ASUS ROG Phone
recenze

ASUS ROG Phone

Splněný sen všech pravověrných hráčů
19

Shánět čistokrevný herní telefon je jako hledat jehlu v kupce sena. Často bývá přídomek „herní“ udělován i smartphonům, které toho hráčům v porovnání s neherní konkurencí mnoho navíc nepřináší a herních speciálů, které byly tvořeny od A do Z pro hráče, bychom napočítali na prstech jedné ruky. My jsme však měli štěstí a jeden takový herní smartphone s čistokrevným původem se nám dostal do rukou. Jeho původ? Republika hráčů.

ASUS se svou herní řadou Republic of Gamers pronikl do světa PC gamingu již před několika lety a postupně svou nabídku rozšiřoval. Dnes si můžete zakoupit s líbivým logem ROG počítačové příslušenství, ale i vyloženě herní notebooky, monitory a výkonem napumpované desktopy. Tchajwanská společnost pravděpodobně cítila potřebu zareagovat na stupňující se popularitu mobilních her. Možná i vaše babička už slyšela o Fortnite a nezdá se, že by popularita této a jí podobných her měla klesat. Jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. ASUS ROG Phone je ekvivalentem herních počítačů, pouze v mobilním světě. Co se skrývá pod líbivou skořápkou a svítícím logem a dokáže si u hráčů obhájit cenu přesahující dvacet tisíc korun? To i další otázky vám rádi zodpovíme v dnešním herním speciálu.

Technické parametry ASUS ROG Phone

Kompletní specifikace
Konstrukce158,8 × 76,2 × 8,7 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,96 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 512 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/d, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2018, 22 990 Kč

Asus ROG Phone – videorecenze

Obsah balení: herní náturu nezapře

Tentokrát jsme si balení užili hned nadvakrát. Nejprve k nám do redakce dorazil smartphone v krabičce, která připomíná spíše vesmírnou loď ze Star Wars než běžný kvádřík. Je zde více než evidentní snaha výrobce nacpat do co nejmenšího počtu centimetrů kubických co nejvíce věcí (taky se vám nikdy nepodařilo naskládat smartphone do krabičky přesně tak, jak jste ho vytáhli?). V tomto případě na vás čeká pěkné balení, které se před vašima očima efektně rozevře jako moře před Mojžíšem, jen aby vyplivlo ROG Phone samotný, vydatný adaptér a USB-C kabel, který je, a teď pozor, oboustranný. Pokud máte notebook, počítač nebo jiné zařízení s USB-C, nemusíte řešit hledání správné strany ani na jednom z konců. Dále na vás čeká malá hrst manuálů, které dnes už nikdo nečte, a roztomilý, ale překvapivě výkonný větráček AeroActive. Možná si říkáte, kde je to „podruhé“. To přišlo tehdy, když nám dorazil celý herní kufřík s hmotností několik kilogramů, ve kterém se nacházelo nejedno zajímavé příslušenství.

ASUS ROG Phone
V základním balení chybí sluchátka.

Co nám v základním balení chybí jsou sluchátka, která by hernímu smartphonu rozhodně slušela. V našich představách vidíme líbivá sluchátka s několika druhy silikonových nástavců a designem, který pěkně ladí se samotným ROG Phonem. Můžeme však přestat snít, protože v základním balení jednoduše nejsou. Nu což, pokud byste ROG sluchátka kategoricky vyžadovali, můžete sáhnout po některém z ROG headsetů, protože kvalita zvuku, kterou tento smartphone dokáže vyprodukovat, by za investici do kvalitních sluchátek určitě stála.

Líbilo se nám
  • netradiční balení
  • AeroActive větráček
  • výkonný adaptér s oboustranným USB-C kabelem
Nelíbilo se nám
  • přáli bychom si sluchátka

Konstrukční zpracování: herní, ale decentní

První pochvalu si telefon zaslouží za design, který se vskutku povedl. ASUS ROG Phone dává hrdě najevo, že nejde o jen tak ledajaký telefon. Zároveň zde však nejde o nějaký bizarně vypadající kus plastu. Zařízení bylo navíc navrhováno s ohledem na funkčnost, za což dáváme palec vysoko nahoru. Například měděné průduchy na zadní straně jsou doopravdy funkční – uvnitř se nachází speciální chladící systém s odpařovací komorou podobný tomu, jaký je používán například u Xiaomi Pocophonu F1. Ačkoliv to tak na první pohled možná nevypadá, telefon je voděodolný a i hmotnost 200 gramů se v ruce pěkně rozloží, byť cítit ji samozřejmě budete.

ASUS ROG Phone

Bravo! Přední strana rozhodně není děravá a nenajdete na ni ani klasický výřez. Podle čeho ROG Phone zaručeně poznáte? Podle dvou výrazných mřížek reproduktorů, které jsou vyvedeny v bronzovo-oranžovém odstínu. Oceňujeme že samotný displej pod ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glass nemá zaoblené rohy víc než je třeba. Na povrchu je tomu jinak. Podle výrobce se jedná o šestou generaci 2,5D zakřiveného skla, takže je zakřivení doopravdy minimální a téměř neznatelné. Hrany displeje mají být opracovány diamantem. Telefon se skvěle drží, ale jestli se jedná o následek broušení diamantem, to říci s jistotou nedokážeme.

Pod rámečky se ukrývají speciální senzory.

Nyní se však vrátíme na stranu zadní, kde na nás čeká již zmíněný měděný průduch, který má napomoci pasivnímu chlazení. Kousek od něj se nachází ROG Aura RGB logo, které svítí ve chvílích herního nasazení a ještě si o něm povíme později. Zadní strana má mírně futuristický výzor, ale nejedná se o nic, co by nám vizuálně překáželo nebo nás nějakým způsobem iritovalo. Netradiční je i umístění a tvar ochranného sklíčka fotoaparátu a čtečky otisků prstů. Ani s jedním jsme problém vyloženě neměli. U čtečky otisků prstů, která mimochodem funguje extrémně rychle a spolehlivě, bychom ocenili pouze mírně větší plochu. Umístění jako takové však problém nečinilo a považujeme ho spíše za otázku zvyku.

ASUS ROG Phone

Na spodní straně najdeme standardní USB-C konektor a kousek od něj 3,5mm jack. U některých telefonů jeho přítomnost chválíme, zde jsme jej však považovali za samozřejmost – přeci jen se jedná o herní smartphone s ne zrovna subtilní konstrukcí a bezdrátová sluchátka nejsou pro hraní to pravé. Zajímavější je levá strana, která je domovem dalšímu USB-C konektoru sousedícímu se speciálním 48pinovým konektorem. Ten společně s USB-C slouží k propojení s dokoupitelným příslušenstvím, kterého ASUS přichystal požehnaně. Umístění bylo zvoleno strategicky s ohledem na hráče. Při hraní většiny her totiž budete telefon držet v režimu na široko a ke spodnímu USB-C byste se tak logicky nedostali. V tu chvíli vás zachrání USB-C na levé straně, takže můžete spokojeně hrát a dobíjet zároveň. Kousek výše se nachází výsuvný šuplíček, který pojme dvě nanoSIM karty.

ASUS ROG Phone

Na pravé straně se nachází dvě standardní tlačítka, a to zámek a nastavení hlasitosti. Obě dvě fungují tak, jak byste předpokládali. Strany telefonu dále zdobí už jen tři otvory mikrofonu. A tím náš výčet toho, co lze spatřit pouhým okem, končí. Pod rámečky se však ukrývají ještě speciální senzory, které reagují na tlak. Jedná se tak o něco podobného, jako jsme mohli spatřit u HTC U12+. Dva senzory jsou umístěny ve spodní třetině telefonu – při běžném držení v jedné ruce tedy vaše dlaň a prsty spočívá na nich. Reagují na tlak, jehož intenzitu si můžete sami určit a souvisí s nimi spousta nastavitelných funkcí. Ta nejdůležitější z nich je pravděpodobně spuštění herního režimu X. Senzory nicméně můžete nastavit tak, aby při určitém druhu stisknutí například zapnuli fotoaparát nebo spustili předvolenou aplikaci. Třetí senzor se nachází na pravé straně telefonu. Ve chvílích, kdy hrajete na široko, se ukrývá pod vašim levým ukazováčkem. S tím souvisí funkce Air Triggers, o které si povíme v samostatné kapitole.

Líbilo se nám
  • skvělá kvalita zpracování
  • chytré senzory umístěné v rámečcích
  • dvakrát USB-C konektor
  • funkční design
Nelíbilo se nám
  • trochu vyšší hmotnost

Displej: srdce hráčovo zajásá

Šestipalcový Full HD+ AMOLED displej zvládá kontrast 10 000 : 1 a nabízí poměr stran 18:9. Pro co nejlepší herní zážitek je k dispozici i HDR, o které se stará samostatný čip, takže zbytečně neubírá výkon procesoru. Hráče jistě rovněž potěší 1ms odezva nebo 90Hz obnovovací frekvence, která zajistí znatelně plynulejší herní zážitek. Se zapnutým nastavením 90Hz se zdá být herní zážitek plynulejší, ale opravdový rozdíl rozpoznáte až při srovnání s displejem obyčejného telefonu. Automatický jas fungoval příkladně a celkový rozsah je plně dostačující pro všechny běžné světelné podmínky. Potěšila nás rovněž zvýšená citlivost, díky které se nemusíte omezovat ani v nadcházejících zimních měsících – hrát můžete klidně v rukavicích.

ASUS ROG Phone
S displejem si zažijete opravdové grafické orgie.

Užitečnou funkcí může být Always On, které na displeji trvale zobrazuje základní informace, jako je čas a základní notifikace. Rádi bychom viděli živé srovnání ASUS ROG Phonu a Razer Phonu 2, který jsme však neměli v redakci k dispozici. S displejem si zažijete opravdové grafické orgie. Všechny hry, které jsme na telefonu hráli, vypadaly doopravdy skvěle.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • 1ms odezva
  • HDR, o které se stará dedikovaný čip
  • dostatečná velikost a jemnost
  • dostatečný rozsah jasu

Zvuk: nejlepší, co jste kdy slyšeli

ROG Phone disponuje hned dvěma předními reproduktory, které směřují k uživateli, takže ideál. Výrobci velmi rádi umísťují reproduktory na spodní stranu, takže si je při hraní zakryjete, což se vám v případě ROG Phonu nemůže stát. Hlasité reproduktory znějí doopravdy královsky. Problém jim nedělá ani úplně nejvyšší hlasitost, kdy si stále udrží kvalitní zvukový projev. Bez nadsázky jde o jedny z nejlepších reproduktorů, jaké jsme kdy ve smartphonech slyšeli, ne-li ty úplně nejlepší.

ASUS ROG Phone

Tím však hudební zážitek nekončí. Myslelo se i na hráče, kteří používají sluchátka. 3,5mm audio výstup podporuje 24bitový Hi-Res zvuk v kvalitě 192 kilohertzů. Ten má zajistit čtyřikrát kvalitnější poslech než kompaktní disk. Pokud máte kompatibilní sluchátka, vychutnáte si dokonce až 7kanálový prostorový zvuk. K dispozici je i vlastní zvukový ekvalizér, se kterým si můžete nastavit zvukové podání k vaší naprosté spokojenosti. Oceňujeme přítomnost tří mikrofonů, které napomohou kvalitnějšímu zvukovému záznamu. Pro bezdrátové přehrávání můžete využít technologii aptX High Definition.

Líbilo se nám
  • úžasně hrající reproduktory
  • skvělé umístění reproduktorů
  • 3,5mm výstup té nejvyšší kvality

Výkon hardwaru: mohl by ho rozdávat

Uvnitř této herní bestie se nachází speciálně upravený Snapdragon 845. Běžně tento procesor dosahuje maximální frekvence 2,8 GHz, ovšem v případě ASUS ROG se jej podařilo přetaktovat na úroveň 2,96 GHz. O vše ostatní se postará 8GB paměť RAM a grafický akcelerátor Adreno 630. Hry vypadají jednoduše fantasticky, a to i na velké televizní obrazovce, rozhodnete-li se vyzkoušet dokovací stanici ASUS WiGig.

V ČR bude pouze 128GB varianta.

Námi testovaná varianta sice disponuje úložištěm o kapacitě 512 GB, které ovšem nebude v České republice dostupné. Zájemci budou muset sáhnout po variantě se 128GB úložištěm a případně jej zvětšit skrze paměťovou microSD kartu.

Líbilo se nám
  • vrcholný výkon
Nelíbilo se nám
  • nedostupnost 512GB verze v ČR

Výdrž baterie: jednoduše fenomenální

Baterie podle našeho názoru zastává u herního smartphonu klíčovou roli. Výkon a množství herních funkcí by totiž nemělo své opodstatnění, pokud by zařízení nemělo adekvátní výdrž. V tomto případě baterie disponuje kapacitou 4 000 mAh a mile nás překvapila svými výkony. Během přehrávání Full HD videa zvládla úctyhodných 14 hodin 10 minut. Svižné je rovněž dobíjení. Z 0 na 80 % se baterie dostala za skvělých 52 minut. Do plného dobití potřebovala přibližně dalších 40 minut.

Líbilo se nám
  • výtečná výdrž
  • rychlé dobíjení

Konektivita: vše, co si můžete přát

ASUS ROG Phone se může pyšnit kompletní konektivitou. Spolehněte se na bezdrátové Wi-Fi připojení skrze standardy 802.11a/b/g/n/ac v pásmu 2,4 GHz i 5 GHz a dokonce i speciální 60GHz frekvenci, která slouží pro spojení s ASUS WiGig Display Dockem. Nezapomnělo se ani na Bluetooth ve verzi 5.0 a bohatou nabídku navigačních modulů GPS/GLONASS/BeiDou/Galileo/QZSS. Dostupné je rovněž NFC pro bezkontaktní platby. Nic podstatného zkrátka nechybí.

Posluchače rádia potěší integrace FM přijímače. Schází tak snad jen infraport, který by se mohl hodit k ovládání televize. Samozřejmostí je rovněž plná podpora LTE na obou SIM kartách.

Líbilo se nám
  • podpora všeho zásadního
Nelíbilo se nám
  • infraport by mohl přijít vhod

Fotoaparát: konečně 60 FPS ve 4K

Za fotoaparát se ASUS ROG Phone rozhodně stydět nemusí. Jedná se o 12megapixelový senzor IMX363 od Sony se světelnou clonou f/1.7 a čtyřosou optickou stabilizací obrazu. Ke standardnímu senzoru navíc přidává jeden širokoúhlý objektiv se záběrem 120 stupňů, do kterého se vám vleze o dost víc než obvykle.

První fotografie focena na širokoúhlý objektiv. Poslední fotografie focena na selfie kamerku.

Za dobrých světelných podmínek fotí celkem pěkné snímky. Samozřejmě jsme již mobilní fotoaparáty viděli podávat i lepší výkony, ale silná stránka tohoto smartphonu je jinde. Co nás rozhodně potěšilo je možnost natáček 4K videa v 60 snímcích za sekundu, s čímž se bohužel často nesetkáváme ani u vlajkových lodí.

ASUS ROG Phone - testovací video (2160p, 60 FPS)

Líbilo se nám
  • slušná kvalita fotografií
  • 4K video v 60 FPS

Software a hraní: zaměřeno na hráče

Uvnitř smartphonu běží Android 8.1 s tematickou herní nadstavbou ROG. Vzhled prostředí můžete snadno proměnit pomocí několika předpřipravených témat. Kromě odemykání prstem máte možnost v systému nastavit odemykání obličejem. Samotné naskenování je doopravdy bleskurychlé a telefon po vás nevyžaduje otáčení hlavou, což v konečném důsledku moc nepřidává na jistotě. Odemykání obličejem nefungovalo vyloženě špatně, ale rozpoznání občas chvíli zabralo. Čtečka otisků prstů na zadní straně je tak jasnou volbou.

Odstín ROG loga si lze přesně nastavit.

Kromě standardních Android aplikací zde najdeme herní aplikace od ASUSU a také aplikace navíc jako třeba FM rádio nebo ekvalizér. V některých případech jsme se setkali s ne úplně vyladěným překladem, ale o nic závažného nešlo. Důležitým prvkem jsou ony herní aplikace, které jsou potřeba k správnému fungování ROG Phonu.

Nejčastěji se budete setkávat s aplikací Centrum her. To je přehledně rozdělené a hned po otevření aplikace můžete sledovat teplotu a vytížení jednotlivých komponent. Níže se nachází tlačítko spouštějící režim X, kterým telefonu dáte najevo, že nyní se bude hrát. Jakmile ho zmáčknete, smartphone zmobilizuje všechny dostupné síly, logo ROG na zadní straně se rozsvítí a vy se můžete ponořit do herních orgií. Do režimu X se lze dostat rovněž přes roletku, ale když chcete z telefonu vyždímat maximum výkonu, vůbec ten nejvíc cool způsob jak režim zapnout je telefon prostě zmáčknout.

V rámci aplikace Centrum her si můžete nastavit přesný odstín ROG loga a dokonce i styl blikání. Dále lze nastavit různé herní profily k jednotlivým hrám a určit frekvenci procesoru či obnovovací frekvenci displeje nebo si nechat blokovat notifikace.

ASUS ROG Phone

Během samotného hraní se můžete dostat do aplikace Herní džin neboli Game Genie. Zde si můžete zapnout nahrávání obrazovky a spustit stream přes službu Twitch nebo YouTube, případně vytvořit makro pro situace, kdy při spuštění hry musíte zmáčknout několik tlačítek v nastavení a chcete si to urychlit. Pomocí speciálních senzorů uložených v rámečku smartphonu si můžete naprogramovat i takzvané „air triggers“, které funguji velmi dobře – pro určitou akci stačí pouhé klepnutí prstem na rámeček. Hraní to dává doslova nový rozměr. Jednou z největších nevýhod mobilního hraní totiž podle nás vždy bylo zakrývání displeje prsty a absence fyzických tlačítek. S chytrými senzory, které jsou v rámečku telefonu, lze eliminovat oba dva zmíněné problémy.

Game Genie kromě nahrávání vašich herních zážitků či spuštění živého vysílání dokáže herní zážitek optimalizovat vyčištěním paměti RAM. Dále v něm lze nastavit sledování informací o aktuálním vytížení procesoru, stavu baterie, počtu snímků za sekundu nebo teplotě zařízení.

Líbilo se nám
  • možnost namapování „air triggers“
  • nahrávání herních zážitků
  • streaming her

Ovladač Gamevice

Gamevice je díky své skladnosti a hmotnosti pouhých 125 gramů ideálním společníkem na cesty. Samotné propojení s ROG Phonem funguje velmi jednoduše. Po zasunutí pravé strany telefonu do ovladače se na 5 sekund rozsvítí modrá dioda, která indikuje, že je vše v pořádku a ovladač funguje. Napájení obstarává baterie telefonu a možná i proto v sobě nemá Gamevice integrované haptické vibrační motůrky.

Oproti příslušenství ASUS TwinView Dock disponuje hned dvěma dvojitými triggery. Vrchní triggery jsou poměrně tenké, nicméně jsou alespoň vystouplé, takže je lze snadno nahmatat. Zato spodní triggery mají ergonomický tvar, díky kterému vám z něj ukazováčky jen tak nesklouznou. Triggery, stejně jako všechna ostatní tlačítka, si můžete jednoduše namapovat přesně podle svých potřeb. Tlačítka mají jistý stisk a ovládací páčky kladou příjemný odpor. Navíc můžete do ovladače klidně zapojit i sluchátka nebo USB-C adaptér. Gamevice ovladač považujeme za povedený a hráčům jeho nákup rozhodně doporučujeme zvážit.

ASUS TwinView Dock

ASUS TwinView Dock je možná tím nejzajímavějším příslušenstvím, které si můžete k ROG Phonu dokoupit. Jedná se v podstatě o ovladač s druhým displejem. Po zapojení smartphonu na vás čeká mnoho výhod, ale bohužel také nevyužitý potenciál. To si ale necháme až na konec. ASUS TwinView Dock váží 390 gramů, které jsou v ruce znát a po zapojení 200gramového ROG Phonu se hmotnost lehce přehoupne přes půl kilogramu. To je hodně a několikahodinové hraní se tím pádem rozhodně podepíše na kondici vašich rukou. Na druhou stranu musíme uznat, že ergonomie je na vysoké úrovni a ovladač se drží dobře.

Připojením ROG Phonu získáte kromě displeje navíc také další dva reproduktory, takže máte rázem soustavu o čtyřech reproduktorech, která je doopravdy hlasitá a snadno ozvučí i veliký pokoj. Pokud chcete hrát, aniž byste rušili své okolí, můžete využít 3,5milimetrový audio port. Stejně tak můžete zařízení dobíjet skrze USB-C konektor.

Dva displeje využijí hlavně streameři.

ASUS TwinView Dock přichází se samostatnou baterií o kapacitě 6 000 mAh, takže po připojení získáte celkem 10 000 mAh. Po této stránce budete velmi dobře vybaveni i na dlouhé herní seance. Potěšila nás také podpora dvou vibračních motůrků s haptickou odezvou, které fungují skvěle. Zážitek je plně srovnatelný s tím, co umí ovladače dnešních herních konzolí.

Samotné nasazení telefonu do ovladače je snadné – stačí vysunout plastovou přihrádku pro smartphone, nasadit a zajistit. Přihrádka naštěstí nezakrývá čočku fotoaparátu, takže můžete během hraní klidně natáčet okolní dění. O chlazení se postará větráček, který se dá korigovat obdobně jako AeroActive. Pochválit můžeme rovněž triggery, které mají dobrý stisk a vystouplý tvar, díky kterému ukazováčky nesjíždí ani během hektického hraní. Samozřejmostí je opět možnost si triggery namapovat. S tím přichází i ona menší výtka. Možná byste čekali, že jeden displej budete moci používat jako ovladač a na druhém budete sledovat hru. Bohužel toto není možné, přitom by stačilo tak málo.

Dva displeje jsou tak podle nás výhodou hlavně pro ty, kteří rádi streamují. Hraní her lze streamovat skrze služby Twitch i YouTube a na jednom z displejů tak můžete real-time sledovat svůj stream včetně svého obličeje, zatímco na druhém hrajete samotnou hru. ASUS TwinView Dock je rozhodně zajímavým příslušenstvím. Jediným nedostatkem je chybějící možnost namapovat si herní tlačítka na virtuální ovladač.

Mobile Desktop Dock

Příslušenství s názvem Mobile Desktop Dock nabízí hlavně bohatou konektorovou výbavu. Na zadní straně najdeme USB-C, které slouží k napájení, tři USB 3.1, Ethernet port s rychlostí až 1 Gb, Display Port 1.2 nebo HDMI. Také zde samozřejmě nechybí 3,5milimetrový konektor. Na další straně najdeme rovněž microSD slot a jeden USB port typu B. Po zmáčknutí tlačítka dojde k zrcadlení obrazu ze smartphonu. Následně si můžete namapovat tlačítka počítačové klávesnice. Vše Funguje velmi jednoduše, stačí najet do rozhraní Game Genie na smartphonu nebo zmáčknutím klávesnice F11 na počítači. Tlačítka si tak plně můžete přeprogramovat k obrazu svému. Je škoda, že telefon nepodporuje desktop režim podobný tomu od Samsungu nebo Huawei.

ASUS ROG Phone

ASUS WiGig Display Dock

ASUS WiGig Display Dock umožňuje bezdrátové připojení ROG Phonu k televizi nebo projektoru. Jedná se o malé kompaktní zařízení, na kterém se nachází USB a HDMI, přes které se připojíte k zobrazovači. Spojení mezi televizí a telefonem je okamžité a hraní her na veliké obrazovce tak dostává zcela nový rozměr. S ASUS WiGig Display Dockem tak můžete mít z telefonu v podstatě herní konzoli, obzvlášť když si dokoupíte i příslušenství Gamevice.

ASUS ROG Phone

Zhodnocení

Společnosti ASUS se podařilo vytvořit doopravdy unikátní herní smartphone, který je v mnoha ohledech inovativní. Uživatelům přináší něco navíc i díky bohaté podpoře příslušenství. Otázkou zůstává, zdali jsou extrémní výkon a vychytané herní funkce doopravdy potřeba. Pravda je taková, že pro obyčejného uživatele nebo občasného hráče je to, co ASUS ROG Phone umí, možná až zbytečným přepychem.

Pokud byste se ale chtěli začít věnovat e-sportu, který v našich končinách není příliš populární, nebo pokud prostě jen chcete to úplně nejlepší na trhu, ASUS ROG Phone je tou správnou volbou. Byl totiž tvořen s ohledem na hráče a výsledek je v tomto ohledu vskutku působivý. Vyzdvihnout musíme hlavně nekompromisní výbavu v podobě 90hertzového displeje nebo skvěle hrajících reproduktorů. S nákupem ASUS ROG Phonu neprohloupíte a s klidným svědomím vám můžeme slíbit stovky hodin parádních herních zážitků. Teď už si jen najít čas na hraní.

Konkurence

Mezi konkurenty musíme rozhodně zařadit Razer Phone 2, který se u nás sice oficiálně neprodává, ale v některých e-shopech ho můžete sehnat za cenu podobnou námi testovanému ROG Phonu. Nabídne o trochu menší displej, zato s vyšším rozlišením a obnovovací frekvencí 120 Hz. Výkonem i kapacitou baterie je na tom podobně jako ROG Phone. Větší nedostatek spatřujeme až v absenci herního příslušenství, čehož se v případě ROG Phonu rozhodně obávat nemusíte.

Razer Phone 2

Rozměry158,5 × 79 × 8,5 mm, 222 g
DisplejTFT IPS, 5,72" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Pokud se řadíte mezi jablečné uživatele, je vaše alternativa jasná. Na hraní je zde ideální iPhone Xs Max. Díky 7nm procesoru A12 Bionic nabídne ještě o něco větší hrubý výkon než ROG Phone, ale musíte počítat s připlacením si přibližně deseti tisíc korun. Odměnou vám však bude podstatně lepší fotoaparát nebo přítomnost bezdrátového nabíjení.

Apple iPhone Xs Max

Rozměry157,5 × 77,4 × 7,7 mm, 208 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor3 174 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Přívlastek „herní“ si nárokuje i Honor Play, který je cenově dostupnou alternativou pro masy. Nabídne kvalitativně horší displej s výřezem a slabší reproduktory. Zaujmout vás může svým decentním vzezřením, které bychom za herní rozhodně neoznačili, a také trojnásobně nižší cenou, což bude pro mnohé velmi silný argument.

Honor Play 4 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
asus-rog-phone
Klady
  • mnohé dokoupitelné příslušenství
  • skvělý displej stvořený pro hraní
  • výtečně hrající reproduktory
  • nadprůměrně dlouhá výdrž
  • funkce užitečné během hraní her
  • více než dostatečný výkon
  • slušný fotoaparát
  • decentní herní vzhled
Zápory
  • ocenili bychom více herních funkcí
  • nedostupnost 512GB varianty v ČR
Diskuze ke článku
Pepik
Jasně, chápu to tak, že ti ho teď rodiče nechtějí dovolit a že tě zaujme až za 2 roky, až dosáhneš 12 let... ;-)
Ing Anton
ausus do nasej domacnosti nesmie. tento zlepenec ktory vyzera ako diskotekova gula zaujme len 12 rocnych hracov fortnite.
Offečka Jablečna
Ano, ano, tohle je přesně ten Android, typický uživatel dvanáctileté lehce obézní uhrovité děcko, co si vylepšuje mindráky tím, že všude tapetuje kolik tisíc bodů mu to udělalo v Antutu.
Tomáš Jedno
Tomáš Jedno
Naposledy upraveno: 1. 12. 2018 17:44
Když jsem kupoval notebook HP Omen, hrozně mi vadil ten kýčovitej vzhled. Ale proti tomuhle vypadá jak vrchol vkusu a minimalistickýho designu.
Edit: Až teď jsem si všim „decentní herní vzhled“ mezi klady? Jako chápu, že vzhled je subjektivní záležitost, ale tohle prostě neni decentní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze