Přijdeme o sociální síť X? Musk nechce plnit podmínky Evropské unie

4
Přijdeme o sociální síť X? Musk nechce plnit podmínky Evropské unie
Fotografie: Elon Musk
  • Elon se dle informací nechce podřídit unijnímu nařízení o digitálních službách
  • Místo řešení potenciálně závadného obsahu by mohl uživatelům zamezit přístup k aplikaci

Situace kolem sociální sítě X se nepřestává uklidňovat a nový majitel Elon Musk ji pro mnohé evropské uživatele brzy možná zcela znepřístupní. O této možnosti informoval businessinsider.com. Takto razantní krok Musk zvažuje v souvislosti s nařízením Evropské unie ohledně digitálních služeb (DSA), které společnostem ukládá, aby důsledně moderovaly nelegální obsah a případně jej přímo mazaly. Jmenovitě může jít o obsah nenávistný, zavádějící, nepravdivý či jinak nebezpečný. Nařízení vstoupilo v platnost letos v srpnu a předpokládá se, že jej sociální síť X již stačila porušit, především smrští zcela nepotvrzených informací z probíhající války mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás.

Eurokomisař Thierry Breton uvedl, že Evropská komise již společnost X aktuálně vyšetřuje v souvislosti s novým nařízením a formálně si vyžádala podrobné informace o tom, jak společnost postupuje v oblasti zmírnění či odstranění škodlivých informací či zavádějících zpráv. Pakliže by se prokázalo, že se společnost X neřídí platným nařízením, vystavuje se riziku udělení pokuty až do výše 6 % příjmu.

Moderace obsahu na Twitteru, posléze na sociální síti X, značně poklesla, neboť Musk po odkoupení společnosti propustil vyšší stovky zaměstnanců, kteří právě toto měli na starost. Stejně tak došlo k uvaření drtivé většiny kanceláří bývalého Twitteru po celém světě, čímž Musk výrazně seškrtal náklady na provoz.

Ačkoliv se může zdát řešení odchodu sociální sítě X z Evropy, respektive ze zemí Evropské unie, jako drastické, nebude Muskovi cizí. Zpočátku se tak mohlo jevit přejmenování zavedené značky, případně nápad, že by se sociální síť mohla zpoplatnit všem uživatelům. Zatímco první zmíněná věc již definitivně proběhla, druhou již Musk intenzivně testuje ve vybraných regionech.

Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
no Elonko je zvyknutý,že zadupká nožičkami a je mu vyhovené
Lukas Klima
Lukas Klima
Klidně, ideálně hned. Za louží si to mohou nechat i s Elonem. Další mohou následovat.
Ales Lacheta
Ales Lacheta
...tak došlo k uvaření drtivé většiny kanceláří bývalého Twitteru...říkáte? A bylo na tvrdo nebo na hniličku? (Vím, že je to šotek, ale pobaví.)
Tessien
Tessien
Nemám s tím problém

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze