Apple hlásí rekordní zisk i prodeje iPhonů

100

Své finanční a prodejní výsledky zveřejnil také Apple, který uplynulými třemi měsíci načal své první fiskální čtvrtletí roku 2016. Silné období Vánoc přineslo své ovoce, Apple hlásí nejen rekordní tržby, ale dokonce se mu těsně povedlo prodat historicky nejvíce iPhonů.

Apple Logo

Za uplynulé tři měsíce se tržby Applu vyšplhaly na 75,9 miliard dolarů a jde o mírné zlepšení ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce, kdy Apple utržil 74,6 miliard dolarů. Vysoké tržby se zákonitě musejí promítnout také do zisku společnosti, které je také rekordní a činí 18,4 miliard dolarů. Pro srovnání uveďme, že před rokem byly zisky 18 miliard dolarů.

Apple iPhone 6s

Uplynulý kvartál byl nejen obdobím Vánoc, které je tradičně silné, ale současně se plně projevil nástup nové generace iPhonů. Applu se podařilo opět přepsat historické tabulky v prodeji iPhonů, prodal jich 74,78 miliónů kusů. Jde však jen o nepatrný meziroční nárůst, před rokem jich Apple prodal 74,5 miliónů kusů. Odlišná situace panuje u tabletů iPad, kterých se sice prodalo mezičtvrtletně více, avšak při meziročním srovnání je patrný citelný pokles. Applu se podařilo prodat 16,12 miliónů iPadů, zatímco před rokem to bylo ještě 21,4 miliónů kusů. Pokles při mezičtvrtletním i meziročním srovnání zaznamenaly počítače Mac, kterých Apple prodal jen 5,31 miliónů kusů.

Tržby (mld. $) Zisk (mld. $) iPhone (mil. kusů) iPad (mil. kusů)
1. fiskální čtvrtletí 2016 75,9 18,4 74,78 16,2
4. fiskální čtvrtletí 2015 51,5 11,1 48 9,9
1. fiskální čtvrtletí 2015 74,8 18 74,5 21,4

Apple ve své aktuální zprávě také odhaduje finanční výsledky druhého fiskálního čtvrtletí roku 2016, které obsahuje první tři měsíce roku 2016. Tržby by se měly pohybovat kolem 50 miliard dolarů, což by měl být při meziročním srovnání první pokles za posledních 13 let. Otázkou zůstává, co bude za poklesem stát. Slabší prodeje iPhonů či iPadů se po silném období kolem Vánoc očekávají. Je však možné, že dojde i k meziročnímu poklesu prodejů.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Bubu
Nechapal jsem proc je iphone tak drahy,mel sem vlajkovy kode od sony,samsung ale po koupi iphone jsem pochopil proc...je skvelej jo dobra mizna jsem ovce ale vim proc
Ovce
Jj presne tak iphone 6s to je delo taky se moc tesim na iphone 7. A kdyz to clovek veme tak to vsechno bezi na 2 jadru a 1gb ram a beha to...zadny zaseky atd pady jak u androidu...fakt jsem rad ze jsem u applu jen jsem byl vul ze jsem jsi ho neporidil driv!!!
Lukees
Takové prodeje asi o něčem svědčí ne? Taky jsem čerstvý majitel 6s a určitě budu kupovat každý nový model abych byl aktuální. Jsem hrdá "ovce"! Moje předchozí mobily: Sony Ericsson Xperia neo, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1 compact tím chci říct že jsem žádný low-end android nevlastnil a přes to android se nedá rovnat s iOS.
honza

IPhone je určitě super krásný rychlý smartphone, ale kdo tvrdí že cena je adekvátní tomu telefonu aby obyčejný debil.
Sám používám apple produkty, jako je MacBook, Ale iPhone který je dražší jako tablet nebo stojí stejně jako MacBook od Applu, takto si dokáže koupit opravdu jen člověk který si peníze nevydělal nebo fakt idiot.
Já jsem díval ceny ultrabooků z Windows a stáli přibližně stejně jako Macbook.
Ale při iPhone již Apple dokazuje že prodává za tak vysokou sumu protože je po něm velká poptávka. Přitom jasné že je brutálně předražený, protože je dražší jako tablety od Applu, nebo stojí tolik co MacBook. A za 1000 € raději bych měl MacBooku, a Nokii 3310, jak jen iPhone 6s.
Rád by som sa opýtal tých majiteľov iPhonov a aký notebook používajú.
Keď povedia že používajú MacBook tak je to v poriadku že si kúpili i iPhone.

Ale pokud nemají MacBook ale používají nějaký starý krám notebook a koupili si iPhone, takto mi vychází že jsou to idioti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze