Asus VivoWatch
recenze

Asus VivoWatch

Sportem ke štěstí
9

Další novinkou z oblasti nositelného příslušenství, kterou jsme pro vás testovali v naší redakci, jsou sportovní hodinky Asus VivoWatch. Tyto elegantní hodinky sice nejdou stejnou cestou jako klasické smartwatch, přesto nabízí zajímavé funkce a velmi dobrou výdrž baterie. Nejsou však úplně bez chyby.

Oficiální fotografie Asus VivoWatch

Hodinky Asus VivoWatch se nesnaží jít cestou hybridního řešení jako například Huawei se svým náramkem TalkBand B2. Asus vsadil na hlavně na sportovní funkce a tradiční vzhled, takže i když jsou VivoWatch spíše sportovním náramkem, můžeme jim bez problému říkat hodinky. Jak se mi během testování osvědčily?

Technické parametry ASUS VivoWatch

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 35 × 12 mm, 50 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,28" (128 × 128 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor130 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 3 999 Kč

Design, konstrukce a odolnost: stříbrná elegance

V oblasti designu se Asus VivoWatch, podle mého názoru, řadí k těm nejhezčím sportovním náramkům/hodinkám, které na trhu najdete. Design samotného těla hodinek je elegantní a sází na hladké, jednoduché linie. Hodinky nejsou ostře čtvercové, zaoblené hrany je činí elegantnějšími a kovový rámeček dodává potřebný lesk.

Přední část hodinek v sobě skrývá displej, informační LED a také senzor okolního UV záření. To vše je skryto pod ochranným sklem Gorilla Glass 3, které je lehce zaoblené a vystupuje nad profil hodinek. Toto sklo by mělo nabídnout vyšší odolnost, ale škrábancům na displeji se přesto nevyhnete. Kromě vlásečnicových škrábanců se mi navíc podařilo jednou omylem zavadit hodinkami o zeď a výsledkem byl ošklivý hluboký škrábanec ve spodní části. Safír to zkrátka není.

Kromě kovového rámečku je zbytek těla plastový, skrývá v sobě veškerou potřebnou elektroniku a na spodní straně také optický senzor pro měření srdečního tepu společně s kontakty pro nabíjení. Na pravé straně ještě zaujme funkční klávesa, kterou hodinky odemykáte, zapínáte a dlouhým podržením spouštíte režim tréninku.

ASUS VivoWatch

Kovový rámeček pak přechází až do standardního 22mm uchycení řemínku, takže by neměl být problém případně použít řemínek vlastní. V základu však najdete originální pryžový řemínek, který je vcelku příjemný, takže jsem neviděl důvod jej měnit.

Zpracování hodinek je špičkové, vše skvěle lícuje a hmotnost 50 gramů dokazuje přítomnost kovového rámečku. Po stránce odolnosti byste měli být s Asus VivoWatch spokojeni, jelikož disponují certifikací IP67. Nevadí jim tedy ani prašné prostředí a ani voda, poradí si s potopením do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. Snad jen škoda toho displej, který se tak snadno poškrábe.

Displej a baterie: reflexivní výhody

Velkou výhodou hodinek Asus VivoWatch je z mé strany rozhodně displej. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že se nejedná o typické smartwatch s operačním systémem. Místo barevného LCD zobrazovače tak Asus raději vsadil na reflexivní monochromatický displej s úhlopříčkou 1,28 palců a rozlišením 128 × 128 pixelů.

Jak jsem již zmínil, kryje ho sklíčko Gorilla Glass 3, ale především je také dotykový. Celé ovládání hodinek totiž obstarává právě dotykový displej a jednotlivými tahy poté ovládáte tzv. KoodOS, jak Asus nazval proprietární systém běžící uvnitř VivoWatch.

Velkou výhodou displeje je skvělá čitelnost na slunci, díky čemuž VivoWatch opravdu mohou sloužit jako hodinky. Obsah displeje se totiž na slunci díky reflexní vrstvě krásně zvýrazní, navíc může být i podsvětlený, takže se na čas podíváte bez problémů také potmě, a jeho silnou stránkou je i velmi nízká spotřeba.

I díky tomu se Asus VivoWatch chlubí velmi dobrou výdrží na jedno nabití. Při běžném používání vám vydrží 8 až 10 dní, při vyšší zátěži (především sportování) pak zhruba týden. To jsou opravdu dobré výsledky, za které si Asus rozhodně zaslouží pochvalu. Samotné nabíjení obstarává dokovací stanice, což je dnes vcelku rozšířené řešení, ale rozhodně se nedá považovat za pohodlné. Samotné nabíjení vám zabere zhruba hodinu a půl.

Senzory: kroky a údery

V oblasti senzorové výbavy jsou na tom hodinky VivoWatch vcelku dobře. Základem je samozřejmě klasický 3osý akcelerometr, který za vás počítá ušlé kroky. Jeho přesnost je velmi dobrá a kroky počítá spolehlivě.

Senzor srdečního tepu je opravdu užitečný

Dalším senzorem ve výbavě je netradiční senzor UV záření. Hodinky pomocí něj údajně dokáží změřit úroveň UV záření ve vašem okolí. Pokud jsou hodinky ve stínu, tak ukazují úroveň Low a pokud jste na slunci, ukazují Moderate nebo High, v závislosti na intenzitě UV záření. Osobně ale trochu postrádám smysl této funkce, spíše ji považuji za fičurku pro radost.

Měření UV záření je sice zajímavá, ale ne moc užitečná funkce

Mnohem užitečnější je naopak senzor srdečního tepu nacházející se na spodní straně hodinek. Jedná se o klasická optický senzor, který známe z mnoha jiných zařízení. Hodinky sledují váš tep průběžně celý den i noc, takže si ve vašem telefonu poté můžete zobrazit přehled vašeho dne a tedy nejen počet kroků, ale také váš srdeční tep.

Přesnost senzoru je vcelku dobrá, ale bohužel se občas setkáte s výkyvy. Například po 200metrovém sprintu na dračích lodích mi ukazovaly tep 90 bpm, i když v tu chvíli jsem měl minimálně tisíc úderů za minutu! Když jsem je však porovnal s hrudním pásem, tak byly výsledky vcelku přesné a kromě občasných výkyvů se na VivoWatch můžete spolehnout.

Prostředí a funkce: na sport i běžné použití

Uživatelské prostředí Asus VivoWatch je jednoduché a přehledné. Pohodlně se s ním pracuje skrze dotykový displej a většinu ovládání obstarává dotykový displej. Výchozí obrazovka zobrazuje čas a stav hodinek – stav baterii, zda jsou zrovna zamčené a zda jsou aktuálně spojené s telefonem. Ve spodní části navíc vidíte také datum.

Základní obrazovky - čas, tep, budík, úroveň UV záření a aktivita

K dalším funkcím hodinek se dostanete pomocí gest na displeji. Posouváním do strany se postupně přesouváte mezi funkcemi – měření tepu, budík, měření UV záření a přehled aktivity (kroky a kalorie). Z výchozí obrazovky pak můžete také pokračovat nahoru a dolu. Tím si zobrazíte přehled cvičení, sledování spánku a index štěstí, což je veličina, kterou Asus vypočítává z vaší celkové aktivity. Čím vyšší číslo od 1 do 100, tím jste ten den šťastnější, respektive váš den byl kvalitnější.

Pojďme se chvilku zastavit u jednotlivých funkcí. Měření tepu asi není potřeba nějak představovat, hodinky vám zkrátka ukáží vaši aktuální tepovou frekvenci, kterou tak jako tak sledují po celý den. Mnohem zajímavější je funkce budíku. Ten si můžete nastavit v aplikaci v telefonu a hodinky vás poté budí pomocí vibrací. Příjemný způsob probuzení. Je tu však jedno nepochopitelné ale.

Režim tréninku a jeho zobrazení, monitor spánku a „index štěstí“

Asus VivoWatch totiž dokáží monitorovat i váš spánek. Podle vašeho pohybu a tepové frekvence navíc velmi přesně. Z nepochopitelného důvodu však sledování spánku nespolupracuje s budíkem. Osobně to považuji za velký nedostatek, protože k čemu mi pak je samotné sledování spánku? To, jestli jsem se vyspal dobře nebo špatně vím i bez hodinek a mnohem více bych ocenil, kdyby mi pomohly vzbudit se ve správnou dobu.

O měření UV záření jsem se již zmínil a funkci monitorování aktivity v podobě počítadla kroků a spálených kalorií asi také mohu přeskočit. Namísto toho se zastavím u jedné z podstatných funkcí Asus VivoWatch – tréninkový režim.

Asus VivoWatch jsou totiž především sportovní příslušenství. Na počítání kroků si pořiďte obyčejný Xiaomi MiBand, ale pokud chcete sportovat, VivoWatch jsou zajímavým doplňkem k vašemu telefonu. Tréninkový program zapnete dlouhým podržením bočního tlačítka a v tu samou chvíli se spustí stopky.

ASUS VivoWatch

Na hodinkách následně můžete přepínat mezi několika obrazovkami. Ta základní ukazuje čas tréninku a aktuální tepovou frekvenci. Další obrazovka zobrazuje pouze tep, doplňuje ho však o graf vývoje za posledních 60 sekund.

S tím navíc souvisí také proužek pod displejem, který v sobě skrývá informační LED – jakmile totiž dosáhnete tepové frekvence v aerobním pásmu, tedy v pásmu s nejefektivnějším spalováním tuků, dioda se rozsvítí zeleně. A pokud toto pásmo opustíte tak naopak červeně. Díky tomu můžete pohodlně kontrolovat průběh vašeho tréninku, což se rozhodně může hodit. Mimochodem aerobní pásmo hodinky určují podle pohlaví a věku s pomocí speciálního výpočtu. Kdo nám ho napíše do diskuze, má bludišťáka… :)

Další obrazovka vám zobrazuje vzdálenost a rychlost běhu, nicméně nesmíte zapomenout, že VivoWatch nemají GPS. Jedná se tedy pouze o dopočítané hodnoty podle určitých algoritmů. Jedná se tedy spíše o orientační hodnoty a když jsem porovnával s GPS na telefonu, tak se lišily o cca 20 %, což je vcelku dost. Poslední dvě obrazovky jsou pak vyhrazeny pro měření kroků a spálených kalorií.

Konektivita a notifikace: nespolehlivé a omezené

Konektivitu Asus VivoWatch obstarává standardní Bluetooth 4.0, stejně jako u drtivé většiny dnešních wearables. Důležité je zmínit, že VivoWatch můžete spojit se smartphony na platformách iOS i Android, což z hodinek dělá rázem univerzálnější zařízení.

Pro spojení hodinek s telefonem připravil Asus aplikace zvanou Asus HiVivo. Je ke stažení v obchodech Google Play a Apple App Store, je samozřejmě zdarma, ale hlavně – hodinky ji bezpodmínečně vyžadují! Bez této aplikace totiž hodinky nelze ani zapnout, okamžitě po vás totiž chtějí spojení s aplikací.

Samotné spojení je jednoduché a nyní již nic nebrání v synchronizaci vašich hodinek a telefonu. Tedy až na jednu věc – spolehlivost spojení. Ta je totiž opravdu špatná a Asus VivoWatch zkrátka v tomto ohledu nefungují jak by měly. Spojení s telefonem se po nějaké chvíli přeruší, takže například funkce upozornění na příchozí hovor je vám poté vlastně k ničemu.

Objevovaly se také problémy se synchronizací dat mezi hodinkami a telefonem. Po otevření aplikace HiVivo se nedařilo s hodinkami spojit a trvalo klidně i několik minut, než si telefon dokázal z hodinek přečíst potřebné informace. Pokud však budete používat hodinky tak, že je jednou dvakrát denně jen sesynchronizujete s telefonem, tento nešvar se dá přehlédnout.

//

Aplikace Asus HiVivo: design jedna, UX dva minus

A nyní k samotné aplikaci HiVivo. Ta hned na první pohled zaujme svým designem, který je velmi povedený, bohužel ale není moc přehledný. Při prvním zapnutí si klasicky vyplníte nějaké údaje o sobě jako je pohlaví, výška, hmotnost nebo věk. Tyto údaje se navíc uloží do vašeho Asus účtu, takže o ně nepřijdete, ani když změníte telefon, což se může hodit. Jakmile to uděláte, tak můžete hned využívat všech funkcí aplikace HiVivo.

Úvod a nastavení

Pomocí aplikace HiVivo můžete pracovat s nastavením hodinek, nicméně možnosti jsou omezené. Můžete si zvolit mezi digitálním a analogovým zobrazením času, můžete nastavit budík, nastavit jazyk hodinek a aktualizovat firmware. Tím to bohužel končí, žádné detailnější nastavení zde není.

Přehled aktivit, tepové frekvence a spánku

Uživatelské prostředí aplikace HiVivo staví především na tzv. indexu štěstí. Jedná se o veličinu, kterou Asus počítá z vaší denní aktivity, spánku, tepové frekvence a podobně a následně vás obdaří indexem od jedné do sta. Čím vyšší index, tím jste šťastnější. Informační hodnota je však bohužel nulová.

Mnohem užitečnější jsou údaje, které objeví po odscrollování obrazovky trochu níže. Zde si již můžete prohlédnout konkrétní statistiky, kolik jste ušli kroků, kolik jste spálili kalorií, jaká byla vaše tepová frekvence v průběhu dne nebo jak dobře jste spali. Vše se zobrazuje přímo na jedné obrazovce a bohužel nemůžete otevřít nějaké podrobnější detaily, což je trochu škoda.

Poslední funkcí aplikace HiVivo je síť přátel. Můžete si přidat nového přítele s účtem Asus, který by měl v ideálním případě také vlastnit Asus VivoWatch, a následně s ním porovnávat své výkony a podobně. V rámci této sítě můžete i jednoduše komunikovat, takže pokud by se vám podařilo přátele přesvědčit, aby si VivoWatch také pořídili, můžete společně tak trochu soupeřit.

Závěr a zhodnocení: praktický pomocník

Asus VivoWatch mne opravdu oslovily a Asus asi dělá něco opravdu dobře. V nedávné recenzi jsem chválil nový ASUS ZenFone 2, povedený smartphone s Androidem 5.0 Lollipop, a hodinky VivoWatch mne utvrdily v tom, že Asus ví co dělá. Ostatně jeho finanční výsledky za poslední čtvrtletí hovoří vcelku jasně.

Hodinky Asus VivoWatch nejsou v žádném případě konkurencí pro Asus ZenWatch, Apple Watch nebo Samsung Galaxy Gear. Jsou spíše fitness náramkem, který ale obstojně zastoupí funkci běžných hodinek, a to je jeho hlavní zbraň. Asus VivoWatch totiž skvěle vypadají, takže je můžete s klidem nosit každý den. Zároveň s tím využijete sledování vaší aktivity a když si půjdete večer zaběhat, nemusíte hledat nějaká další zařízení a podobně.

Vypíchnout musím také displej, který je skvěle čitelný na slunci a díky podsvícení i potmě, přehledné uživatelské prostředí, funkci budíku a sledování spánku. Velmi dobrá je také výdrž baterie, což je dnes opravdu žhavé téma a nesmím zapomenout ani na měřič tepu. Díky němu jsou VivoWatch velmi užitečným pomocníkem při tréninku, čemuž pomáhá také kvalitně zpracovaný tréninkový režim, a také zmíním celkem příznivou cenu kolem 4 tisíc korun.

ASUS VivoWatch

Samozřejmě však nejsou úplně bez chyby. Jak jsem zmínil v recenzi, měření tepu se občas trochu zblázní a nechápu, proč VivoWatch nedokáží budit podle fáze spánku, když sledování spánku i budík samostatně mají. Chyběly mi také samostatné stopky nebo časovač, taková základní věc, kterou bych od sportovních hodinek tak nějak čekal a asi největším problémem je nestabilní připojení k aplikace Asus HiVivo.

I přes výše zmíněn nedostatky však musím říct, že VivoWatch jsou zkrátka skvělým sportovním doplňkem, který má navíc tu výhodu, že jej můžete běžně nosit a nepřipadáte si jako podivín. Ano, mají své mouchy, ale které zařízení je nemá. A tady jsou alespoň vyváženy nabídkou funkcí, kvalitním displejem a designem.

Konkurence

Fitbit Charge HR

Naprosto jasným konkurentem Asus VivoWatch je celkem známý fitness náramek Fitbit Charge HR. Stejně jako Asus nabídne monitor srdečního tepu, sledování aktivity a prakticky stejnou cenu kolem 4 000 Kč. Fitbit má však mnohem lepší spojení s telefonem a upozorňuje na všechny notifikace. Na druhou stranu nemá tak odolnou konstrukci, má horší výdrž baterie na jedno nabití a po designové stránce mi Asus hodinky přijdou o světelný rok atraktivnější.

Microsoft Band

Dalším zástupcem fitness náramků je Microsoft Band, který jsme pro vás nedávno recenzovali. Dokáže sice lépe pracovat s mobilními notifikacemi, je ale mnohem ošklivější a navíc méně vydrží na jedno nabití. A navíc se u nás vlastně ani nedá oficiálně koupit.

Polar V800

A jestli chcete to nejlepší, co se na fitness trhu dá pořídit pro obyčejného uživatele, můžete si koupit Polar V800 se snímačem srdečního tepu. Tento náramek je plně zaměřený na zdravý životní styl a dokáže sledovat nespočet informací, nabízí pokročilé fitness funkce, disponuje GPS modulem, má nastavitelné sportovní profily a funguje až do hloubky 30 metrů pod vodou. Počítejte ale s hutným příplatkem, cena se na českých e-shopech pohybuje kolem 9 500 korun (v oficiálním e-shopu dokonce 12 590 korun).

asus-vivowatch
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • skvělý displej
  • informační LED
  • měřič srdečního tepu
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • mnoho šikovných funkcí
  • skvělý design
Zápory
  • nestabilní spojení s telefonem
  • měření tepu se občas zblázní
  • chybí buzení podle fáze spánku
  • málo možností nastavení
  • trochu nepřehledná aplikace Asus HiVivo
Diskuze ke článku
Sláva
Takže hodinky naprosto o ničem
Adaver
Pokud chybí moznosti sirsiho nastaveni, tak nelze ani preskladat obrazovky se zobrazenymi informacemi? Tj. Posunutim do strany uvidim vzdy jako prvni hodnotu tepu a nelze danou obrazovku prohodit napr. s prehledem aktivity (kroky & kalorie)? Diky
Flk
Jak je to s notifikacemi ? V recenzi mate kapitolu, ktera by notifikace mela pokryvat, ale v podstate tam o nich neni ani slovo.
D O T A Z
Zajímá mne jediné:
Dostane se ta informace o srdečním tepu do aplikací typu Endomondo a Runtastci (tam se mi monitoruje i rychlost, výškový profil tratě + záznam akcelerometru telefonu).
Pokud ne, je to jen nepoužitelná hračka!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze