Honor 6 Plus
recenze

Honor 6 Plus

Dvousečný velikán
24

Honor 6 Plus, to není pouze zvětšená varianta námi již testovaného Honoru 6, nový model si polepšil v mnoha oblastech. Tak kupříkladu tu máme fotoaparát s dvěma čočkami, dosazení lepšího procesoru, podporu infraportu a dostalo se i na další novinky. Bude to však stačit na obhájení vyšší ceny, která se v současné době pohybuje okolo hranice 12 000 Kč? Na to se pokusíme odpovědět v dnešní recenzi.

Odnož značky Huawei, společnost Honor, je známá především díky svým zajímavým a dobře vybaveným smartphonům za slušnou cenu. Na to zkrátka zákazníci slyší a slyšet budou. U střední třídy však často docházelo k jistým ústupkům, které nemusí být všemi uživateli akceptovány. Honor 6 Plus však míří do nejvyšších tříd, a to nejenom svým zpracováním, ale také nabízenými funkcemi a dovednostmi. Zkrátka, dle Honoru zde nemáme hledat žádné ústupky. Je tomu tak ale i doopravdy?

Honor 6 Plus

Na první pohled možná ano, náš dlouhodobý test ale prozradil, že ne všechno je tak růžové, jak to na první pohled může vypadat. Především v drobnostech se pak skrývá ono poznání, které stále nemusí být pro některé jedince dokonalé. V dnešním podrobném testu se tak zaměříme nejenom na klady této novinky, ale také na problémy, na které jsme po čas testu narazili. Není jich tolik, při stoupající ceně jsou však logicky přijímány mnohem hůře. Jak tedy bude znít verdikt nad Honorem 6 Plus na konci naší recenze? Čtěte dále...

Honor 6 Plus

Technické parametry Honor 6 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce150,4 × 75,7 × 7,5 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 925, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2015, 11 599 Kč

Honor 6 Plus (recenze) – videopohled

Obsah základního balení: bonus navíc

  • mobilní telefon Honor 6 Plus
  • synchronizační USB kanel
  • adaptér do sítě
  • ochranná fólie na přední a zadní skleněnou část
  • nezbytná dokumentace, záruční list
Honor 6 Plus

Design a konstrukce: brášku nezapře

Co se týče designu, je opravdu jen málo prvků, kterými byste nový Honor 6 Plus dokázali odlišit od předchozího Honoru 6. Jde především o detaily, ty nejviditelnější navíc vyniknou pouze v případě, že máte bílé barevné varianty. Mluvíme především o části nad displejem, kde se čočka sekundárního fotoaparátu přemístila na levý bok od sluchátka, průchody senzorů jsou tentokrát nad sluchátkem. U námi testované černé varianty však není změna na první pohled patrná. Opomenout nesmíme ani notifikační LED diodu, tlačítka pro ovládání systému jsou opět přítomna na spodní části displeje. Co také zůstává je pocit kompaktnosti. I když se jedná o 5,5palcový smartphone, 6 Plus působí v ruce o poznání menším dojmem, a to především díky svým velice tenkým rámečkům okolo displeje. Za to jednoznačně chválíme.

Honor 6 Plus

Vítaná změna se udála na bočnicích, nově už telefon obepíná skutečný kovový rám, a ne pouze jen jeho imitace. Telefonu to tak přidává na pevnosti a také to skvěle působí. Přední strana zařízení je samozřejmě skleněná, stejně jako zadní.

Levá strana zařízení je opět zcela holá, veškerá tlačítka se přestěhovala na pravou stranu, kde nalezneme (od vrchu) dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje, respektive zařízení. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel zcela chybí. Ve spodní části levé strany namísto spouště fotoaparátu naleznete záslepky pro microSIM a microSD kartu. Respektive, můžete si vybrat, jestli jeden ze zmíněných slotů chcete využít jako slot pro microSD kartu, automaticky však přijdete o možnost Dual SIM. Jedna karta musí být ve velikosti micro, druhá pak pouze nanoSIM. Sloty lze vyjmout pouze po vsunutí tenkého klíče. Na okamžik se zastavíme také u zpracování obou tlačítek. Ta se chlubí poměrně jistým stiskem, i když je jejich zdvih poměrně malý. Zřetelná je také menší perforace tlačítek, která stisk usnadňuje (prsty se po tlačítkách nesmýkají).

Honor 6 Plus

Spodní část je tentokrát plastová, Honor zde lištu obepínající telefon zkrátka usekl. Nalezneme zde vstup microUSB konektoru a také mikrofon, na vrchní straně se pak už usadil pouze vstup 3,5milimetrového konektoru a infračervený port.

Honor 6 Plus

Prohlédneme si také zadní stranu novinky. Záměrně neříkáme kryt, protože ani u Honoru 6 Plus baterii uživatelsky nevyměníte, telefon nejde nijak rozebrat. V levé části zadní strany nalezneme to nejdůležitější, a to dvojitou čočku 8Mpx fotoaparátu, hned vedle ní si své místo našla dvojitá LED dioda, která poslouží jako blesk. I když jsou diody dvě, bohužel nemají různé zbarvení, tím pádem jsou večerní fotky osob tak trochu „zombie povstáním“. Na zadní straně dále nalezneme logo společnosti Honor a ve spodní části také poměrně hezky designově zpracovaný výdech hlasitého reproduktoru, který halí pouze decentní mřížka. Celkově je povedené i ztvárnění zadního dílu, vzhledem k použití několika vrstev materiálů jsou na přímém slunci dobře viditelné odlesky do tvaru drobných trojúhelníků. Nutno podotknout, že celé to vypadá opravdu zdařile.

Honor 6 Plus

Na závěr ještě zmíníme velikost zařízení, rozměry se zastavily na hodnotě 150,4 × 75,7 × 7,5 mm, potěší tedy vcelku nízká tloušťka. Hmotnost činí 165 gramů, což lze považovat za únosnou hodnotu. Pokud bychom měli celkově zhodnotit kvalitu konstrukce, Honor 6 Plus si díky kovovému rámu polepšil, i tento detail se zkrátka na celkovém hodnocení podepíše. Co se týče designu, Honor neexperimentoval a udělal dobře. Vše skvěle ladí, lícuje a rozměry jsou na poměry 5,5palcového zařízení ještě únosné.

Honor 6 Plus

Jedinou věcí, která příliš oku nelahodí je spodní plastová brada, kam až kovová lišta nezasahuje. To je ovšem možná jenom drobnost. Doplníme, že novinka se prodává v černé a bílé variantě, zlatá varianta je dostupná pouze na domáckém čínském trhu.

/th> Honor 6 Plus Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Rozměry 150,4 × 75,7 × 7,5 mm 139,8 × 68,8 × 7,5 mm 144,9 × 72,1 × 6,4 mm 152,9 × 75,9 × 8,9 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm
Hmotnost 165 g 135 g 144 g 162 g 149 g
Konstrukce (materiál) sklo/kov/plast sklo/plast kov/sklo/plast plast plast

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Displej: stále stejně kvalitní

Honor 6 Plus je osazen displejem se stejným rozlišením, jako v případě Honoru 6. Povyrostla ovšem úhlopříčka samotná. Tu čest tedy máme s 5,5palcovým TFT IPS displejem, rozlišení je pak klasických 1 920 × 1 080 pixelů. Toto rozlišení je pro potřeby 5,5palcového smartphonu naprosto dostatečné, výsledná jemnost přes 400 ppi je toho jasným důkazem. A i ostatní aspekty musíme chválit. Díky technologii IPS se displej chlubí příkladnými pozorovacími úhly, díky jasným barvám je skvěle čitelný i na přímém ostrém sluníčku. Skvěle funguje také senzor okolního jasu, který vždy a spolehlivě nastaví ideální úroveň jasu. Podle našeho soudu si novinka mírně polepšila v oblasti maximálního jasu, který nově zaručuje bezproblémovou práci i na přímém poledním slunci.

Honor 6 Plus

Displej se chlubí také zvýšenou citlivostí, bez problému ho můžete ovládat v rukavicích, jenom je potřeba v menu nastavení tuto možnost aktivovat. Dále nechybí ani úprava barevného podání (studený/teplý), a to hned v několika intervalech. Celkově tedy hodnotíme kvality displeje Honoru 6 Plus jako nadstandardní a určitě vás nezklame.

/th> Honor 6 Plus Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Úhlopříčka displeje 5,5" 5,0" 5,2" 5,5" 5,5"
Rozlišení displeje FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px FullHD, 1 920 × 1 080 px QuadHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 401 ppi 441 ppi 424 ppi 401 ppi 534 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Baterie a výdrž: zázrak se nekoná

Honor 6 Plus nabízí integrovanou, respektive uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 500 mAh, což je už podle „papírového“ hlediska poměrně slušná hodnota, navíc rovnou o 500 mAh více, než v případě Honoru 6. Špatně na tom novinka není ani v praxi, kdy zařízení bez větších obtíží vydrží i den a půl plného zatížení, které zahrnuje 2 hodiny brouzdání po internetu, vyřízení zhruba 10 hovorů, odeslání 30 SMS zpráv, zapnuté synchronizaci na pozadí a aktivní komunikaci skrze internetový messenger typu WhatsApp nebo Viber. Vzhledem k osmijádrovému procesoru a kvalitnímu displeji s vysokým rozlišením se jedná o příjemné zjištění, zvláště pak při přímém srovnání s konkurencí. Pokud využijete služeb Honoru 6 pro účely navigace, případně se rozhodnete ukrátit si dlouhou chvíli hraním některé z náročnějších 3D her, není problém „unavit“ Honor 6 Plus během několika hodin.

Honor 6 Plus

Stejně jako konkurence, i Honor 6 Plus nabízí speciální úsporný režim, který výdrž baterie dokonce ještě prodlouží (podle slov výrobce až o 20 % oproti standardnímu režimu – režimy výkon, inteligentní a ultra). V prvním případě se sníží rozlišení displeje a bohužel i rychlost zařízení (telefon zkrátka nevyužívá potencionálu osmijádrového procesoru), v druhém případě se celý displej zahalí do černobílého režimu a aktivní zůstane pouze telefonní modul. Třetí režim pouze mírně upraví využití procesoru a sítě. Tak jako tak, výdrž baterie je i bez speciálních režimů nadstandardní, úsporné režimy můžete využít především v případech, kdy vám zbývá posledních pár procent baterie a máte před sebou dlouhou cestu. Tak jako tak Honor 6 Plus za implementaci úsporných režimů chválíme, člověk nikdy neví, kdy se mohou hodit.

Telefon Doba nabíjení (100 %) Stream videa (FullHD) Operační systém
Honor 6 Plus 1:43 hod. 8:29 hod. Android 4.4 KitKat
Honor 6 1:11 hod. 7:33 hod. Android 4.4 KitKat
LG G3 2:03 hod. 7:10 hod. Android 4.2 Jelly Bean
OnePlus One ? 9:17 hod. Android 4.4 KitKAt
Huawei Ascend P8 2:09 hod. 6:50 hod. Android 4.4 KitKat
Xiaomi Mi3 3:52 hod. 6:30 hod. Andorid 4.3 Jelly Bean

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. V telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta, která byla přihlášena k 3G síti, telefon streamoval FullHD (1 080p) video do sluchátek, hlasitost (stejně jako jas displeje) byla nastaveny na 50 %. Aktualizace byly potlačeny na pozadí a takto telefon vydržel streamovat video přesně 8 hodin a 29 minut. To lze obecně považovat za nadprůměrnou hodnotu, zvláště pak k vnitřnostem samotným. Velmi rychlá je také doba nabíjení, z 0 na 80 % se Honor 6 nabije za 1 hodinu a 21 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě 22 minut.

Honor 6 Plus

Zvuk: jako u „šestky“

Co se týče zvukové stránky, Honor 6 Plus je na tom velice podobně, jako u modelu bez přídomku. Hlasitý reproduktor na zadní straně je dostatečně hlasitý, přeslechnutí příchozích notifikací tak určitě nehrozí. S celkovou kvalitou je to už ale trochu horší, reproduktor je naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Problémem může být také umístění hlasitého reproduktoru společně s rovnou zadní stranu, díky čemuž se výstup při položení na stůl do jisté míry zkresluje.

Honor 6 Plus

Zvuk je bez problému poslouchatelný i na maximální hlasitost, přesto poslech nepůsobí nijak rušivým dojmem. Tělo telefonu však (pochopitelně) znatelně vibruje. Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme Honor 6 vcelku pochválit. Pochválit koneckonců můžeme i kvalitu hovorů (na obou SIM kartách), ta je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém. Suma sumárum, lehký nadprůměr. Hudební nadšenci stejně budou využívat k poslechu vlastní sluchátka, v takovém případě je zvukový výstup nadstandardní a nemáme tedy moc co vytknout.

Hardware a výkon: osm jader

V čem je nový Honor 6 Plus nekompromisní, je jednoznačně výkonnostní složka. Pyšní se totiž osmijádrovým procesorem Huawei Kirin 925 s taktem 1,8 GHz. Ten je vyroben trochu starší, konkrétně 28nm technologií. Procesoru sekundují 3 GB operační paměti (po spuštění k dispozici zhruba 1,9 GB), ta uživatelská se zastavila na hodnotě 32 GB (po spuštění k dispozici zhruba 25,7 GB), v prodeji však bude i varianta s poloviční pamětí ROM a 2 GB RAM paměti. Nechybí ani slot pro paměťové karty microSDXC, a to až do velikosti 128 GB. Ve spojení s integrovanou pamětí by se mělo jednat o prostor i pro ty nejnáročnější zákazníky. Celkově se jedná o velmi výkonné zařízení, které do jisté míry brzdí jen v některých aspektech nekonzistentní nadstavba. Výkonnostně telefonu nedělají problém ani nejnáročnější typy her. Z našich zkušeností můžeme zmínit například závodní Asphalt 8, nebo akční „vyvražďovačku“ Dead Trigger 2.

Honor 6 Plus Honor 6 Huawei P8 OnePlus One LG G3
Procesor Huawei Kirin 925 Huawei Kirin 920 Huawei Kirin 930 Snapdragon 801 Snapdragon 801
Takt procesoru 8×1,8 GHz, 28 nm 8×1,7 GHz, 28 nm 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, 28 nm 4×2,5 GHz, 28 nm 4×2,46 GHz, 28 nm
Uživatelská paměť 16 GB/32 GB 16 GB/32 GB 16 GB/64 GB 16 GB/64 GB 16 GB/32 GB
Paměť RAM 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Paměťové karty ano, microSD ano, microSD ano, microSD ne ano, microSD

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Zpět ale k nadstavbě, jejíž nekonzistentnost jsme už trochu nakousli. Bohužel, EMUI je doslova zahlceno různými animacemi a přechody, což se mnohdy negativně projevilo na rychlosti provedení některých akcích. U takto výkonného telefonu se nechceme soustředit na animace spuštění čehokoli, chceme zkrátka syrový výkon jako takový. Naštěstí není problém se k němu dostat, stačí využít služeb alternativního launcheru. Potenciál má Honor 6 Plus naprosto špičkový, to dokazují i výsledky benchmark testů. Někdy je ale zkrátka méně více.

Výsledky benchmark testů

Pro zvědavé jedince můžeme uvést také srovnání výkonu s Honorem 6, který nabídne o trochu méně výkonný osmijádrový procesor Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Co se týče benchmark testů, například v AnTuTu je novinka lepší pouze zhruba o 2 650 bodů. Co se týče srovnání jako takového, oba modely jsou na tom (navíc díky stejné nadstavbě) téměř stejně. Mírně pomalejší procesor Honoru 6 při běžné práci nepostřehnete, i na náročné 3D hry je výkon menší varianty naprosto dostatečný. Kvůli záměrnému upgrade výkonu si tedy asi novinku pořídí jen málokdo..

Grafická nadstavba: nekonečná inspirace iOS

I když uvnitř Honoru 6 Plus stále nalezneme operační systém Android ve verzi 4.4 KitKat, na první pohled nic nepoznáte. Honor již typicky vsází na poměrně agresivní grafickou nadstavbu EMUI ve verzi 3.0, která se od vzhledu standardního prostředí Androidu 4.4 (a všech dalších verzích) odklání téměř ve všech aspektech. Začneme ale hezky popořadě. Vzhledem. Ten se nejvíce inspiroval u iOS, a to jak vzhledem ikon, tak také provedením. U EMUI se totiž nově nainstalované aplikace řadí na obrazovky, žádné menu aplikací nehledejte. Všudypřítomné jsou také různé animace a přechody, již zmíněný vzhled ikon je také dosti krkolomný, standardní ikony aplikací od Googlu (které Honor nemohl přepracovat) nelze s těmi upravenými po vzhledové stránce vůbec srovnávat, a tak dost často působí tento přechod dost zvláštním dojmem. Tak, jakoby aplikace od Googlu do prostředí vůbec nepatřily.

Uživatelské prostředí nadstavby EMUI 3.0

Celkově je ale prostředí grafické nadstavby EMUI až přehnaně barevné, protkané zbytečnými efekty a animacemi. Je jasné, že se Honor 6 Plus chtěl pochlubit špičkovými vnitřnostmi, my jsme však po pár dnech používání zvolili cestu alternativního launcheru. Zpět ale k EMUI 3.0. Na zamčené obrazovce si můžete nechat zobrazovat přednastavené tapety. Vždy při novém odemknutí displeje se může zobrazit jiná tapeta. Vysunutím spodního okraje displeje se dostaneme po vzoru iOS k ovládacímu panelu, ve kterém máte možnost ovládat hudební přehrávač, případně se okamžitě přesměrovat do aplikace kalendář, kalkulačka, svítila, zrcadlo nebo fotoaparát, který se však „vysouvá“ samostatně. Pokud je pro vás vzhled úvodní obrazovky příliš zmatečný, můžete telefon přepnout do jednoduchého režimu, známého z většiny Huawei smartphonů již po dlouhá léta. Na obrazovce se po spuštění tohoto režimu zobrazí velké karty s nejčastěji používanými aplikacemi, dobře tedy může tento režim posloužit například pro uživatele se slabším zrakem. Zde už se naštěstí animacemi šetřilo.

Uživatelské prostředí nadstavby EMUI 3.0

Při aktivaci jednoduchého zobrazení se mírně přepracuje také ovládací panel na zamčené obrazovce, rychlý vstup do aplikací zůstává, avšak namísto ovládání hudebního přehrávače zde vidíte rychlý náhled na počasí pro aktuální a následující dny v dané lokalitě. Na závěr se ještě zaměříme na detaily, které v prostředí Honoru 6 naleznete a které práci s ním zpříjemní. Tak například již zmíněná karta se zástupci, která se ukrývá v notifikační liště, zobrazuje najednou až 23 zástupců, prvních 15 bez nutnosti posunu.

Zjednodušené prostředí EMUI 3.0

Další drobnost, která ovšem potěší, je integrace přepínače nainstalovaných launcherů přímo v menu. V nastavení nechybí ani různá gesta, tedy ovládání pohybem, k dispozici jich je celkem 5. Klasicky zde nalezneme možnost ztlumení zvuků překlopením, snížení hlasitosti při zvednutí telefonu, přijmutí hovoru přiložením k uchu, zajímavostí je pak možnost zatřesení, kdy se ikony na aktuálně zobrazené stránce obrazovky seskupí, stejně jako možnost naklonění, která usnadní přetahování ikon mezi stránkami.

Nabídka gest

Multimediální funkce: čekali jste něco jiného?

Honor 6 Plus pochopitelně nezaostává ani co se multimediální výbavy týče. O špičkovém osmijádrovém procesoru, který zvládne i ty nejnáročnější 3D hry, již řeč padla, samozřejmostí je pak hudební přehrávač, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší také přítomnost FM rádia s RDS, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů. Dalším pomocníkem je rovněž infračervený port, který skvěle posluhuje pro ovládání domácí techniky.

Multimediální funkce

Jednoduše stačí spustit předinstalovanou aplikaci a z nabídky vybrat značku ovládaného zařízení. Zprovoznění funguje téměř vždy „na první dobrou“, potěší také možnost manuálního nastavení vámi zvolené funkce dálkového ovládání. Pokud tedy chcete naprogramovat například tlačítko přepnutí 3D režimu, stačí přiblížit telefon a ovladač infračervenými porty k sobě a tlačítko se automaticky naprogramuje i uvnitř systému telefonu. Jednoduché, praktické.

Fotoaparát: tři oka s polovičatým využitím

Mezi hlavní taháky Honor 6 Plus patří fotoaparát. 6 Plus nabídne rovnou tři čočky – dva fotoaparáty na zadní straně a jeden klasický selfie snímač na přední straně. Začneme rozlišením. Všechny tři čočky nabídnou shodné rozlišení 8 Mpx. Vzhledem k softwarové interpolaci však lze dosáhnout i u modelu 6 Plus (stejně jako u modelu 6) rozlišení 13 Mpx, ovšem nejedná se o výkon samotného čipu, ale právě dopočítání zbylých pixelů složením fotografií – dvou fotografií s rozlišením 8 Mpx. Pro větší přehlednost si parametry všech fotoaparátů u obou modelů (Honor 6 a 6 Plus) představíme v následující tabulce.

Honor 6 Honor 6 Plus
Primární fotoaparát (základ) 13 Mpx (4 128 × 3 096 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
Primární fotoaparát (interpolace) beze změny až 13 Mpx (4 128 × 3 096 px)
Počet čoček 1 čočka 2 čočky
Sekundární fotoaparát 5 Mpx (2 592 × 1 936 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojitá ano, dvojitá
Super noční režim ne ano
Video FullHD (1 920 × 1 080 px) FullHD (1 920 × 1 080 px)

Prostředí aplikace Fotoaparát

Ještě než se pustíme do hodnocení snímků jako takových, zastavíme se na okamžik u prostředí aplikace Fotoaparát. Ta nabídne inovované a vcelku přehledné prostředí, které se od toho z Honoru 6 liší v celé své podobě. Nově máte hned na hlavní ploše k dispozici režimy jako široká clona, automatický režim a režim videozáznamu. Mezi těmito režimy snadno přepínáte pomocí „swipnutí“. Na hlavní ploše dále naleznete přímý odkaz do galerie snímků, efekty (valencie, Gloriola, Nostalgie, Dětství, Rozbřesk, Sladký, Šero, Čistý, Iluze, Černobíle a Vinobraní), k dispozici máte také přepínač blesku a přepínač fotoaparátů (přední, zadní).

Honor 6 Plus

Rychle můžete zapnout také hlasový režim, kdy se pořídí snímek po dosažení určité míry decibelů. Podrobnější nastavení naleznete až po vstupu do nastavení, které se schovává za trojicí vodorovných čar. Zde můžete nastavit úpravu sjednocení pleti, zapnout režim Panorama, zvukové poznámky a nebo sérii fotografií (přičemž si následně můžete vybrat tu nejpovedenější). Přidat můžete také vodoznak a nebo aktivovat Super noční režim, o kterém si více povíme později. Nevýhodou tohoto menu je, že funguje pouze vertikálně, při držení zařízení na šířku se tak popisky ani ikony nezmění.

Prostředí aplikace Fotoparát

Pokud vám i toto nastavení nestačí, pod ikonou ozubeného kola dále můžete nastavit například rozlišení (13, 10, 8 a 6 Mpx), zapnutí GPS geotaggingu, změnit úložiště (paměť telefonu, microSD karta), můžete také ztlumit zvuk spouště a nebo nastavit časovač. Honor 6 Plus nabídne také pokročilé možnosti jako je zachycení úsměvu, sledování pohybujícího se objektu a nebo dávkování fotografií. Samozřejmostí je pak nastavení ISO, vyvážení bílé, sytosti, kontrastu a jasu. Nastavení je tu tedy více než dost. Nechybí ani rychlý režim, kdy stačí na vypnutém zařízení dvakrát zmáčknout tlačítko pro snížení hlasitosti. Telefon se automaticky odemkne a pořídí snímek, to vše za zhruba 1 sekundu.

Nyní si můžeme poodkrýt ono tajemství dvou čoček na zadní straně v případě novinky Honor 6 Plus. Honor v tomto ohledu nechce experimentovat s 3D fotografiemi, na to nejsou čočky ani dostatečně daleko od sebe. Kouzlo tkví v něčem jiném – v různorodém zachycení hloubky ostrosti. To ovšem není vše. Díky dvojici 8Mpx snímačů lze dosáhnout i lepší absorpce světla, což má pozitivní vliv na výslednou kvalitu snímků za zhoršeného osvětlení. Jak to celé funguje prozradí nejlépe ukázkové fotografie, pojďme se na ně tedy podívat.

Široká clona

Režim široká clona umožní snímkům měnit hloubku ostrosti. Honor doporučuje, aby focené předměty byly zhruba do vzdálenosti dvou metrů. Tento režim naleznete v přepínačích rovnou na domovské stránce aplikace fotoaparát.

Ukázka číslo 1 a 2
Ukázka číslo 3 a 4
Ukázka číslo 5 a 6
Ukázka číslo 7 a 8
Ukázka číslo 9 a 10

Jak si můžete z testovacích snímků ověřit, ne vždy vyjde ona úprava zcela bezchybně, občas telefon špatně vyhodnotí scénu a některé detaily tak nejsou zcela zaceleny, někdy naopak ignoruje část snímku. Ve většině případů však lze dosáhnout poměrně zdařilých výsledků. Zmíníme také hlavní výhodu této funkce – upravovat můžete i již vyfocené snímky, není tedy nutné zdržovat se focením stejného snímku s jinou hloubkou ostrostí. Do paměti telefonu se fotografie uloží již v editovatelném stavu, ze kterého následně můžete udělat třeba 10 dalších fotografií. Zpracování obrátku je otázkou několika vteřin, přesto se telefon nijak nezadýchává. Vše také záleží na náročnosti konkrétní kompozice.

Super noční režim

Druhou vychytávkou, respektive režimem je super noční režim. Tento režim je předurčen pro umístění telefonu do stativu, protože pořízení snímku trvá zhruba 10 až 30 vteřin. Ideální je na všechny noční scenérie, kdy telefon postupně upravuje snímek tak, aby odstranil co možná nejvíce šumu, na druhou stranu ale aby zachoval věrné barevné podání. Tento režim ze zkušeností funguje opravdu velice dobře i při téměř naprosté tmě, ze snímku tak „vytáhne“ maximum. Nutno podotknout, že na rozdíl od předchozího režimu musíte takto snímek již vyfotografovat, pozdější úpravy nefungují. Pro srovnání vždy přikládáme fotku vyfocenou běžným způsobem a právě fotku s aktivovaným super nočním režimem.

Ukázka číslo 1 a 2
Ukázka číslo 3 a 4

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Na závěr tu máme běžné snímky v maximálním rozlišení, které Honor 6 Plus pořídil na automatický režim. Snímky se mohou pochlubit poměrně věrnými barvami, stejně dobře je na tom Honor 6 Plus co se týče ostrosti. Pochválit můžeme také makrosnímky, ty jsou téměř perfektní. Přesto se ale nemůžeme zbavit dojmu, že pomyslný wow efekt schází. Honor 6 Plus se jednoznačně řadí mezi ty lépe fotící smartphony na aktuálním trhu, nejedná se však o naprostou špičku. Největším problémem je tak asi slévání detailů na plochách jako je například zeleň a nebo stromy. Kvalita sekundárního fotoaparátu je sice nadstandardní, kvůli selfie si ovšem telefon za 12 000 Kč asi nepořídíte. Vyvstává tedy otázka, jestli je právě vylepšený fotoaparát tou správnou motivací pro nákup Honoru 6 Plus.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: FullHD záznam

Honor 6 Plus dokáže nahrávat také FullHD videoklipy při až 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je opět poměrně spekulativní, Honor 6 Plus má čas od času sklony k přepalům výraznějších objektů, na druhou stranu se pyšní skvělou rychlostí záznamu, a videoklipy tak nejsou nijak trhané ani sekané. Nahrávat můžete i v nižších rozlišeních, konkrétně v HD, VGA, QVGA a MMS kvalitě. U nahrávání videa můžete nastavit kromě kvality také stabilizaci obrazu, ta je však pouze softwarová, ovšem funguje poměrně dobře. Nechybí ani možnost pořídit videoklipy v HDR režimu, případně v režimu krásy, kdy se eliminují různé nedokonalosti pleti. Spolehnout se můžete také na kontinuální zaostřování. Dodáme, že 20sekundový záznam videa v plném rozlišení zabere v paměti zařízení zhruba 60 MB. Škoda však, že si telefon neporadí se záznamem snímků s více fps, což konkurence mnohdy nabízí.

Navigace: dovede vás do cíle

Honor 6 samozřejmě disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit, poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace, kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. Velký 5,5palcový displej pro tento účel doslova vybízí, integrovaný GPS čip vás rozhodně zdržovat nebude.

Mapy

Telefonní funkce: nic nového nečekejte

Aplikace Telefon slučuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory), tak také všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi, jako je například Facebook nebo Google+.

Telefonní funkce

Pokud je ke kontaktu přiděleno číslo, které zároveň figuruje i na WhatsAppu (pokud jej tedy máte nainstalován), telefon vás samozřejmě o této skutečnosti informuje. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí, o tom jsme ale již mluvili.

Vzhledem k podpoře technologie Dual SIM je v menu nastavení také speciální položka s názvem Správa karty SIM. Zde můžete aktivovat/zamezit fungování dané SIM karty, zvolit defaultní SIM kartu pro hovory/zprávy a datové připojení. SIM karty samozřejmě fungují zároveň v režimu dual standby. Velkou výhodou je to, že i v případě že z jedné SIM karty aktuálně voláte, na druhou se dá klasicky dovolat, neozve se tedy typický oznamovací tón. To je ve světě Dual SIM zařízení stále spíše rarita. Kvalita hovoru je nadprůměrná, v případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Organizační funkce: vše potřebné

Pro lepší organizaci svého času Honor přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okýnka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani praktické poznámky, které jsou opět velmi jednoduché.

Organizační funkce

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními (případně PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace hodiny zastřešuje jak budík, tak i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme aplikací kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce, stále jde ale pouze o designově přepracovanou kalkulačku, kterou známe již několik let.

Zprávy a e-mail: ověřená klasika

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Zprávy, kterou nemusíme dlouze představovat. Pokud vám standardní aplikace pro tvorbu SMS/MMS zpráv nevyhovuje, nic vám nebrání používat jako defaultní aplikaci Hangouts. Hangouts má mnoho dalších výhod navíc (například integraci Google chatu, sdílení polohy, animovaných GIF obrázků, videohovory atd). Konečné rozhodnutí je ale jako vždy na vás. Pro zadávání textu poslouží jak klávesnice přímo od společnosti Huawei (ta navíc nabízí i množství věcí k přizpůsobení), tak také standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 4.4 KitKat. Tato klávesnice již tak podrobná nastavení nenabízí, přesto je její ovládání (subjektivně) příjemnější.

Hangouts a SMS zprávy

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Internet a konektivita: škoda LTE pásem

Honor 6 Plus je nekompromisní i co se týče konektivity, i když jedna poměrně důležitá drobnost mu chybí, a to podpora LTE sítí 800 a 900 MHz, které jsou zapotřebí k datování skrze LTE mimo velkoměsta. V dalších ohledech však kompromisy nedělá, těšit se tak můžete kromě podpory základního GPRS a EDGE i na podporu HSPA (42/5,76 Mb/s), LTE (300/50 Mb/s), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0 a také NFC, což je oproti Honoru 6 novinka.

Internetový prohlížeč Google Chrome

Příjemnou funkcí je také již vzpomínaný infračervený port pro ovládání domácí techniky, i ten funguje spolehlivě. Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem.

Závěrečné zhodnocení: lehké to mít nebude

Pakliže jsme Honor 6 hodnotili veskrze pozitivně a nákup jsme rozhodně nijak nerozmlouvali, u Honoru 6 Plus si už tak jistí nejsme. Nejde ani tak o funkční výbavu, ta je velmi dobrá, ale spíš o detaily, kterými si novinka kazí reputaci. Bohužel velkým problémem je také cena, která se tentokrát zastavila až na hranici 12 000 Kč. A to je aktuálně o 4 000 Kč více, než kolik stojí Honor 6.

Honor 6 Plus

Na jednu stranu je to logické, duální kamera je svým způsobem jedinečná funkce, stejně tak potěší kvalitní displej a osmijádrový procesor. Líbí se nám také design, který je čistý a navíc s kovovými prvky. Velmi pěkný je i zadní skleněný díl, který na slunci nabídne vcelku zajímavou mozaiku ukrytou pod sklem. Potěší také infračervený port, kterým lze snadno ovládat domácí techniku a také Dual SIM režim, kdy jsou aktivní obě karty zároveň, a to i v případě, že z jedné karty aktuálně telefonujete.

Na druhou stranu tu ovšem vězí strašák v podobě absence některých tuzemských pásem LTE (konkrétně 800 a 900 MHz), nelíbí se nám ani stále více přeplácaná grafická nadstavba EMUI, aktuálně ve své třetí verzi. Baterie nabídne jen průměrnou výdrž a de facto hlavní tahák – tedy duální fotoaparát, nabídne jen malé využití. A i to co umí, umí polovičatě. Vzhledem k tomu, že v dané cenové kategorii existuje poměrně velká a schopná konkurence, budou u výběru Honoru 6 Plus důležité také osobní sympatie. Bez těch to bude mít novinka velmi složité. Jakmile totiž vyprší prvotní emoce z „něčeho nevšedního“, zbude „pouze nadstandardně vybavený smartphone za poměrně vysokou cenu.“ A to je věc, která dnešním zhýčkaným zákazníkům smartphonů se špičkovým poměrem cena/výkon už po libosti nebude.

Honor 6

Velkým konkurentem je samozřejmě Honor 6 z vlastní stáje, který zaujme cenou okolo 8 000 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Samsung Galaxy S5

Pokud nepotřebujete ten nejnovější smartphone, na druhou stranu by se vám hodila odolnost, zaujmout by vás mohla výprodejová loňská vlajková loď společnosti Samsung v podobě Galaxy S5 za zhruba 11 500 Kč. Za tuto cenu dostanete 5,1palcový displej s FullHD rozlišením, 16Mpx fotoaparát a také onu zmíněnou odolnou konstrukci dle certifikace IP67. Konstrukce je však plastová, s čímž musí případný zájemce počítat.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5

OnePlus One

Jedním z konkurentů by mohlo být například OnePlus One, které za cenu zhruba 8 200 Kč nabídne 5,5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz. Těšit se můžete také na grafiku Adreno 330 nebo 3 GB operační paměti. Ta interní pak nabídne v této variantě (za 8 200 Kč) 64 GB. Ve výbavě nechybí ani NFC.

TIP: Recenze OnePlus One – Vlajkové lodě, třeste se

OnePlus One

Xiaomi Mi4

Za cenu okolo 10 000 Kč lze sehnat také Xiaomi Mi4, které nabídne 5palcový FullHD displej, 3 GB paměti RAM nebo 13Mpx fotoaparát. Rámeček zařízení je navíc vyroben z nerezové oceli.

TIP: Recenze Xiaomi Mi4 – Pár kompromisů, ale výborná cena

Xiaomi Mi4

LG G3

Zajímavým konkurentem je rozhodně také LG G3. To se nepyšní kovovými prvky, konkuruje však cenou okolo 12 000 Kč a špičkovou funkční výbavou. Například můžeme zmínit 5,5palcový displej s QHD rozlišením, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz nebo 3 GB paměti RAM. Nechybí ani LTE s podporou českých pásem. Potěší také fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a laserovým zaostřováním i optickou stabilizací obrazu.

TIP: Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Huawei P8

Zajímavým konkurentem může být také nedávno představený Huawei P8, který je dostupný za 13 000 Kč. Ten nabídne celokovou konstrukci, 5,2palcový FullHD displej, osmijádrový procesor Huawei Kirin 930, 3 GB paměti RAM a nebo také 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Čočky i přesto nevystupuje nad úroveň zad.

TIP: Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8

Apple iPhone 6

Konkurencí s jiným operačním systémem by mohl být například Apple iPhone 6, který nabídne 4,7palcový IPS displej s rozlišením 1 334 × 750 pixelů. Apple iPhone 6 nabídne fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, dle našich dojmů však pořizuje výborné snímky, a to i v porovnání s konkurencí, která nabídne vyšší rozlišení. Potěší rovněž tenké a luxusní hliníkové provedení, zklame však neprakticky vystupující fotoaparát a špatná výdrž na nabití, nepěkně vypadá také velmi vysoká cena (zhruba 19 000 Kč za základní model s 16GB pamětí).

TIP: Recenze Apple iPhone 6 Plus – Ve velkém stylu

Apple iPhone 6

Nokia Lumia 930

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Lumia 930 za zhruba 10 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový FullHD AMOLED displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 nebo také 20Mpx fotoaparát.

TIP: Recenze Nokia Lumia 930 – Ten nejlepší Windows Phone

Nokia Lumia 930
honor-6-plus
Klady
  • kvalitní IPS panel
  • odladěný osmijídrový procesor Kirin 925
  • 3 GB operční paměti RAM
  • kvalita fotoaparátů, super noční režim
  • líbivý skleněný design s kovovým rámem
  • nadstandardní funkční výbava
  • podpora LTE, NFC a infraportu
Zápory
  • absence frekvencí 800 a 900 MHz
  • nekonzistentní grafická nadstavba EMUI
Diskuze ke článku
Mato
Zabudli ste na asi najhlavnejsieho konkurenta, HTC one m8, čiže mobil taktiež z dual zadnou kamerou, ponúkne menší display, lepsiu konštrukciu, lepšie reproduktory, lepšiu optimalizáciu a android 5 a predáva sa za menej :) nebolo by zle ho zaradiť
Mikeš
Omlouvám se, že to sem nepatří, ale očekával jsem v noci recenzi Sony M4 Aqua. Kdy bude? (dotaz pro redakci) Díky...
#Lukáš
Bez LTE, za tuhle cenu, dál nemá cenu číst. Jinak teda ta konstrukce se povedla, když to srovnám s takovým iphone 6 tak ten vedle toho vypadá jako nějaký nepovedený prototyp, ale to vedle většiny, v tomhle se Honor povedl, jinak prostředí šílené, starý android, chybí LTE..... za ty peníze určitě nevhodná koupě.
Redmarx
Telefon bez LTE za 12.000,- to je vysmech. :-D :-D :-D
---
Uaeieaweie ..... :-)
---
Za tu cenu muze mit zakaznik nejen skvely Samsung Galaxy S5 a LG G3, ale take porad hodne spickove Samsung Galaxy S4 i9506 (konkuruje cenou Hororu6) a Sony Xperia Z2 (Z3).
---
Mozna jsem v recenzi prehledl, ale vzhledem k tomu, ze foun podporuje sd-karty microSDXC 128GB, je docela dulezite, jak kartu naformatovat. Porad Huawei umi jen prestarle FAT32 (kam neulozite soubor vetsi nez 4GB - typicky video), popripade na sd-karty nevhodny NTFS nebo to konecne uz umi exFAT, ktery umi veskera znackova konkurence?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze