Počet zákazníků T-Mobile meziročně stoupl o 2 %, spotřeba dat v síti o 47,4 %

4
Počet zákazníků T-Mobile meziročně stoupl o 2 %, spotřeba dat v síti o 47,4 %
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Počet uživatelů předplacených karet klesl na 1,956 milionu
  • Magentový operátor v ČR proinvestoval téměř 5 miliard korun

Pokud se o roce 2021 mluvilo jako o turbulentním, pak se pro rok 2022 bude hledat jen stěží vhodné přirovnání. Loňský rok přinesl řadu událostí, které i pro tak stabilního operátora, jakým T-Mobile je, byly v mnoha ohledech výzvou. „Do našeho provozu a aktivit se promítl vojenský konflikt, výrazný nárůst inflace i zdražování různých komodit, pohonných hmot nebo energií – jen energie na provoz našich sítí, které jsou energeticky náročné, se zdražily pětinásobně,“ uvedl Jose Perdomo Lorenzo, generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic.

Přetrvávala regulatorní situace, která nedovolovala pokrývat Českou republiku optickou sítí rychleji. Operátor v loňském roce čelil také mnoha hackerským útokům, kterým se ubránil. Všechny výkyvy se díky optimalizaci zdrojů a diverzifikaci rizik podařilo ustát a firma potvrdila znovu svou stabilitu.

Propojená země

V loňském roce se T-Mobile zaměřil na 5G a pokračoval v naplňování vize Propojená země, která si klade za cíl pokrýt Českou republiku vysokorychlostním připojením v podobě 5G a optické sítě. Optický internet, jehož předností je stabilní a rychlé připojení se symetrickým downloadem a uploadem, mohlo ke konci roku 2022 využívat 363 468 domácností.

Tempo pokrývání dalších lokalit se z velké míry odvíjí od regulatorních požadavků a operátor má minimum možností, jak jej urychlit. I proto uzavřel dohodu s Vodafone Czech Republic o vzájemném zpřístupnění infrastruktury, díky které by měla být výstavba optické sítě šetrnější, efektivnější i rychlejší. Na trh pro rychlé datování uvedl cenově dostupný 5G telefon T Phone a představil nové tarifní portfolio reagující na rostoucí spotřebu dat.

Zaměřeno na zákazníky

Operátor připravil řadu nabídek pro rezidentní zákazníky – letní kampaň nabídla i dvojnásobnou porci dat a zároveň přinesla i odměny za čerpání. Uživatelé předplacených karet si v aplikaci zase vybírali odměny za dobití. U T-Mobile TV se povedl náročný přesun vybraných televizních stanic z SD kvality do HD a aplikace Můj T-Mobile se dočkala rozšíření o sekci Magenta Love.

Zásadním krokem na poli kybernetické bezpečnosti bylo otevření nového Security Operations Centre na pražských Roztylech. Inovované centrum funguje v módu 24/7/365, reaguje na neustále rostoucí počet kybernetických hrozeb a nabízí nejmodernější technologie jako war room na řešení kyberútoků či interaktivní dashboard a zapojuje celkem 80 security profesionálů.

Meziroční souhrn:

  • Celkový počet zákazníků meziročně mírně stoupl o 2 %, na 6,423 milionu
  • Počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,1 % na 1,956 milionu
  • Počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 10,5 % na 237 000
  • Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 47,4 %
  • Investice v ČR dosáhly 4,87 miliardy korun
  • Meziroční růst tržeb stoupl o 4,7 % na 30,1 miliardy korun
  • EBITDA (AL) zaznamenala mírný nárůst o 2,3 % na 12,349 miliardy korun
Diskuze ke článku
Milan Znamenáček
Milan Znamenáček
Konečně snad pochopí, že nabízet volání a sms zdarma je mimo přání zákazníka. Zákazník chce data za rozumnou cenu.
Porydge Covername
Porydge Covername
Prý si za vysokou cenu dat můžeme sami tím, že málo datujeme. Tak teď chci vidět, jak jdou ty ceny svižným tempem dolů, pane t-mobile.
Dini Dini
Dini Dini
Tmobile se ale letos zapoti. Po tom co poslali ten divně prikry dopis o zdražení nastal exodus. Ale například me nakonec udrželi. Ale teda musel jsem fakt s celou firmu téměř odejít k Vodafone.
Pc Wifi
Pc Wifi
mel sem na 8 sluzbach slevu 20-30%, aby me udrzeli, musely jit jak oni radi blekotaj "na nejvyssi mozne slevy", 50%... takze napr. : Neomezeně 3XL - 570kc, Neomezeně 4XL - 670kc. Za me ok, aktualne nebude asi duvod jit jinam... jen to 5G at daleko vic odsýpá...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze