Android Lollipop oficiálně: poběží na Nexusu 4, 5, 6, 7, 9, 10 a Player

61

Google konečně roztáhl opony a odhalil oficiální název nové verze systému Android, která se po několikaměsíčním schovávání pod kódovým označením jmenuje Lollipop, tedy lízátko. Společně s odhalením názvu byla odhalena zařízení, která se v blízké době dočkají aktualizace právě na tento nový systém.

Na letošním Google IO došlo k představení nového systému Android, který se od té doby schovával pod krycím názvem „L“. Od té doby se diskutovalo o mnoho různých názvech jako například Lemon Meringue Pie, Licorice nebo také Lion. Nakonec se však potvrdily zvěsti z poslední doby, které naznačovaly jméno Android Lollipop.

TIP: Nexus 6 oficiálně: Android 5.0, rychlé nabíjení a ultimátní výbava

Android Lollipop

Android Lollipop je již pátou generací operačního systému Android a přináší razantní změnu uživatelského prostředí, které nese název Material UI. To je výrazně graficky zjednodušené a výrazné animace vystřídala jednoduchost a plochost celého systému. Změnil se design hlavních tlačítek, notifikační oblast a spousta dalších částí systému.

Novinkami v systému je například možnost určit, kterým notifikacím dovolíte zobrazování na notifikační liště, takže pokud například sedíte na obchodní večeři a nechcete, aby vás rušily zprávy od vašich přátel, můžete povolit pouze pracovní e-mail. Navíc se nyní notifikace zobrazují na samotné odemykací obrazovce a jednoduchým tažením prstu je můžete otevřít a přečíst přímo na odemykací obrazovce.

Android 5.0 Lollipop

Velkou novinkou, kterou zajisté oceníte je přítomnost nového režimu úspory baterie, který vám pomůže prodloužit výdrž vašeho zařízení na jedno nabití až o 90 minut, což může být v některých případech velmi důležitá hodnota. Další důležitou funkcí je možnost režimu více uživatelů, takže pokud sdílíte svůj telefon například s dětmi nebo kamarády, můžete jim vytvořit vlastní profil, na kterém nebudou mít přístup do vašich osobních informací.

Google

Android Lollipop přináší spoustu dalších menších vylepšení, jako je zrychlení prostředí a snížení odezvy, ale novinek se dočkaly také některá nastavení, jako je například náhled tisku, vylepšená grafika v záložce baterie, Bluetooth, Wi-Fi a využití mobilních dat. Novinkou je také vylepšená podpora hardwarových klávesnic.

Nakonec vás nejspíše zajímá, na která zařízení se nový Android Lollipop dostane. Oficiální zpráva zatím zmiňuje několik zařízení z rodiny Nexus, ale další budou určitě přibývat. Mezi první telefony a tablety tak patří nový Nexus 6, Nexus 9 a také přehrávač Nexus Player. Mezi starší zařízení, která Android L dostanou, pak patří Nexus 5, Nexus 7 (pravděpodobně model z roku 2013), Nexus 10 a také zařízení z řady Google Play Edice, na kterých běží čistý Android. A kdy konkrétně ho dostanete? V oficiální zprávě je zmíněno že během několika příštích týdnů, takže připravte svá zařízení, ať si můžete nové „Lízátko“ užít plnými doušky.

Doplněno: podle českého Google+ účtu Google Česká republika se Android L nakonec dostane i na Nexus 4 a to v průběhu listopadu.

Zdroje: googleblog.blogspot.cz

Diskuze ke článku
Ari An
Ari An
No majitelé Nexusu 4 asi moc šťastní nebudou :)
Radek Spáčil
Radek Spáčil
Nexus 4 nakonec update také dostane...
Morki
Půjde i na Motorola Moto G, E ?
Lukáš
Doufám, že nexus 7 (2012) taky dostane nový android... Pokuď ne tak to bych asi moc šťastný nebyl...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze