Qualcomm představil Snapdragon 4 Gen 2 se zajímavými novinkami

2
Qualcomm představil Snapdragon 4 Gen 2 se zajímavými novinkami
Fotografie: Qualcomm
  • Procesor má oproti předchůdci vyšší takt, přináší rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 4+ a také implementuje umělou inteligenci
  • První telefony vybavené procesorem Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 by se měly objevit později v tomto roce

Qualcomm právě odhalil formou tiskové zprávy, na což upozornil engadget.com, čipovou sadu Snapdragon 4 Gen 2, která najde místo typicky v cenově dostupnějších smartphonech. Jeho předchůdce jsme tak mohli vidět v prodejně úspěšných kouscích, jako je například Xiaomi Redmi Note 12.

Čipset druhé generace přináší zajímavá vylepšení. Platforma je navržena pro zvýšení efektivity a s tím související výdrže na nabití. Kromě toho Qualcomm samozřejmě slibuje 5G konektivitu a vylepšení schopností integrovaných kamer. Zajímavostí je, že je čipset vyráběn úspornější 4nm technologií (předchůdce 6nm).

Čipy jsou vybaveny proprietárními jádry Qualcomm Kryo o taktu až 2,2 GHz, což znamená mírný nárůst oproti předchozí generaci s taktem max. 2,0 GHz, ve složení dvě výkonná jádra (2,2 GHz) + šest efektivních jader (2,0 GHz). Kromě toho se Snapdragon 4 Gen 2 chlubí podporujou rychlejší RAM LPDDR5X, stejně jako technologií rychlého nabíjení Qualcomm Quick Charge 4+, kdy společnost uvádí, že za ideálních podmínek dojde k dobití 50 procent baterie za pouhých 15 minut, ale bez bližšího upřesnění, takže uvidíme v praxi.

Platforma má zajistit podporu moderních displejů s rozlišením Full HD+ a 120 Hz. Snapdragon 4 Gen 2 také umožní výrobcům využít funkce, jako je elektronická stabilizace obrazu, zrychlené automatické ostření či vylepšená redukce rozmazání a další, včetně úložiště UFS 3.1. Vzhledem k trendům samozřejmě nesmí chybět zmínka o umělé inteligenci ve spojení s fotoaparáty, kdy má na základě AI docházet k pokročilým redukcím šumu při fotografování v šeru.

K využití čipsetu Snapdragon 4 Gen 2 už se zavázaly značky, jako je Redmi či Vivo. Modely vybavené těmito čipy přitom lze očekávat později v tomto roce.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Vždyt 1čku použil jen snad Xiaomi a nikdo další, to samé 6 gen 1 to samé jeden výrobce a všichni ostatní používají old gen 695..
Pc Wifi
Pc Wifi
Rychle nabijeni, tak o tom muze nekdo povidat :o))) Hadam problem bude asi i cena i u Gen1, proto se osazuje spis neco podobne od MTK, treba Dimensity 810. UFS 3.1 hadam nikdo honem cpat do telefonu s cenovkou okolo 5 táců nebude...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze