Naše první dojmy z používání malé Xperie XZ1 Compact

32
Naše první dojmy z používání malé Xperie XZ1 Compact
Fotografie: mobilenet.cz
  • V redakci testujeme již pár dnů novou Xperii XZ1 Compact s 4,6palcovým displejem
  • Novinka se vrátila do starých kolejí a najdeme v ní tak ten nejlepší možný hardware, který Sony nabízí
  • Nesmíme zapomenout ani na fotoaparát z XZ Premium či nejnovější Android 8.0 Oreo
  • Oficiální cena kompaktní Xperie činí 14 990 Kč

Menší XZ1 si zachovává podobný design jako měla loni její předchůdkyně Xperia X Compact. Jen sází na plast v matné úpravě a působí tak mnohem lépe než loni. Zároveň je nyní zadní kryt i boky z jednoho kusu plastu, takže zde nejsou žádné mezery a vše je hezky zaobleno. Tedy vše až na špičaté rohy, které k nejnovějším inkarnacím Xperií prostě už patří.

Telefon padne hezky do ruky a byť je na své rozměry vcelku dost těžký, hmotnost nám nijak nevadí. Telefon se drží vcelku pohodlně, ale ovládání a obsluhování celého displeje není občas kvůli ostrým rohům a větším rámečkům tak snadné. Ano, pověstné rámečky zůstaly stále stejné, a to doslova. XZ1 Compact je stejná jako loňský model X Compact, jen trochu zhubla v pase.

Celkově se nám konstrukce až překvapivě zamlouvá a skoro nikdo by nehádal, že je telefon vyrobený z plastu. Velmi nás potěšil také návrat zvýšené odolnosti IP68, velmi rychlé čtečky otisků prstů či stereo reproduktorů, kterých se Sony díky bohu nechce vzdát. Ty jsou opravdu skvělé a dokazují, že pro milovníky hudby a filmů bude Sony i nadále jednou z nejlepších voleb, a to i při poslouchání pomocí sluchátek.

Sony Xperia XZ1 Compact – IFA 2017

Stejně tak displej zůstal téměř stejný jako loni a není se čemu divit. Je to dobrý panel a Sony zkrátka necítí potřebu zvyšovat ani rozlišení. Jen je škoda, že s tímto displejem se kompaktní Xperie znají už pár let a třeba alespoň přechod na AMOLED, nebo alespoň podpora HDR, jako u vetší Xperie XZ1, by se hodila. Alespoň nějak by to chtělo displej oživit.

Jediné, co se nám zatím moc nezdá, je výdrž baterie. XZ1 Compact má stejně velkou baterií jako její větší sestra s úplně stejným hardwarem. I přesto však není výdrž oslnivá a hlavně na ní není spolehnutí. Jeden den vydrží telefon celý den s 55 % k dobru a druhý den podobného používání večer hlásí 30 %. Snad se tedy výdrž ustálí.

Sladkou novinkou je rozhodně nejnovější Android Oreo, který běhá až překvapivě dobře a Sony se optimalizace zdá se povedla. Sem tam jde vidět nějaké neduhy s animacemi, ale to určitě Sony velmi rychle vyladí. Jen nás zklamalo, že je zde pouze jakási „vykuchaná“ verze Orea, která nevyužívá potenciálu a novinek v posledním Androidu naplno. Třeba adaptivní ikony zde zkrátka nejsou a „notifikační tečky“ nefungují úplně přesvědčivě.

Sázkou na jistotu je fotoaparát, který je v podstatě stejný jako u velké Xperie XZ Premium. Fotografie byste z jednotlivých strojů prakticky nerozeznali, jen nyní fotoaparát ještě rychleji zaostří, nezmatou jej tolik rychlé pohyby a přeostřování ve videu je možná lehce plynulejší. Je tu samozřejmě také stále zpomalené natáčení ve 960 FPS a aplikace doznala konečně jedné malé změny, po které dlouho mnoho uživatelů volalo. Natáčení video ve 4K už není samostatný doplňkový režim, ale lze jej zvolit klasicky v nastavení rozlišení videa.

Tolik k našim rychlým zkušenostem s nejmenší Xperií. Plnohodnotnou recenzi i videopohled pro vás samozřejmě již připravujeme a mezitím nám můžete do komentářů napsat, co vás na XZ1 Compact zajímá nejvíce.

Technické parametry Sony Xperia XZ1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ4 2017,
Diskuze ke článku
kleinak
Pročítám si tady diskusi, chtěl jsem si o tom telefonu něco zjisti od lidí, co ho mají a najdu tady jen lidi, kteří se hádají ohledně AMOLED displeje.
Tak já vám tedy něco řeknu. Z praxe. AMOLED displej používám již 5-6 let a to s N8, N808, a teď L1020. KECI typu vapalování displeje si nechte na jindy. Nikdy jsem nic nepozoroval, barvy jsou pořád stejné, černá je černá. Rozumím tomu, že někdo s tím může mít problém, ale to je právě o uživateli. Všechny Nokie mají Glance screen a ani tohle ten displej nevypálí. Amoledy možná někdy dřív měli problém, ale dnes ne. Proto já bych chtěl zase Amoled, je úspornější, hezčí podání barev a funguje na něm Always On a Glance screen. O jiném displeji jsem ani neuvažoval.
Kensi M. Blye
Kensi M. Blye
Zdravím,
Jak je na tom příjem signálu?
Xwert Is
Xwert Is
Veľmi šikovný telefón. Škoda len že hrany nemá zaoblené taký telefón mi lepšie padne do ruky.
Nuž a cena je tiež poriadna ale tak konkurencia takmer neexistuje takže to sa dalo čakať.
krason
za A
a kde oproti X Compactu pribrala v pase?
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8610&idPhone2=8292
vzdyt podle rozmeru je mensi...

za B
s tou vydrzi je to zvlastni, v GSMArene, v testu, nikolikv teda "prvnich dojmech" vysla vydrz dost dobre...

"The Xperia XZ1 Compact scored an excellent 108-hour Endurance rating in our set of proprietary tests. It bested all other Sony smartphones we have tested so far, and this is one of the best ratings in our all-time chart! The XZ1 Compact pushed great browser and video playback scores, and its small display surely helped there. The call test and standby endurance turned out equally great, too."
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_xz1_compact-review-1660p3.php
ale mozna je to kus od kusu... nebo co ja vim :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze