Převratná verze Androidu končí svou pouť, pamatujete si ještě na Lollipop?

2
Převratná verze Androidu končí svou pouť, pamatujete si ještě na Lollipop?
Fotografie: pixabay.com
  • Android Lollipop už nebude dostávat aktualizace ani podporu ze strany Služby Google Play
  • Systém debutoval téměř před 10 lety a přinesl zásadní změnu designu v podobě Material UI

Jak upozornil 9to5google.com, Google utnul podporu aktualizací služby Google Play pro zařízení se systémem Android Lollipop, který ve stabilní verzi debutoval téměř před 10 lety a aktuálně na něm běží méně než 1 % aktivních zařízení s Androidem. Lze si totiž všimnout, že na support.google.com se nově uvádí, že Služby Google Play jsou podporovány pouze na zařízeních se systémem Android 6.0 (úroveň API 23) a vyšším, což vyřazuje Android 5.0 i Android 5.1 Lollipop.


Téměř přesně po roce tak Android Lollipop potkal stejný osud jako verzi Kitkat, který dostal název po slavné oplatce vytvořené anglickou cukrářskou společností Rowntree's z Yorku už v roce 1935.

Systém Android Lollipop byl poprvé vydán v listopadu 2014, tedy téměř před 10 lety, a od té doby jsme pro Android zavedli mnoho inovativních vylepšení a funkcí, které nejsou v systému Lollipop k dispozici. Dnes (11. července 2024, poznámka redakce) ukončujeme aktualizace Služby Google Play pro zařízení se systémem Android Lollipop, protože představují méně než 1 % aktivních zařízení se systémem Android. Zařízení se systémem Lollipop budou nadále fungovat, ale nebudou dostávat žádné nové funkce, důležité bezpečnostní aktualizace a nemusí být kompatibilní s některými aplikacemi. Důrazně doporučujeme uživatelům, aby přešli na novější verze systému Android a získali nejnovější funkce a bezpečnostní vylepšení,“ uvedl k ukončení služby Google.

V našem dobovém preview se pak můžete přesvědčit o tom, o jak moc klíčovou verzi Androidu šlo. Přinesl totiž razantní změnu uživatelského prostředí Material UI. Novinkou byl ale i režim úspory baterie, zrychlení prostředí a mnoho dalšího. Pamatujete si jeho představení stejně jako my? Já jej v té době například používal na mém LG G2.

Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
k lollipopu-androidu 5 sa mi viažu romantické spomienky na jeden z mojich najobľúbenejších mobilov(a že som ich mal požehnane!!!)...google totiž pri predstavovaní vtedy aktuálnej verzie androidu prišiel s NEXUSom 6...bol to môj milášek!!!
Frank McIntosh
Frank McIntosh
Jeden z nejlepších tabletů co jsem kdy měl Huawei MediaPad M2 skončil na A5 Lollipop ten jsem používal několik let

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze