ASUS ZenFone 5 (2018)
recenze

ASUS ZenFone 5 (2018)

Lesklý sympaťák
56

Poctivou střední třídu v letošním roce v portfóliu ASUSu reprezentuje ZenFone 5, který se snaží lákat na svěží a moderní vzhled, velký displej, solidní hardware nebo duální fotoaparát. Novinka má také poutavý vzhled a vcelku rozumně nastavenou cenu. Získal tchajwanský výrobce cenný trumf v boji s konkurencí?

ASUS je poměrně zavedeným výrobcem mobilních telefonů, ale například o loňské řadě chytrých modelů ZenFone 4 jsme na českém trhu příliš neslyšeli. Napravit reputaci má letošní řada ZenFone 5. Zlatou střední cestu představuje ZenFone 5 bez přívlastku, který sdílí moderní vzhled s vlajkovým ZenFonem 5Z, avšak na několika místech musel tchajwanský výrobce šetřit. Přesto před sebou máme solidně vybavený a stylový telefon, jehož cena se od začátku pohybuje pod hranicí 10 tisíc korun.

Asus ZenFone 5 (2018) – videorecenze

Technické parametry ASUS ZenFone 5 (2018) 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce153 × 75,7 × 7,7 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2018, 9 990 Kč

Obsah balení

V základním prodejním balení najdete kromě samotného telefonu také USB kabel, koncovku nabíječky, pecková sluchátka a též ochranný kryt zadní strany a boků zařízení. Jde o poměrně slušnou nadílku.

Konstrukční zpracování: lesklé zenové kruhy

Novince od ASUSu nelze upřít elegantní vzhled. Výrobce zvolil skleněnou konstrukcí pro čelní i zadní stranu, které „spojuje“ kovový rám. Vyjma námi testované stříbrné verze je k dispozici ještě černá varianta. Otisky však spatříte i na naší stříbrné, byť nijak výrazně. K celkové eleganci dále přispívá například kontrast stříbrných ploch a černých rámečků, případně také zadní strana, na které se krásně vyjímají tradiční zenové kruhy. Aktuálně vyniknou zejména na sluníčku, kde svým telefonem doslova oslníte své okolí.

ASUS ZenFone 5 (2018)
Na slunci vás telefon doslova oslní krásou.

Samotné boky zařízení jsou zaoblené, díky čemuž se telefon skvěle drží a pohodlně padne do ruky. V tomto ohledu ASUS odvedl dobrou práci. Svůj podíl na tom má nejen malá tloušťka pouhých 7,7 milimetrů, ale také hmotnost jen 155 gramů. Oblé boky však vytváří lehce baculatý dojem, což nicméně nemusí být na škodu. Postěžovat si každopádně musíme na vystupující modul fotoaparátu. Telefon se při položení na stůl kýve. Tloušťka mohla být o něco větší a zadní strana zcela rovná.

Nezbytná tlačítka po pravém boku jsou v ideální výšce a velmi pohodlně se tisknou. Spodní hrana je domovem dalších nezbytností: nachází se zde průduchy reproduktoru, USB-C konektor a 3,5mm jack. Za něj jsme opravdu rádi. K odemknutí nemusí sloužit jen tlačítko na pravém boku – zadní strana je domovem čtečky otisků prstů. Ta funguje naprosto ukázkově a pro odemčení postačí prst jen přiložit.

Na levém boku najdeme tradiční šuplíček jištěný klíčkem. V něm se ukrývá hybridní slot pro dvě nanoSIM karty, nebo jednu SIM a paměťovou kartu.

Telefon se nechlubí žádným stupněm krytí a měli byste tak být opatrní při kontaktu s vodou. Na druhou stranu působí ZenFone 5 velmi bytelným dojmem a po dvou týdnech se na těle neobjevují ani škrábance. Skleněné plochy má dle výrobce chránit sklíčko Gorilla Glass, konkrétní verzi však tají.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • elegantní vzhled
Nelíbilo se nám
  • vystupující fotoaparát
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: obr střední třídy

Velkým lákadlem ASUSu ZenFone 5 bude displej, který zabírá drtivou většinu čelní strany. Rámečky jsou skutečně minimální po stranách i pod displejem. V horní partii je však displej „vykousnutý“ – bylo potřeba místo například pro reproduktor a čelní kamerku. Pakliže se vám „vykousnutí“ nelíbí, bude možné jej softwarově schovat. Tato funkce však dorazí až s jednou z aktualizací, která na našem kousku nebyla.

Samotný displej je typu IPS a disponuje 6,2palcovou úhlopříčkou a Full HD+ rozlišením. Výsledná jemnost je nadále více než dostatečná. Skvělá je čitelnost displeje z úhlů i na ostrém sluníčku. V tomto ohledu patří ZenFone 5 ke špičce. Spolehlivě funguje automatická regulace jasu. Zmeškané události vám zprostředkuje informační LED dioda, avšak bohužel ji nelze nijak nastavit.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
  • informační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • „vykousnutí“ displeje v horní části

Zvuk: ve dvou se to lépe táhne

ASUS do střední třídy přináší hned dva reproduktory. Hlavní je na spodní hraně, sekundární samozřejmě nad displejem. Efekt není tak skvělý, jako kdybychom měli dva čelní reproduktory, přesto jde o příjemnou změnu. Reprodukce je skutečně hlasitá a snaží se dávat alespoň částečný důraz na hloubky. Ve střední třídě se ZenFone 5 jednoznačně řadí mezi ty lépe hrající smartphony. Výstup do sluchátek je pak standardní a uspokojí všechny nenáročné posluchače. Totéž lze říci o výrobcem přibalených sluchátkách.

ASUS ZenFone 5 (2018)
Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce
  • dva repráčky
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zlatá střední cesta

Pod kapotu ZenFonu 5 se nastěhoval procesor Snapdragon 636 a 4GB operační paměť, která je běžně ze 2/3 využívána. Výsledný výkon není dechberoucí, ale ani vyloženě špatný. Například v benchmarku AnTuTu se telefon blýskl přibližně 138 tisíci body. Nemusíte se tedy obávat ani hraní náročnějších her. Ústupkem mohou být v některých případech pouze nižší detaily. Do interní 64GB paměti dostanete bezmála 50 GB vašich dat. Pakliže by vám to nestačilo, je možné úložiště rozšířit paměťovou kartou až o velikosti 400 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek paměti

Výdrž baterie: běžný standard

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 300 mAh. S ohledem na obrovský displej jde o průměrnou hodnotu. Při běžném používání se není problém dostat na jednodenní výdrž, při středně náročném používání jsme po 12 hodinách sledovali přibližně 30% zbývající kapacitu baterie. Nabití je svižné, počítejte se zhruba 1 hodinou 45 minutami. Ačkoliv má telefon skleněná záda, bezdrátové nabíjení nepodporuje.

V našem testu výdrže telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p po dobu 8 hodin a 29 minut, pak mu došla šťáva.

Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: můžete se spolehnout

Jakožto majitelé ZenFonu 5 se můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, byť jen na primární SIM. K dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin. Podpora dvou SIM karet nechybí, pakliže oželíte paměťovou kartu..

ASUS ZenFone 5 (2018)

Kabelové připojení zajišťuje moderní USB-C konektor. Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: více do jednoho záběru

Nový ZenFone 5 je vybaven primárním fotoaparátem Sony IMX363 s 12 megapixely a světelností f/1.8. Sekundární kamerka taktéž na zádech je vybavena 8 megapixely a nabízí možnost opravdu širokoúhlého záběru 120°. Režim jde velmi snadno přepnout a výsledek je vcelku působivý, byť samozřejmě již dochází k deformaci obrazu ve stylu rybího oka.

Porovnání klasického a širokoúhlého záběru

Dva fotoaparáty jsou zde plně k dispozici i pro tvorbu bokeh efektu. Jeho sílu si můžete upravovat v opravdu drobných krůčcích k obrazu svému.

Bokeh efekt

Ačkoliv prostředí aplikace překypuje různými tlačítky, lze se v něm snadno zorientovat. Náročnější uživatelé ocení manuální režim.

ASUS ZenFone 5 (2018)

Kvalitou fotografií patří ZenFone 5 rozhodně k tomu lepšímu ve střední třídě. Po celé ploše ostrým snímkům napomáhá čtyřosá optická stabilizace obrazu a ve zhoršených světelných podmínkách dvoutónový LED blesk. V noci se však přeci jen nevyhnete nastupujícímu šumu. Občas si telefon také hůře poradí se světelnými přechody. Povětšinou je však barevné podání velmi dobré.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka operuje s 8megapixely a plně postačuje pro potřebu tvorby selfies.

Selfie za denního světla a v šeru

Se záznamem videa budete nadmíru spokojeni. Podporováno je nejen vysoké rozlišení 4K, ale i vysoká plynulost. Například ve Full HD rozlišení můžete natočit video s 60 FPS nebo dokonce 120 FPS, což je jev nevídaný. Výsledná videa vypadají naprosto skvěle.

ASUS ZenFone 5 (testovací video) – 1080p, 120 FPS

ASUS ZenFone 5 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • duální zadní fotoaparát
  • perfektní záznam videa

Software: příjemný Android

V ZenFonu 5 je od počátku k dispozici Android ve verzi 8.0 Oreo s nadstavbou ZenUI. Ta však není nijak masivní a naopak prostředí spíše prospívá. Některé aplikace tzv. „navíc“, jako například Facebook a Instagram, nelze odinstalovat.

Prozatím se zdá, že se výrobce bude o telefon patřičně starat. Během testování na náš kousek dorazily hned 4 softwarové aktualizace. Věřme, že bude podpora pokračovat alespoň po dobu tradičních dvou let. Aktuálně je optimalizace velmi slušná – prostředí se neseká a aplikace se spouští rychle. Dokonalý zážitek ruší snad jen občasné nabíhání pohotovostní obrazovky, kdy se pár vteřin načítají ikonky.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velmi slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • zbytečné aplikace navíc

Zhodnocení a konkurence: našlápnuto má dobře

Tchajwanský ASUS prokázal cit pro střední třídu a s modelem ZenFone 5 se trefuje takřka do černého. Velkým trumfem bude jednoznačně povedený vzhled. Ano, mnozí z vás budou žehrat nad tím, že ASUS kopíruje a vypadá jako kdejaká konkurence. Částečně máte pravdu, z části si jde výrobce vlastní cestou, za což jej chválíme.

Novinka se dobře drží, pohodlně ovládá a snadno používá. Displej patří v rámci segmentu ke špičce, příjemný je i zvukový výstup. Velmi dobrý je fotoaparát, výkon dostačuje. Právě u procesoru však mohl ASUS přeci jen zařadit vyšší rychlostní stupeň.

Patrně vůbec největší konkurencí by mohla být Nokia 7 Plus, která má obdobně velký displej i kvalitní fotoaparát, byť bez optické stabilizace. Oslní však mnohem výkonnějším procesorem, přitom má cenu shodnou, tedy 10 tisíc korun.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Tisícikorunu můžete ušetřit pořízením Huawei P20 Lite. Ten má velmi podobnou výbavu, avšak ne tak kvalitní fotoaparát.

Huawei P20 Lite

Rozměry148,6 × 71,2 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin

Zmínit musíme i zbrusu nový a výkonnější Honor 10. Na druhou stranu je o pár set korun dražší.

Honor 10

Rozměry149,6 × 71,2 × 7,7 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 260 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh

ASUS ZenFone 5 rozhodně není bez šance. Pakliže nebudete hrát náročné hry, nemusí vás průměrný procesor nikterak trápit. Cena ZenFonu 5 navíc jistě brzy poklesne a dostane se na adekvátní úroveň, což je kolem 8,5 tisíce korun.

asus-zenfone-5-2018
Klady
  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • velký displej s malými rámečky
  • solidní zvukový výstup
  • velká interní paměť
  • Full HD videozáznam se 120 FPS
  • solidní výsledné fotografie
Zápory
  • vystupující modul fotoaparátu
  • výřez v horní části displeje
  • jen průměrný procesor
Diskuze ke článku
michal
ak tu niekto caka na 5z tak neviem ci by som cakal len kvoli snap 845 a 6gb ram za tu vyssiu cenu by si ten mobil uz podla mna zasluzil o nieco lepsi fotak ja mam 5ku a za tu cenu 377e si myslim ze je to velmi vyvazeny telefon a som rad ze som na 5z ani necakal lebo bohvie kedy pride a telefon je velmi svizny aj s 636 procakom
MIROSLAV PELEJ
Mám ho doma týden a s Vaší recenzí souhlasím hry nehraji a proto procesor bohatě stačí , jinak telefon nemá chybu , před ním jsem měl zenfone 3 ale tento to je jiná káva , za ty peníze nic lepšího dnes nekoupíte , vřele doporučuji
Jaroslav
Hodláte, prosím, recenzovat i ASUS Zenfone 5Z? Tušíte i termín?
Zdeněk
Dobrý den rozhoduji se mezi asusem a lg g6? Jde mi dost o fotky. Poraďte děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze