Catepillar CAT S50
recenze

Catepillar CAT S50

Nejvybavenější drsňák

Výrobky Catepillar si s jinými telefony jen tak nespletete. Jejich hlavní předností je maximální odolnost vůči okolnímu prostředí, tento kousek se k tomu snaží přidat i solidní výbavu. Půjde to skloubit do jednoho funkčního celku, anebo bude výsledkem nepovedený hybrid?

Všeobecné trendy ve světě mobilních telefonů se nevyhnuly ani této značce. To znamená nejenom přidávání nových technologií, ale také zvětšování displeje a jeho rozlišení. Půjde to dohromady s onou slibovanou vysokou odolností? A ospravedlní ona vysoká odolnost cenovku 12 400 korun?

CAT S50

Telefon máme pouze půjčený, a tak provádění crash-testů nepřipadá v úvahu. Můžete si sice najít nějaká videa na internetu, zvláště u staršího modelu je jich více než dost, ale všechny potvrzují, co se píše hned na první stránce návodu k použití: „Telefon je designován jako odolný, ne však nezničitelný.“

Pojďme si ale ve stručnosti vyjmenovat, jakou odolnost výrobce slibuje:

  • Certifikace IP67 (30 minut v metrové hloubce)
  • Ochrana proti poškození při pádu z výšky 1,2 metru
  • Splnění vojenského standardu 810G
  • Rozsah pracovních teplot od -25 °C do 55 °C (ovšem pozor, v manuálu se píše, že provozní rozsah baterie je 0 až 40 °C.)

Obsah balení: kde nic není

Kromě telefonu, nabíječky s kabelem a návodu v krabici nenajdete nic dalšího. Je to v poslední době dost častý jev a pochopitelný, ovšem u tak drahého telefonu by nějaká ta pozornost udělala radost. Ani tak nejde o sluchátka, ale k některým starším modelům se přidávala například povedená karabina.

U jednoho staršího přístroje CAT jsem našel například karabinu. Tady není nic navíc.

Technické parametry CAT S50

Kompletní specifikace
Konstrukce144,5 × 77 × 12,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (2 400 × 3 200), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 630 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 12 390 Kč

CAT S50 – videopohled

Design a konstrukce: je to drsňák

Už při prvním kontaktu s přístrojem, zvláště pak tom fyzickém, si nelze nevšimnout, že toto je tak trochu jiný kus hardwaru. Zatímco jiné telefony si úzkostlivě hlídají každý milimetr v pase, tady jsou rozměry až na druhém místě. U tloušťky to vůbec ničemu nevadí, jak si ukážeme později, přináší to příjemné benefity, ale ostatní rozměry už by mohly být na překážku.

Už samotný displej má úhlopříčku 4,7 palce, což je samo o sobě dost a ještě si k tomu přičtěte masivní rámečky a obrubu. Jinými slovy, snadné dosáhnutí do všech míst displeje je možné jen při opravdu velkých rukách.

Vnější obal telefonu je vyroben z plastů, které se úspěšně maskují za jiné materiály. Stříbrné boky mají připomínat kov, černý plast na zádech a na zkosených rozích je pak trochu měkčený a připomíná tak gumu. To společně se vzorkem na zádech dopomáhá jistějšímu držení v mokrých rukách, anebo ochraně při pádu.

Dokud telefon nemáte s čím srovnat, nevypadá tak velký. Ale když jej chytnete do ruky...

Aby se ještě více zdůraznil drsný vzhled, jsou na bocích vidět šrouby, ale vězte, že do útrob telefonu se (alespoň oficiálně) nedostanete. Na jednom ze šroubků je totiž plomba. Celé to tak drží pohromadě způsobem, který opravdu dává jistotu vyšší odolnosti. Zmiňme ještě rozměry a hmotnost: 144,5 × 77 × 12,7 mm a 185 gramů. Je jasné, že na něco takového už přední kapsa od džínů stačit nebude, a tak přijde ke slovu pouzdro na opasek nebo jiný způsob nošení.

Bližší prohlídku začneme jako obvykle na čelní straně telefonu. O displeji schovaným za Gorilla Glass 3 si blíže povíme později, teď se podíváme na další prvky: je tu sluchátko, dole úplně stejně vypadající mikrofon a v horní části kromě loga výrobce a nápisu MIL SPEC (to abyste se asi cítili ještě drsněji) také čidla jasu, blízkosti a snímač čelní VGA videokamery. Schází vám ve výčtu něco? Ano, notifikační dioda. Její opomenutí je trestuhodné hned dvakrát: vzhledem k ceně a také vzhledem k zaměření telefonu.

Horní hrana nabízí konektor pro připojení sluchátek (3,5mm jack). Ten je samozřejmě ukrytý za záslepkou. Je to podobný systém, jaký používají i jiní výrobci: kousek plastu s gumou na konci a celé je to k tělu telefonu přichyceno plastovým páskem. Je to jenom detail, ale tady by lépe vypadalo nějaké odolnější řešení. Naštěstí se dá používání všech záslepek vyhnout, a tak jejich zpracování nemusí uživatele příliš tížit. Při častějším používání by se ale mohly snadno stát Achillovou patou telefonu.

Boky telefonu odhalují šroubky, naopak konektory se schovávají.

Na levém boku se totiž nachází stejným způsobem zakrytý microUSB konektor. Tady se opravdu vyplatí zauvažovat nad další investicí do bezdrátové nabíječky, jelikož telefon podporuje standard Qi. Pod konektorem se zhruba v půli telefonu nachází vypínač, snadno na něj dosáhnete prsty pravé i levé ruky. Je však poměrně malý a zapuštěný.

Na pravém boku se pod jednou společnou záslepkou skrývá slot pro microSD kartu (až do kapacity 64 GB) a microSIM kartu. Pod ním dvojice tlačítek na ovládání hlasitosti a mezi nimi tlačítko, které může: a) rozsvítit displej, b) při delším podržení rozsvítit LED blesk, a udělat tak z telefonu svítilnu.

Systém záslepek je stejný jako u jiných telefonů, naštěstí se jejich používání dá obejít.

Na zádech pak najdeme druhý mikrofon, čočku osmimegapixelového fotoaparátu s LEDkou a také hlasitý reproduktor.

Celkově zanechává konstrukce velmi dobrý dojem, což je vzhledem k rozměrům, ceně a hmotnosti očekávatelné. Přejetí tankem telefon asi nepřežije, ale určitě vydrží víc než běžné telefony. A taky dobře vypadá.

Displej: rozumný kompromis

Displej s úhlopříčkou 4,7 palce používá technologii IPS a má HD rozlišení, tedy 1280 × 720 bodů, což dává jemnost 313 ppi. Ten je navíc schován za ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glass třetí generace (po dobu běžného testu bez jediného viditelného škrábance). Jedná se tak o rozumný kompromis mezi parametry, ale také spotřebou, která bude u tohoto přístroje asi důležitější parametr než počet pixelů.

Displej u tohoto telefonu asi nehraje klíčovou roli, je to slušný standard.

Kvalitě zobrazovací jednotky toho nejde moc vytknout. Barvy jsou syté, pozorovací úhly vysoké a obraz se začne měnit, až když je displej skoro kolmo od vás. Maximální jas by mohl být ale určitě vyšší. Není to žádná tragédie, na druhou stranu jsem viděl lepší výsledky i u levnějších přístrojů. K tomuto by se to určitě hodilo vzhledem k zamýšlenému místu používání. Čidlo pro regulaci jasu funguje bez potíží.

Jako speciální vlastnost displeje by měla být jeho snadnější ovladatelnost s vlhkými prsty. Právě jsem se vrátil od umyvadla a nějak nedokáži přesně popsat, v čem přesně to spočívá: S50 s mokrými prsty se ovládá stejně špatně jako jiné telefony.

Kapitolu o displeji tak lze uzavřít stejně jako další kapitoly: je to dobré, velmi dobré, ale vzhledem k ceně a zaměření přístroje bychom čekali o kousek více. Nejde ani tak o rozlišení, jako spíš nějaké rozšiřující technologie: například probouzení poklepáním anebo ovládání v rukavicích.

Zvuk: umí pěkně zařvat

Nejčastěji zřejmě tyto přístroje směřují do rukou lidem pracujícím na stavbách. A to umí být pěkně rušné místo. Proto potěší kvalita hlasitého reproduktoru, který umí být opravdu hlasitý. Navíc se v menu nachází funkce záhadně pojmenovaná Vlnová nastavení. Je to v podstatě jakýsi ekvalizér s předvolbami (Hudba, Hlas atp.). Poslední z nich se jmenuje Konstrukce a asi je tím myšleno ono staveniště, protože pak je reproduktor ještě o něco hlasitější na úkor mírného zkreslení. Normálně hraje velmi dobře a je (přijatelně k rozměrům) zastoupena i basová složka. Jediný problém nastane, když telefon položíte například na stůl. To zvuk nepříjemně utlumí.

Jak sluchátko, tak reproduktor potěší svou hlasitostí.

Ke kvalitě výstupu do sluchátek nelze mít výhrady, stejně tak hlasitost hovoru ve sluchátku se zdá být o něco vyšší než u mé aktuálně používané Xperie. A samozřejmě nechybí druhý mikrofon na zádech telefonu, díky kterému je přítomna funkce aktivního potlačování zvuku. V této oblasti výrobce nic nepodcenil.

Baterie a výdrž: podrží vás

Pro baterii použil výrobce technologii Li-Ion, její kapacita se zastavila na hodnotě 2 630 mAh. To není vůbec špatné, protože při běžném používání (synchronizace dvou emailových účtů, on-line Skype, asi 10 minut hovoru a hodina rozsvíceného displeje denně) nemá telefon problém dosáhnout výdrže dvou dnů a ještě bude mít nějaká ta procenta v zásobě.

Nadprůměrných výsledků dosáhl přístroj i v syntetickém redakčním testu, kdy streamujeme video o rozlišení displeje (tedy 720p), jas displeje máme manuálně nastaven na 50 % a na stejnou hodnotu hlasitost ve sluchátcích. Při takovémto používání se telefon vypnul po 8 hodinách a 23 minutách. To je velmi dobrý výsledek, který zhruba o půl hodiny překonává obdobně vybavenou Xperii Z3 Compact.

Výdrž baterie není špatná, ale chybí například spořící mód.

Dodejme ještě dobu nabíjení: z nuly na 80 % se telefon dostane za 2 hodiny 10 minut, na 100 % si musíte počkat dalších 45 minut.

Jak tedy zhodnotit výdrž? Rozhodně se nejedná o případ, kdy by se za svaly drsného obalu schovával jednodenní smartphone. Na druhou stranu, když si uvědomíte, že takové THL 5000 má v sobě baterii s dvojnásobnou kapacitou a tomu odpovídající výdrží, pak už nevypadá výkon S50 tak oslnivě. Opět lze tedy jenom zopakovat, že vzhledem k ceně a zaměření by bylo možno z telefonu dostat více.

Také mi v prostředí čistého Androidu chyběl spořící mód pro baterii, jako je například Stamina od Sony. Vím, že bych to mohl řešit instalací aplikace, ale proč už to za mě nevyřešil výrobce?

CAT S50

Hardware a výkon: bez problémů

Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926, čtyři jádra na maximální frekvenci 1,2 GHz, ARMv7, 28nm výrobní technologie a grafický akcelerátor Adreno 305: to jsou technická data pro čtenáře, kteří se v problematice orientují a vybírají si svůj telefon podle těchto údajů. Pro ostatní tu mám konstatování, že jedná spíše o zástupce střední třídy. Kdyby se nejednalo o tak specifický druh telefonu, nebál bych se označit výbavu jako nedostačující. CAT S50 si ale asi nikdo kvůli výpočetní síle kupovat nebude, takže lze naopak ocenit snahu o úspornější řešení.

K velikosti pamětí nelze mít výhrady.

Naopak lze pochválit hodnotu RAM, ze 2 GB je po startu volných asi 1,5 GB. Uživateli je přístupných 5 GB paměti, plus je tu podpora paměťových karet až do kapacity 64 GB. Aplikace lze přesouvat, ale jen částečně, jak to limituje Android ve verzi 4.4 KitKat.

Celkově jsou zkušenosti s tímto hardware veskrze pozitivní. Telefon jsem nenachytal při záseku ani při pokusech o nějaké složitější věci, jako je například rychlé scrollování složitou webovou stránkou. Roli v tom hraje i prakticky čistý Android. A můžete se dokonce pustit i do náročnějších her typu Asphlat 8, i když zážitek to není takový jako u špičkových telefonů.

Výsledky benchmarků.

Operační systém: čistý Android

Po vybalení telefonu z krabice proběhla aktualizace, ale jednalo se o minoritní balíček, takže verze systému je stále 4.4.2. Ten je tak křišťálově čistý, že slovy jednoho z našich politiků už křišťálověji čistší být nemůže. Je to dobře nebo špatně? Na to si musíte zodpovědět sami.

Připadá vám prostředí povědomé? Tento telefon se ani nesnaží odlišit od přístrojů za tři tisíce.

Na jednu stranu je dobře, že se výrobce nepouštěl do zbytečných úprav, ale také přichází trochu zklamání z toho, že si nedal moc záležet na tom, aby telefon vyšperkoval k dokonalosti. Nemuselo by toho být mnoho, stačilo by pár aplikací pro orientaci nebo navigaci a hned by to celé vypadalo o kousek lépe.

Tedy jedna aplikace zde je. Global Shark Tracker vám umožňuje sledovat putování žraloků vybavených GPS v rámci vědeckého projektu. Takže než se v létě s nadšením vrhnete do vln moře v Chorvatsku, můžete se přesvědčit, jestli není nějaký poblíž.

Fotoaparát a videokamera: proč ne

Fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů a FullHD videem. Parametry to jsou spíše průměrné, čemuž odpovídá i velmi prosté vnitřní prostředí fotoaparátu. Jedná se jen o čistý androidí přístroj, kde se jen nastavuje kvalita, zapíná HDR, ale nic speciálního. Pojďme se ale podívat na samotné snímky.

Fotografie jsou spíše průměrné, naopak blesk si zaslouží pochvalu (poslední dva snímky jsou focené za úplné tmy).

Jak můžete sami vidět, není to nic moc, čím byste se chtěli chlubit. Zejména dělá problém nepřesné ostření, barevné podání by taky mohlo být lepší a navíc jsou zde zcela běžné problémy s přepaly v náročnějších světlených podmínkách. Naopak lze pochválit velice silný blesk.

Z toho plyne jasný verdikt. Jako náhrada něčeho na cesty, s čím byste pořizovali vzpomínky na celý život, to rozhodně není. Pro pracovní účely, jako nafotit si postup prací anebo část nějakého dokumentu, poslouží telefon bez problémů.

Čelní kamera je zde opravdu jen z povinnosti, VGA rozlišení příliš nestačí, nepotěší ani nízká citlivost na světlo. Tohle pro selfie maniaky není.

Čelní fotoaparát je zde spíše z povinnosti.

Kamera předvádí celkem podařený výkon. Video skutečně vypadá jako FullHD, má 30 snímků za sekundu a je ve formátu MP4. Některé jiné přístroje by nejspíš zvládly zaznamenat více detailů, ale to zjevně není hlavní účel tohoto přístroje.

Cat S50 – testovací video, 1080p

Multimediální funkce: instalujte vlastní

V této i kapitole se budu odkazovat k vlastnostem čistého Androidu, který si však na nějaké multimediální hýření nepotrpí. A tak zde najdete pouze přehrávač Hudba Play, jednoduchou Galerii, popřípadě můžete svoje snímky provázat se svým účtem na Google a automaticky je zálohovat. A to je asi tak všechno. V podstatě to znamená, že tuto oblast můžete v klidu ignorovat, pokud pro vás není, anebo si ji naopak plně upravit k obrazu svému pomocí instalovaných aplikací.

Rádio se může hodit.

Nesmíme ale zapomenout zmínit FM rádio s RDS, které se alespoň trochu snaží plnit roli funkce pro dobrodruhy. Krom záznamu vysílání totiž můžete vybrat i rozsah pásem, ve kterých se bude ladit, a to podle země. Rádio hraje jen s připojenými sluchátky, která fungují jako anténa.

Telefonování a zprávy: SwiftKey v hlavní roli

Popisovat prostředí dialeru, telefonního seznamu nebo aplikace pro zprávy je v této souvislosti opravdu zbytečné. Zbývá se tak zaměřit na jednu z mála odlišností telefonu, kterou je předinstalovaná klávesnice SwiftKey. Tu je nutné nejprve manuálně zvolit, pak stáhnout jazykový balík pro češtinu a posléze si můžete užívat psaní pomocí tahů a mnohem bohatšího nastavení, než jaké nabízí základní klávesnice.

Telefonování se nijak nevymyká, alternativní klávesnice si vás rychle získá.

Navigace a GPS: nic nechybí

V nabídce telefonu najdeme GPS, aGPS a GLONASS. Při svých toulkách v městském lesoparku tak dostanete maximum informací pro určení polohy. To probíhá bez problémů, první fix se odehraje do půl minuty, následující pak už během několika sekund. Vyhledání polohy ještě urychluje funkce Qualcomm IZat a samozřejmě nechybí ani digitální kompas.

Pro cestovatele nabízí mobil maximum, tedy kromě softwaru.

Problémem by tak mohla být akorát softwarová výbava, která zahrnuje pouze obligátní Mapy Google. Každý zkušený cestovatel, turista nebo hledač keší má už určitě vyhlédnutou nějakou svou aplikaci.

Datové funkce a konektivita: plná palba

V oblasti konektivity se prakticky na ničem nešetřilo. Nabídka datových přenosů se tak dostala až na LTE Cat 4 (150/50 Mbps), Wi-Fi podporuje standardy 802.11 b/g/n a Bluetooth je ve verzi 4.0+ LE, nechybí ani NFC. Během testu se u ničeho neprojevovaly problémy se sílou a kvalitou signálu. Tady není telefonu co vytknout, i když na druhou stranu to také není žádný zázrak, protože podobnou sestavu umí i výrazně levnější telefony.

CAT S50

Zhodnocení a závěr: do práce bez legrace

Jak ohodnotit tento odolný telefon, který se značně vymyká zástupu běžné produkce? Je to velice podařený přístroj a výtky k němu spíše směřují k nenaplněným očekáváním, než k telefonu samotnému.

Rozhodně tak potěší kvalitní zpracování a zjištění, že proklamovaná odolnost není jen prázdné slovo. Výbava telefonu je pak spíše průměrná, ale v oblastech, kde je to potřeba (zvuk, výdrž) výrobce zatlačil a vyzdvihl je nad průměr.

Telefon se hodně vymyká běžné produkci. A nechává si za to zaplatit.

Jenže pak si začnete říkat ta magická slovíčka „ale“, a to zvláště při pohledu na cenovku. Ale není tam dioda. Ale není to kovové. Ale není to DualSIM. Zkrátka tak nějak cítíte, že za tu cenu byste chtěli být trochu víc rozmazlování, ať už třeba nějakým příslušenstvím nebo aplikacemi.

S50 tak zamíří spíše do kapes uživatelů, kteří jej opravdu využijí, již zmínění lidé okolo staveb jsou toho nejlepším příkladem. A jestli jim telefon bude kupovat firma, tak už cenovka nemusí hrát takovou roli. A taky nemůžeme zapomenout na majitele, kteří se svým přístrojem snaží něco sdělit o sobě, respektive přitáhnout pozornost. S tímto se jim to totiž určitě povede.

Konkurence

Jestli nemusíte mít tu nejmodernější výbavu, pak byste se v obchodech mohli podívat po předchůdci, modelu CAT B15Q. Má stejnou certifikaci odolnosti a prodává se za osm až devět tisíc.

Catepillar CAT B15Q.

KAZAM Thunder 340R je o něco větší, má horší výbavu, zejména pak menší displej a méně paměti. Prodává se ale výrazně levněji, a to za cenu kolem pěti tisíc.

KAZAM Thunder 340R.

Pokud nepotřebujete operační systém ani pokročilé datové funkce, ale jde vám jenom o telefon s co nejvyšší odolností, pak byste se mohli zamyslet nad přístrojem CAT B100, který se dá koupit už za 3 500 korun.

Catepillar CAT B100.

Naopak pokud toužíte po funkcích a jste ochotni slevit z odolnosti, pak je tu Samsung Galaxy S4 Active. Ten má například FullHD displej a stojí okolo osmi tisíc.

Galaxy S4 Active.
cat-s50
Klady
  • odolná konstrukce
  • datová výbava
  • dobrý zvuk
  • dobrá výdrž
Zápory
  • chybí notifikační dioda
  • slabší fotoaparát
  • vzhledem k výbavě vysoká cena
  • hmotnost a rozměry
Diskuze ke článku
Dan
-------------------------------Nad Blackberry passport není-----------
Presne
Blackberry je seznamu NATO produktů v oblasti informační bezpečnosti (NATO Information Assurance Products Catalogue - NIAPC) s klasifikací pro stupeň ochrany informací NATO Důvěrné (Nato Restricted). To je už jiná certifikační autorita! Nachazi se tam 2krát. Secusmart GmbH tiez vlastní Blackberry. Android ani WP ani IOS tam není !. http://www.ia.nato.int/Search/NIAPC/AND/Category_51/Manufacturer_/Country_/Classification_/EvaluationScheme_ BlackBerry získala jako první na světe certifikát "plné operační schopnosti" od amerického ministerstva obrany sítí. (U.S. Defense Information Systems Agency (DISA).
Andrej Michalek
Ak chceli aby to bolo predajné za tú cenu, mali tam dať minimálne Snapdragon 800.
Karel Lang
Karel Lang
Naposledy upraveno: 12. 12. 2014 15:33
Nejvybavenější drsňáci jsou telefony, pro které se vyrábí pouzdro Love Mei. S tím bych se nebál zatloukat hřebíky.
www.lovemeicase.com
Jenom to pouzdro na Xiaomi mi3 váží přes 20 dkg. Hliník, guma, Gorilla glass.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze