Podle BBC při tureckém neštěstí selhalo varování před zemětřesením v Androidu

Podle BBC při tureckém neštěstí selhalo varování před zemětřesením v Androidu
Fotografie: unsplash.com
  • Podle informací BBC stovky lidí v tureckých městech neobdržely varování předtím, než udeřil první otřes
  • Systém využívá akcelerometr v telefonu a internetové připojení, když zavibruje mnoho mobilů v jednu dobu, Google může rychle určit epicentrum a sílu zemětřesení a automaticky poslat varování

Systém varování před zemětřesením společnosti Google, který využívají zařízení se systémem Android, by měl včas poskytovat upozornění, abyste se dostali do bezpečí, ale při zemětřesení v Turecku 6. února se tak možná nestalo. Jak upozornil engadget.com, BBC tvrdí, že nikdo ze stovek lidí, se kterými hovořili jeho vyšetřovatelé ve třech tureckých městech, nedostal upozornění předtím, než udeřil první otřes. Podle nich dostal výstrahu před druhým otřesem jen omezený počet lidí.


Požádali tak společnost Google o komentář. Vedoucí produktu Micah Berman z Googlu řekl BBC, že miliony lidí v Turecku obdržely upozornění na zemětřesení, ačkoli společnost nesdílela údaje, které by naznačovaly, v jak velkém měřítku. Google sice ukázal několik příspěvků na sociálních sítích od lidí, kteří uvedli, že obdrželi varování, ale pouze jeden se týkal prvního zemětřesení. Berman říká, že nemá jednoznačnou odpověď na otázku, proč se o výstrahách na sociálních sítích mlčelo, ale poznamenává, že charakter zemětřesení a spolehlivost internetového připojení mohou systém ovlivnit.

Jak funguje systém varování před zemětřesením v Androidu?

Varování před zemětřesením v systému Android využívá akcelerometr (tj. snímání pohybu) v telefonech. Pokud mnoho mobilů zavibruje ve stejnou dobu, může Google na základě kolektivních dat zjistit epicentrum a sílu zemětřesení a automaticky poslat varování lidem, kteří pravděpodobně pocítí hlavní sílu otřesů. Ačkoli se nejedná o upozornění více než minutu předem, může to přesto být čas klíčový k vyhledání úkrytu či evakuaci. Klíčové to může být zejména v oblastech, kde není k dispozici běžné varování.

Klíčová transparentnost

Vzhledem k dopadu prvního zemětřesení je možné, že se upozornění prostě odehrálo v tichosti na pozadí, zatímco uživatelé věnovali pozornost spoustě jiných věcí. Nakonec si myslím, že to je nejpravděpodobnější vysvětlení,“ uvedl vedoucí produktu Micah Berman.

Ohledně systému varování před zemětřesením v Androidu se vyjádřil i profesor Harold Tobin, vedoucí Pacific Northwest Seismic Network, jenž dodal, že systém společnosti Google je relativně nový a může být užitečný, ale je důležité, aby společnost byla transparentní. „Pokud poskytujete zásadní informace o bezpečnosti života nebo veřejné bezpečnosti, pak máte povinnost transparentně informovat o tom, jak to funguje a jak dobře funguje,“ uzavírá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze