První dojmy z Xperia Tablet Z: ultratenká placka s high-end výbavou

Na stánku Sony na barcelonském výstavišti jsme si osahali nový Xperia Tablet Z, sestru smartphonu Xperia Z. Jak na nás přístroj zapůsobil po prvních minutách setkání s ním? Kromě prvních dojmů samozřejmě přinášíme i nezbytné živé fotografie a videopohled.

TIP! veškeré dění v Barceloně shrnuté ve článcích najdete na našem tagu MWC 2013

Sony nás na tiskové konferenci velmi překvapilo, a to ve špatném slova smyslu. Namísto minimálně dvou očekávaných telefonů CEO Sony Kazuo Hirai pouze zopakoval informace o "bezkonkurenčně nejlepším" smartphonu Xperia Z a představil globální verzi již dlouho známého Xperia Tabletu Z, který jsme si krátce osahali.

Tenký, tenčí, nejtenčí"

Xperia Tablet Z působí velice dobrý dojmem z hlediska designu, jinak nazývaného Omni Balance. Je to v podstatě několikanásobně zvětšená Xperia Z, jen s mnohem tenčím profilem, v řeči čísel přesně 6,9 milimetru. V ruce se drží celkem dobře, i když zaoblenější hrany by tento dojem určitě zlepšily. Nutno také říci, že se rozhodně nejedná o příliš těžké zařízení, ba naopak Všem novinářům na tiskové konferenci včetně nás se tablet líbil, a to zejména v exkluzivnější bílé barevné variantě. Materiál využitý na zadní kryt nebylo tvrzené Gorilla Glass sklo ani kov, ale měkčený matný plast. Toto je podle našeho názoru lepší řešení. Pokud by totiž výrobce použil sklo, jako v případě Xperie Z, dal by se tablet odznačit za jeden velký lapač otisků, což by určitě nebylo pěkné.

Z hlediska funkcí musíme pochválit zejména odladěný operační systém Android 4.1.2. Procházení všech nabídek bylo bezproblémově plynulé, na čemž se jistě velkou měrou podílí zejména čtyřjádrový Snapdragon S4 s výkonným grafickým akcelerátorem a také 2 GB operační paměť. Oproti standardním funkcím Androidu byl launcher obohacen především o aplikaci ovládání televize a dalších externích zařízení skrze infračervený port, který však už známe ze starších tabletů Sony. Další změny UI se již týkají pouze grafických prvků. Představitelé Sony nám ale slibovali, že se v budoucnu můžeme těšit na novou aplikaci přehrávače Walkman s několika novými funkcionalitami. Nás by ovšem mnohem více potěšilo rozšíření dostupnosti služeb rodiny Sony Entertainment Network i na český trh.

Testovací fotografie z fotoaparátu potvrzují obecně nižší kvalitu snímačů v tabletech
Ukázka uživatelského prostředí. Všimněte si velké podobnosti s UI Xperie Z.
K tabletu bude k dispozici i nabíjecí dok. U nás ale nejspíš bude po vzoru Xperie Z dostupný pouze jako příslušenství, které si budete muset dokoupit dodatečně.

Líbil se nám rovněž špičkový displej s úhlopříčkou 10,1 palce a jemným Full HD rozlišením. Kromě jasně špičkové jemnosti obrazu oceňujeme rovněž i dobré pozorovací úhly a příjemný kontrast barev (nechybí technologie Mobile Bravia Engine 2). Co se týče fotoaparátu, asi nemá příliš smysl hodnotit jeho kvality. I když se totiž jedná o 8 Mpx snímač, výsledné fotografie za moc nestojí, na což jsme ale u tabletů všeobecně zvyklí. Doplníme, že na přední straně nad displejem je ještě malá 2 Mpx kamerka, která bude dobře sloužit pro videochat a podobné služby.

Z dalších zajímavostí musíme vyzdvihnout třeba NFC, pro které má Sony připraveno spoustu zajímavého příslušenství z hudebního odvětví, jako jsou například sluchátka či reproduktory, voděodolnou specifikaci IP57 a IP55 (tablet je možné ponechat pod vodou do hloubky 1 metr po dobu až 30 minut. Voděodolnost je zajištěna za předpokladu, že bude mít zavřené veškeré krytky konektorů) a také například čtveřici reproduktorů s prostorovým zvukovým efektem S-Force Front Surround 3D.

Preview - Sony Xperia Tablet Z: další originální a voděodolný tablet z Japonska

Dostupnost Tabletu Z je plánována na druhé čtvrtletí tohoto roku. Reálné zahájení prodeje v České republice očekáváme někdy v průběhu května, je ovšem možné, že se tento termín třeba i o měsíc zpozdí.

Obě barevné varianty Xperia Tabletu Z bok po boku

Nakonec samozřejmě nesmí chybět ani krátký videopohled, který jsme pro vás natočili bezprostředně po skončení tiskové konference.

Sony Xperia Tablet Z – první dojmy z MWC

Technické parametry Sony Xperia Tablet Z

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,9 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
milans
Neviete či má Gorilu?
JaroB
CHYBA : "...osahali nový Xperia Tablet Z, sestru smartphonu Xperia T"....opravte si to pls na Xperiu Z :D
xsarahdi
Krásny, namakaný tablet ktorý ale ponúka niečo naviac oproti konkurencii...vode a prachu odolnosť :D

už sa vidím vo vani ako mastím Asphalt 7 a žena ma nevie z nej dostať, presne ako syna :D
Jean
Stále více mám pocit, že jsou redaktoři placení za reklamu pro Gorilla Glass. I v tomto článku autor zmínil, že zadní strana tabletu sklo Gorilla glass nemá, čímž se slovní spojení opět OBJEVUJE. Paradoxně u zařízení, které ani na přední straně nemá žádné Gorilla Glass ale mnohem kvalitnější resp. odolnější japonské sklo Dragontrail. Nebuďte v redakci trapní a zmiňte sklo o kterém je u nás ticho po pěšině.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze