Google se chystá „opravit“ bezplatné úložiště fotografií pro iPhony

aktualizováno
Google se chystá „opravit“ bezplatné úložiště fotografií pro iPhony
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Vysvětlení je jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát
  • Jde o formát, ve kterém iPhony pořízené fotografie ukládají
  • Google to označil za chybu a chystá její odstranění

Aktualizováno 22. 10. 2019

Jak píšeme níže, byla by to zajímavá a trochu pikantní shoda okolností – zatímco nové Pixely přišly o možnost neomezeného ukládání nekomprimovaných fotografií, konkurenční iPhony ji díky používanému formátu fotografií naopak získaly.

Jejich majitelé by ale neměli jásat předčasně. Negativní publicita, která se kolem případu objevila, přinutila označit Google dané fungování za chybu. Pro androidpolice.com zástupci společnosti doslova řekli, že jsou si chyby vědomi a chystají se ji opravit.

Kdy se tak stane a jakým přesně způsobem však neuvádějí.

Původní informace z 18. 10. 2019

Ironie, která bije do očí. I tak by se dala označit skutečnost, že nové Pixely 4 již nemají neomezené úložiště fotografií v plné kvalitě na Fotkách Google, zatímco iPhony ano. Jak je to možné, ptáte se?

Vysvětlení je jednoduší, než by se mohlo na první pohled zdát. Přišel na něj uživatel sociální sítě Reddit, stephenvsawyer, který poukázal na fakt, že iPhony ukládají fotografie ve formátu HEIC/HEIF, u něhož Google nemění kvalitu ani rozlišení, neboť by se paradoxně kompresí souborů jejich velikost zvýšila.

Apple iPhone 11

Všechny moderní iPhony pořizují fotografie ve formátu HEIC, který je ještě menší než Googlem komprimované soubory JPG. iPhony tak mají zdarma neomezené zálohování v ORIGINÁLNÍ kvalitě jednoduše proto, že by to stálo Google jednak více úložného prostoru (protože kdyby se Google pokusil komprimovat fotografie HEIC z iPhonů, zvětšily by se) a také více výpočetního výkonu (protože Google nemusí komprimovat a zpracovávat všechny miliardy zálohovaných fotografií z iPhonů). Apple tak Googlu doslova šetří miliony dolarů pořizováním fotografií v HEIC a také to přináší výhody uživatelům iPhonů, neboť mají k dispozici bezplatnou zálohu v originální kvalitě, “ tvrdí uživatel stephenvsawyer.

Dodejme, že majitelé předchozí generace Pixelů měli k dispozici bezplatné úložiště snímků na Fotky Google v originální kvalitě a o výhodu přišly až nové Pixely 4 (a předtím také levnější Pixely 3a). V současnosti navíc neexistuje možnost, jak změnit formát pořízených fotografií na Pixelu 4 tak, aby se ukládal v HEIC/HEIF. Android 10 však tento formát technicky vzato podporuje, takže možná takováto možnost přibude v budoucnu.

Stáhnout Google Photos

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Prdelka
Apple zase zaostává ;)
αΩ
Tohle tedy Google VŮBEC NEVYCHYTAL :D

Stejně jako u P4 pouze "Face ID" + bohužel zase jen 30fps u 4K..........
Též mínus jack redukce a USB-C sluchátka (v tomto letos přeťápl i svůj stále větší předobraz od Apple..) zákazníky nepotěší.........

Uvidíme, co 4a, tedy bude-li ;)
Jinak má velký smysl počkat si s 3 či i 3a na ultrašíro (snad ;) napřesrok :)
THc
Chápu proč to Google vypnul. Nezdálo se jim to co jsem udělal já. Zazálohovali jsem přes Pixel 3 celou svou dosavadní tvorbu na digitální zrcadlovce od roku 2004.
Na druhou stranu není třeba plakat kvůli přeformátování fotek z mobilu. Rozdíl kvality okem do 100. % zvětšení nepoznáte.
Horší je to video jen 1080p.
Ovšem stejně si platím ty 2TB za 2999 Kč za rok.Tak se tam něco vejde i ve 4K.

https://www.phonearena.com/news/Google-Photos-High-quality-vs-Original-Whats-the-difference-and-should-you-care_id93938
fuhrer
ale ale kovarova kobyla chodi bosa... jak typicke pro google...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze