Proč chtít 5G sítě? Pro auta, věci i umělou inteligenci

9

Sotva jsme si zvykli na sítě LTE, už slýcháváme o jejich nástupci. Určitě si také někdy kladete otázku, k čemu budou všechny ty ohromné přenosové rychlosti, možnosti připojení miliard zařízení nebo neznatelné odezvy, když ani plně nedokážeme využít ty stávající. Intel má v tomto poměrně jasno: když ne my, tak stroje to určitě ocení.

Uplynulý týden se nesl v duchu Intel Developer Forum. Divácky vděčná byla například ukázka systému pro virtuální realitu, došlo však i na témata jako je umělá inteligence nebo budoucnost 5G sítí.

V roce 2020 bude k internetu připojeno přes 50 miliard přístrojů a zařízení, objemy generovaných dat porostou geometrickou řadou a budou zcela nesrovnatelné s tím, čeho jsme svědky dnes. Jen automobily připojené k internetu budou denně generovat 4 terabyty dat a připojená továrna dokáže za den vygenerovat přes 1 petabyte. Pro srovnání: MP3 přehrávač s jedním petabytem písní by hrál nepřetržitě po dobu 2 000 let.

Abychom takový přísun dat vůbec zvládli, jsou podle Intelu zapotřebí dvě zásadní věci. Kromě samoučících strojů je Klíčovou podmínkou úspěchu bude přirozeně přesun těchto dat do datových center a mezi nimi.

5G Auto
Chytré auto v budoucnosti zvládne víc, než leckterý dnešní stahovač.

Očekává se, že do roku 2020 bude k internetu připojeno přes 50 miliard věcí a zařízení, ovšem k tomu ještě dalších více než 200 miliard čidel – to vše bude generovat obrovské datové objemy.

Další faktor utvářející budoucnost technologie – výpočetní, analytické a úložné funkce distribuované v síti – bude data přetvářet ve smysluplné informace pro rychlejší a poučenější rozhodování blíže samotnému zařízení. Vozidla s autonomním řízením tak například dokážou vytušit kolizi během milisekund a komunikovat mezi sebou tak, aby střetu zabránila. Pracovníci integrovaného záchranného systému budou využívat data a informace z čidel zabudovaných do jejich uniforem a do prostředí kolem k efektivnějšímu boji proti požárům a záchraně více lidských životů.

Třetím faktorem utvářejícím budoucnost technologie je všudypřítomná konektivita mezi věcmi prostřednictvím sítě a ke cloudu. Intel buduje základy chytřejšího a propojenějšího světa prostřednictvím technologií 5G, nové generace bezdrátové sítě vybudované s cílem využít potenciál miliard zařízení a jimi generovaných dat a otevřít tak nové možnosti. 5G konektivita bude klíčovou podmínkou pro propojení všeho, co se nachází kolem nás, a průběžně bude pohánět kruh růstu celého odvětví.

5G
Recept na 5G je "všechno v jednom" – síť, zařízení i cloud.

Propojenost těchto třech faktorů bude hrát klíčovou roli v nové éře výpočetní techniky. Nejen že už teď přetváří způsoby, jakými naše odvětví navrhuje, vyvíjí a tvoří – ale též ovlivňuje, jak a s kým vznikají partnerství. Je to skutečná ilustrace myšlenky, že budoucnost je to, co vytváříme společně.

Zdroje: newsroom.intel.com

Diskuze ke článku
Rob
Tak se současným fupem se to auto ani nenastartuje.
ANO
Je smutne, ze se o tom mluvi jako o scifi nasledujicich doslova par mesicu, ale stale jeste nemaji ani zakladni obrysy toho jak by to fungovalo. Stale neexistuje zadny jednotny a univerzalni protokol pro komunikaci techto zarizeni a to nemluvim o bezpecnosti. Zatim ten svet vypada tak, ze kdyz si koupite "chytrou" zarovku nebo termostat, tak si musite koupit konkretni mobil s konkretnim OS, tam si nainstalovat konkretni aplikaci, aby jste to mohli nejak pouzivat. Tohle je samozrejme konceptualne strasne spatne a cim vic takovych zarizeni je, tim vic se prohlubujou nuzky toho jak obrovsky skandal a fiasko to ve skutecnosti bude. Doufejme (ono je to spis jasne), ze dojde v tomto k porazece guglu a applu a zvitezi firmy v konsorciu, ktere na standardu pracuji. A doufejme, ze to vyusti jen v to, ze dnes draze koupene "chytre" veci proste nebudou bez aktualizace FW fungovat v novem svete a ze to nedojde k tomu, ze nekdo treba hackne diletantsky zabezpecene auto a zavrazdi jim stovky lidi.
Lewis
To snad ani nechci je toho až moc a člověku to nic dobrého zas tolik nepřinese
Blue Sun
Blue Sun
Jsem tedy v oboru komunikací laik, ale 4000 GB na auto a den? Takové číslo se mi zdá dost přitažené za vlasy a výrazně přestřelené. Co takové auto chce dělat? I 4GB za den by byly hodně, vždyť autonomní auto je autonomní právě od toho, že je v provozu maximálně soběstačné.
Na mě to působí spíš jako strašák ve stylu "dejte dotace, dejte, jinak se vám vaše sítě zhroutí".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze