Sony Xperia XZ1 Compact: konečně kompaktní a přitom špičkový telefon

11
Sony Xperia XZ1 Compact: konečně kompaktní a přitom špičkový telefon
  • Inovovaná, silná a kompaktní Xperia XZ1 Compact od Sony přichází
  • Nabídne 4,6palcový HD displej, vylepšený fotoaparát a Snapdragon 835
  • Jako dárek k předobjednávkám přidá Sony sluchátka h.ear on 2 Mini

Pokud patříte mezi milovníky kompaktních smartphonů, kterých je na trhu, přiznejme si, minimum, máte důvod k oslavě. Malá Xperia je opět skvěle vybavená a navíc dorazí s dárkem, kvůli kterému si novinku bude za to stát předobjednat. To bychom ale předbíhali...

Design a konstrukce: to je to hlavní

Alfou a omegou této Xperie jsou samozřejmě kompaktní rozměry. Výška se zastavila pod 13 centimetry, tloušťka činí 9,4 milimetru. To jsou slušné hodnoty, v kapse telefon však především díky tloušťce určitě ucítíte. Nová kompaktní modla je vyrobena z plastových materiálů, jež jsou zesílené skleněnými vlákny. Na oficiálních snímcích to však novince velice sluší a my věříme, že konstrukce bude podobně kvalitní jako v případě Xperie X Compact.

Novinkou je opětovné dosazení odolnosti vůči vodě, a to dle certifikace IP65/68. Na její absenci jsme si v případě modelu X Compact hodně stěžovali a je skvělé slyšet, že Sony nářky zákazníků vyslyšelo. Dodáme, že XZ1 Compact bude k dostání hned ve čtyřech barevných variantách – černé, bílé, mátové a oranžovo červené. Rámečky po bocích displeje jsou tenké, horší už je to ale s místem pod a nad zobrazovačem. Zde se Sony bohužel ještě nepoučilo a někomu se koncept může zdát již lehce okoukaný.

Není ořezávátko

Pokud jste si mysleli, že nová kompaktní Xperia bude dominovat maximálně ve střední třídě, vyvedeme vás z omylu. Sony totiž dosadilo špičkový osmijádrový procesor Snadpragon 835, který používají aktuální vlajkové lodi. Procesoru budou sekundovat 4 GB RAM. Velkým plusem je rovněž fakt, že telefon dorazí rovnou s předinstalovaným systémem Android Oreo, nebude tedy třeba spekulovat o nutné aktualizaci hned po vybalení telefonu z krabice.

Sony Xperia XZ1 Compact

4,6palcový displej nabídne stále jen HD rozlišení. Je možná trochu škoda, že se už alespoň letos Sony neodhodlalo a nenasadilo například úsporný AMOLED Full HD panel, o špatnou jemnost se však ani tak obávat nemusíte. Na malé úhlopříčce bude text dobře čitelný bez kostičkování, což dokázala i X Compact. Displej je krytý sklem Gorilla Glass ve verzi 5, odolnost proti poškrábání by tak měla být zaručena.

Z další výbavy potěší přítomnost stereo reproduktorů s o 50 % vyšším akustickým tlakem než předchozí modely, Hi-Res Audio, DSEE HX upscaling a LDAC. Po zvukové stránce by tedy novinka měla patřit mezi elitu. Čtečka otisků prstů se i tentokrát nachází na boční straně, své místo si našla uvnitř uzamykacího tlačítka. Sony čtečku za posledních několik let vylepšilo k dokonalosti, umístění je zcela ideální pro praváky.

Fotoaparát Motion Eye

I zmenšená vlajková loď nabídne výborný fotoaparát Motion Eye s rozlišením 19 Mpx a možností nahrávat extra zpomalené video, které jsme poprvé viděli u Xperie XZ Premium.

Sony Xperia XZ1 Compact

Snímky z XZ Premium však i přesto špičkové nebyly, uvidíme tedy, jak si Sony pohrálo s optimalizací. Potěší i selfie kamera širokým záběrem až 120 stupňů. Inovací je také 3D Creator, unikátní algoritmus vyvinutý Sony. Slouží k rychlému a snadnému skenování 3D objektů a otevírá nový svět kreativních možností. Vůbec poprvé si tak můžete pomocí mobilního telefonu vytvořit během jediné minuty vysoce kvalitní skeny 3D objektů.

Volit můžete ze čtyř režimů skenování: skenování hlavy (head scan), skenování obličeje (face scan), skenování jídla (food scan) a volné skenování (freeform scan). Každý z režimů má svého vlastního průvodce, který usnadňuje použití. Po dokončení skenování objektu se nabízí několik možností. Buďto můžete sken použít jako 3D nálepku a sdílet ho s přáteli prostřednictvím messengerů, nebo ho nahrát a sdílet s 3D komunitou například na Sketchfab.

Dostupnost a cena

Předobjednávku nové Xperie bude možné vytvořit jak u operátorů, tak také u významných prodejců, jako dárek pak obdržíte bezdrátová sluchátka h.ear on 2 Mini (WH-H800). Kdy si však budete moci Xperii XZ1 Compact předobjednat prozatím není jasné. Cena novinky je nastavena na 14 990 Kč.

Technické parametry Sony Xperia XZ1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ4 2017,
Diskuze ke článku
Pesedm
Leda video, protože fotky budou u okrajích neostré a celé to bude projeté nešetrným postprocessingem a kompresí.
Princ Krason
uz primo Oreo... peknee!

ty sluchadla... jakou ze maji zhruba cenu? To je taky novinka, jedine co jsem o nich vygooglil bylo youtube video od Sony z dnesniho dne...

na 99% kupuju :-)
Odur
Huraaaa. Mením.
Grenq
Zdravím,
může mi sem někdo nahodit 3 rozumné důvody, proč bych měl utratit "patnáct" a vyměnit svou krásku za novou XZ1 Compact?

Díky


http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5753&idPhone2=8610

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze