ASUS ZenFone 4 Max (5.5)
recenze

ASUS ZenFone 4 Max (5.5)

Dejte sbohem každodennímu nabíjení
10

Nedávno recenzovaný ZenFone 4 není jediným zástupcem nové rodiny ZenFonů 4 pro tento rok. Do střední třídy se dostal také 5,5palcový ZenFone 4 Max, který láka na duální fotoaparát za relativně málo peněz a pak především gigantickou baterii. Nový model má však oproti své loňské generaci pár ústupku a zejména ostrá konkurence mu dá letos pořádně zabrat.

ASUS představil letos v Římě celou plejádu nových telefonů řady ZenFone 4. První z nich, ZenFone 4 bez přívlastku, jsme si zrecenzovali nedávno a nyní sestupujeme z vyšší kategorie do střední třídy. Právě v té se pohybuje nový 5,5palcový ZenFone 4 Max. Lákat má kupříkladu na svůj duální fotoaparát, kde máme jeden klasický a druhý širokoúhlý objektiv jako u jeho dražšího brášky. Tím největší trumfem je ovšem obří baterie s kapacitou 5 000 mAh, která má zaručit několikadenní výdrž. Uvidíme tedy, zda tyto dvě přednosti dokáží vykompenzovat pouze HD displej či stejnou hardwarovou výbavu jako loni.

ASUS ZenFone 4 Max Plus

Technické parametry ASUS ZenFone 4 Max Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 76,9 × 8,9 mm, 181 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:12 hodin
Dostupnostříjen 2017, 6 490 Kč

ASUS ZenFone 4 Max – videopohled

Obsah balení: kvalitní základ

V krabičce nalezneme samozřejmě samotný telefon a pár příruček. Pod telefonem se poté schovává adaptér na nabíjení a microUSB kabel. Výbavu poté završují špuntová sluchátka s pár náhradními špunty. Kryt jako v případě dražšího ZenFonu 4 jsem v balení bohužel nenašel.

Konstrukční zpracování: fešák to zrovna není

Design bohužel není tou nejsilnější stránkou nového ZenFonu 4 Max – ani zdaleka nezapůsobí jako jeho dražší bráška ze skla. Má sice z velké části pevnou kovovou konstrukci, ale plastové krytky nahoře a vespod zad vzhledu moc nepomáhají. A stejně tak ani fakt, že je mezi nimi a kovem malá drážka, kde se neustále hromadí různé nečistoty.

Max má tím pádem prakticky stejný design jako letošní ZenFone S Zoom, avšak u něj nebyly drážky u krytek tak velké a především se tolik nepatlal. Nevzhledné otisky však můžete schovat výběrem jiné barvy. Krom naší černé se prodává rovněž zlatá či růžová varianta. Musím také upozornit, že nový Max se i přes větší hmotnost velmi pohodlně drží, a to díky zakulaceným hranám a dobré ergonomii. Stejně tak vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravém boku mají velmi příjemný stisk a jsou pohodlně umístěné akorát na dosah palce.

Rovněž fakt, že ASUS do těla s tloušťkou pod 9 milimetrů vměstnal 5 000mAh baterii, zaslouží pochvalu. Zmínit musím také senzorová ovládací tlačítka v bradě telefonu, která mají výbornou vibrační odezvu, ale bohužel nejsou podsvětlená. V domovském prostředním tlačítku máme přitom umístěnou také čtečku otisků prstů, která je velmi spolehlivá jako u ZenFonu 4, byť stejně rychlá skutečně není. Ve své třídě však patří mezi ty nejlepší.

Na spodní hraně telefonu nalezl domov reproduktor, nabíjecí konektor a samozřejmě i mikrofon. Na levém boku najdeme šuplíček na karty, který může být pro mnohé velkou předností tohoto ZenFonu. Zatímco u drtivé většiny Dual SIM telefonů si musíte vybrat mezi microSD kartou a druhou SIM, zde vás nic takového nečeká. V jednom šuplíčku zde máte hned tři samostatné sloty jak pro microSD kartu, tak pro dvě nanoSIM.

Líbilo se nám
  • pevná konstrukce
  • hned tři sloty pro karty
  • velmi dobrá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • design by mohl být lákavější
  • chybí podsvětlení senzorových tlačítek
  • drážky u plastových krytek přitahují nečistoty

Displej: nepochopitelný downgrade

V oblasti displeje letos ASUS zvolil u tohoto modelu poněkud zvláštní strategii – oproti loňské generaci ZenFone 3 Max u 5,5palcového IPS displeje pokleslo Full HD na letošní HD rozlišení. Špatný panel to není a pozorovací uhly, automatická regulace jasu i čitelnost na slunci jsou v naprostém pořádku, ale je to krok zpět. Jistou omluvou může být snaha o ještě lepší výdrž, ale zase takový rozdíl by to určitě nebyl a alespoň by obraz nevypadal na velkém 5,5palcové displeji tak neostře. Navíc ani teplota barev není u tohoto panelu zcela ideální a bohužel sem ASUS nepřidal svou výbornou aplikaci pro její úpravu. Filtr modrého světla či barevná notifikační dioda tu ale naštěstí jsou, byť diodu nelze nijak konfigurovat.

ASUS ZenFone 4 Max Plus
Líbilo se nám
  • dobré pozorovací uhly
  • dostatečný rozsah jasu
  • notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • pouze HD rozlišení
  • nelze upravovat barvy displeje

Zvuk: hudebník z něj nebude

ZenFone 4 Max je osazen jediným reproduktorem na spodní hraně, který svou kvalitou zůstává zapadlý v šedém průměru své třídy. Hlasitost je však vcelku slušná a vyzvánění či upozornění tedy uslyšíte i v rušnější místnosti. Pochválit lze ASUS až za v balení přidaná špuntová sluchátka, která jsou za danou cenu telefonu velmi dobrá a v kombinaci se solidním 3,5mm jack výstupem dostanete dobrý hudební zážitek. Ten můžete navíc umocnit změnou voleb v softwarovém nastavení zvuku s povedeným ekvalizérem, kde si můžete zvuk uzpůsobit přesně podle svých představ.

ASUS ZenFone 4 Max Plus
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • dobrá špuntová sluchátka
  • software pro úpravu zvuku

Výkon hardwaru: do puntíku stejný jako loni

Hardware zde opravdu není zrovna oslnivý. Taky aby ne, když zůstal úplně stejný jako v loňské generaci. To její majitelé přemýšlející nad upgradem určitě moc rádi neslyší. Uvnitř je tedy stále Snapdragon 430 a 3 GB RAM, což je bohužel i letos standard dané cenovky a jen málokterý telefon nabídne něco lepšího. O dostatek místa se pak postará opět 32 GB interního úložiště, ze kterých zůstává zhruba 23 GB volných. Pokud by vám to bylo málo, k dispozici je vám již zmíněný microSD slot. Výkon postačí na středně náročné hry úplně bez problémů a ani s plynulým během systému nemá hardware problémy.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon pro plynulý chod prostředí
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • úplně stejný hardware jako loni

Výdrž baterie: prostě paráda

Největší tahák pro koupi je zároveň důvod, proč telefon váží citelných 181 gramů. Má v sobě totiž obří baterii s kapacitou 5 000 mAh, která mu dává naprosto fantastickou výdrž na jedno nabití. Na každodenní nabíjení můžete rovnou zapomenout. I při náročnějším používání se telefon dostal vždy na dva dny a kousek. A pokud jsem jej začal více šetřit, dostal jsem se bez problému dokonce až na dny čtyři.

ASUS ZenFone 4 Max Plus

Výborná výdrž se rozhodně stane pro mnoho lidí pádným důvodem ke koupi. Vždyť i v našem redakčním testu streamování HD videa přes Wi-Fi vydržel telefon výborných 12 hodin a 48 minut. Počítat však musíte s delším nabíjením, které jde částečně na vrub staršímu microUSB. Na 100 % si počkáte něco přes 3 hodiny, ale na den neomezeného používání se dostanete už za hodinu a půl dobíjení. Příjemný bonus představuje rovněž OTG kabel, který dostanete v balení. Pomocí něj můžete udělat ze ZenFonu powerbanku a nabíjet ostatní zařízení.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž za jakýchkoli podmínek
  • den používání zvládne po hodině a půl dobíjení
  • možnost nabíjet ostatní zařízení pomocí přidaného OTG kabelu
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB

Konektivita: skoro nic nechybí

O připojení k okolnímu světu se postará samozřejmě Wi-Fi či kompletní LTE. Na 5GHz Wi-Fi ac už se ovšem nedostalo, přičemž pro prohlížení internetu zde poslouží Chrome od Googlu. S okolními zařízeními bude telefon komunikovat přes Bluetooth 4.1. Na NFC bohužel ASUS letos tak nějak zapomíná u všech telefonů. Užitečná je však přesná A-GPS, která se vždy pohotově našla a spolupracuje také s GLONASSem i BDS (BeiDou). Mnoho potenciálních majitelů pak jistě ocení i FM rádio.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • dobrá A-GPS
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: duální nadělení

Čím se může ve své třídě tento ASUS vyjímat je nepochybně jeho duální fotoaparát. Ten nabídne hlavní 13 Mpx senzor a sekundární širokoúhlý 5Mpx senzor se 120 stupni záběru. Jde tedy o obdobnou konfiguraci jako u dospělého ZenFonu 4, jen v poněkud horším podání. Zatímco u dražšího sourozence byl hlavní senzor na svou třídu opravdu výborný a patřil mezi ty nejlepší, zde je přinejlepším průměrný a s horším světlem dokonce výrazně podprůměrný.

Fotografie z hlavního 13Mpx fotoaparátu a selfie s a bez blesku

Přidaná hodnota rozhodně spočívá v širokoúhlém objektivu, ale ten potřebuje na alespoň trochu použitelné snímky opravdu kvalitní světlo. Jinak fotografie trpí značným rozmazáním, barvy jsou mimo a šum se objeví skoro vždy. Kvůli nízké kvalitě jsou tak širokoúhlé fotografie často nepoužitelné ani na sociální sítě.

Ukázka fotek z hlavního fotoaparátu následovaná vždy širokoúhlým snímkem
dočasně

Potěšila však přehledná a odladěná fotoaplikace. Nemáme tu sice 4K video (pouze Full HD při 30 FPS a HD při 30 FPS) či Auto HDR, ale alespoň manuální režim focení zůstal na svém místě. K tomu tu máme i pár filtrů. U přední 8Mpx kamerky se poté určitě hodí komplexní režim krásy nebo vlastní přisvětlovací dioda, kvalitou ovšem spadá opět do průměru.

Líbilo se nám
  • možnost použít širokoúhlý objektiv
  • odladěná a přehledná fotoaplikace
  • přisvětlovací dioda u přední kamerky
Nelíbilo se nám
  • průměrné až podprůměrné výsledky hlavního fotoaparátu
  • širokoúhlý fotoaparát vyžaduje velmi dobré světlo
  • velmi omezené možnosti natáčení videa

Software: brzy bude ještě líp

Systém má u ZenFonu 4 Max na starosti Android 7.1.1 Nougat, avšak bohužel tu stále není nová nadstavba ZenUI 4, kterou oplývá kupříkladu dražší ZenFone 4. Ta přijde až později a stejně tak je na cestě již přislíbený Android 8.0 Oreo, což je rozhodně dobrá zpráva. I starší prostředí ZenUI je ovšem vcelku pěkné a nijak neruší.

Naopak v něm najdete jako bonus tuny možností nastavení launcheru, ve kterých se můžete na dlouhé minuty úplně ztratit a nastavit si úplně vše. Rozložení ikon na ploše, zobrazení složek, font, velikost a barva písma, velikost ikon a mnohé další zde můžete změnit. K tomu můžeme připočítat třeba i komplexního správce baterie či bohaté nastavení zvuku. Až na displej si tak můžete upravit skoro vše.

ASUS letos výrazně zredukoval počet svých vlastních aplikací. Máme jich tu opravdu jen pár jako výborný správce souborů, fotoaplikaci, počasí či kalkulačku. Zbytek nechal výrobce na základním balíčku od Googlu. Bloatware je tedy až na předinstalovaný Instagram a Facebook neexistující, navíc běží prostředí hezky plynule a v rámci možností i relativně rychle. Za to můžeme nepochybně poděkovat optimalizaci, kterou ASUS zvládl opravdu výborně.

Líbilo se nám
  • odladěné prostředí
  • nespočet různých nastavení a přizpůsobení launcheru
  • málo vlastních aplikací

Zhodnocení: vše se točí kolem výdrže

I přes svou převládající průměrnost ve mě ZenFone 4 Max nakonec zanechal pozitivní dojem. Displej má sice jen HD rozlišení, ale není úplně špatný, systém je plynulý a odladěný, jsou tu hned tři samostatné sloty pro paměťovou kartu a dvě nanoSIM, telefon je dobře zpracovaný, čtečka vepředu určitě kdekoho potěší, a především tu máme onu mamutí výdrž baterie.

Ano, není to nejpohlednější či nejvýkonnější telefon své třídy a ani duální fotoaparát není zrovna předností. Já však ZenFone 4 Max vidím jako čistě pracovní stroj, který nic nedělá vyloženě špatně, je za přijatelnou cenu a sebetěžší práci zvládne vykonávat i pár dnů. V tom je síla tohoto telefonu, ale bohužel ani tím už není za svých 6 300 korun výjimečný.

ZenFone 4 Max nabídne úžasnou výdrž, ale to je jeho jediná přednost.

Konkurence je opravdu tvrdá, a to jsou níže vybraní konkurenti pouze z říše 5,5palcového displeje. Počty by tedy ještě více narostly s ústupkem v podobě menší úhlopříčky. ZenFone 4 Max sice nabídne skutečně úžasnou výdrž, ale to je jeho jediná velká přednost. Jinak se jedná o průměrný telefon, který ani není v mnoha ohledech upgradem oproti svému předchůdci. Vyloženě slabých míst ale není tolik, abyste ho ze svého seznamu kandidátů na nový telefon vyškrtli úplně.

Konkurence

Xiaomi Mi A1

Hlavními protivníky ve střední třídě budou kupodivu telefony s čistým Androidem. Z jedné strany útočí pěkné Xiaomi Mi A1 s Full HD displejem, vyšším výkonem a nižší cenou…

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Nokia 6

…a z druhé za 6 800 korun bytelná Nokia 6 s totožnou výbavou jako u ASUSu, ale s o něco lepším fotoaparátem a Full HD displejem.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Xiaomi Redmi Note 4

I když se zaměříme čistě na velkou baterii, narazíme na mnoho silných soupeřů. Xiaomi Redmi Note 4 nabídne vyšší výkon a 4 100mAh baterii s cenou pod 5 tisíc korun.

Xiaomi Redmi Note 4 64 GB

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio X20, 10×2,1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin

Nubia N2

To Nubia N2 nabídne ve všech směrech totožné parametry včetně baterie, ale přidá více úložiště a RAM za cenu pod 6 tisíci.

Nubia N2

Rozměry155 × 75 × 7,9 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6750, 8×1,5 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:09 hodin
asus-zenfone-4-max-plus
Klady
  • pevná konstrukce
  • velmi dobrá čtečka otisků prstů
  • tři samostatné sloty pro karty
  • plynulý chod prostředí
  • výborná výdrž obří baterie
  • FM rádio
Zápory
  • design by mohl být lákavější
  • pouze HD displej
  • úplně stejný hardware jako loni
  • podprůměrné fotografie z duálního fotoaparátu
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Rob
Škoda toho rozlišení.
Peter
A čo tak LENOVO P2? Lepší procesor aj RAM.
Peter
... aj AMOLED display pri 5000mAH baterke.
OkopichIV
Nezlepší se focení s nějakou aktualizací? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze