Poslední, ale nejlepší. V Londýně jsme vyzkoušeli LG G3 (první dojmy)

63

LG si dalo na čas a svou novou vlajkovou loď představilo až jako poslední, po ostatních výrobcích. Do telefonu napěchovalo největší displej se špičkovým QHD rozlišením a tenkými rámečky, výborný hardware a spoustu vychytávek. Stálo čekání za to? Nepřestřelilo už tentokrát LG s velikostí displeje? To odhalí naše první dojmy z telefonu přímo z Londýna.

Poslední, ale nejlepší. To zřejmě měli na vědomí po celou dobu vývojáři v LG, které svůj vlajkový model představuje po Samsungu, HTC i Sony. Aby novinka skutečně zaujala, musí přijít s něčím, co konkurence nemá. A LG opět dokazuje, že své telefony výbavou napěchovat umí.

LG G3

Korejské LG jako poslední doplnilo ostatní výrobce a představilo svou vlajkovou loď pro rok 2014. A ten, kdo je poslední, musí přijít s něčím extra. S důvodem, proč by si na novinku měli lidé počkat a nezvolit už prodávané Galaxy S5, HTC One (M8) nebo Sony Xperii Z2. Má nové LG něco takového? Má schovaný trumf v rukávě? To právě odhalíme v našich prvních dojmech.

LG G3 – první pohled

Silný předchůdce

Nové LG G3 má na co navazovat. LG G2 sice celosvětově netrhalo prodejní rekordy a neprávem stálo trochu ve stínu Galaxy S4, telefon to je ale hodně povedený. Zaujal zejména velkým displejem v kompaktním těle s extrémně tenkými rámečky. Ve výsledku tak byl telefon stejně velký jako konkurenti s 5palcovými displeji. Zaujal také povedeným fotoaparátem s optickou stabilizací, dobrou výdrží baterie a množstvím chytrých funkcí, se kterými se snažil vyrovnat svému korejskému sokovi – Samsungu. Zejména se hodí například odemknutí displeje poklepáním. Trochu neobvykle působí vypínací tlačítko vzadu a prostředí je až příliš přeplácené, vše ale vyvážila velmi příznivá cena, která se pohybovala výrazně pod veškerou konkurencí.

LG G3 tak nebude mít snadný úkol a výrobce musí nejen zopakovat namíchání tohoto povedeného koktejlu, ale také se zasadit o lepší prodeje. Jaké tedy je LG G3, které bylo dnes představeno v Londýně a které jsme si dnes mohli rovnou na místě vyzkoušet?

Větší, ale přitom menší

Design je opět ve znamení oblých tvarů a evidentně navazuje na G2, i když i zde je znát posun a stejně jako Samsung, i LG volí u své vlajkové lodi střídmější obliny a přímější linky. Záda a rohy telefonu jsou ale stále příjemně zaoblené a telefon padne dobře do ruky.

Nové G3 vypadá hlavně lépe než G2. Je dospělejší, elegantnější, hodnotnější, svými tvary trochu připomíná HTC One (M8), a to je dobře. Pod displejem zaujmou soustředné sekce kruhů elegantně odrážející světlo nebo zajímavé prohnuté lišty na horní a dolní hraně. Velmi povedená je také zadní strana s povrchem, který sice připomíná kov, a to i na dotek, ale jde o plast.

Srovnání s LG G2 a Samsungem Galaxy S5

Zbytek telefonu je rovněž vyroben z plastových materiálů, což mu dovolilo zachovat si poměrně nízkou hmotnost, samozřejmě ale v ruce nepůsobí tak hodnotně, jako HTC nebo Sony, je prostě poznat, že jde o plastový přístroj. Telefon je dostupný v mnoha barevných variantách a kromě klasické černé, bílé nebo stříbrné hodně zaujme zlatá, která je velmi decentní a elegantní.

Jak doba káže, narostly bohužel opět rozměry displeje na 5,5 palce, a tím pádem se zvětšil i celý přístroj. To, co ještě před rokem bylo považováno (a pořád podle mnohých je) za tabletofon, je dnes již „klasická“ vlajková loď. LG se naštěstí opět vytasilo s ultra tenkým rámečky a telefon tak není o moc větší, než zmiňovaná Galaxy S5 s 5,2palcovým displejem a je podobně velký, jako Xperia Z2, kterou navíc Sony obdařilo hranatými tvary a oproti ní je LG skladnější. Oproti G2 ale nejsou rámečky tak tenké.

Srovnání

LG G3 HTC One (M8) Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2 OnePlus One
rozměry 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 146,8 × 73,3 × 8,2 mm 152,9 × 75,9 × 8,9 mm
hmotnost 149 gramů 160 gramů 143 gramů 158 gramů 162 gramů
zvýšená odolnost ne IPx3 IP67 IP55 / IP58 ne
úhlopříčka displeje 5,5 palců 5 palců 5,1 palce 5,2 palce 5,5 palců
rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
jemnost 534 PPI 441 PPI 432 PPI 424 PPI 401 PPI
operační systém Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4
procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4 × 2,46 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB (4 × 2,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4 × 2,5 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB (4 × 2,3 GHz) Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4 × 2,5 GHz)
operační paměť RAM 2 / 3 GB 2 GB 2 GB 3 GB 3 GB
interní paměť 16 / 32 GB 16/32 GB 32/64 GB 16 GB 16/64 GB
paměťové karty ano ano ano ano ne
LTE ano ano ano ano ano
fotoaparát 13 Mpx 4,1 Mpx 16 Mpx 20,7 Mpx 13 Mpx
stabilizace obrazu ano – optická ano – digitální ano – digitální ano – digitální ano – digitální
záznam videa 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 410 px 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
NFC ano ano ano ano ano
Infraport ? ano ano ne ?
Bluetooth ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.0 ano – verze 4.1
orientační cena 16 000 Kč 17 500 Kč 18 500 Kč 18 000 Kč 9 000 Kč

QHD displej: marketing nebo úžasná podívaná?

Rámečky sice mohou být tenké, displej je už opravdu velký a jednou rukou ho jednoduše neobsáhnete. Trumfem proti konkurenci by ale neměla být ani tak velikost, ale rozlišení. LG G3 totiž vstupuje do boje se špičkovým rozlišením Quad HD (2 560 × 1 440 px), což je 1,8× více, než dokáže nabídnout FullHD konkurence a jemnost dosahuje neuvěřitelných 538 PPI. A LG se na tiskové konferenci hodně snažilo všechny přesvědčit, že rozdíl je opravdu vidět.

Má to smysl? Já říkám, že ne. I při shodném obrazci na displeji při běžné pozorovací vzdálenosti jednoduše rozdíl oproti FullHD displeji nepoznáte. Je pravda, že pokud budete obraz zkoumat zblízka, zdá se obraz o něco ostřejší, zejména text, ale to se na tyto elementy musíte opravdu zaměřit a při běžném používání rozdíl nepostřehnete.

LG G3

Displej jako takový je však naprosto špičkový a snese ta nejpřísnější měřítka. Má výborné podání barev, pozorovací úhly i jas a podívaná to tak je opravdu úžasná. LG myslelo také na spotřebu, díky adaptivnímu překreslování spotřebovává tento displej o 20 % méně energie než porovnatelný IPS FullHD displej. Navíc jej opět lze odemknout dvojitým poklepáním, LG samozřejmě implementovalo i Knock Code, tedy odemknutí pomocí poklepání na definovaná místa na displeji, což slouží zároveň jako zabezpečení. Obojí funguje spolehlivě a ulehčuje práci s telefonem.

A klepání na displej bude potřeba, LG totiž opět umístilo vypínací tlačítko na zadní stranu, společně s klávesami pro regulaci hlasitosti. Někdo toto umístění vítá, někomu přijde spíše nepraktické, každopádně podle tohoto prvku LG spolehlivě rozeznáte. Tlačítko je velké, dobře se tiskne, a i když je oproti „G2ce“ více zapuštěné, snadno ho i po slepu nahmatáte. Stále je ale trochu nepřirozené a lepší je použít odemykání poklepáním.

Skvělý hardware samozřejmostí

Po vzoru svého předchůdce bude tahákem fotoaparát a LG ukazuje, že honba za megapixely je zbytečná a zůstává u 13 Mpx, opět ale s optickou stabilizací, což je oproti konkurenci citelná výhoda. LG vyzdvihuje také nové laserové zaměřování, které je mnohem rychlejší než klasické. Zaostření trvá údajně jen 0,276 sekundy a jednodušší je také samotné focení. Klepnutím na objekt na displeji snímek rovnu pořídíte, ne pouze zaostříte, což se může hodit.

LG G3

Velká pozornost byla věnována také přední kamerce, žijeme přeci ve věku selfies. Senzor je větší, clonové číslo se díky lepšímu objektivu zlepšilo na f 2.0. Rozlišení se sice zastavilo na 2 Mpx, to ale u předního fotoaparátu postačí.

LG se s modelem G3 přidává do klubu telefonů, které se snaží zlepšit kvalitu audio nahrávaného videa, například automaticky odstraní nežádoucí šum a zaměří se na to, co chcete nahrávat. My budeme mít telefon v Londýně k dispozici i na podrobnější vyzkoušení a brzy se tak můžete těšit na samostatný článek o tom, jak LG G3 fotí.

LG neponechalo nic náhodě ani uvnitř telefonu. Máme zde stejný čipset, jaký nabídne například už několikrát zmiňovaná Galaxy S5 od Samsungu, tedy Snapdragon 801 AC, obohacený o 2 GB RAM a vnitřní úložiště o kapacitě 16 GB, které si dále rozšíříte pomocí karet. Baterie s kapacitou 3 000 mAh slibuje slušnou výdrž, na reálné výsledky si ale budeme muset pár týdnů počkat, až se nám telefon v průběhu června dostane na test do redakce.

Nové pouzdro překvapí schopnostmi

LG se snaží odlišit i nápaditým krytem Quick Circle s kruhovým průzorem, skrze který lze ovládat opravdu velmi rozmanité widgety. Oproti Samsungu je možností výrazně více. Hezká je grafika, ovládání je snadné. Takto má pouzdro vypadat a LG chválím.

Praktické pouzdro Quick Circle

Jednoduchost je nová chytrost

To je heslo, které LG na tiskové konferenci opakovalo stále dokola a nejvíce se zjednodušování dotklo uživatelského prostředí. Ne snad co se týče funkcí, ale grafiky. Ikonky se zjednodušily, zmizely všudypřítomné linky a přechody a vše vypadá čistší a snadněji použitelné. LG tak následuje ostatní výrobce, kteří se rovněž letos, a chce se říci konečně, vydali touto cestou.

LG přineslo také některé zajímavé prvky vylepšující klávesnici, protože psaní je to nejčastější, co na telefonu denně provádíme a každé zjednodušení nebo vylepšení se hodí. Na G3 stačí swipnout na daném písmeně nahoru pro vybrání navrhovaného slova, mezerníkem lze ovládat kurzor a velice jednoduše lze i plynule měnit výšku klávesnice.

Novinkou je zajímavý pomocník Smart Notice, který v podstatě dubluje Google Now, ale nabídne ještě více funkcí. Řekne vám, že si máte vzít deštník, když má večer pršet, nebo vám připomene, že jste ještě nezavolali zpět člověku, kterému jste o schůzce napsali SMS, že zavoláte později. Nebo vám navrhne, abyste si přidali kontakt do seznamu, pokud s ním komunikujete často.

LG zapracovalo i na bezpečnosti. Můžete si zamknout určitou složku nebo na dálku telefon vymazat a dokonce i kompletně zabezpečit tak, aby jej už nešlo vůbec používat.

Kdo si počká, ten se dočká

LG G3 je sice poslední, ale o nic horší. Právě naopak. G3 je vlastně nejlepší za všech vlajkových lodí, alespoň co se parametrů týče. Až na plastovou konstrukci telefonu nic neschází, nemá žádné slabiny.

Uživatelské prostředí

Je vítaným vylepšením loňského G2 a má vše, co bychom očekávali, a možná něco navíc. Má úžasný displej, i když vysoké rozlišení je spíše marketing, nechybí výborné specifikace a také dobře vypadá, a to jak hardware, tak nové, jednodušší prostředí. Potěšilo také integrované bezdrátové nabíjení a povedený fotoaparát s optickou stabilizací a laserovým zaměřováním.

Telefon je ale s 5,5palcovým displejem už opravdu hodně velký, zejména pak široký, a to je asi největší překážka. LG se sice s tenkými rámečky snažilo, ale rozdíl to jednoduše je. Zamrzí plastové tělo, ale to bylo možné očekávat.

Rozhodující otázkou bude cena. LG už nezopakovalo úžasně nízkou cenu, jako u G2 a nová cenovka více odpovídá vlajkové lodi. Navíc tak výborně vybavené. Stále je ale se svými 16 199 Kč levnější, než konkurenční vlajkové lodě, a to platí i o vybavenější 32GB verzi s 3GB RAM pamětí, která se bude prodávat za 17 199 Kč. Je pravda, že po namlsání z minulého roku jsme čekali méně, ale i toto je konkurenceschopná cenovka.

Cena a dostupnost

LG G3 se v České republice začne prodávat od 27. června na volném trhu a 1. července u operátorů. K dispozici bude od začátku v obou variantách lišících se velikostí interní paměti. 16GB verze vyjde na 16 199 Kč a 32GB bude o tisíci korunu dražší. Připravte si tudíž 17 199 Kč. Nejdříve na český trh dorazí šedá verze v 16GB a 32GB verzi, zlatá pak ve 32GB verzi, o dva týdny později dorazí bílá varianta. Předobjednávky však startují v obchodech Alza a Kasa již zítra, již zítra budou telefony i v Alza.cz prodejně v Holešovicích a Kasa Housech k vidění. Lidé, kteří si telefon předobjednají, dostanou zdarma i pouzdro Quick Circle. První červencový den se LG G3 také objeví u Vodafonu a T-Mobile

Technické parametry LG G3 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 74,6 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,46 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčerven 2014,
Diskuze ke článku
Pepan
Jestli to s tím displejem nakonec nebude tak, že rozdíl sice nevidíte, ale jakmile se vrátíte zpět, budete si říkat že je displej nějaký špatný.
Kuba
Bože nepamatuju si že by byl někdy mobilenet tak zacpaný zprávami o novém telefonu jako je tomu právě teď ..to je samé Lg G3 bude představeno.....LG G3 je představováno.....Lg G3 bylo představeno....testujeme G3 ....Otestovali jsme G3 ....nemůžete to sakra dát do jednoho/ dvou článků? ....nepotřebuju se dívat jenom na nějaké LG s tlačítky na zadnici -.-
dr_x
To nové GUI je pěkně hnusný. Vyblitý barvy, placatý ikony... V tomhle směru zlatá G2.
Václav
Pane Pultzner, prosim, ma radio? Podle tabulky nejspis ne.... Dekuji za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze