ASUS ROG Phone 6 Pro
recenze

ASUS ROG Phone 6 Pro

Pokloňte se herní elitě
1

Novinka s dobře známým jménem má v rukávu 165Hz displej, účinné chlazení, špičkové reproduktory a mnohé další. Stane se ROG Phone 6 snovým telefonem všech ortodoxních hráčů?

Řada ROG společnosti ASUS přináší nadšeným hráčům již dlouhé roky propracované herní příslušenství, notebooky, stolní počítače, ale také výkonem napěchované smartphony. Jak se osvědčila poslední generace ROG Phonu s číslem 6?

ASUS ROG Phone 6 Pro – videorecenze

Technické parametry ASUS ROG Phone 6 Pro 512+18 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce173 × 77 × 10,3 mm, 239 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,78" (2 448 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen1+, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 730
PaměťRAM: 18 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 33 990 Kč

Obsah balení: zážitek, jako vždy

Balení ROG Phonu 6 opět připomíná spíše papírovou vesmírnou loď nežli krabičku od telefonu. Kromě stylového otevírání v podobě povysunutí horní části zaujme také zpracování uvnitř i samotný obsah (viz video). Na uživatele zde čeká kromě telefonu rovněž 65W napájecí adaptér a pletený USB-C/USB-C kabel. Kromě toho krabička ukrývá také AR kartu, pomocí níž vás telefon seznámí s funkcí triggerů hned po spuštění, i ochranný kryt.

Líbilo se nám
  • originální balení
  • bohatý obsah

Konstrukční zpracování: stylově, ale i prakticky

ROG Phone 6 Pro není žádné drobátko, ostatně to nebyly ani předchozí generace, z nichž jeho design vychází. Hmotnost se zastavila na 239 gramech a rozměry činí 173 × 77 × 10,3 mm, ovšem zrovna u herního telefonu to není vůbec na škodu, neboť se i díky velké ploše ROG Phone 6 velmi příjemně drží. Boky jsou zaoblené tak akorát, rámečky jsou kovové a záda mají matnou povrchovou úpravu, na které otisky nejdou příliš vidět. Při držení telefonu v ruce jsem si vzpomněl na první generaci přenosné herní konzole PSP, která měla na šířku a délku v podstatě identické rozměry, pouze tloušťka byla dvakrát taková.

Další na první pohled ihned viditelnou inovací je klasické USB-C na levém boku. Zatímco předchozí generace zde měly USB-C v kombinaci s několika extra piny, zde najdeme již jen samotné USB-C, jehož dvojník se nachází rovněž na spodní straně, kde je také 3,5mm jack. Co naopak zůstalo (ačkoliv to oku laika unikne), jsou ultrazvukové senzory na horní straně, které slouží jako triggery. Ty mají nově podle mého názoru o něco přesnější odezvu, samozřejmě stále platí, že si je můžete přiřadit k různým tlačítkům ve hře a ROG má i různé příslušenství, které může herní zážitek ještě vylepšit.

Dokonce nechybí ani základní zvýšená odolnost IPX4 či stylový PMOLED panel na zadní straně (přítomný pouze u Pro varianty) a svítící nápis Dare to Play. Tento displej zároveň může posloužit jako ukazatel stavu nabití baterie, příchozího hovoru či notifikací nebo signalizovat hraní hry. Jedná se o pěkný doplněk, který může potěšit nejen náruživé hráče.

Nakonec zmíním haptickou odezvu, která je, jak se na herní telefon sluší a patří, špičková. ASUS dlouhodobě umí zajistit velmi kvalitní haptickou odezvu a ROG Phone 6 v tomto ohledu není výjimkou. Těšit se tak můžete na sofistikované vibrace, ať už zrovna hrajete střílečky nebo jen píšete zprávu.

Líbilo se nám
  • špičková haptika
  • PMOLED displej na zádech
  • pohodlně se drží
  • ultrazvukové triggery
  • dvojice USB-C
  • originální herní design
Nelíbilo se nám
  • certifikace IP68 by přišla vhod

Displej: zkrátka parádní

Ihned po výkonu se většina fanoušků mobilního hraní zajímá o displej, se kterým se ASUS tentokrát opravdu vytáhl. Jedná se o 6,78" AMOLED panel, který nemá snad jediný nedostatek. Začněme obnovovací frekvencí, která činí fantastických 165 Hz, což značí extrémní plynulost pohybu prostředím, dotyková plocha má přitom rovněž velmi nadprůměrných 720 Hz. Výrobce se však zaměřil také na odezvu, která činí u displeje pouhou 1 ms, u dotykové plochy pak 23 ms. Vše se tak před vašima očima odvíjí naprosto plynule a ani uživatelé s nejnáročnějšími požadavky na vizuální kvalitou nebudou zklamáni.

Zobrazovací panel je však vhodný nejen ke hraní her, ostatně ty musí takto vysokou obnovovací frekvenci podporovat, aby si ji mohli hráči vychutnat, skvěle poslouží i ke sledování videí. V tomto ohledu jsem ocenil certifikaci HDR10+, takže můžete bez problémů sledovat HDR10+ obsah na YouTube nebo jinde. Oceňuji také vysoký maximální jas až 1 200 nitů, se kterým zase není problém hrát venku na přímém slunci. Výrobce dokonce na displej s ochranou Gorilla Glass Victus nanesl speciální film, který má zamezit drhnutí zpocených prstů o displej. Ani v těch nejstresovějších herních situacích se tak nemusí hráči strachovat. V tomto ohledu mi přijde trochu škoda snad jen to, že se ASUS nerozhodl implementovat rovnou i ultrazvukovou čtečku otisků prstů, která právě s vlhkými/mokrými prsty funguje lépe než čtečka optická, jedná se však jen o malou výtku.

Líbilo se nám
  • vysoký jas
  • 165Hz obnovovací frekvence
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • ochrana Gorilla Glass Victus
Nelíbilo se nám
  • potěšila by ultrazvuková čtečka

Zvuk: překoná možná i váš notebook

Zvuk obstarává dvojice hlasitých reproduktorů schovaných v rámečcích displeje, na nichž ASUS spolupracoval se společností Dirac. Výsledkem je fantasticky hrající smartphone, který dost možná překoná i kvalitu reprodukce u vašeho notebooku. Při poslechu hudby si všimnete vysoce nadprůměrných basů, ale také nezastřených středních tónů a výšek, které netahají za uši. Určitě na tom má svůj podíl i zesilovač Cirrus Logic CS35L45, který je zde pro každý reproduktor samostatně. V telefonu je pak pokročilý ekvalizér, kde si můžete vše přesně nastavit nebo vybrat z předvytvořených profilů. Pro hráče, kteří se nechtějí smířit s latencí u bezdrátových sluchátek, je zde i možnost drátového poslechu, ASUS ROG Phone 6 je však rovněž jedním z mála smartphonů, který využívá technologii Qualcomm Snapdragon Sound pro vyšší kvalitu bezdrátového přenosu.

Líbilo se nám
  • špičkové reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Snapdragon 8+ Gen1 nastupuje na scénu

Srdcem ROG Phonu 6 je zbrusu nový čipset Snapdragon 8+ Gen1, který nabízí brutální porci výkonu spolu s 18 GB LPDDR5 RAM a 512GB úložištěm (bez podpory paměťových karet), do něhož není problém nainstalovat desítky, možná i stovky her. O výkonu telefonu si můžete udělat obrázek také z přiložených screenshotů, není tak pravděpodobně potřeba opisovat, o jak neskutečně výkonný smartphone se jedná. Raději se zaměřím na zahřívání, které by mohlo náruživé hráče potrápit mnohem víc než nedostatek výkonu.

ASUS přesně z těchto důvodů nasadil historicky největší chladící systém od představení prvního smartphonu ROG, které využívá přepracovaný design interních chladících prvků, jež mají podle laboratorního měření výrobce snížit teplotu až o 10 stupňů Celsia. Osobně přitom mohu jednoznačně potvrdit, že teploty umí telefon držet na uzdě i při náročných operacích, respektive delším hraní her na nejvyšší nastavení, a to i když sedíte venku na terase s teplotou vzduchu okolo třiceti stupňů Celsia. Ti nejnáročnější pak mohou sáhnout po externím chlazení ROG, které si zkrátka přicvaknete na telefon a docílíte dalšího snížení teploty. Líbí se mi mimochodem, že byl design větráčku přepracován, nyní vypadá telefon i s nasazeným větráčkem mnohem lépe.

Líbilo se nám
  • spolehlivé chlazení
  • extrémně výkonný hardware
  • možnost externího chlazení

Výdrž baterie: 2 × 3 000 mAh

Telefon zásobuje energií dvojice článků o kapacitě 3 000 mAh, které tak mohou zajistit rychlejší nabíjení. Mimochodem díky upravenému designu mají rovněž napomáhat snižování zahřívání, ať už při používání telefonu nebo při nabíjení. Maximální nabíjecí výkon přitom činí 65 W a díky podpoře Power Delivery 3.0 není problém si s dodávaným adaptérem nabít klidně i jinou elektroniku. V neposlední řadě je velkou výhodou umístění sekundárního USB-C, takže lze komfortně hrát i při držení naležato.

S plně nabitým smartphonem jsem se pak při občasném hraní Call of Duty a běžné práci na telefonu (e-maily, brouzdání po internetu, Telegram a dalších pár aplikací) zcela bez problémů dostal na jeden a půl i dva dny na nabití. Neznamená to však, že není možné telefon vybít třeba za 6 hodin, budete-li využívat 165Hz obnovovací frekvenci, plný jas, 5G připojení a hrát nějakou náročnou hru. Jako tradičně, ani tentokrát neumí ROG Phone bezdrátové nabíjení, u takto specificky zaměřeného smartphonu to však nepředstavuje žádný zásadnější problém.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • 65W nabíjení

Konektivita: nejnovější standard Wi-Fi i 5G

ROG Phone 6 podporuje kromě Bluetooth 5.2 také Wi-Fi 6E či 5G a Dual SIM. Z navigačních služeb je k dispozici GPS, BeiDou, QZSS, NavIC či evropské Galileo. Samozřejmě nechybí NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování s příslušenstvím.

Líbilo se nám
  • vše důležité

Fotoaparát: pouze do počtu?

ROG Phone 6 si sice nehraje na žádný fotomobil, za fotovýbavu se přesto rozhodně stydět nemusí. Ve výbavě najdeme 50Mpx senzor Sony IMX766 doplněný o 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv a slušné 5Mpx makro. Na čelní straně je 12Mpx snímač Sony IMX663, který zvládne záznam ve 4K, zatímco na zadní kameru lze natáčet i ve (vcelku zbytečném) 8K rozlišení.

Kvalita pořízených snímků neurazí, barevné podání je vcelku ucházející a nesetkal jsem se obvykle ani se špatně nastavenou expozicí. Horší je však fakt, že fotografie nejsou příliš ostré a dochází ke slévání detailů. Střechy domů či osoby v dálce tak často vypadají spíše jako olejomalba. Záběry z ultraširokoúhlého objektivu je pak ideální pořizovat pouze venku za dobrého světla, neboť trpí na zmíněný jev ještě víc. Celkově jsem však k ROG Phonu 6 spíše smírný a k vyfocení momentek rozhodně poslouží dostatečně.

Líbilo se nám
  • ucházející kvalita na poměry herního smartphonu
Nelíbilo se nám
  • dochází ke slévání detailů

Software: herní funkce, kam se jen podíváš

Pravděpodobně tou nejdůležitější aplikací v telefonu je tzv. Armoury Crate – herní centrum, odkud můžete rychle spouštět hry, ale také měnit nastavení výkonu a výdrže v rámci několika profilů, komunikovat s herní komunitou ROG nebo sledovat vytížení komponent (teplota, využití RAM apod.). Dále je možné zde upravit nastavení RGB loga na zadní straně, regulovat rychlost ventilátoru (máte-li připojen AeroActive Cooler) či nastavit AirTriggers. Na Armoury Crate je pak navázán Herní džin, kterého aktivujete přímo ve hře posunutím prstu od levého kraje. Těšit se můžete na nespočet možností nastavení od obnovovací frekvence displeje přes nastavení oznámení až po natáčení videoklipu či tvorbu makra (sekvence nadefinovaných kroků podobně jako v kancelářském softwaru).

Líbilo se nám
  • speciální herní software s nepřeberným množstvím funkcí
  • uživatelé mají volnou ruku v nastavení výkonu a výdrže

Zhodnocení

ROG Phone 6 je dalším z řady špičkově vybavených herních smartphonů od společnosti ASUS, kterým nelze takřka nic vytknout. Novinka nabídne brutální výkon s účinným chlazením, nádherný 165Hz zobrazovací panel, špičkové reproduktory i celou řadu dalších vlastností a funkcí, jako je kvalitní haptická odezva, široké možnosti nastavení během hraní či zajímavý displej na zadní straně. Jediné, co bych u herního smartphonu ocenil, a co mi v tomto případě stále trochu schází, je certifikace IP68, jinak se však o jedná o špičkové zařízení, které osloví nejednoho herního nadšence.

Konkurence

Pokud rádi hrajete hry a ultrazvukové triggery nejsou vaším šálkem kávy, rozhodně zkuste Poco F4 GT. To má velmi výkonný Snapdragon 8 Gen1, je levnější a přitom nabídne magnetické triggery.

Xiaomi Poco F4 GT 256+12 GB

Rozměry162,5 × 76,7 × 8,5 mm, 210 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1, 1×3 GHz + 3×2,5 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor4 700 mAh

Ti, které oslovuje ROG, mohou sáhnout po starším, ale stále špičkovém ROG Phonu 5s. Tento smartphone nabídne špičkové chlazení, úctyhodný výkon i stejně velkou 6 000mAh baterii.

ASUS ROG Phone 5s 512+16 GB

Rozměry172,8 × 77,2 × 9,9 mm, 238 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 448 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888+, 1×3 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor6 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

asus-rog-phone-6-proDoporučujeme
Klady
  • zážitkový unboxing
  • extrémní výkon
  • stylový displej na zádech (pouze u Pro verze)
  • herní funkce
  • dlouhá výdrž
  • špičkové reproduktory + 3,5mm jack
  • 165Hz displej s vysokým jasem
  • možnost externího chlazení
  • spolehlivé chlazení
  • ochrana Gorilla Glass Victus displeje
  • dvojice USB-C
  • pohodlně se drží
  • propracovaná haptika
Zápory
  • čtečka otisků prstů by mohla být ultrazvuková
  • certifikace IP68 by přišla vhod
Diskuze ke článku
Roman Spurný
Roman Spurný
Mam jednu otazku. Vlastnim tento mobil a vsimol som si ze selfie kamerka je jemne posunuta vpravo v tom vyreze.Proste neni presne v strede toho vyrezu.Dufam, ze ma chapes co myslim. .Mozem mi to prosim potvrdit? Teraz neviem, ci to je normalne alebo mam chybny kus.Inak vsetko funguje tak ako ma ale stale mi to vrta hlavou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze