Qualcomm zneužil své postavení na trhu, od EK dostal pokutu miliardu euro

Qualcomm zneužil své postavení na trhu, od EK dostal pokutu miliardu euro
  • Největší výrobce procesorů Qualcomm dostal od Evropské komise pokutu ve výši miliardy euro
  • Důvodem má být zneužití postavení na trhu, kdy platil Applu za využívání jeho procesorů
  • Dle očekávání se Qualcomm hodlá odvolat

V mobilním světě padla další poměrně tučná pokuta. Tentokrát Evropská komise vyměřila pokutu ve výši 1 miliardy euro (bezmála 25 miliard korun) společnosti Qualcomm. Čím se největší výrobce mobilních procesorů provinil? Dle Evropské komise měl po dobu 5 let (2011 až 2016) bránit své konkurenci ve volném vstupu na trh. Qualcomm měl údajně platit Applu, svému největšímu odběrateli, miliardové částky. Na oplátku požadoval, aby Apple ve všech svých mobilních produktech využíval výhradně procesory od Qualcommu.

Pakliže by Apple nasadil jiné procesory, musel by značnou část peněz vrátit a rázem by přišel také o slevu. Přitom Apple vážně zvažoval využití služeb konkurenčního Intelu, což se ukázalo v roce 2016. V momentě, kdy dohoda s Qualcommem skončila, oslovil Apple právě také Intel. Samotná pokuta není zcela náhodná. Výše má dle Evropské komise odradit další společnosti od podobných praktik. Konkrétní vyměřená částka 997 439 000 € představuje 4,9 % z celkového obratu Qualcommu v roce 2017.

Zcela dle očekávání se proti nařčení Qualcomm ve své tiskové zprávě ohradil a s rozhodnutím Evropské komise nesouhlasí. Hodlá se tudíž odvolat k Soudnímu dvoru EU.

Zdroj: europa.eu, qualcomm.com, ceskenoviny.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze