Podívali jsme se na malého svalovce jménem Xperia XZ1 Compact

Podívali jsme se na malého svalovce jménem Xperia XZ1 Compact
  • Královna malých smartphonů je zpět a přináší po menší pauze opět ten nejlepší možný hardware
  • Xperia XZ1 Compact sdílí s větší sestrou skvělý fotoaparát
  • Potěší samozřejmě stále stejně malé rozměry a nejnovější Android 8.0 Oreo

Sony zklamalo loni mnoho fanoušků své kompaktní vlajkové lodi příchodem Xperie X Compact, jež nabízela o dost slabší hardware, než její větší sestra. To už je však pro Sony minulostí a skutečná zmenšená vlajková loď se vrací na scénu, a to v plné síle.

Sony Xperia XZ1 Compact – IFA 2017

Po stránce specifikací je totiž XZ1 Compact prakticky stejná jako vetší XZ1, jen máme samozřejmě menší displej či baterii, což dá rozum. My jsme si mohli novou kompaktní vlajku vyzkoušet v růžové variantě, která jí opravdu sluší, ale mohli jsme tu vidět třeba i modrou verzi, jež se nám také velmi líbila. Tyto pestřejší barvy novému typu plastu zkrátka sluší. Telefon navíc nepůsobí na dotyk vůbec plastově, ale spíše jako hliník a dokonce i příjemně chladí. Za nový materiál Sony rozhodně chválíme, stejně jako za přidělenou certifikaci IP68.

Velikostně se oproti loňskému modelu XZ1 Compact prakticky nezměnila a stále tedy padne dobře do dlaně díky zakulaceným bokům a chytře rozvržené hmotnosti. I přes 4,6palcový HD displej, který vypadá stále dobře, však ani u tohoto drobečka nedosáhneme snadno na stažení notifikační lišty a musíme se natahovat, což není úplně ideální u telefonu, který se nazývá kompaktním. Svou vinu na tom mají určitě větší rámečky s ostrými rohy, které ovládání moc nepomáhají. V dnešní době bychom čekali zkrátka trochu víc.

Kromě toho se nám ovšem nová Xperia XZ1 Compact líbila a těšíme se, až si ji budeme moci pořádně otestovat. Do prodeje se má dostat na přelomu září a října. Cenu bohužel stále přesně neznáme, ale očekáváme cenu okolo 15 tisíc korun.

Technické parametry Sony Xperia XZ1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ4 2017,
Diskuze ke článku
Pesedm
:D

Sony Xperia XZ
,,Bohužel hned úvodem je nutné říci, že se Sony nijak výrazně nepoučilo a několikátým rokem opakuje své chyby. Samotný snímek vypadá na displeji telefonu velmi dobře a nic moc se nezmění ani v případě běžného prohlížení na displeji monitoru či televize. Stačí však snímky pořízené v automatickém režimu trochu více prozkoumat a na povrch vyplouvají nedostatky, které u telefonu za více než 19 tisíc korun nemůžeme tolerovat. V prvé řadě jde o agresivní postprocessing, kdy stačí snímek jen trochu přiblížit a vystoupí nejen slévající se detaily, ale také zrnění. Na snímku jsou při přiblížení patrné bílé tečky u vzdálených objektů.,,
Sony Xperia XZ Premium
,,Největší problém však představuje fakt, že stále úplně nezmizel nechvalně známý „soňácký“ postprocessing. Při zběžném prohlížení fotek si jej každý všimnout nemusí, ale na velkém monitoru a po přiblížení lze jasně vidět výrazné splývání detailů. Jako vždy tento neduh nejvíce odnesou zelené plochy jako tráva či koruny stromů.,,
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 31. 8. 2017 17:48
Toto ma zaujalo som zvedavý na cenu a celkové recenzie a hlavne výdrž a prípadné neduhy ak nejaké budú ale budúcí rok to je jeden z adeptov na nový mobil.
Ale nikto nespomenul či je odolný voči vode alebo nie.
Dragereker
Tak konkurenciu v malých uhlopriečkach tento XZ1C nemá.
ODur
IP68 tak čo myslíš. Pre mňa tiež nový telefón.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze