Apple představil iPhone 6: zakulacená a větší budoucnost

77

Konečně jsme se dočkali a Apple nám naservíroval nový iPhone 6, nástupce loňského iPhonu 5s. Applu sice nějaké informace před oficiálním uvedením unikly, ale oficiálního uvedení jsme se dočkali až dnes. Hlavní inovací je větší displej s úhlopříčkou 4,7 palce, lepší fotoaparát či NFC. Je nový iPhone revoluce, nebo jenom vydařená evoluce?

Před tím, než se podíváme na to, co přinesl nový iPhone, připomeneme si co nám vloni přinesl iPhone 5. Ten byl představen ve dvou variantách, a to iPhone 5s a 5c. Model 5c byl levnější variantou, která byla zaměřena na mladší a méně zámožné zákazníky. Na druhé straně stál iPhone 5s, který byl pravým následovníkem iPhonu 5. Sice se designově moc nelišil, ale nabídl například kovový rámeček, přední skleněný panel, nebo také čtečku otisků prstů. Telefon byl také velmi lehký a vážil pouze 112 gramů.

iPhone

Výkonnostně si 5s samozřejmě polepšil, a nabídl nový 64bitový A7 procesor a novou grafickou kartu, na které byla demonstrována hra Infinity Blade III. Hlavním tahounem je však operační systém iOS, který byl na 5s představený ve své sedmé verzi, tedy iOS 7. Prostředí bylo mnohem barevnější a graficky zcela přepracované, stejný designový směr následuje i nové iOS 8.

Apple iPhone 5s na prvních dvou snímcích a iPhone 5c

Apple iPhone 6: kulatější a ve dvou variantách

Čekání to bylo dlouhé, ale nakonec se to vyplatilo. O novém iPhonu se mluvilo prakticky od chvíle, kdy byl vloni představen iPhone 5s a 5c. Samotný iPhone si prošel celkovým přepracováním a kompletně změnil design. Apple upustil od ostrých hran a boky zakulatil pro lepší úchop. Hlavním rozdílem je zvětšení displeje oproti předchozím generacím, který nově narostl do dvou variant, a to 4,7" a 5,5" verze. Menší verze se jmenuje iPhone 6, větší iPhone 6 Plus. V tomto článku se zaměříme na právě tu menší variantu, specifikace té větší najdete v našem katalogu. Větší verze má vyšší rozlišení displeje (Full HD), lepší výdrž a optickou stabilizaci fotoaparátu. Jinak jsou si oba modely velmi podobné.

Čtěte také: Apple iPhone 6 Plus: 5,5palcový vstup mezi tabletofony

Apple iPhone 6

Oproti předchozím verzím displej nového iPhonu značně narostl, a to o sedm desetin palce na finálních 4,7 palce. To se samozřejmě projevilo i na rozměrech telefonu, které narostly ze 123,8 × 58,6 × 7,6 milimetrů u iPhonu 5s na 138,1 × 67 × 6,9 mm, a hmotnost se zvýšila ze 112 gramů na 129 gramů. Všimnout si lze ale extrémně malé tloušťky. Nový iPhone bude tenký jako žiletka. Materiálově zůstal iPhone zachován a nabídne hliníková záda a skleněný přední panel.

iPhone 6

Displej samotný má nyní rozlišení 1334 × 750 bodů s finální jemností 326 bodů na palec, což je ostatně stejně, jako měl iPhone 5s. Displej používá technologii IPS s sRGB maticí a tak zajišťuje perfektní pozorovací úhly. IPS panel u iPhonu 5s byl krytý sklíčkem Gorilla Glass a měl rozlišení 1 136 × 640 pixelů na displeji o úhlopříčce 4", což mu dávalo finální jemnost 326 bodů na palec.

Apple iPhone 6

Apple současně představil také novou hardwarovou výbavu nového iPhonu. Podle očekávání jsme se dočkali nového 64bitového Apple A8 čipsetu. Procesor je o 13 % menší než A7 a nabízí dvě miliardy tranzistorů, o dvacet procent vyšší rychlost a o 50 % rychlejší grafickou kartu. Phil Schiller na konferenci slíbil, že telefon si dokáže výkon udržet a tak nebude klesat čím víc telefon budete používat. Výkon nového iPhonu byl demonstrován na hříčce Vain Glory od společnosti Super Evil Megacorp, kterou si Apple vybral údajně díky svému jménu.

Apple iPhone 6

LTE v telefonu podporuje 20 pásem a mělo by poskytovat rychlosti do 150 Mb/s na downloadu a také podporuje VoLTE, tedy telefonování přímo v LTE síti. Wi-Fi v telefonu je ve verzi 802.11ac, takže můžete používat nejmodernější routery pro nejvyšší rychlosti.

Apple iPhone 6

Fotoaparáty by měly být oproti předchozím iPhonům ještě lepší. Zadní fotoaparát sice vystupuje z konstrukce, nabídne ale 8Mpx rozlišení s technologií iSight a optiku s clonovým číslem f/2.2. Ostření fotoaparátu je nyní založené na phase detection, což je technologie, kterou používají i nejmodernější DSLR fotoaparáty. Panorama bylo také vylepšeno a nyní může dosahovat velikosti 43 Mpx. Optickou stabilizaci bohužel nabídne pouze větší iPhone 6 Plus, menší iPhone 6 se musí spokojit s digitální.

Video vám zadní fotoaparát pořídí v několika režimech - Full HD 30 FPS, Full HD 60 FPS, nebo slow-motion video při 120/240 snímcích za sekundu (pravděpodobně v rozlišení 720p). Přední FaceTime HD kamerka má také nově clonovou hodnotu f/2.2 a nabízí kompletně nový senzor. Společně s tím byl představen mód pro sériové snímaní selfies.

Apple iPhone 6

Důležitým prvkem inovací je samozřejmě také iOS 8, který nabídne inovované aplikace zpráv, volání, životosprávy a podobně. Samotné iOS 8 jsme si představili již dříve, nyní však víme, že nový systém bude dostupný i na iPhonu 4S, 5, 5c, 5s, iPod touch páté generace, iPad 2, iPad Retina, iPad Air, iPad mini a iPad mini s Retina displejem. Aktualizace bude vypuštěna 17. září.

Apple iPhone 6

Velkou zajímavostí, kterou jsme očekávali, je nový přístup k platbám. Apple vytvořil nový proces nazvaný Apple Pay, který funguje díky NFC čipu, který je umístěn na horní straně telefonu. Peněženku do systému můžete přidat jednoduchým vyfocením kreditní karty, která se vám poté přidá do vaší virtuální peněženky Passbook. Transakce je naprosto bezpečná, jelikož telefon používá ke každému zaplacení dynamický ochranný kód, který pokaždé generuje znovu. Pro nás je však technologie více než vzdálená, protože hlavní spolupráce navázal Apple s americkými řetězci. Apple údajně pracuje na rozšíření do dalších zemí, ale to může znamenat cokoliv a my se toho nemusíme dočkat.

Apple iPhone 6

K telefonu bude opět dostupný oficiální silikonový obal pro lepší ochranu telefonu. Dostupný bude v černé, modré, lososově oranžové, zelené, šedivé a červené barvě. iPhone 6 pak bude k dostání opět ve stříbrné, černé a zlaté barvě, prodej v USA začíná 17. září, do Evropy dorazí později. Evropské ceny začínají podle německého Apple Store v přepočtu na 19 400 Kč za 16GB model iPhonu 6. 64GB verze bude stát 22 tisíc Kč a 128GB verze pak 25 000 Kč. iPhone 6 Plus začíná na 22 tisících Kč za 16GB verzi, větší 64GB verze bude stát 25 tisíc a největší iPhone s nejvyšším 128 GB úložištěm vás pak vyjde na astronomických 27 700 Kč.

Čtěte také: Apple iPhone 6 Plus: 5,5palcový vstup mezi tabletofony

Technické parametry Apple iPhone 6

Kompletní specifikace
Konstrukce138,1 × 67 × 6,9 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetApple A8, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 810 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:22 hodin
DostupnostQ4 2014,
Diskuze ke článku
stroodl
Design se mi nelíbí, ale to je subjektivní. Co ale nepochopím, je: hon za co nejmenší tloušťkou + téměř žádný posun ve výdrži + vystupující čočka. Vysvětlí mi tohle někdo?

Zkuste si na stole podložit jeden roh telefonu o cca 1mm a pak na něm něco dělat:) Nejprodávanější příslušenství pro IP6 bude gumová nalepovací nožička velikosti čočky a výšky 0.77mm pro vypodložení telefonu..
k
předražené, podprůměrné, ale lidi to kupujou jak blázni. Dělat v Applu je sen :D
Mato
Chyba v texte:
Samotné iOS 8 jsme si představili již dříve, nyní však víme, že bude operační systém dostupný na iPhonu 4, 5, 5c, 5s

Čo som čítal tak ios 8 bude na ip 4s, nie 4 :)
anonim
Kdybych neznal Apple, typoval bych, že tenhle phone bude stát něco mezi 4-10K :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze