Pokrytí pražského metra signálem LTE se rozšířilo o další 4 stanice

3
Pokrytí pražského metra signálem LTE se rozšířilo o další 4 stanice
Fotografie: Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • V součtu je již signál v 16 stanicích a přilehlých tunelech
  • Do půl roku se počet signálem pokrytých stanic zdvojnásobí

Pražské metro se vlastně dodnes „chlubí“ jednou nelichotivou skutečností. Jakmile vstoupíte do stanice, váš telefon se připojí maximálně k síti 2G a datové přenosy (ne)fungují přes prehistorickou technologii EDGE. Naštěstí se již začalo blýskat na lepší časy. Počínaje dnešním dnem se pokrytí sítí LTE rozšířilo do čtyř dalších stanic v úseku Muzeum – Nádraží Holešovice na lince C. Díky tomu vzrostl počet pokrytých stanic na 16, všechny se nacházejí na linkách A a C.

Konkrétně se jedná o úsek Bořislavka – Nemocnice Motol na lince A (4 stanice), dále o úsek Muzeum – Roztyly na lince C (8 stanic) a ode dneška již zmíněný úsek Muzeum – Nádraží Holešovice na lince C. Rozšiřování pokrytí bude pokračovat hned zkraje příštího roku, a to značně rychlejším tempem.

Pražské metro

Do konce prvního čtvrtletí roku 2020 bude pokryto dalších 16 stanic metra na linkách A a B, díky čemuž vzroste počet pokrytých stanic z 16 na 32. Konkrétně má jít o 6 stanic v úseku Muzeum – Dejvická na lince A a o 10 stanic v úseku Smíchovské nádraží – Palmovka na lince B. Od roku 2020 tak budou pokryté všechny stanice metra v širším centru. Nepokrytých stanic signálem LTE zůstane 29. Všechny mají být dle současných plánů pokryté nejpozději v roce 2022. Předpokládá se však, že práce proběhnou rychleji a poslední stanice metra budou rychlým internetem pokryté nejpozději na sklonku roku 2021. Důvodem je, že pokrytí stanic signálem LTE patří mezi tři hlavní priority pražského metra.

„V metru máme tři hlavní priority: novou trasu D, revitalizace a bezbariérovost stanic a v neposlední řadě pokrytí všech úseků metra vysokorychlostní mobilní sítí LTE. Zapadá to do strategie DPP i Magistrátu hl. města Prahy, aby se MHD stala silným konkurentem dopravy individuální. Bez spektra základních služeb, ke kterým signál rychlé mobilní sítě jednoznačně patří, a které jsou standardem v podzemních drahách metropolí nejen na západ, ale bohužel už také na východ od našich hranic, bude významná část občanů stále preferovat automobilovou dopravu,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Žijeme v on-line době, signál v pražském metru měl být už dlouho samozřejmostí, v této oblasti Praha bohužel o několik let zaspala. Jsem proto rád, že se v současnosti daří urychlovat instalační práce a alespoň po úsecích zlepšovat cestujícím komfort a umožnit jim vyřídit si běžné on-line povinnosti i během jízdy. Pevně věřím, že stejným tempem budou operátoři postupovat i v dalších měsících, aby celé metro bylo pokryto LTE sítí již do konce roku 2021. Z naší strany pro to uděláme maximum,“ dodává Petr Witowski.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
ajaja_princ_bajaja
prazak musi meeeet vsecko, co naplat ze spousta bts s lte800 only je na hrane vytizeni, pro pepika z venkova udelame az nekdy neco, mozna... pritom jde casto o sajty, co krmi 3 obce, kazda o minimalne 200 domech, tedy nic maleho. zmrdske chovani.
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
"zmrdske chovani."

Leda to, jak píšeš na interwebech...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze