První střípky informací o iOS 8. Zlepší navigaci?

3

Od Applu se letos neočekává pouze nový iPhone 6 a nové iPady, ale změny se jistě dočká i jejich softwarová výbava. Podle uniklých informací o připravovaném iOS 8 to vypadá, že Apple zapracuje především na svých mapách a na ně navázaných aplikací. Právě za rozhodnutí zbavit se Google Maps a nahradit je svými mapami v minulosti čelil silné kritice a dosud za konkurenčním Googlem i Nokií s Here Maps v této oblasti výrazně zaostává.

Poprvé se Apple pokusil odstřihnout od Google Maps v září 2012, ale tehdy vzbudilo toto rozhodnutí bouři nevole, protože aplikace působila nehotovým dojmem a uživatelé si stěžovali na do oči bijící nedodělky, chybějící funkce a geografické chyby. V prosinci téhož roku se do iPhonů Google Maps sice vrátily, ale Apple na svých mapách nepřestává usilovně pracovat.

TIP: Apple iPhone 6 zřejmě nabídne 4,7palcový displej a dorazí v červnu

Podle posledních zpráv Apple výrazně zapracoval na bodech zájmu, takže mapy budou obsahovat mnohem více relevantních informací. Vylepšeno údajně bude i samotné rozhraní map a vzhled mapových podkladů, takže bude působit čistším dojmem a silnice budou mna první pohled zřetelněji viditelné. Novinkou pro letošní rok má však být především navigace prostřednictvím veřejné dopravy, takže se již uživatelé nebudou muset spoléhat pouze na aplikace třetích stran.

Není jasné, v jakém rozsahu bude navigace skrz hromadnou dopravu od počátku dostupná. Je pravděpodobné, že pokryta budou zejména velká americká města a teprve později se rozšíří napříč Spojenými státy a poté i v dalších zemích. Naštěstí by však Apple neměl zároveň s touto novinkou odstřihnout dosavadní aplikace třetích stran, takže pro jejich uživatele by se nemělo nic změnit.

Další funkcí, na které údajně Apple pracuje, a chce jí přidat do svých map, je i rozšířená realita, na níž má v této oblasti Apple patent již od roku 2011. Novinkou by pak měla být i aplikace Healthbook, která bude sloužit k zaznamenávání cvičení, výživy a dalších parametrů.

Zdroje: phonearena.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
kutr
Na google mapy se rychle dotahuje, především svojí čistotou designu se zdá být hezčí, funkčností se musí ještě zlepšit. Nokia mapy HERE však již dávno apple předstihl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze