První textová zpráva (SMS) byla poslána již před 22 lety

3

Textové zprávy SMS stále neodmyslitelně patří k základním a vůbec nejvyužívanějším funkcím mobilních telefonů. Za jejich stálou oblibou je jednoduchost a také fakt, že je zvládají naprosto všechny telefony.

Letos si připomínáme již 22. výročí odeslání první krátké textové zprávy SMS. Psal se 3. prosinec roku 1992 a Neil Papworth poslal kolegovi Richardu Jarvisovi „textovku“ Veselé Vánoce. Od té chvíle se začala psát historie textové komunikace na mobilních telefonech, kterou nikdo nemohl předpovědět. Ani s příchodem internetu v mobilu se nenaplnily zvěsti, že SMSkám odzvoní. V roce 2016 se očekává, že bude za celý rok na celém světě posláno 9,4 triliónů textových zpráv.

Číslo to opravdu není nijak nedosažitelné, neboť i náš malý stát se podílí značným počtem. Ročně totiž průměrně pošleme kolem 7,5 miliard SMS zpráv.

Připomenout si rovněž můžeme, že běžná SMS zpráv, psána bez diakritiky, může mít maximálně 160 znaků, což je dáno standardem sítí GSM. Počet znaků jejich tvůrci schválili také proto, že při studiu klasických papírových pohlednic se zjistilo, že málokdy psaný text přesáhl 160 znaků. Usoudilo se tudíž, že pro běžná a krátká sdělení bude 160 znaků postačovat.

Zdroje: techcrunch.com

Diskuze ke článku
Petr
Podle mě jedna z nejziskovějších služeb vůbec. Kdyby mi někdo řekl, že v době emailů a dalších komunikačních kanálů budou lidi posílat stovky sms měsíčně a platit za ně stovky i tisíce korun (alespoň do snížení ceny flatů) a to vše za usmolených 160 znaků, asi bych mu nevěřil. Přepočet Kč/kB vychází naprosto šíleně, to se operátorům povedlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze