První smartphone na světě dnes slaví 25. narozeniny. Znáte jeho příběh?

4
První smartphone na světě dnes slaví 25. narozeniny. Znáte jeho příběh?
  • Dnes je tomu přesně 25 let od veřejného představení prvního smartphonu na světě
  • Stal se jím obří IBM Simon, který nabídl už v roce 1992 velký dotykový LCD displej či aplikace
  • Zařízení přitom vážilo půl kilogramu a stálo v přepočtu až 21 tisíc korun

Chytré telefony dnes tvoří neodmyslitelnou součást našich každodenních životů, avšak ví vůbec alespoň někteří jejich uživatelé, odkud se vůbec vzaly? Spousta lidí má za otce smartphonů Steva Jobse a jeho iPhone, jehož první model oslavil letos již své desáté narozeniny.

IBM Simon první smartphone na světě

Ačkoliv nelze iPhonu upřít pozici, jakožto prvního moderního smartphonu a prvočinitele obrovského boomu těchto zařízení, který dodnes pokračuje, první smartphone to opravdu nebyl. Ještě před ním to na přelomu tisíciletí zkoušel Microsoft s prvními Windows Mobile, avšak ještě před Microsoftem byl veřejnosti 2. listopadu roku 1992 představen pro mnohé neznámý telefon od IBM jménem Simon.

Reklama na IBM Simon z roku 1995

Právě ten se dá označit za skutečně první smartphone a díky jednoduché matematice a titulku tohoto článku už víte, že právě dnes slaví 25. narozeniny, a to už je slušný věk. Svou veřejnou premiéru si přitom odbyl jako prototyp pod označením Angler a jméno Simon dostal až v roce 1993. Do nabídky prvního amerického operátora se však první smartphone všech dob dostal až dva roky po představení. To už by dnes výrobcům asi neprošlo. Americká společnost Bell South jej pak začala prodávat přesněji až v srpnu roku 1994, což jsou kupříkladu dva roky před mnohem známějšími telefony značky Nokia.

ibm

IBM Simon fungoval kdysi ještě v analogové síti AMPS a dostupný byl pouze na americkém trhu. Z pohledu dnešních zařízení je samozřejmě Simon neskutečně veliký a těžký. Rozhodně se nedá nazvat „chytrou placičkou“. Jeho rozměry činily 200 × 64 × 38 milimetrů a vážil neuvěřitelného půl kilogramu, takže v kapse by jej moc lidí asi nenosilo. Najednou se těch dnešních 200 gramů, u kterých si už často naříkáme na hmotnost, nezdá moc.

Rozměry Simona činily 200 × 64 × 38 milimetrů a vážil neuvěřitelného půl kilogramu.

Uvnitř telefonu si spokojeně vrněl 16MHz 16bitový procesor a celý 1 MB operační paměti ROM-DOS. Čím ovšem telefon vynikal, je jeho monochromatický 4,56palcový LCD displej, který byl už tehdy dotykový, díky čemuž výrobce nemusel nasadit žádnou fyzickou klávesnici. K jeho používání byl ovšem zapotřebí v balení dodávaný stylus a měl rozlišení 293 × 160 pixelů. Jen pro zajímavost, rozměry tohoto vysokého displeje činí 110 × 36 milimetrů, což nám dává poměr stran 55:18. Je tedy zajímavé, že letošní smartphony s mnohem menším poměrem 18:9 se vesměs pouze vracejí ke svým „nudlovitým“ kořenům.

IBM Simon první smartphone na světě

A co všechno vůbec první smartphone na světě uměl? Především si poradil s odesíláním dnes již poněkud archaických faxů, ale zvládl bez problému i e-maily. Už tehdy také nabídl vůbec první sadu aplikací, kterou má dnes každý telefon, jako je kalendář, plánovač, kalkulačka či poznámkový blok, do kterého se dalo psát ručně přímo stylusem jako třeba u dnešního Galaxy Notu8. IBM si dokonce připravilo i speciální placenou aplikaci Dispatchlt, která umožňovala firmám vzdálený přístup k databázím zákazníků a přinášela možnost řídit zaměstnance přímo v terénu. Její cena však byla tehdy dokonce vyšší než za samotný telefon.

IBM Simon první smartphone na světě

Na trhu vydržel Simon pouze půl roku a prodalo se jej pouze 50 tisíc kusů, s čímž souvisí nepochybně nejen na danou dobu velmi vysoká cena. Dnes by totiž Simon stál po přepočtu a vzhledem k inflaci cca 33 tisíc korun s dvouletým úvazkem (později byla cena snížena na 22 tisíc), případně astronomických 44 tisíc korun bez úvazku. Pokud bychom si tedy s jistou dávkou nadsázky srovnali tyto ceny s těmi dnešními, byl by i dnes první smartphone všech dob zároveň stále i tím nejdražším.

Diskuze ke článku
Tomas
Obrat mensi vetsina pobavil. Zvlastni spojeni :))
Mno
"Zařízení přitom vážilo půl kilogramu a stálo v přepočtu až 21 tisíc korún."
Až 21-tisíc? Skôr by som povedal, že len 21-tisíc za tak revolučné zariadenie na tú dobu. Dnes niektoré hi-endy majú cenovku aj o polovicu vyššiu a prakticky nič revolučné neprinášajú.
Mozkoun
iPhone nelze označit za první smarthpone už jen z důvodu, že v době svého uvedení rozhodně o smartphone nešlo, a i do dnešního dne bych s tím označením byl opatrný. Dle definice mnohých, že do toho nainstaluju aplikace mohu za smartphone považovat i nokii 3410, která jako první Nokia umožňovala instalaci java aplikací.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze