První informace o Kirinu 1000 od Huawei. Bude vyroben 5nm technologií

10
První informace o Kirinu 1000 od Huawei. Bude vyroben 5nm technologií
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Nový procesor bude výkonnější a opět úspornější
  • Nasazení se očekává zhruba za rok

Huawei se aktuálně potácí v nemalých problémech, kdy ve svých nových telefonech nesmí využívat Google služby, na což doplácí jinak velmi lákavá novinka Mate 30 Pro. Ta je mimochodem vybavena nový procesorem Kirin 990, který byl představen zkraje září na berlínském veletrhu IFA 2019. Jde tedy o aktuální procesor, přesto se již začalo spekulovat o nástupci. Jeho název bude pravděpodobně Kirin 1000 a přinese vcelku zásadní novinky.

Zatímco Kirin 990 je založen na 7nm výrobním procesu, Kirin 1000 by měl nabídnout 5nm výrobní technologii, což by se mělo pozitivně projevit například na delší výdrži telefonu. Budoucí procesor má též využívat architekturu ARM Cortex-A77 oproti Cortexu-A76 u Kirinu 990. Změna se má odehrát i u grafického akcelerátoru nasazením Mali-G77 oproti verzi 76. Předpokládá se, že Kirin 1000 bude produkován ve verzích s podporou 4G a 5G. Představení by mělo opět proběhnout na veletrhu IFA, přičemž poprvé se Kirin 1000 objeví v modelu Mate 40.

Diskuze ke článku
Pepe
Tou dobou už bude standart Cortex A78 :-D Takže zase nic... :-D
Carda
Až na to že teď asi žádné zařízení s tímhle a tím co je teď se tu už neobjeví je úplně zbytečné o tom psát :D
bububu
proboha ty sracky o mensi spotrebe a vetsi vydrzi si strcte nekam. nepamatuji novy mobil s novym hw ze by vydrzel vic nez predchozi i kdyz ma vetsi baterii. a pokud bude mit 5g tak uz tuplem ne. vysilaci vykony v pasmech vyssich jak 3ghz jsou diametralne jinde, to pujde baterka srat echt honem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze