Prohlédli jsme si ohebné baterie LiFlex, které možná způsobí revoluci

2
Prohlédli jsme si ohebné baterie LiFlex, které možná způsobí revoluci
  • Do segmentu ohebných displejů proniklo již několik velkých výrobců
  • Vzniku skutečně ohebné elektroniky brání především akumulátory
  • Mladá společnost LiFlex představila novou technologii výroby ohebných akumulátorů
  • Narozdíl od jiných konceptů se jedná o funkční řešení, které budete moci zakoupit už letos

Nejrůznější novinky o nových bateriích, které slibují zázračnou výdrž a využití nanotechnologií, vídáme často. Bohužel mnoho z nich má jedno společné – jedná se pouze o koncepty nebo studie, které mají do reálné produkce ještě hodně daleko. To však neplatí o produktu společnosti LiFlex, která přišla se zajímavou technologií ohebných akumulátorů.

Společnost LiFlex je velmi mladá a ohebné články jsou jejich prvním významným projektem. Zakladatelem společnosti je mladý student, který vývoj těchto článků použil jako svou doktorskou práci na univerzitě a s výsledkem se rozhodl jít na trh.

Akumulátory mají podobu tenkých pásků, které se liší svou velikostí a v závislosti na ní také svou kapacitou. Ty nejmenší pásky mají kapacitu v řádu desítek miliampérhodin, ale ty větší jich nabízí již stovky nebo dokonce tisíce!

Podle slov zástupců LiFlex mají aktuálně největší akumulátor o kapacitě cca 3 000 mAh, který má rozměry zhruba papíru A5. Už tento akumulátor by mohl být bez problémů například v ohebném tabletu, ale vývoj samozřejmě stále pokračuje a poměr kapacity k velikosti článku se bude jistě ještě zlepšovat.

Kožený pásek s integrovanou bezdrátovou nabíječkou a baterií pro Apple Watch

Na rozdíl od mnoha jiných řešení se ohebné akumulátory od LiFlex již vyrábějí a dokonce vznikl konkrétní produkt, který si již brzy budete moci koupit i vy. Své ohebné články totiž v LiFlex integrovali do koženého pásku k hodinkám Apple Watch. Samotný pásek doplnili o bezdrátové nabíjení a tento pásek tak slouží jako powerbanka s bezdrátovým nabíjením.

Do pásku jsou integrovány dva články o kapacitě 400 mAh (celkem tedy 800 mAh) a celé řešení je překvapivě kompaktní. Řemínek k hodinkám vypadá velmi dobře a jeho větší rozměry by pro mnoho uživatelů neměly být překážkou. S tímto páskem pak můžete výdrž hodinek Apple Watch až ztrojnásobit! Na trh by se měl dostat během několika měsíců za cenu kolem 8 tisíc korun. Ano, to rozhodně není málo, nicméně za pokrok se zkrátka platí.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Líbí se mi ta cedulka s velkým nápisem DO NOT TOUCH. Patrně by se to při zohnutí rozlomilo, ale to je jen jeden z menších problémů prototypu ohybné baterie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze