Nokia 6
recenze

Nokia 6

Dočasný vrchol finské flotily
61

Doba, kdy byla Nokia zamčena za okny, pominula, nyní je tu pod křídly společnosti HMD nová Nokia s čistým Androidem. A my dnešní recenzí Nokie 6 zkompletujeme testy trojlístku nových telefonů této znovuzrozené značky. Model 6 se stává prozatím tím nejlepším telefonem, který Nokia nabízí. Za necelých 6 800 Kč přichází v kvalitně zpracovaném těle se zajímavou výbavou. Bude to ale stačit?

Nejlevnější modely Nokie nově pod taktovkou společnosti HMD už máme za sebou a nyní přišel čas podrobit drobnohledu i prozatím to nejlepší, co mohou Finové nabídnout. Nokia 6 byl sice první představený telefon na tiskovce HMD, ale do prodeje se dostane v našich končinách jako poslední, a to někdy v polovině srpna. Za necelých 6 800 Kč nabídne celokovové tělo, 5,5palcový Full HD displej, stereo reproduktory, Snapdragon 430, 3 GB RAM a samozřejmě i tu největší přednost dnešních Nokií – čistý Android 7.1.1 Nougat. Na papíře to zní vcelku slibně, ale není někde zakopaný pes?

Technické parametry Nokia 6

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostsrpen 2017, 6 499 Kč

Nokia 6 – videopohled

Obsah balení: základ jak má být

Jak už bývá zvykem, v krabičce na vás vykoukne jako první samotný telefon. Pod ním máme dvě přihrádky: v první je spona pro vysunutí hybridního slotu a spousta příruček, ve druhé přihrádce pak separátní krabička, ve které najdeme nabíjecí adaptér, microUSB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem a pecková stereo sluchátka.

Nokia 6

Design a konstrukce: mezi nejlepšími

Pokud jde o konstrukci, musím uznat, že nová Nokia 6 dělá svému výrobci čest, co se kvality zpracování týče. Kdybych měl popsat Nokii 6 jedním slovem, sáhl bych nepochybně po označení tank. Tato – v našem případě matně černá – placička je skutečně neuvěřitelně dobře stavěná a působí dražším dojmem, než ve skutečnosti je, což se ukázalo jako motto všech nových Nokií s Androidem. Dokonce i zahraniční testy konstrukce ukázaly, jak bytelná Šestka je, a skvělý pocit z telefonu dostanete ihned po prvním uchopení.

Celohliníkové tělo s matnou úpravou vůbec neklouže v ruce a působí skutečně hodnotně. Jen se vám zašpiní mnohem snadněji než jiné kovové telefony a vyleštit hliník do reprezentativního stavu není vůbec tak snadné jako u skla. Dále pochválím také nenápadné plastové předěly antén, kterých si často nikdo ani nevšiml. Jedinou výtku mám k ostrým hranám, které v kombinaci s většími rozměry telefonu občas nepříjemně řežou do ruky.

Kovová hardwarová tlačítka na pravé straně jsou velmi dobře umístěná přímo na dosah palce, mají příjemný stisk a vůbec se neviklají. Na druhé straně je potom pouze hybridní slot, do kterého můžete vložit nanoSIM kartu a paměťovou microSD kartu, anebo dvě nanoSIM karty.

Rámečky kolem displeje zde nejsou z nemenších, ale Nokia se jich alespoň snaží využít. Pod displejem máme totiž senzorová tlačítka, která jsou na rozdíl od Nokie 5 a Nokie 3 podsvětlená a také vibrují. Mezi těmito tlačítky je samozřejmě i to domovské, které je také senzorové a ukrývá v sobě čtečku otisků prstů. Ta je o něco rychlejší než u Nokie 5 a stále stejně spolehlivá. Tato tlačítka jsou však umístěna až moc nízko a občas tak není jejich používání zrovna pohodlné.

Nokia 6 je zkrátka bytelná a výborně zpracovaná placička, u které se určitě nemusíte bát, že se jen tak ohne nebo jinak poškodí. Koupit si jí navíc nemusíte jen v naší černé, ale k dispozici bude i pěkná modrá a originální měděná barva. Jen škoda, že se k nám nedostane i leskle černá varianta, která nabízí hned 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště.

Líbilo se nám
  • skvělé vyrobené a bytelné hliníkové tělo
  • téměř neviditelné předěly antén
  • neklouže z ruky
  • podsvícená tlačítka
  • dobrá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • ovládací tlačítka moc nízko
  • hrany občas nepříjemně řežou do ruky

Displej: není bez chyb

Displej má v případě Nokie 6 hned 5,5palců a Full HD rozlišení, takže jemnost rozhodně dostačuje, navíc jej kryje odolné 2.5D sklo Gorilla Glass 3. Pozorovací úhly jsou dobré a reprodukce barev pěkná, ale displej má své chybky. Předně není rozsah jasu nijak závratný a na letním slunci jsou s čitelností občas problémy. Zároveň bílá barva má lehce nazelenalý či nažloutlý nádech a teplotu barev bohužel v nastavení upravit nejde. Stejně tak tu není ani filtr modrého světla a v evropské verzi Nokie 6 chybí i velmi užitečná notifikační LED dioda.

Nokia 6
Líbilo se nám
  • jemný Full HD panel
  • pěkné barvy
  • Gorilla Glass 3
Nelíbilo se nám
  • menší problémy s čitelností na slunci
  • žádná nastavení obrazu
  • chybí notifikační LED dioda

Zvuk: nudné stereo

Při představení šestky lákala Nokia také na skvělý zvukový zážitek, ale tak růžové to není. Máme tu sice soustavu dvou stereo reproduktorů, hlavní vespod a druhý nad displejem, ale jejich kvalita není nic extra. Zvuk hraje průměrně hlasitě a poněkud ploše. Ve výsledku je tak třeba poslouchání hudby trochu nudné a bez šťávy, ale spousta uživatelů na mobilu hudbu často přes reproduktory neposlouchá, takže to nemusí být tak velké mínus.

Obzvlášť zklamal výkon horního doplňujícího reproduktoru nad displejem, který hraje na poměry podobných řešení zvuku opravdu velmi tiše a při jeho zacpání nejde pocítit skoro žádný rozdíl v podání zvuku, takže prostorový efekt je poněkud slabší. Zážitek při hraní či sledování je s ním sice lepší než v případě jednoho reproduktoru, ale třeba takový Samsung Galaxy J5 (2017) se svým originálním umístěním reproduktoru na pravém boku nad vypínacím tlačítkem hraje kupodivu záživněji.

Nokia 6

Pochvalu však zaslouží opravdu skvělý 3,5mm jack výstup do sluchátek. Zvuk je hlasitý, čistý a kvalitní. A není se čemu divit, když tu máme rovněž podporu Dolby Atmos. Škoda jen, že zvuk nemůžete nijak zvlášť upravovat. V nastavení je jen jedna maličká volba, zda chcete zvuk zaměřený na hudbu či film, která zvuk ani moc neupraví, a například nějaký pořádný ekvalizér byste tu hledali zbytečně.

Ve výsledku je poslouchání hudby z reproduktoru trochu bez šťávy.

S kvalitním Dolby Atmos výstupem do sluchátek a zaměřením na zvuk by někteří mohli čekat, že k telefonu dostanou i kvalitní sluchátka, ale u Nokie 6 tomu tak bohužel není. V krabičce jsou jen velmi levně působící pecková sluchátka, která nemají úplně strašný zvuk, ale dobrý rozhodně také není, což lehce zamrzí.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • lepší zážitek ze zvuku než u jednoho reproduktoru vespod
  • velmi dobrý 3,5mm jack výstup do sluchátek
  • podpora Dolby Atmos
Nelíbilo se nám
  • poněkud plochý a nudný zvuk reproduktorů
  • slabší prostorový efekt
  • jen levná pecková sluchátka v balení
  • žádná nastavení zvuku

Baterie: tak akorát

Další malou pochvalu zaslouží Nokia za výdrž baterie s kapacitou 3 000 mAh. Při náročnějším používání od rána do půlnoci jsem přišel domů většinou se zhruba 20 % baterie k dobru. Pokud jsem však používání trochu omezil, dostal jsem se často i na dva dny.

Nokia 6

Jen škoda, že v našem redakčním testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi s polovičním jasem vydržela Nokia 6 pouze 6 hodin a 45 minut, což je lehce podprůměrný výsledek. Zamrzí také, že tu máme stále ještě starší microUSB, a ne moderní oboustranné USB-C. Ostatně ani dobití z 0 na 100 % není nejrychlejší a zabere 2 hodiny a 20 minut. Dobití na 50 % pak zabere zhruba 1 hodinu a 35 minut.

Líbilo se nám
  • dobrá každodenní výdrž
  • zvládne i celý den náročnějšího používání
Nelíbilo se nám
  • podprůměrný výsledek v redakčním testu výdrže
  • starší microUSB
  • úplné nabití zabere déle jak 2 hodiny

Hardware: pro hráče není

Nechoďme kolem horké kaše, hardware není vzhledem k ceně úplně nejlepší. Máme tu totiž stejně jako u Nokie 5 osmijádrový procesor Snapdragon 430, což není žádný trhač asfaltu, ale naštěstí alespoň RAM se nám zvedla na 3 GB a interní úložiště má 32 GB, ke kterému můžete přidat další gigabajty vložením microSD karty do hybridního slotu.

Rozdíl to možná nemusí být úplně velký, ale moc rád přiznám, že chod systému je tu mnohem lepší než u Nokie 5. Běžná práce v systému je rychlá a plynulá a ani multitasking většině uživatelům nejspíš nebude dělat problémy.

Chod systému je u Nokie 6 mnohem lepší než u Nokie 5.

Větší displej s Full HD rozlišením je už ale přeci jen náročnější a procesor se občas zkrátka zadýchá. Skutečně náročný multitasking dokáže Nokii 6 trochu zpomalit, ale nejvíc si toho všimnete u her. Tohle zkrátka herní stroj není. Nejenže se sekají hry nebo neběží úplně plynule, ale stačí zkusit při hraní třeba jen stáhnout notifikační lištu a uvidíte, jak dává i lehčí 2D hra procesoru zabrat. Systémové animace se za takových podmínek už za plynulé rozhodně nedají označit ani z hodně velké dálky.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon na rychlý a plynulý chod prostředí
  • 3 GB RAM a 32 GB úložiště
  • slot pro microSD kartu
Nelíbilo se nám
  • oproti konkurenci nižší výkon procesoru

Prostředí a systém: Takhle to má být!

Stejně jako u levnějších modelů, které jsme si již vyzkoušeli, musím Nokii opět pochválit za čistý Android 7.1.1 Nougat s Pixel Launcherem. Jak už bylo řečeno výše, při každodenním používání si nějakých záseků opravdu nevšimnete a příslib bleskových aktualizací v budoucnu je skutečně lákavý. Koneckonců i aktualizace na Android O je u všech modelů již zaručena. A musím říct, že začínám v tomto ohledu HMD věřit stále více, jelikož mi během testování přišel na Nokii 6 už i červencový bezpečnostní update, což není u většiny telefonů obvyklé.

Co se prostředí týče, jde o opravdu čistý Android, jaký můžete znát z Pixelů od Googlu. Jen tu máme speciální aplikaci Nokia pro podporu a vlastní fotoaplikaci. Jinak už kompletní aplikační výbavu zajišťuje Google, ať už jde o Gmail, Chrome, Mapy, Keep, Duo, Kalendář, Messenger, Kontakty, Fotky, Tapety, … je tu zkrátka úplně vše. O nějakém bloatwaru či ani minimální nadstavbě tu zkrátka nemůže být řeč. Pokud vás láká co nejčistší Android a nechcete utratit majlant za Pixel, je Nokia 6 rozhodně volbou číslo jedna.

Líbilo se nám
  • čistý Android 7.1.1 Nougat
  • Pixel Launcher
  • vůbec žádný bloatware
  • rychlé a pravidelné aktualizace

Fotoaparát: královskou disciplínou už není

Velkou chloubou staré Nokie byly vždy fotoaparáty, ale ten v Nokii 6 svými výkony úplně neohromí – v dané kategorii patří tento 16Mpx foťák se světelností f/2.0 k lehčímu nadprůměru. Detaily snímkům skutečně nechybí a jsou také celoplošně ostré, avšak barvy bývají trochu mdlé a senzor zmate i slabší protisvětlo. Za dobrých podmínek jsou však fotky skutečně pěkné a ani za horšího světla či v interiérech nejsou výsledné snímky na danou cenovou kategorii špatné.

Až v noci foťák přestane stíhat – objeví se silný šum a další klasické neduhy. Co mě však překvapilo je to, že si fotoaparát často ve tmě nerozuměl s přisvětlovací diodou a vyfotil snímek trochu dříve, než měl. Výsledkem je bílá fotografie, kterou můžete vidět i v naší přiložené galerii fotek. Dále bohužel ostření i za těch nejlepších podmínek není z nejrychlejších a není na něj úplný spoleh, jelikož jsem vcelku často skončil s pár rozmazanými snímky.

Rovněž také vyhotovení samotné fotky je z těch pomalejších a obzvláště se zapnutým HDR musíte občas čekat opravdu nepříjemně dlouho, než můžete vyfotit další snímek. Může vám tak utéct ideální moment. Musím ale Nokii pochválit za přidání funkce, pomocí které zapnete fotoaparát dvojitým stisknutím vypínacího tlačítka, což je velmi praktické.

Ještě více fotografií naleznete v našich prvních dojmech z fotoaparátu.

Full HD video při 30 FPS také není zrovna skvělé, ale přední 8Mpx kamerka je vcelku dobrá a dodá detailní a ostrá selfies. Fotoaplikace by ale mohla být lepší. Když pominu zmiňované pomalejší focení a ukládání fotek, tak narážím zejména na její funkce a rozvržení. V aplikaci jsou jen režimy focení, panorama a video.

Je tu sice pod trochu podivným označením „Nastavení snímání“ schovaný extrémně prostý manuální režim focení, ale pro ten musíte jít do menu, které vás večer praští do očí bílou barvou, navíc se horizontálně neotočí. Zde jej musíte zapnout a vrátit se zpět k hledáčku, pro jeho vypnutí musíte zpět do tohoto menu. Skutečně nešikovné řešení.

Líbilo se nám
  • pěkné fotky za dobrého světla
  • fotky v interiérech a za horšího světla nejsou špatné
  • dobrá přední selfie kamerka
Nelíbilo se nám
  • snímky při focení ve tmě
  • mdlé barvy
  • problémové ostření
  • pomalá fotoaplikace

Konektivita: stěžovat si nelze

Konektivita je stejně jako u levnější Nokie 5 na výborné úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či Bluetooth 4.1. Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a neměla velké odchylky v pozici. Zato kvalita hovorů už tak pozitivní hodnocení nedostane. Na obou koncích byl zvuk sice krásně čistý, ale sluchátko Nokie 6 je i na maximální hlasitost až překvapivě tiché a v městském ruchu byl občas problém něco slyšet. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Nokia 6
Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi ac
  • kompletní LTE a NFC
  • dobrá navigace
Nelíbilo se nám
  • Tiché telefonní sluchátko

Zhodnocení: poctivý stroj

Pokud si Nokii 6 shrneme jako celek, odnese si tento dosavadní vrchol znovuzrozené Nokie veskrze kladné hodnocení. Není to sice ta jasná koupě, jak si nepochybně někteří přáli, ale volba je to dobrá. Rozhodně jde minimálně o prozatím tu nejlepší novou Nokií, za kterou se dle mého názoru vyplatí oproti Nokii 5 nějaký ten tisíc připlatit. Full HD displej není špatný a stereo zvuk neohromí, fotoaparát stejně jako baterie neurazí, ale telefon oplývá jednou z nejkvalitnějších konstrukcí v jakékoli třídě a především čistý Android 7.1.1 s rychlými updaty je velkým lákadlem.

Hrany sice občas řežou, chybí notifikační dioda či USB-C, výkon není nejvyšší a zmínil jsem v této recenzi i spoustu jiných chybek, ale i tak je Nokia 6 opravdu povedený telefon. Má své mušky na kráse, ale v dané cenovce pod 7 tisíc mnoho skvělých 5,5palcových zařízení není.

Nokia 6 má zkratka i po shlédnutí konkurence níže co nabídnout. Zejména čistý a často aktualizovaný Android může být pro mnohé obrovskou výhodou a opět musím také zdůraznit, jak je tento telefon výborně vyrobený. Až na nižší výkon oproti konkurenci nemá Nokia 6 žádné neúnosné nedostatky a určitě si najde řadu spokojených uživatelů.

Konkurence

Největším konkurente je za stejnou cenu povedený Honor 6X. Ten má také 5,5palcový Full HD displej a dále výkonnější hardware, trochu lepší duální foťák a lepší výdrž. S čistým Androidem a rychlými aktualizacemi u něj však nepočítejte.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Za zhruba 4 a půl tisíce je tu také stejně velké Xiaomi Redmi Note 4 s vyšším výkonem a obří baterií. Nadstavba MIUI však nemusí být každému po chuti, ale potěší kompletní podpora LTE.

Xiaomi Redmi Note 4 64 GB

Rozměry151 × 76 × 8,4 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio X20, 10×2,1 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:43 hodin

Pokud klesneme na 5 palců, ukáže se nám za stejnou cenu i výkonnější Huawei P9 Lite (2017) s lepší výdrží a foťákem než má Nokia a skleněnou konstrukcí. Opět tu máme ale výraznou nadstavbu.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
nokia-6
Klady
  • skvěle vyrobené a bytelné hliníkové tělo
  • dobrá čtečka otisků prstů
  • Full HD displej
  • stereo reproduktory
  • velmi dobrý 3,5mm jack výstup s Dolby Atmos
  • 3 GB RAM a 32GB úložiště
  • slot pro microSD kartu
  • čistý Android 7.1.1 Nougat
  • rychlé a pravidelné aktualizace
  • pěkné fotky za dobrého světla
Zápory
  • hrany občas nepříjemně řežou do ruky
  • chybí notifikační LED dioda
  • pomalejší nabíjení starším microUSB
  • oproti konkurenci nižší výkon procesoru
  • problémové ostření fotoaparátu a pomalejší fotoaplikace
Diskuze ke článku
Martina Elsíková
Martina Elsíková
Jak je na tom telefon s hrou Pokémon Go? Je hra plynulá a svižná a poloha bez problémů nebo je lepší se podívat jinde?
M.
Velice povedený mobil určitě ho koupim. Ty konkurenti nejsou o moc lepší a mají úplně stejné množství nedostatků i horších. Nemluvě o čtečkách senzorovych tlacitkach při stejných nevyužitých rámečcích, umístění fotoaparatu v rohu, u některých skleněná zada, či u kovového těla nevzhledné plastové kryty antén a dalších desitkach věcí. Na každém mobilu se da najít spousta proti.
Nokia 6 je krásná vzhledově a kvalitní konstrukcí a celkovou kvalitou v té ceně, která není nijak přehnaná.
Hlavně ma čistý android bez nástaveb s aktualizacema a dostane i android 8.
Hry na mobilu nehraju takže me to netrápí že má slabší procesor... no slabší.... je to osmijadro. Ono kdyby byl android vyladěný a nenáročný na hw jako wp8.1 a ios tak to bude taky upne jiny výkon procesoru. Takže kritizovat jen hw a vynechat systém je jednostranný.
Jsem zvědavý co za kritiku a nedostatky najdou všichni rejpalove na Nokii 8. Tam jim taky nebude nic dobrý.
Nokii fandím a rad ji podpořím ať zase může vyrábět kvalitní telefony.
Vadí mi že telefon byl uz v listopadu 2016 a v únoru 2017 ho oficiálně představili a do dnes se nedá u nas koupit a je srpen a měl byt na trhu už v květnu!
To je velká nevyhod a problém. A nikdo neví kdy bude HMD se nevyjádří přesně a dovozce do ČR se taky nenamahá vydat nějakou zprávu o dostupnosti ani na emaily neodpovídají. A obchody co maji předobjednavky taky nic neví.
Taky mě štve ta verze arte Black, že jinde to je normální výbava nam jí osekají a ani tu arte Black nejsou schopný dodat. Jenže to dělají všichni výrobci že do Asie dodaji lepší mobil a Evropě osekaji pameti procesory a další věci.

M.
Nedostatky ji odpustím a přesto ji koupim.
Ještě ten hybridní slot je blbost když Nokia 5 ma na dvě sim i kartu zvlášť.
Ty stereo reproduktory jsou fajn porad lepší dva průměrný než jeden lepší. Když mobilni reproduktory jsou celkove mizerný na kvalitu. Hudbu a filmy stejně poslouchám.přes sluchátka a když tak maximálně film a video z netu si pustím.přes reproduktor když vím ze s tím nebudu nikoho rušit.
Rámečky se mi líbí že mají čtečku a senzorova tlačítka a je mobil za co držet a že foťák neni v rohu nebo na hraně mobilu.
Celkove se mi moc líbí.
kubik
Pro pana redaktora: Prosím co vám vadí na W10M? Teď jste spokojeni? Když je to uzavřené pod androidem?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze