ASUS ZenFone Max M2
recenze

ASUS ZenFone Max M2

Konzervativní elegán
6

Levnější, přesto stále velmi povedený. Tak by se dal označit ASUS ZenFone Max M2, který přišel na český trh společně se svým výkonnějším sourozencem s přívlastkem Pro. Není však žádným tajemstvím, že zrovna v tomto segmentu je konkurence opravdu velká a výrobci se v poslední době snaží i sem dostávat funkce, které jsme ještě nedávno vídali pouze u dražších zařízení. Jak si vedl ASUS ZenFone Max M2 v našem testu a zdali bychom ho s klidným svědomím doporučili, to vám rádi prozradíme v dnešní recenzi.

Nový ASUS ZenFone Max M2 je levnějším sourozencem nedávno testovaného ASUSu ZenFone Max Pro M2 a nástupcem původního ZenFonu Max M1, který se v tuzemsku neprodával. Oproti svému předchůdci nabídne novinka vylepšení snad na všech frontách. Displej se dočkal podstatně štíhlejších rámečků, stejně jako nárůstu uhlopříčky z 5,5 na 6,3 palce. Ke zlepšení však došlo také uvnitř, kde se nově nachází výkonný čipset Snapdragon 632 spolu s 4 GB operační paměti. Cena novinky přitom činí příjemných 4 990 Kč. Dokáže si získat své místo v agresivním prostředí střední třídy, nebo zůstane ve stínu svého výkonnějšího, ale také dražšího sourozence s přívlastkem Pro?

Technické parametry ASUS ZenFone Max M2 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,4 × 76,3 × 7,7 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 632, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostleden 2019, 4 990 Kč

ASUS ZenFone Max M2 – videorecenze

Obsah balení: pouze to nejnutnější

ASUS ZenFone Max M2 nám byl doručen v líbivé modré krabičce, ve které na nás čekal nabíjecí kabel, standardní 10W nabíječka a také hrot pro vysunutí šuplíčku s prostorem pro nanoSIM karty a paměťovou kartu. Nic jiného se zde kromě obligátních manuálů již nenachází a výbava je tedy vskutku pouze základní.

ASUS ZenFone Max M2F
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by potěšilo

Konstrukční zpracování: učiněný konzervativec

Po designové stránce telefonu nemáme mnoho co vytknout. ASUS se z pochopitelných důvodů rozhodl použít méně prémiové, avšak stále kvalitní materiály. Nesetkáte se tedy se skleněnými zády či populárním barevným přechodem, zato se díky matným zádům nebudete muset zabývat leštěním nepříjemných otisků prstů. Konstrukce přitom působí doopravdy kvalitně a nijak nevrže ani při našich pokusech telefon prohnout. Námi testovaná Space Blue modrá přitom působí decentně, ale rozhodně ne nudně. Hlavně na světle vypadá doopravdy pěkně. Dalšími možnostmi jsou pak černá Midnight Black nebo stříbrná Meteor Silver. Hmotnost zařízení činí příjemných 160 gramů a s rozměry 158,4 × 76,3 × 7,7 mm padne telefon pěkně do dlaně. Spokojeni jsme rovněž s tlačítky, která jsou umístěna na pravém boku v ideálním dosahu palce. Vypínací tlačítko má mírně zdrsněný povrch, který však hmatem téměř nerozpoznáte.>

Levá strana je pak domovem slotu pro dvojici nanoSIM karet s podporou LTE a jednu microSD kartu o kapacitě až 2 TB. ASUS nezapomněl ani na 3,5mm audiokonektor, který se usídlil na horní straně. Hlasitý reproduktor se pak nachází na straně spodní hned vedle konektoru, kterým je zastaralejší microUSB. Ten každopádně využil ASUS i u verze Pro. I tak bychom však raději viděli praktičtější USB-C konektor, který najdeme v telefonech ještě levnějších.

Díky matným zádům odpadají starosti s leštěním.

Zadní strana hostí čtečku otisků prstů, která se nachází na standardním místě a ukazováček na ní pěkně dopadne. Pod ní se vyjímá logo tchajwanského výrobce. V levém horním rohu najdeme již jen ovál s duálním fotoaparátem a pod ním přisvětlovací diodu. Sklíčko, které kryje senzory fotoaparátu, mírně vystupuje nad povrch zad a při zatlačení na spodní pravý roh můžeme pozorovat téměř neznatelné kolébání. K samotné čtečce nemáme žádných výtek, neboť fungovala vždy na první dobrou. Odemykání telefonu pomocí rozpoznání tváře je mírně pomalejší a přestože se nejedná o žádnou katastrofu, doporučovali bychom zůstat u čtečky otisků.

Líbilo se nám
  • decentní vzhled
  • kvalitní zpracování
  • 3,5mm audiokonektor
  • záda se jen tak neušpiní
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB

Displej: velký, ale bez ochrany

Displej nabídne uhlopříčku 6,3 palce, tedy stejnou velikost, jakou má i dražší varianta s přívlastkem Pro. Poměr LCD IPS panelu k tělu zařízení je však tomto případě mírně nižší, a to 88 %. Rozlišení 1 520 × 720 pixelů pak dává výslednou jemnost 269 PPI, která nás nijak nelimitovala, přestože by podle našeho názoru takto velikému displeji slušelo již rozlišení jemnější. Navíc bychom si obdobně jako u výkonnějšího sourozence i zde dokázali představit vyšší maximální jas, který si může uživatel regulovat manuálně, nebo vše nechat na automatice. Adaptivní jas funguje dobře a intenzitu osvětlení koriguje adekvátně.

Nižší cena již bohužel nedala prostor zvýšené ochraně displeje a můžete tedy zapomenout na sklo Corning Gorilla Glass. Co však potěší jsou poměrně tenké rámečky displeje, tedy s výjimkou brady, která je poměrně tlustá. Rovněž výřez je v tomto případě širší, neboť se přímo v něm nachází reproduktor určený k telefonním hovorům. Za mřížkou sluchátka se rafinovaně ukrývá notifikační dioda, jejíž barvy či styl blikání v nastavení nelze upravit.

Displej bohužel nechrání odolné sklo.

Výřez bohužel nebylo možné softwarově skrýt. Kromě reproduktoru se v něm nachází také selfie kamerka, senzor přiblížení a senzor regulace automatického jasu. Zobrazovač bychom rádi pochválili za bezproblémové pozorovací úhly a pěkné barvy, jejichž teplotu lze v nastavení upravit. Navíc výrobce nezapomněl na funkce ambientního displeje a nočního režimu, který lze naplánovat na určité časové intervaly. Nic zásadního tedy displeji nechybí a výrobci se povedl.

Líbilo se nám
  • bezproblémové pozorovací úhly
  • spolehlivá automatická regulace jasu
  • vysoký poměr obrazovky k tělu
Nelíbilo se nám
  • vyšší rozlišení by displeji slušelo
  • ocenili bychom mírně vyšší jas
  • absence odolného skla

Zvuk: průměrný ve své kategorii

Hlavní reproduktor je na telefonu pouze jeden a je umístěn na spodní straně. Podle specifikací výrobce se jedná o 5magnetový reproduktor s inteligentním zesilovačem NXP pro hlasitější, hlubší a méně zkreslené zvukové efekty. Hlasitosti nemůžeme nic vytknout a zvukovým projevem, zejména vlivem ploššího projevu, se řadí mezi průměr v dané kategorii. Žádné překvapení tedy neočekávejte.

ASUS ZenFone Max M2

Výstup do sluchátek dokáže být opět velmi hlasitý a zvukový projev je vyvážený. Pro běžného uživatele je nabízený poslech plně dostačující. Ani tentokrát ASUS nezapomněl na posluchače rádia a připravil pro ně vlastní aplikaci.

Líbilo se nám
  • opravdu hlasitý reproduktor
  • vyvážený výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • hlasitý reproduktor hraje poměrně ploše

Výkon hardwaru: hráči si přijdou na své

Výrobce v telefonu použil poměrně výkonný čipset Snapdragon 632, který nabídne plně dostačující výkon pro náročnější multitasking i hraní her. Nejedná se pochopitelně o ten nejvýkonnější čipset pod sluncem, přesto se nám podařilo si bez problémů zahrát herní tituly jako nejnovější Asphalt nebo PUBG. V AnTuTu posbíralo zařízení necelých 104 tisíc bodů. Snapdragonu dělají společnost hned 4 GB operační paměti blíže nespecifikovaného typu. Pro ukládání dat můžete použít 32GB interní úložiště, ze kterého si systém ukousne přibližně 10,5 GB, nebo využít zajímavé nabídky od ASUSu, díky které získáte 100 GB prostoru na Google Drive zdarma. Možností je i vložení až 2TB paměťovky.

Líbilo se nám
  • výkonný čipset
  • 4 GB RAM

Výdrž baterie: i dva dny

ASUS ZenFone Max M2 nabídne velikou baterii o kapacitě 4 000 mAh, která s přehledem vystačí na jednodenní používání a bez větších problémů se dostanete i na den a půl až dva dny. Díky nižšímu rozlišení displeje a dobré optimalizaci systému procenta baterie ubývají relativně pomalu. Pochopitelně by bylo ještě lepší mít baterii s kapacitou 5 000 mAh, jako je tomu u varianty Pro, jejíž rozměry jsou v podstatě stejné. I takto je však výdrž více než dostatečná.

Stejně jako u varianty Pro má i Max M2 jednu slabinu v podobě absence rychlého nabíjení, což je škoda. Nabíjení z 0 do 80 % zabere přibližně 80 minut a nabití doplna potom necelé dvě hodiny. To má aspoň opodstatnění ve vysoké kapacitě baterie.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • absence rychlého nabíjení

Konektivita: bohužel bez NFC

Z hlediska konektivity nabízí ASUS ZenFone Max M2 vše podstatné, až s výjimkou NFC. Bezkontaktních plateb si tedy s tímto modelem neužijete, což je rozhodně škoda. Vhod přijde alespoň podpora Wi-Fi 802.11b/g/n, Wi-Fi Direct či Bluetooth 4.2. Jistotu, že se neztratíte, máte díky přítomnost A-GPS a GLONASSu. Spolehnout se pochopitelně můžete také na podporu LTE na obou nanoSIM slotech.

Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • starší Bluetooth 4.2
  • absence 5GHz pásma u Wi-Fi

Fotoaparát: jdi za světlem

Obstojně si vedl také duální fotoaparát. Primární objektiv s rozlišením 13 megapixelů a světelností f/1.8 dokáže za dobrého světla pořídit pěkné snímky. S ubývajícím světlem se pochopitelně výsledky zhoršují a noční režim focení, který je v telefonu dostupný, ve výsledných fotografiích nedělá takřka žádný rozdíl. Dostupná je rovněž umělá inteligence, která se chlubí schopností rozpoznat až 13 různých typů prostředí. Druhý senzor má rozlišení 2 megapixely a vytváří takzvaný bokeh efekt.

Předposlední fotografie je ukázka bokeh efektu. Poslední snímek byl vyfocen selfiekamerou.

Aplikace fotoaparátu bohužel působí mírně chaoticky a někdy chvíli trvá, než zareaguje. Podle nás by zde měl ASUS zapracovat a uživatelům přinést jednodušší a intuitivnější aplikaci. Jinak však nabízí bohaté možnosti nastavení, nechybí HDR nebo režim Pro s manuálním nastavením. Líbí se nám také bohaté nastavení různých poměrů stran či možnost natáčení videí bez zvuku

ASUS ZenFone Max M2 – testovací video 1080p 30 FPS exteriér

ASUS ZenFone Max M2 – testovací video 2160p 30 FPS exteriér

Potěšila nás rovněž elektronická stabilizace obrazu, která u Full HD videa funguje velmi dobře. Kdo by chtěl natáčet video ve vyšším rozlišení, je možné zvolit 4K, kde však se stabilizací nepočítejte – režim je vhodný spíše pro natáčení z místa. Oba dva režimy jsou pak schopny natáčet maximálně ve 30 snímcích za sekundu. Solidní výkon podává také přední selfiekamerka, která disponuje 8megapixelovým snímačem. I zde platí, že za ideálních světelných podmínek je výsledek zcela v pořádku.

Líbilo se nám
  • mírně nadprůměrné výsledky
  • dobře fungující stabilizace (mimo 4K)

Software: 8 + 1 = 9

Telefon pohání Android 8.1, který bude již během několika příštích týdnů vystřídán nejnovější verzí 9 Pie. Systém obsahuje několik málo aplikací od ASUSu, jako je kalkulačka, diktafon nebo FM rádio. Na ploše na nás rovněž čekala ikonka aplikací Facebook, Messenger a Instagram, což může potěšit zejména mladší uživatele, ale podle nás by to nebylo nutné. Rozhodně je to však lepší než přítomnost aplikací jako je Booking.com či Amazon Shopping, jako tomu někdy bývá například u konkurence. Jinak je však prostředí, tedy s výjimkou aplikace fotoaparátu, dobře optimalizované a v podstatě čisté, za což výrobci náleží pochvala.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android
  • brzký příchod verze 9 Pie

Zhodnocení a konkurence

ASUS ZenFone Max M2 nabízí zajímavý koktejl funkcí za přívětivou cenu. Potěšil nás veliký displej, dlouhá výdrž i výkonný Snapdragon 632, kterému sekundují 4 GB operační paměti. Menší radost nám udělalo nižší rozlišení displeje, absence odolného skla nebo přítomnost staršího microUSB. Věříme však, že pozitiva převažují nad negativy a za cenu 4 990 Kč dává nákup ZenFonu Max M2 smysl.

Jakožto pro čtenáře mobilenet.cz jsme pro Vás, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit si telefon Asus ZenFone Max M2 za cenu 4 490 Kč. Slevu 500 Kč získáte po zadání slevového kódu mobilenet132 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 20 z vás! Telefon si můžete zakoupit zde!

Kdo žádá ještě lepší výdrž nebo větší výkon a chce zůstat u ASUSu, může sáhnout po variantě s přívlastkem Pro, která však vyjde o 2,5 tisíce korun dráž. Ostatní může zaujmout některá z alternativ uvedených níže.

ASUS ZenFone Max M2

Nepříjemnou konkurenci pro ASUS ZenFone Max M2 bude představovat Xiaomi Mi 8 Lite, který za příplatek několika stokorun nabídne ještě výkonnější čipset Snapdragon 660 nebo 64GB úložiště. Mnohé může přesvědčit rovněž přítomnost novějšího USB-C konektoru a vhod přijde také vyšší rozlišení displeje. Podstatnější slabinou tohoto telefonu může být baterie s menší kapacitou nebo absence NFC, kterým však nedisponuje ani Max M2.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Novince od ASUSu může konkurovat také nedávno představený Honor 10 Lite, který je téměř identický s modelem Huawei P smart 2019. I zde má displej vyšší rozlišení a navíc disponuje menším výřezem kapkovitého tvaru. Problém však může představovat hůře odladěné prostředí, o 1 GB méně operační paměti nebo o 600 mAh slabší kapacita baterie. Honor však může zabodovat u mladších uživatelů, kterým padne do oka líbivý barevný přechod na zádech.

Honor 10 Lite 3 GB RAM

Rozměry154,8 × 73,6 × 8 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh
asus-zenfone-max-m2
Klady
  • solidní výdrž 4000mAh baterie
  • 100GB úložiště na Google Drive zdarma
  • Snapdragon 632
  • 4 GB operační paměti
  • veliký displej
  • praktický povrch, který se neušpiní
Zápory
  • absence odolného skla
  • nižší rozlišení displeje
  • absence rychlého nabíjení
  • méně praktické microUSB
Diskuze ke článku
Eedx
Bože, zase microUSB...
dakr1
Juj, tak to je ta slabsi verze Asusu, takze je o neco malo ta Motorola drazsi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze