu času běžnou výdrží.

ASUS ZenFone 3 Max

Při testu výdrže telefon přehrával z Wi-Fi streamované video v HD kvalitě a připojený byl i na 4G síť, přičemž aktualizace byly potlačeny a zvuk vedený do sluchátek společně s jasem displeje nastaveny na poloviční hodnoty. Přehrávání běželo 10 hodin a 25 minut. Silná baterie nicméně potřebuje svůj čas k nabití. Z nuly na 80 % to zabere 1 hodinu a 45 minut. Na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 26 minut.

ZenFone 3 Max můžete využít i jako powerbanku. Stačí využít dodávanou redukci a napojit jiný chytrý telefon, který si energii vezme z Asusu.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá výdrž
  • možnost použít telefon jako powerbanku

Hardware: nezbytný základ

V útrobách telefonu nehledejte oslnivé součástky, Asus nasadil jen nezbytné minimum v dané kategorii. Jedná se o čtyřjádrový procesor MediaTek 6737 s taktem 1,25 GHz, kterému asistuje 2GB operační paměť. Běžně z ní zůstává přibližně 600 MB volných. Výkonu telefon na rozdávání opravdu nemá, což potvrzuje i výsledek necelých 30 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Na hraní základní her to však postačuje.

Benchmark testy

Příjemně překvapila interní paměť, která poskytuje komfortních 32 GB. Kapacita věru nepříliš často vídaná u telefonů této kategorie. Po prvním zapnutí zbývá pro vaše data 23,86 GB. Nechybí ani slot pro paměťové karty s podporou maximální kapacity 32 GB.

Líbilo se nám:

  • velká interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • výkonově jen velmi průměrný čipset

Uživatelské prostředí: zadýchaný Android

Prostředí má na starost operační systém Android ve verzi 6.0 Marshmallow, který si Asus upravil k obrazu svému. Nasadil například jiné ikonky a různá témata či animace. Rozmístění ovládacích prvků a jednotlivých položek však zůstalo zachováno a v prostředí se tak rychle zorientujete i v případě, že jste doposud s telefony Asus nepřišli do kontaktu. Celé prostředí si velmi rychle můžete měnit pomocí motivů ZenUI. Dostalo se i na extra balíčky ikonek, pokud vám tradiční příliš nesedí. Z odemykací obrazovky lze rychle spustit různé aplikace. Napsáním určitého písmena kloubem též můžete spustit konkrétní aplikaci. Písmeno W vás namíří na předpověď počasí, V k vytáčení čísla.

Zatímco na dražších Asusech chválíme plynulost prostředí, zde budeme kritizovat. Na slabším hardwaru se výrobci optimalizace opravdu příliš nepovedla a často se prostředí zpomaluje či zasekává. Jde již o poměrně málo vídaný jev, a to zejména u telefonů nižší střední třídy. V telefonu také narazíte na spoustu aplikací, které by tu být nemusely, například Facebook, Instagram či Messenger. Ani jedna však nezabírá žádné místo, pokud si je sami nestáhnete.

Líbilo se nám:

  • možnost personifikace prostředí

Nelíbilo se nám:

  • špatná optimalizace prostředí

Fotoaparát: pěkný standard

Hlavní fotoaparát v Asusu ZenFone 3 Max disponuje rozlišením 13 megapixelů, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí se výrobci povedlo upravit do velmi přehledné podoby, kde je vše po ruce. Nechybí základní nastavení hodnot ISO, vyvážení bílé či délky expozice. Najdete zde také zajímavé režimy typu HDR, panorama nebo speciální režim pro slabé osvětlení.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky nejsou vůbec špatné a lze je zařadit k tomu lepšímu v nižší střední třídě. Potěší barevná věrnost i slušná ostrost. Poměrně dobře telefon fotí také v noci a snaží se snímek co nejvíce osvětlit. Zásadně sice stoupá úroveň šumu, avšak vždy na snímku alespoň něco uvidíte. Čelní kamerka pořídí snímek až v 5 megapixelech s průměrnou výslednou kvalitou.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie (poslední dva noční snímky bez/s bleskem)
Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Zklamat by vás mohlo video. Maximálně jej totiž zaznamenáte v HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Full HD tak není podporováno. Výsledné video se hodí spíše pro přehrávání na displeji telefonu.

Asus ZenFone 3 Max (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • slušný fotoaparát

Nelíbilo se nám:

  • nezvládá záznam Full HD videa

Datové funkce: potřebné nechybí

V oblasti konektivity se nový ZenFone 3 Max cítí téměř jako ryba ve vodě a se světem internetu vás propojí skrze Wi-Fi či mobilního operátora. Plnohodnotná podpora LTE se vztahuje jen na primární SIM kartu v provedení microSIM – sekundární karta nanoSIM se přátelí jen se 2G sítěmi. U LTE přijde vhod podpora všech u nás využívaných pásem i případná maximální rychlost až 150 Mb/s při stahování.

Internetový prohlížeč

S okolím se můžete propojit prostřednictvím Bluetooth 4.2, případně klasickým kabelem. Reputaci si Asus kazí ignorováním NFC a někdo by mohl hledat infraport, který chybí jakbysmet. Naopak je podporována funkce USB host pro připojení dalších periférií.

Asus zredukoval množství internetových prohlížečů z dřívějších tří na dva. Klasický a všem známý Chrome je stále stejně spolehlivý, rychlý a láká na provázanost s vaším účtem. Chrome doplňuje prohlížeč Puffin, který podporuje technologii Flash a mnoho uživatelů ho používá především pro hraní her na internetu.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE
  • USB host včetně potřebné redukce v balení

Zhodnocení: spadá jen do průměru

Asus ZenFone 3 Max na to nejde špatně. Nabízí líbivý vzhled a kvalitní dílenské zpracování. Jeho displej není malý ani zbytečně přerostlý. Na první pohled nevypadá špatně ani výbava či fotoaparát. Vytahuje také dva trumfy. Ten největší představuje baterie, čímž svou konkurenci zastíní. Druhým, menším trumfem, je interní paměť. 32 GB při ceně kolem 5 500 Kč opravdu vídáme málokdy.

ASUS ZenFone 3 Max

Máme zde však i vážné neduhy. Displej by si zasloužil více péče a čtečka otisků zde byla nasazena spíše jen kvůli tabulce specifikací. Použití v praxi pohodlné není. Ještě hůře si vede prostředí, které se nepovedlo ideálně zoptimalizovat, a to se dnes již neodpouští. Právě tento argument bude takřka vždy hovořit pro konkurenci.

Konkurence

Obrovskou konkurenci představuje etalon této kategorie v podobě Honoru 7 Lite. Ten nabízí rovněž kovové tělo, ale přihazuje mnohem lepší displej, kvalitnější fotoaparát a plynulejší prostředí. Cenu má shodnou, avšak zaostává menší interní pamětí a o něco slabší baterií.

Honor 7 Lite

Zatopit novému Asusu bude chtít i Lenovo K6, které na český trh vtrhlo se shodnou cenou. Nabízí však navíc mnohem lepší displej nebo výkonnější procesor. Jeho čtečka otisků prstů také funguje lépe. Stejně jako Honor nicméně zaostává ve výdrži a úložném prostoru.

Lenovo K6

Se svou troškou do mlýna přichází také Samsung, který do souboje nasazuje model Galaxy J5 (2016). Ten Asus předčí o něco lepším displejem či kvalitnějším fotoaparátem. Dokonce stojí o několik set korun méně, jenže má menší paměť a slabší baterii.

Samsung Galaxy J5 (2016)

Na závěr jsme si nechali konkurenta možná zcela největšího. Jde o Xiaomi Redmi 3s s podporou českého LTE. V případě zvolení 32GB verze vás vyjde o 800 Kč levněji oproti ZenFonu 3 Max. Přesto nabízí Xiaomi v podstatě stejně silnou baterii a přihazuje výkonnější procesor, více paměti RAM nebo podporu Full HD videa.

Xiaomi Redmi 3s
asus-zenfone-3-max
Klady
  • bytelná konstrukce
  • kovová záda telefonu
  • dobře padne do ruky
  • velmi dobrá výdrž
  • velká interní paměť
  • slušný fotoaparát
  • telefon lze využít jako powerbanku
Zápory
  • jen průměrný displej
  • slabší procesor
  • špatně optimalizované prostředí
  • neumí zaznamenat video ve Full HD
  • ostré přechody na zadní straně
Diskuze ke článku
Kulhavec
J5 2016 .... jenže nezvládá práci se dvěma SIM kartami ... a na zádech nápis Duos :-D Příště by moh autor aspoň trochu přemýšlet než něco napíše.
tobi96
Za mě kvalitní recenze, zvlášť když porovnám s dalšími českými servery ! :) (neměli bychom jen kritizovat ale i chválit)
Majo
S tym Mediatekom tom domrvili, mohli dat aspon nejaky stvorkovy Snapdragon, ako ma Zenfone Max (2), ktory mam, a s ktorym som velmi spokojny.
John DeNoha
Telefon jsem si zakoupil a jsem nadšený !
Výdrž baterie, odladěnost systému a spousty funkcí, telefon fakt pecka !!
Baterka 2 dny úplně v klidu, systém se ani po měsíci nehryže, nijak nepadá nebo nedělá opičárny.
Hodně se mi na telefonu líbí třeba funkce PowerBanky, která je opravdu praktická a i to, jak ukazuje na displeji, za jak dlouho bude naplno nabitý. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze