Fotky Google se naučily vyhledávat fotografie podle textu, který se na nich nachází

Fotky Google se naučily vyhledávat fotografie podle textu, který se na nich nachází
  • Text na fotografiích lze snadno zkopírovat pomocí tlačítka Lens
  • Uživatelé mohou ušetřit čas například při hledání vyfoceného dokumentu nebo opsaných hesel

Aplikace Fotky Google (Google Photos) obdržela během několika let nepřeberné množství užitečných funkcí, které mají za cíl jediné – usnadnit život uživatelům a pomoci jim se zorientovat ve změti stovek až tisíců pořízených fotografií. Se stejným úmyslem přichází i nejnovější aktualizace, která přidává možnost vyhledat konkrétní fotografii podle textu, který se na vyfoceném snímku nachází.

Oficiální twitterový účet Google Photos novinku představil bez velkých fanfár poté, co funkci objevil Can Duruk. Třídit a vyhledávat v aplikaci šlo do té doby několika způsoby. Kromě geolokace a časové osy mohli uživatelé využít rovněž rozpoznávání objektů, událostí, lidí či zvířat a přidání podpory „OCR“ (technologie optického rozpoznávání znaků) bylo evidentně jen otázkou času. Při implementaci Google pravděpodobně využil schopností Google Lens, jež dokáže na vyfocených fotografiích rozpoznávat jednotlivé znaky, a přinesl tak uživatelům možnost vyhledávat fotografie podle textu na snímcích. Po nalezení hledaného snímku lze navíc text z fotografie rychle a snadno zkopírovat pomocí tlačítka Lens.

Novinka funguje velmi dobře zejména u screenshotů, ale problém není ani u běžných fotografiích, kde dokáže rozpoznat text různé velikosti vyfocený i z ostřejších úhlů. Uživatelé tak mohou ušetřit čas například při hledání vyfoceného dokumentu, opsaných hesel k Wi-Fi síti nebo čehokoliv jiného. Funkce je dostupná nejen v aplikacích pro Android a iOS, ale i ve webovém rozhraní.

Ukázky vyhledávání v Google Photos

Stáhnout Google Photos

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
T
Vec ktera na onedrive funguje uz roky ...... bohuzel neumi hledat bez diakritiky, cili na dve veci .....
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Teda nevím, ale tuhle funkci tam mám už několik let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze