Poloprázdné portfólio se projevilo, Microsoft prodal jen 4,5 miliónů Lumií

88

Čas na zveřejnění finančních a prodejních výsledků nadešel také u Microsoftu a bohužel to nebude příliš hezké čtení. Společnosti klesají tržby i zisk a zcela katastrofální je pak prodej telefonů řady Lumia. Lepší situace panuje například kolem produktů Surface a zvýšil se také podíl aktivních hráčů konzole Xbox.

Microsoft

Microsoft zveřejnil výsledky za druhé fiskální čtvrtletí roku 2016, to označuje období od října do prosince roku 2015. Po finanční stránce se společnosti příliš nedařilo a tržby dosáhly pouze 23,8 miliard dolar, přičemž před rokem to bylo za stejné období 26,5 miliardy dolarů. Ruku v ruce s tím klesá i zisk při meziročním srovnání, a to z 5,86 miliard na pouhých 5 miliard dolarů. Mírný nárůst zisku je patrný pouze při mezičtvrtletním srovnání.

Microsoft Lumia 950 a 950XL
Nové Lumie dorazily příliš pozdě a prodeje nezachránily

Největší pozornosti se logicky těší divize mobilních telefonů a řada Lumia. V jejím případě jsou výsledky velmi slabé, ale to se očekávalo. Microsoft totiž koncem roku 2015 neměl v nabídce žádné nové modely a vše obstarávaly Lumie nižších tříd. Nástup novinek s Windows 10 Mobile přišel až v průběhu prosince a nestihl se tedy řádně projevit. Microsoftu se tak za 3 měsíce podařilo celosvětově prodat jen 4,5 miliónů Lumií. Například Apple prodal za stejné období více než 16krát více iPhonů. Silný propad Lumie zažívají při meziročním srovnání. Ve stejném období před rokem Microsoft prodal 10,5 miliónů Lumií. Navzdory tomu, že ve sledovaném období byly Vánoce, což je tradičně silné období, došlo k poklesu i v mezičtvrtletním srovnání.

Tržby ( mld. dolarů) Zisk (mld. dolarů) Lumie (mil. kusů)
2. fiskální čtvrtletí 2016 23,8 5 4,5
1. fiskální čtvrtletí 2016 20,4 4,6 5,8
2. fiskální čtvrtletí 2015 26,5 5,86 10,5

Spokojenější může Microsoft být s divizí Surface, která za uplynulé tři měsíce vykázala 29% nárůst příjmů na 1,35 miliardy dolarů. Naopak prodej licencí klasických Windows klesají o zhruba 6 %, což sice také nevypadá dobře, avšak před rokem šlo o 13% pokles. Microsoftu záleží také na herní divizi Xbox, kde se pochlubil počtem aktivních uživatelů. Ten se zvýšil o 30 % na 48 miliónů uživatelů. Příjmy divize Xbox však klesají, nicméně současně s tím Microsoft nezveřejnil, kolik konzolí se za poslední tři měsíce prodalo.

Závěrem se podívejme na služby Office a cloudu, kde se Microsoftu naopak poměrně daří. Tržby z kancelářského balíku Office 365 narostly o 70 % a počet uživatelů tohoto produktu se v posledním čtvrtletí zvýšil na 20,6 miliónů. U cloudových a serverových služeb Micrososft oznámil zvýšení tržeb o 10 %. Profesionální cloudová služba Microsoft Azure se pak chlubí nárůstem tržeb o 140 %.

Zdroje: microsoft-news.com, theverge.com

Diskuze ke článku
David Novotný
David Novotný
Je to logické, když v nabídce nejsou mobily řady 7xx a 8xx. Navíc, i modely řady 5xx stály za houby. L535 problémy s dotykem (sám sem ji půl roku vlastnil), L540 se tu ani pořádně neprodávala a jediné, co se do začátku prosince dalo koupit je L640 a L640 XL. Starší modely, jako třeba L735 a L830 nepočítám, protože jsou to telefony starší.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Hm.... A pri aktuálnej ponuke to lepšie nebude. Ale zas L550 ako rezervný mobil do šuplíku je ideálna voľba.
ANO
Jsou to kokoti nedokazou doladit 10ky ...... kdyby si vzali 8.1 a porovnali s 10kama a vychytali/opravili typicke chyby v tom, ze se to chova jinak, tak by se dalo o necem hovorit. Ale treba naprosto tristni vec ... zavirani aplikaci ..... na W8/8.1 zleva .... na W10 zprava ..... pochopi tohle nekdo? Proste jsou to fakt curaci!
Zajimalo by me, jestli to dokazou dotahnout aspon za pul roku .... kdyby to pak uvolnili i na cinske telefony a nejak motivovali vyrobce, tak by byla situace uplne nekde jinde .... prijdou mi proste totalne zabrzdeni .... fiasko s klasickyma desitkama, ze nejsou pro tablety, to je neomluvitelne. Treba v RC verzi W10 fungoval dotykovy IE .... ve finalni uz pustit nejde a neni tam dotykovy prohlizec .... mi to prijde, ze microsoft nekdo regulerne sabotuje .....
Lukas
U takého blackBerry sa dá pochopiť že tam nie je dostatok aplikácií v appstore, ale Microsoft je firma ktorá je väčšia 90 násobne, S obrovskými finančnými možnosťami, a napríklad aplikácia Facebook je totálna katastrofa. Facebook Messenger napríklad si vôbec cez nu nezavoláte. Android a IOS už tieto funkcie už dávno majú. Sú to možno maličkosti ale naserú ked to všetci ostatní s čínskym Androidom majú..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze