Pod pokličkou: jak se dělají mapy

9

Otevřít okno prohlížeče nebo mobilní aplikaci, zadat adresu a nechat se navigovat na určený cíl. Vypadá to jednoduše, ale zkusili jste někdy přemýšlet, jak taková elektronická mapa vzniká? Kolik různých profesí se musí zapojit, než je hotový finální produkt? Měli jsme možnost nahlédnout do procesu tvorby map u společnosti 2GIS a vy nyní můžete také.

Všechna práce začíná satelitním snímkem daného území. Není tak přesný a podrobný, jak jej znáte od Googlu nebo od Seznamu, nicméně jeho hrubší rozlišení stačí pro základní orientaci. Toto jsou budovy, toto silnice a další – všechny tyto objekty na základě snímku vyznačí kartografové, aby tak vznikla hrubá mapa. Ta je však plná nepřesností. Kupříkladu na červeno natřené střechy se někdy jeví jako tenisové kurty, stejně tak mohou při mapování dosti mást zatravněné střechy. Ze satelitního snímku také není vidět úplně všechno, a tak je potřeba vypravit se do terénu.

2GIS
Základem je satelitní snímek, který slouží jako podklad ke všemu dalšímu.

Další pracovní skupina tak po svých obchází vytyčené lokality a upřesňuje hrubou mapu. Počítá počet pater budov, aby se na mapě dobře vykreslovaly, zadává, kde mají vchody, případně přidává detaily, jako jsou stánky a další. Mapování je to opravdu podrobné, zahrnuje například stezky v parcích, k dispozici je například i přesný plánek zoologické zahrady v Praze. Čekali byste nějaké supermoderní vybavení v podobě tabletu? V tomto případě je překvapivě potřeba jen papír a tužka.

Papír, tužka a můžeme sbírat data v terénu.

Zatímco se změny a detaily zjištěné v terénu zanášejí do elektronické mapy, do města se vydává skupina sběračů dat. Město totiž nejsou jen silnice a budovy, ale také jednotlivé firmy, které lidé často hledají. A také potřebují vědět spoustu detailů: jaká je otevírací doba, jestli je v hospodě bezdrátová síť anebo jaký mají telefon. Existuje spousta možností, jak takováto data získat, nakonec je nejspolehlivější se na místo vydat osobně. Sběrači těchto dat jsou vybaveni moderněji, mají smartphony s aplikací, kam své „úlovky“ zadávají.

Sběrači dat používají mobilní aplikaci.

Následuje další porce práce v kanceláři, konkrétně spárovat získaná data s objekty na mapách. K tomu je potřeba mít při ruce callcentrum, které informace ověřuje, upřesňuje a udržuje aktuální.

Pak je to všechno potřeba propojit s prací programátorů, kteří připravili webové rozhraní (aktualizováno denně) a aplikace pro jednotlivé mobilní systémy, kam si můžete stáhnout offline verzi mapy.

Nejjistější je získávat data přímo na místě.

Sice jenom Praha, ale...

Jak vypadá výsledek výše popsané práce, se můžete přesvědčit sami na adrese 2gis.cz. Pravda, pokud jste zmlsáni globálním charakterem Google Map, nebo jenom tím národním, jaký nabízejí mapy od Seznamu, bude vám čtverec zahrnující Prahu a její okolí připadat poněkud omezený. Pokud se ale právě zde odehrává váš život, je to zajímavá alternativa k vyzkoušení.

Zaujmout může kromě podrobných údajů také vychytávkami, jako je vnitřní zmapování některých obchodních domů, 3D modely a také provázaností jednotlivých akcí, například vyhledání parkoviště na trase k cíli apod.

TIP! Recenze 2GIS – Praha v kapse

V neposlední řadě je to také široká podpora mobilních platforem.

Stáhnout 2GIS

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Kamil
Článek zcela o ničem s nulovou informační hodnotou, evidentně jen neoznačená reklama.
Hexagon
Neviem ci si pamatate,ale kedysi na mobilenete chodil serial Techbox,ktory vysvetloval,ako veci v telefonoch funguju. Zaujima ma to,ze preco ste ukoncili jeho vydavanie po par dieloch. Pre mna (a urcite viacerych) to bolo viac nez uzitocne.
mato
2GIS je veľmi zaujímavá alternatíva. Vie presné delenie budov, ku každej adrese zoznam firiem, ku každej firme mnoho užitočných detailov. V bohatosti informácií a miere ich prepojenia je ďaleko pred Seznam aj Google. Držím im palce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze