Apple chce Mapy vylepšovat za pomoci dronů

Mapy od Applu se po katastrofálním vstupu na scénu značně vylepšily, ale na konkurenci v některých ohledech stále ztrácí. Firma Tima Cooka proto prý chystá velké novinky. Mapové podklady má nově vylepšovat letka dronů a již příští rok má přijít také navigace uvnitř budov či navádění při přejíždění mezi jízdními pruhy.

Apple Mapy v mnoha ohledech zaostávají za konkurenčním produktem Googlu. Podle zprávy magazínu Bloomberg chce proto Apple mapové podklady vylepšovat i za pomoci dronů. V Cupertinu se prý za tímto účelem již formuje tým specialistů na robotiku a sběr dat. Ten má mapové podklady s využitím moderních technologií shromažďovat efektivněji, než jsou schopna klasická auta ověšená kamerami, která data pro mapy sbírají běžně.

Apple Mapy – Mac

Tip: Apple Mapy se naučily MHD v Praze

Drony mají pomoci s průzkumem názvů ulic, dopravních značek, aktuální situace na silnicích, uzavírek atp. Tým pracující na Mapách má pak data rychle zpracovávat a udržet tak informace v aplikacích maximálně aktuální. Drony by pro tento účel mohly být dokonce vyráběny přímo Applem. Do komerčního prodeje s nimi ale firma údajně nepůjde. Výhodou dronů je, že se oproti autům mohou teoreticky pohybovat snáze, s menšími nároky na obsluhu a levněji. Na druhou stranu je však využívání dronů pro komerční účely svazováno mnoha regulacemi.

Kromě vylepšení klasických mapových podkladů má pak Apple přijít s naváděním při přejíždění mezi jízdními pruhy a velké plány má mít i v oblasti mapování vnitřků budov. Firma prý již příští rok přijde s možností navigace po různých muzeích, letištích či významných památkách. Takovou funkci by jistě mnozí ocenili a Apple Mapy by mohly získat zajímavou konkurenční výhodu.

Pokud se zprávy Bloombergu potvrdí, uživatelé se mají na co těšit. Otázkou ovšem zůstává, jak globální výše popsaná vylepšení budou a zda se jich dočkáme i v České republice. Takovéto vylepšování map je totiž velice nákladná záležitost a Apple na rozdíl od Googlu prozatím nemá, jak celý produkt monetizovat a vysoké investice přetavit v zisk.

Zdroje: bloomberg.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze