Acer Jade Primo
recenze

Acer Jade Primo

Když nechcete Lumii

Smartphonům s mobilními Windows se v konkurenci s Androidem příliš nedaří. Přesto však i oni mají co nabídnout a mohou konkurovat i nejlepším modelům. Příkladem může být i Acer Jade Primo, který přináší 5,5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením, 3 GB RAM a především podporu funkce Continuum. Jak si vedl v našem testu?

Lumie od Microsoftu se staly synonymem pro smartphony s mobilními Windows. Ostatní výrobci pouze paběrkují. Jedním z těch, kteří to zkusili, je i Acer. Po několika low-endových modelech přitom nabídl telefon i na opačné straně spektra. Model Jade Primo cílí na náročnější uživatele Windows 10 Mobile a s úhlopříčkou 5,5" jde přímo proti Lumii 950 XL.

Oficiální fotografie Acer Jade Primo

Ve výbavě u něj kromě 5,5palcového AMOLED displeje s Full HD rozlišením nacházíme ještě 6jádrový Snapdragon 808, 3 GB RAM, interní úložiště o kapacitě 32 GB rozšiřitelné pomocí microSD karty až o 256 GB nebo zadní fotoaparát s rozlišením 21 Mpx. Nechybí ani podpora LTE, USB Type-C nebo režim Continuum. Jeho cena se přitom pohybuje v průměru kolem 15 tisíc Kč. Vyplatí se za tyto peníze ve srovnání s výprodejovými Lumiemi?

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • koncovka pro americkou elektrickou zástrčku
  • koncovka pro evropskou elektrickou zástrčku
  • USB kabel
  • špuntová sluchátka
  • náhradní špunty ke sluchátkám
  • špendlík pro vyjmutí šuplíčku
  • návod

Technické parametry Acer Jade Primo bez doku

Kompletní specifikace
Konstrukce156,5 × 75,9 × 8,4 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 2×1,82 GHz + 4×1,44 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor2 870 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostúnor 2016, 15 990 Kč

Acer Jade Primo – videopohled

Design a konstrukce: typický Acer

Všechny smartphony Acer si drží svůj nezaměnitelný designový rukopis a nejinak je tomu i v případě Jade Primo. Telefon je celkově zakulacený se ztenčujícími se hranami. V dnešní době, kdy drtivá většina telefonů má víceméně půdorys obdélníku s mírně zaoblenými rohy, je to příjemná změna. Dalším typickým rysem je pak kruhový zadní reproduktor. Jade Primo lze zakoupit pouze v černé barvě, která mu sluší a působí elegantním dojmem.

S rozměry 156,5 × 75,9 × 8,4 mm je už Jade Primo celkem velký a například dát ho do kapsy u kalhot může být problém. A pokud se vám to povede, tak lepší si raději nesedat. Také hmotnost, která se vyšplhala na 150 gramů, již není nejmenší. Díky svému zaoblení telefon dobře padne do dlaně a dobře se drží. Ani s velkýma rukama však palcem neobsáhnete celou šířku displeje. Windows 10 Mobile nicméně nabízí několik funkcí pro usnadnění používání takto velkého telefonu. Podržením prostředního tlačítka Start v liště se obrazovka posune dolů, abyste se bez přehmatávání dostali i k horní části.

Acer Jade Primo

Většinu čelní strany zabírá rozměrný 5,5palcový displej. Boční rámečky jsou sice poměrně tenké, ale zato Acer plýtval s místem pod a nad displejem. Senzorová tlačítka byste přitom hledali marně a vystačit si musíte pouze s těmi virtuálními. Pod displejem se nachází výrazné šedé logo Acer, nad ním pak s černou plochou splývá nenápadné kruhové telefonní sluchátko, které po stranách doprovází čočka přední kamery, senzory a notifikační dioda, která však svítí pouze při nabíjení.

Přední stranu od zaoblených boků odděluje efektní stříbrný pásek, který je nicméně rovněž z plastu. Na pravém boku nahoře naleznete dvojici lehce vystupujících tlačítek. Spodní a menší slouží jako vypínač. Nad ním je pak podlouhlý regulátor hlasitosti. Protože vystupují jen lehce, dají se hůře nahmatat, ale jinak se tisknou dobře a jistě. Nad tlačítky je pak dvojice oddělených šuplíčků pro nanoSIM karty, kam se dostanete pouze pomocí přibaleného špendlíku. Jade Primo sice umí Dual SIM, ale v případě druhého šuplíčku se jedná o hybridní slot, takže si musíte vybrat, zda tam chcete mít druhou SIM nebo microSD kartu.

Konektor pro připojení sluchátek je tradičně nahoře, USB Type-C pak dole. Oba jsou sice umístěny proti sobě, ale trochu netypicky vlevo namísto uprostřed. Dole pak ještě najdete drobný otvor mikrofonu. Jak již napověděla přítomnost šuplíků, Jade Primo nemá snímatelný zadní kryt. Na zádech kromě mírně vystouplé čočky fotoaparátu doplněné o přisvětlovací duální LED uvidíte ještě gravírované stříbrné logo výrobce a dole pod lehce vystouplým perforovaným kruhem se stříbrným okružím hlasitý reproduktor. Povrch zad zdobí pro Acer typická textura bambusu. Přestože mají lesklý povrch, tak na nich neulpívají otisky prstů.

Přestože se jedná o plast, celkové dílenské zpracování konstrukce hodnotíme jako velmi kvalitní. Vše dokonale lícuje a nikde nic nevrže.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • dobře padne do ruky

Nelíbilo se nám:

  • pouze virtuální navigační tlačítka
  • hybridní slot

Displej: AMOLED s Full HD

Acer vybavil Jade Primo 5,5palcovým AMOLED displejem s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, což nám dává velice dobrou jemnost 401 PPI. S hrubším rastrem se tak nesetkáte ani při zevrubném zkoumání.

Displej nabízí zcela věrné podání barev a široké pozorovací úhly. Zamrzí však, že na rozdíl od Lumií od Microsoftu postrádá možnost nastavení barevného profilu. Spolehnout se tak musíte na výchozí hodnoty. Při používání to nicméně nepředstavuje problém.

Acer Jade Primo

Automatická regulace jasu funguje spolehlivě a poradí si i s přímým sluncem. Pokud by vám však nevyhovovala, existuje i možnost manuálního nastavení. To však nenabízí plynulou změnu pomocí posuvníku, ale vystačit si musíte s pěti pevně danými hodnotami po 25 procentech. Potěší odolné sklo Corning Gorilla Glass, Acer nicméně neuvádí jeho verzi.

Líbilo se nám:

  • AMOLED displej
  • věrné podání barev
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • manuální úprava jasu pouze v pěti krocích
  • chybí možnost nastavení barevného profilu

Zvuk: slušný přednes a kvalitní sluchátka

Zvuk ze zadního reproduktoru zní živě a prokresleně, pouze u basů se při vyšších hlasitostech objevuje zkreslení. O něco lépe si vede 3,5mm výstup pro sluchátka. Ta špuntová, která tvoří součást balení, přitom překvapí svou kvalitou. Mimo to zaujmou i svým vzhledem s výrazným červeným kabelem. Rovněž potěší, že Acer přidal do výbavy ještě jedny špunty. Škoda jen, že chybí ekvalizér.

Líbilo se nám:

  • kvalitní sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • zkreslení při vyšší hlasitosti
  • chybějící ekvalizér

Baterie a výdrž: 1,5 dne není utopie

Kapacita 2 800 mAh nevyměnitelné Li-Ion baterie se může zdát na 5,5palcový smartphone docela malá. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se však i tak dostanete bez problémů na výdrž 1,5 dne. V reálném provozu je nicméně výdrž vždy velice individuální a může se prodloužit nebo zkrátit v závislosti na tom, jak moc telefon používáte.

Acer Jade Primo

Acer Jade Primo dostal do vínku technologii Quick Charge 2.0, která nabízí rychlé nabíjení. S dodávanou nabíječkou však její potenciál nevyužijete naplno, protože ta disponuje pouze 2 A – chtělo by to alespoň 3. U takto drahého telefonu bychom rovněž čekali bezdrátové nabíjení, zvlášť když jeho plastové tělo na rozdíl od kovového integraci bezdrátového nabíjení umožňuje.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 1080p. Acer Jade Primo se v tomto případě vypnul po 6 hodinách a 5 minutách přehrávání. S dodávanou nabíječkou se telefon nabil na 55 procent za hodinu a na 80 procent mu to trvalo hodinu a 21 minut. Plný stav hlásil za 2 hodiny a 39 minut.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž
  • slabší nabíječka
  • chybí bezdrátové nabíjení

Hardware a výkon: dost výkonu na cokoli

V Jade Primo tepe 6jádrový Snapdragon 808, který má dvě jádra taktována na 1,82 GHz a čtyři jádra taktována na 1,44 GHz. Krom grafického procesoru Adreno 418 mu asistují i 3 GB RAM. Díky tomu a odladěnosti systému jsou všechny reakce telefonu plynulé. Vše běhá rychle a bez zasekávání.

Telefon jsme podrobili i testu AnTuTu Benchmark v6.0.5 UWP Beta5, ve kterém získal 77 839 bodů. To je solidní výsledek, ale přímý konkurent Microsoft Lumia 950 XL si ve stejném benchmarku se skóre 83 967 bodů vede přece jen o něco lépe.

Interní paměť má kapacitu 32 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných 29,1 GB. Po prvním spuštění máte k dispozici přibližně 25 GB. Pokud by vám to nestačilo a oželíte druhou SIM, je tu samozřejmě ještě možnost microSDXC karty. Ta přitom může mít kapacitu až 256 GB. Už od Windows Phone 8.1 navíc Microsoft umožňuje ukládat na paměťovou kartu nejen multimediální data a mapy, ale i instalovat a přesouvat aplikace. Samozřejmě, že pokud chcete instalovat aplikace a hry na paměťovou kartu, pořiďte si rychlou kartu třídy 10. Při použití pomalé karty by docházelo ke zpomalování systému a prodloužilo by se načítání her i aplikací.

Líbilo se nám:

  • 6jádrový Snapdragon 808
  • 3 GB RAM
  • 32GB interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • paměťová karta pouze s jednou SIM

Uživatelské prostředí: Windows 10 Mobile přinesl nové možnosti

Testovaný Acer Jade Primo běžel na systému Windows 10 Mobile ve verzi 10.0.14393.103. Windows 10 Mobile v porovnání s předchozími generacemi Windows Phone zachovává základní koncept dlaždic, čímž se liší od ostatních mobilních systémů. Dlaždice jsou stále ve třech velikostech – malá, střední, široká – a mohou být živé, kdy se na nich střídavě zobrazují další informace. Suplují tak funkci widgetů na Androidu.

Takové široké možnosti přizpůsobení jako v Androidu nebo iOS sice Windows 10 Mobile stále nemá, ale i zde přibyly další možnosti. Dlaždice už nemusí být pouze barevné – na výběr máte hned ze 49 barev a přebarvit si můžete i spodní lištu s tlačítky. K dosavadní tapetě v podobě paralaxy, kdy jsou dlaždice jakoby průhledné (pokud to podporují) a skrz ně prosvítá tapeta, přibyla ve Windows 10 Mobile možnost mít tapetu přes celý displej. Průhlednost dlaždic v tomto režimu plynule regulujete pomocí posuvníku.

Microsoft prezentuje Windows 10 jako univerzální systém napříč zařízeními. Stejný systém to úplně není. Stejnost v tomto případě znamená, že drtivá většina nastavení a základních aplikací vypadá stejně jako na tabletu nebo desktopu. Právě nepřehledné nastavení bylo jednou z velkých slabin Windows Phone 8.1. Nyní se nejen logicky dělí do několika sekcí, ale dobře v něm funguje i vyhledávání přes vyhledávací pole na horním okraji obrazovky. Stejné vyhledávání funguje i v menu s nainstalovanými aplikacemi. Vyhledávání probíhá rychle a položky se objevují tak, jak píšete.

Dalšími viditelnými novinkami jsou pak například přepracované notifikace s možností zobrazení celého textu. Pokud to aplikace podporuje, můžete přímo z notifikace odpovědět. Typicky se to týká například textových zpráv. Aplikací, které toto podporují, je však stále poskrovnu. Notifikace rovněž lze jednotlivě mazat.

V notifikační liště se nyní zobrazuje 16 zástupců funkcí, které si však kvůli úspoře místa může nechat sbalit a nechat viditelnou pouze jednu řadu. Samozřejmostí je možnost nastavení, které funkce zde chcete zobrazit, a možnost přeházet pořadí zástupců podle svých priorit.

Systém jako takový běží plynule a svižně, čemuž napomáhá nejen dostatečně výkonný hardware, ale i optimalizace, která je na dobré úrovni. Přesto se však čas od času můžete setkat s pádem aplikace nebo jejím příliš dlouhým spouštěním. V takovém případě je lepší ji úplně shodit a zkusit jí spustit znovu. Se zamrznutím celého systému a nutností restartu jsem se však během používání nesetkal.

Líbilo se nám:

  • shodný vzhled nastavení a řady univerzálních aplikací na desktopu a mobilu
  • nové možnosti personalizace ve Windows 10 Mobile
  • plynulý a svižný chod systému

Nelíbilo se nám:

  • občasné pády aplikací

Fotoaparát a videokamera: 21 Mpx a 4K video

Papírově je na tom Jade Primo po stránce fotoaparátů skutečně dobře. Ten vzadu nabízí rozlišení 21 Mpx s možností natáčení 4K videa. Objektiv má světelnost f/2,2 a ve výbavě zadního fotoaparátu nechybí ani softwarová stabilizace obrazu a dvoutónový LED blesk. Vepředu pak nabídne nadprůměrných 8 Mpx s možností natáčet Full HD video.

Standardní obslužná aplikace Windows Camera nabízí kromě plné automatiky celou řadu manuálních nastavení včetně vyvážení bílé a změny ISO, ale manuálně můžete i ostřit a ovlivnit rychlost závěrky a clonu. Z integrovaných funkcí zde nechybí ani samospoušť, bracketing nebo HDR. Další funkce si pak jako již tradičně můžete doinstalovat přes fotoaplikace. Z obchodu si nicméně můžete nainstalovat i jinou obslužnou aplikaci a nahradit jí tu výchozí.

Kvalita fotografií je především při dobrých světelných podmínkách nadprůměrná. Fotografie mají dobré podání barev a jsou dokonale ostré. S ubývajícím světlem však výrazně přibývá šumu a výkonný LED blesk občas prokazuje medvědí službu, protože má sklon k vytváření přepalů. Horší však jsou problémy s ostřením, které se objevují zejména při nedostatku světla: buď to fotoaparátu tvá dlouho, nebo zaostří špatně či nezaostří vůbec. Přední fotoaparát odvádí při dostatku světla svou práci na jedničku a potěší i selfie maniaky. Bohužel mu však chybí přisvětlovací LED dioda nebo alespoň možnost použít pro přisvícení vyšší jas displeje.

Acer Jade Primo – testovací video, 4K, exteriér

Video se ve výchozím nastavení nahrává ve Full HD s 30 FPS. Maximum, které Jade Primo zvládne, však činí 4K při 30 FPS. Kvalita videa je i v nejvyšším rozlišení příkladná. Video je plynulé, bez zadrhávání a problémy nevykazuje ani zvuk.

Líbilo se nám:

  • široké možnosti nastavení v aplikaci
  • kvalitní fotografie za dobrého světla
  • kvalitní 4K video

Nelíbilo se nám:

  • problémy s ostřením při zhoršených světelných podmínkách

Multimediální funkce: stejné aplikace jako na desktopu

Multimediální funkce ve Windows 10 Mobile reprezentují univerzální aplikace, které jsou vzhledově a funkčně prakticky shodné s těmi, které naleznete v desktopových Windows 10. Na správu vašich obrázků tak zde máte aplikaci Fotky. Ta je rozdělena do tří záložek – kolekce, alba a složky. Kolekce sdruží veškeré fotky podle data. Bohužel však nemůžete změnit způsob, jakým se řadí, ale pro snadnější navigaci si můžete alespoň kliknutím na zvýrazněný název měsíce zobrazit jejich výpis.

Kromě fotek ze zařízení si přitom můžete v aplikaci zobrazit i obsah, který máte uložený na OneDrive, a to nejen jednotlivé fotky, ale i vytvořená alba. Praktickými funkcemi jsou přitom možnosti omezení obsahu OneDrive pouze na složku Obrázky a sloučení duplicit, aby se zobrazovaly pouze jednou bez ohledu na místo uložení.

Hudební přehrávač Hudba Groove si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+, WMA, M4A a FLAC. Hudba je v přehledném uživatelském rozhraní roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů, seznamů stop či dle toho, zda je dostupná offline. U každé skladby se pak v případě, že je přítomen, zobrazuje i obrázek alba. Silnou stránkou přehrávače je rovněž jeho integrace s microsoftím obchodem s hudbou, což u nás bohužel nevyužijete, protože Česká republika chybí mezi podporovanými zeměmi.

Aplikace Filmy a TV pořady je stejně jako hudební přehrávač propojená s obchodem s obsahem. U nás však funguje pouze jako obyčejný přehrávač videa. Přehraje MP4, H.264 a WMV videa. Potěší i podpora SRT titulků, které při uložení v kódování Unicode zobrazují správně i českou diakritiku.

Líbilo se nám:

  • univerzální aplikace shodné s desktopem

Nelíbilo se nám:

  • v ČR nedostupný obchod s multimediálním obsahem

Telefonování: telefonní aplikace v novém

Telefonování s Jade Primo bylo ve všech případech bezproblémové. Nezaznamenal jsem problémy s výpadky signálu ani s kvalitou přenášeného zvuku, a to ani při použití hlasitého reproduktoru. Stejně tak si nestěžovala ani protistrana.

Telefonní aplikace ve Windows 10 Mobile je rozdělena do tří přehledných záložek. Na první naleznete výpis posledních hovorů. Na druhé má své místo rychlá volba, kam si můžete přidat oblíbené kontakty. Poslední pak zpřístupní telefonní klávesnici. První dvě záložky mají rovněž spodní lištu s několika zástupci. Společná jsou první dvě místa s hlasovou schránkou a telefonním seznamem. Na třetím místě je historie hledání a v rychlé volbě přidání kontaktu. Navíc se přes tři tečky dostanete k nastavení nebo blokovaným číslům.

Kontakty jsou opět sdruženy v hubu Lidé, který ve Windows 10 Mobile přešel od čtvercových profilových fotek ke kruhovým. Ty se však už bohužel při telefonování nezobrazují přes celý displej. Kromě samotných kontaktů pak záložka „Co je nového“ zobrazuje i aktualizace ze sociálních sítí, které však musíte napřed s hubem propojit.

Líbilo se nám:

  • bezproblémové telefonování
  • přehledná telefonní aplikace
  • integrované blokování čísel

Nelíbilo se nám:

  • profilové fotky se nezobrazují přes celý displej

Zprávy: stejný Outlook jako na desktopu

S Windows 10 Mobile se objevila možnost změnit výchozí aplikaci pro zprávy. Čerstvě tak můžete použít například nový přepracovaný Skype, do kterého byla přidána podpora SMS. Výchozí aplikace Zprávy nabízí pouze podporu SMS a MMS, které jsou řazeny klasicky do konverzací. Ty přitom mohou být spolu s dalším nastavením zálohované na OneDrive.

Potěší rovněž, že se Zprávy v Anniversary Updatu konečně odnaučily řadit doručenky do samostatné konverzace. Ve výpisu konverzace se místo toho zobrazí pod zprávou pouze text „Doručeno“

Pro správu emailových schránek máte ve Windows 10 Mobile k dispozici univerzální aplikace Outlook Mail, která je totožná s desktopovou verzí. V aplikaci máte všechny emailové účty přehledně pod hamburger menu, ale ke každému si můžete připnout i samostatnou dlaždici, nebo můžete účty spojovat do jedné schránky.

U každého účtu si můžete nastavit rychlé akce a tahem prstu doprava nebo doleva ve výpisu jednotlivé emaily mazat, archivovat, nastavit jako přečtené nebo jim přiřadit příznak. Škoda jen, že synchronizace s Gmailem není úplná a nesynchronizují se například příznaky emailů.

Díky tomu, že se jedná o shodnou aplikaci s desktopem, tak při přetočení telefonu na šířku dostanete klasické dvousloupcové rozložení. Společné jsou i bohaté možnosti formátování: při psaní si můžete vybrat z různých fontů, barev, řezů a dalších způsobů formátování. Už i lze přidat jakoukoli přílohu a ne pouze obrázky a videa jako dříve.

Líbilo se nám:

  • konečně vyřešení doručenky u zpráv
  • povedený Outlook

Nelíbilo se nám:

  • synchronizace s Gmailem není dokonalá

Organizační funkce: přepracovaný kalendář a Office

Pod hlavičkou Outlooku přichází i kalendář, který je proti tomu předchozímu ve Windows Phone 8.1 kompletně přepracovaný. Zatímco na Androidu a iOS jsou mail a kalendář v jedné aplikaci, ve Windows 10 jsou rozdělené do dvou. Rovněž v tomto případě je aplikace stejná na desktopu i ve smartphonu. Na úvodní obrazovce se zobrazuje aktuální týden, který si můžete rozkliknout na zobrazení celého měsíce, a pod ním agenda. Dalšími zobrazeními jsou pak den, týden, měsíc a rok.

Pod hamburger menu si můžete zapnout, které kalendáře chcete zobrazit a přiřadit jim pro odlišení i barvu. Škoda jen, že na výběr je pouze devět barev, což nemusí, pokud máte kalendářů více, stačit.

Z dalších organizačních funkcí tradičně nechybí silný kancelářský balík Office, který byl ve Windows 10 Mobile rozdělený do jednotlivých aplikací, což umožňuje jejich snazší aktualizaci. Dokumenty můžete prohlížet, ale i vytvářet a upravovat.

K dispozici máte i kvalitní poznámkový blok OneNote, který se synchronizuje s poznámkami na OneDrive a můžete k nim přistupovat i přes webové rozhraní. Dále je zde budík, ve kterém si můžete nastavit vlastní melodii a buzení v konkrétní dny, světový čas a časovač nebo aktivovat stopky. Kromě klasické kalkulačky je na výběr i vědecká a programátorská, výpočet času a převodník jednotek.

Líbilo se nám:

  • přepracovaný kalendář
  • přepracovaný Office

Nelíbilo se nám:

  • omezený počet barev v kalendáři

Continuum: dok není v ceně

Jedno z velkých lákadel Jade Primo představuje podpora funkce Continuum. Ta po připojení monitoru a klávesnice nabídne prostředí podobné desktopu a umožní nahradit stolní počítač. Samozřejmě jsou zde určité limity. Podporovány jsou pouze univerzální aplikace UWP, takže klasické programy zde nespustíte.

Acer Jade Primo

Jak Continuum funguje, si však můžete přečíst v recenzi Lumie 950 XL.

Display Dock má u Aceru podobu stojánku

Na rozdíl od Microsoft Display Docku, který má podobu krabičky s několika porty, dal Acer svému doku podobu stojánku. Telefon se do něj napevno zasune a spojí se zabudovaným USB Type-C konektorem. Na samotném stojánku pak naleznete HDMI, USB 3.0 a dvojici USB 2.0. Display Dock však není součástí balení a musíte si ho koupit zvlášť za přibližně 1 800 Kč. Kromě tohoto stojánku si však Acer přichystal i Acer Liquid Extend, tedy zařízení s vlastním displejem a baterií, které ve spolupráci s telefonem zastoupí notebook. Na českém trhu ho nicméně nekoupíte.

Líbilo se nám:

  • do jisté míry náhrada počítače

Nelíbilo se nám:

  • pouze univerzální aplikace
  • dok není součástí balení

Navigace a GPS: GLONASS i elektronický kompas

Acer Jade Primo se stejně jako stále více smartphonů při navigaci nespoléhá pouze na americký systém GPS, ale podporuje i konkurenční ruský GLONASS. K dalšímu zpřesnění a zrychlení nalezení a udržení polohy pomáhá i Wi-Fi a A-GPS. Nalezení polohy tak netrvalo i v místech s horším výhledem na oblohu déle než deset sekund a telefon si při navigování polohu držel spolehlivě. Při pěší navigaci pak oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Acer Jade Primo

Z aplikací máte k dispozici předinstalované Mapy od Microsoftu, které fungují i jako navigace. Navigační aplikace se stále zlepšuje a přidává nové funkce, byť do kvalit předchozí navigační aplikace HERE Drive jí ještě kousek chybí. Stejně jako u HERE Map si můžete stáhnout mapové podklady do telefonu pro offline použití a uložit je můžete i na paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • GLONASS
  • elektronický kompas
  • možnost offline map

Nelíbilo se nám:

  • Mapy stále ještě dohánějí kvality aplikací HERE

Datové funkce a konektivita: chybí 900 MHz

Po datové stránce jednoznačně potěší přítomnost LTE na obou SIM, ale zákazníci Vodafonu budou zklamáni, protože zde chybí frekvence 900 MHz. LTE Cat 6 nabídne maximální rychlosti 300 Mbit/s při stahování a 50 Mbit/s při uploadu. Mimo to je zde z rychlých mobilních dat i HSPA+.

Z dalších možností samozřejmě máte k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. NFC zde však bohužel chybí. Přes kabel se připojíte prostřednictvím nového rychlého USB Type-C, přes který se telefon rovněž nabíjí.

Stejně jako v desktopových Windows 10 nahradil i ve Windows 10 Mobile dosavadní Internet Explorer prohlížeč Edge. Nabízí řadu praktických funkcí jako našeptávač, integrovaný správce stahování nebo režim čtení, který odstraní ze stránky rušivé prvky. S desktopem se synchronizuje historie, záložky, hesla a cookies. Edge si poradí i s Flashem. Slibované doplňky jako u desktopové verze však nakonec Microsoft zatím nenabídl. Aplikace je celkově svižná a nezadýchává se ani při otevření více listů.

Líbilo se nám:

  • rychlé LTE
  • široká škála podporovaných verzí Wi-Fi
  • USB Type-C

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podpora 900 MHz u LTE
  • chybějící NFC

Zhodnocení a závěr: povedený, ale příliš drahý

Acer Jade Primo je bezesporu kvalitní smartphone s Windows 10 Mobile. Přestože by se u něj našly některé chyby, jako je chybějící podpora 900 MHz u LTE a NFC, hybridní slot, průměrná výdrž nebo problémy s ostřením, přednosti to vyvažují. Jeho konzervativnější vzhled zaujme především starší uživatele a business sféru.

Acer Jade Primo

Mezi jeho klady bych určitě zařadil výkonný hardware v čele se 6jádrovým procesorem a 3 GB RAM, což stačí i pro režim Continuum. Interní úložiště s kapacitou 32 GB, ze kterého máte po prvním spuštění k dispozici přibližně 25 GB, postačí méně náročným uživatelům, aniž by potřebovali paměťovou kartou. Zvlášť za dobrých světelných podmínek jsou dobré i výkony obou fotoaparátů. Ten zadní nabízí nadprůměrné rozlišení 21 Mpx a nahrávání videa ve 4K, což v ceně kolem 15 tisíc, na kolik Acer Jade Primo vyjde, rozhodně není standardem.

Přesto to bude mít Acer Jade Primo na trhu skutečně těžké. Původně byl směřován jako levnější alternativa k Lumii 950 XL a součástí balení měl být i Acer Display Dock. To se nicméně nestalo a musíte si ho přikoupit za dalších přibližně 1 800 Kč. Mezitím však ceny Lumie 950 XL a menší Lumie 950 prudce klesly. V různých akcích navíc jde sehnat i s Display Dockem zdarma. Z tohoto pohledu se tak Acer Jade Primo v současnosti nevyplatí.

Konkurence

Přímým konkurentem mezi smartphony s mobilními Windows je již zmiňovaná Microsoft Lumia 950 XL. Její ceny se pohybují v českých internetových obchodech v průměru kolem 12 až 13 tisíc korun, ale můžete nalézt už i nabídky pod deset tisíc korun. Microsoft zde použil 5,7palcový AMOLED displej se špičkovým rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů (QHD), což dává nadprůměrnou jemnost 515 pixelů na palec. Uvnitř pak tepe osmijádrový Snapdragon 810 doplněný 3 GB RAM a interní 32GB pamětí. Velkým lákadlem je rovněž špičkový fotoaparát, který se může pochlubit rozlišením 20 Mpx, clonovým číslem f/1,9, optickou stabilizací obrazu, technologií PureView a trojitou LED pro přisvícení. Menší Lumia 950 s 5,2palcovým displejem nabízí prakticky stejnou výbavu jako její vetší sourozenec. Cena se zde pohybuje v průměru mezi 9 až 11 tisíci korun.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 950 XL a Microsoft Lumia 950

V případě Androidu je pak nabídka špičkových tabletofonů mnohem bohatší. Zmínit můžeme například loňský Samsung Galaxy S6 edge+, který má stále co nabídnout a stojí přibližně stejně jako Jade Primo. Kromě výkonného hardwaru přitom láká i na neotřelý design se zakřiveným displejem.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 edge+ – Král bez S-Pen

Samsung Galaxy S6 edge+

Za zhruba 10 tisíc korun pak můžete mít LG G4, které na 5,5 palcích disponuje velmi jemným rozlišením Quad HD. Boduje i svým zadním fotoaparátem s rozlišením 16 Mpx, světelností f/1,8, optickou stabilizací a laserovým ostřením.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Za podobnou cenu jako LG můžete mít i Lenovo Vibe X3, které má obdobnou výbavu jako Jade Primo, a to včetně rozlišení obou fotoaparátů a podpory 4K videa u toho zadního. Jeho displej však není AMOLED, ale IPS. Navíc má třeba stereo reproduktory s Dolby Atmos nebo čtečku otisků prstů.

TIP: Recenze Lenovo Vibe X3 – špička ze stínů minulosti

Lenovo Vibe X3
acer-jade-primo
Klady
  • USB Type-C
  • rychlé LTE
  • funkce Continuum
  • plynulý systém
  • výkonný hardware
  • rychlé nabíjení
  • kvalitní AMOLED displej
  • pevná konstrukce
Zápory
  • vysoká cena
  • problémy s ostřením
  • chybějící NFC
  • chybějící pásmo 900 MHz
  • zkreslení zvuku při vyšších hlasitostech
  • manuální úprava jasu jen v 5 krocích
  • hybridní sekundární slot
Diskuze ke článku
palko
Tak si jdu kolem a vidím otázku...cena se přitom pohybuje v průměru kolem 15 tisíc Kč. Vyplatí se za tyto peníze ve srovnání s výprodejovými Lumiemi?No a odpovím si sám...nevyplatí se to určitě...a za tu cenu by se to vyplatilo,kdybych dostal těch telefonů 15(slovy patnáct) ...apríl není,tak snad redaktor jede na nějakém dobrém matroši,že tohle vypustí do světa :D
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Pokud sundají cenu na 7 a bude možnost to přeflashovat na Android, tak by to pár zájemců najít mohlo.
Carlos
Lenovo K6 Note stojí 7 500 a ma podobne specifikace. Tohle ma v sobe windows 10 cili cena by mela byt 5 000. Kdo tohle koupi? Proc to vubec prodejci nakoupili aby to prodali, komu?
Kubina
Konečně recenze telefonu s W10M. Bravo redakce Mobilenetu. To je samej droid. Konečně si můžu porovnat s L950 která je moje favoritka a nahradí L735.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze