Používáte na internetu AdBlock? YouTube vám možná brzy udělí ban

6
Používáte na internetu AdBlock? YouTube vám možná brzy udělí ban
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • YouTube přichází s agresivnějším potíráním uživatelů využívajících AdBlock
  • Upozorní je na AdBlock a nabídne jim několik alternativ
  • Udělení banu předchází tři varování

YouTube, které je od svého spuštění zdarma a obsah monetizuje skrze reklamní sdělení či placené členství YouTube Premium, se rozhodlo zabojovat proti divákům spoléhajícím na AdBlock, tedy funkci blokující bannery a další reklamní sdělení. S používáním AdBlocku se logicky snižuje míra zobrazených reklam, tedy i příjmy YouTube, které jsou kromě generování zisku využívány k pokrytí nákladů spojených s chodem platformy, ale také odměn obrovského množství tvůrců videí. Z těchto důvodů, jak upozornil Android Authority, YouTube v současnosti testuje nové opatření, které může neplatícím uživatelům YouTube udělit zákaz používání platformy.

Jak udělení banu funguje?

Pokud se sami řadíte k těm, kteří AdBlock používají (reklamy sice mohou být otravné, ovšem je nutné brát v potaz, že právě ty financují chod mnoha internetových médií, která publikují obsah zdarma), jistě vás bude zajímat, jak YouTube v případě identifikace AdBlock postupuje.

Udělení banu předchází tři varování.

Zástupce YouTube pro Android Authority přitom potvrdil, že v současnosti testují v malé míře (avšak globálně) upozornění uživatelů na aktivovaný AdBlock. Po detekci je nabídnuta alternativa v podobě vypnutí AdBlocku, koupě členství YouTube Premium či „smíření se“ s tím, že jim může být udělen dočasný zákaz. Zároveň je však nutné zmínit, že alespoň v tuto chvíli nebylo specifikováno, jak dlouho takový ban potrvá, v každém případě by mu měla předcházet hned tři varování. YouTube dokonce připravuje nástroj pro ty diváky, kteří se domnívají, že byli neprávem považování za uživatele se zapnutým AdBlockem.

Zřejmě nejsnazší alternativou, jak se vyhnout v posledních letech výrazně navyšujícímu se množství reklam na YouTube, je členství YouTube Premium, které může být v případě rodinného sdílení i relativně nenákladné, viz přiložená tabulka. Kompletní podmínky předplatného YouTube Premium si pak můžete prostudovat na youtube.com.

Standardní YT Premium Rodinné YT Premium Studentské YT Premium
Počet uživatelů 1 6 1
Cena 179 Kč měsíčně 269 Kč měsíčně 109 Kč měsíčně
Cena na uživatele 179 Kč měsíčně 45 Kč měsíčně 109 Kč měsíčně
Diskuze ke článku
Lubos Zdarsky
Lubos Zdarsky
Kdo ještě používá YT,? Když mohu použít Odysse?
R C
R C
Tak je mám ve starším notebooku blokator, jehož sílu jsem si uvědomil až později. Je tam prohlížeč Chrome a ten blokator (nekamenujte mě) nevzpomínám si teď na název. Snad ADS... Měl, aspoň myslím, ikonu dopravní značky Stop. Ne nebyl to jeden z těch tehdy dvou všude rozšířených blokarorů. Jsem teď při čtení článku líný vstát a zapínat notebook, psal jsem, že je to můj starší. Nicméně tenhle blokator blokuje tak, že reklama nikdy ani neblikne, nic, neexistuje. Když jsem tenhle blokator poté hledal, snad po roce, po dvou, nenašel jsem vůbec nic. Tedy skoro, někde v archivu internetu jsem našel jednu jeho původní ikonu. Nikam to nevedlo. Nic jinak nic. Možná jsem jen špatný hledač.))) Každopádně se chystám, až nebudu líný)), při víře, že notebook do té doby neumře, chystám se jednou to rozšíření si z Chrome vypreparovat. Návody jak na to jsem si na netu už několikrát hledal.
Co jsem tím románem chtěl říct. No, já bohužel nejsem hustý programátor, ale věřím, že existuje spousta lidí, kteří vědí, jak efektivně tu reklamu blokovat. Jen YouTube, a všem takovým se to samozřejmě nehodí. A bojují proti tomu. Proto doufám, že se mi podaří tu apku zachránit a brzy přenášet si dál. Reklama nula nula nic, ani mžik.
A Odyssé? Vím o ní, ale spása to zatím není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze