Se Samsungem Galaxy Z Fold3 by mělo dorazit i pero S Pen Pro

17× aktualizováno
Se Samsungem Galaxy Z Fold3 by mělo dorazit i pero S Pen Pro
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Displej má chránit druhá generace Ultra Thin Glass
  • S Pen by mělo být v pravém dolním rohu
  • Představení má proběhnout 11. srpna

Aktualizováno 10. 8. 2021

Samsung Galaxy Z Fold3 bude pracovat i se stylusy S Pen. Množné číslo je zcela na místě, protože má dorazit i S Pen Pro. Ten Samsung původně představil již v lednu společně s Galaxy S21 Ultra, avšak nikdy jej neuvedl do prodeje. Jeho čas však nadejde zřejmě již zítra, což naznačuje i únik videa, které zveřejnil @thomasp5675. Na něm lze vidět větší stylus s LED a také prozatím blíže nespecifikovaným přepínačem.


Aktualizováno 6. 8. 2021

Do představení Samsungu Galaxy Z Fold3 zbývá pouhých 5 dní. Nepřekvapí proto, že winfuture.de zveřejnil kompletní specifikace a my se můžeme podívat například i na rozměry chystané novinky.

  • rozměry: 158,2 × 128,1 × 6,4 mm, zavřený stav 158,2 × 67,1 × 14,4 mm
  • hmotnost: 271 gramů
  • displeje: 7,6" 2 208 × 1 768 px; 6,2" 2 260 × 832 px
  • hardware: Snapdragon 888, 12 GB RAM, až 256 GB interní paměť
  • zadní fotoaparáty: 12 (OIS) + 12 (ultraširokoúhlý) + 12 (teleobjektiv, OIS) Mpx
  • čelní fotoaparáty: 4 Mpx (pod displejem), 10 Mpx
  • zvýšená odolnost: IPx8

Aktualizováno 3. 8. 2021

Evan Blass na Twitteru zveřejnil pravděpodobné ceny Galaxy Z Fold3. Můžeme vidět, že verze se základním 128GB úložištěm by měla stát 1 899 eur, což je zhruba 48 tisíc korun. Existovat má i 256GB verze, jejíž cena povyroste na 1 999 eur, tedy necelých 51 tisíc korun.

Aktualizováno 13. 7. 2021

Dnes se objevila informace z FCC, která hovoří o podpoře vylepšeného stylusu S Pen Pro. Ten Samsung původně představil již v lednu společně s Galaxy S21 Ultra, avšak nikdy jej neuvedl do prodeje. Nyní se zdá, že nadešel jeho čas, neboť se na FCC objevil seznam podporovaných telefonů, kde kromě Galaxy S21 Ultra figuruje například i očekávaný Galaxy Z Fold3. Stylus S Pen Pro podporuje Bluetooth LE, zvládá funkci Air Actions a má rovněž integrovanou 100mAh baterii. Je také výrazně větší než klasický S Pen.

Aktualizováno 12. 7. 2021

Již za necelý měsíc dorazí další generace skládacích Samsungů, mezi nimi také model Galaxy Z Fold3. Ten se nyní objevil na čínském certifikačním úřadě TENAA, o čemž informuje myfixguide.com. Dozvěděli jsme, že se rozměry výrazněji nebudou měnit. Mírně však klesne tloušťka zařízení.

Samsung Galaxy Z Fold3 Samsung Galaxy Z Fold2
rozměry 158,2 × 128,1 × 6,4 mm 159,2 × 128,2 × 6,9 mm

Aktualizováno 7. 7. 2021

Samsung Galaxy Z Fold3 by se měl představit 11. srpna. Jeho podoba je rovněž velmi dobře známa a utvrzuje nás v tom i nejnovější únik od @UniverseIce. Dočkali jsme se oficiálně vypadajícího renderu, na kterém je vidět celé zařízení. Podstatné však je, že na vnitřním ohebném displeji chybí průstřel pro čelní kamerku. Naopak je patrné místo, kde by čelní fotoaparát měl být schován pod displejem.

Samsung Galaxy Z Fold3

Aktualizováno 30. 6. 2021

Podoba očekávaného Samsungu Galaxy Z Fold3 není žádným tajemstvím. Definitivně ji stvrzuje únik tiskových renderů od 91mobiles.com. Podívat se můžete na tři různé barevné varianty. Skládat budete moci zelený, černý a bílo-růžový telefon.

Samsung Galaxy Z Fold3

Aktualizováno 25. 6. 2021

Evan Blass aktuálně zveřejnil nejnovější fotografii se Samsungem Galaxy Z Fold3, na čemž by nebylo nic zvláštního. Podezřelé však je, že telefonu chybí čelní fotoaparát schovaný pod displejem. Obě čelní kamerky využívají průstřel v displeji. Je tak možné, že se Samsung nakonec rozhodl jinak a náročnou technologii odložil pro budoucí modely. Spatřit naopak můžeme stylus, který dle popisu bude určen přímo pro řadu Galaxy Fold.

Samsung Galaxy Z Fold3

Aktualizováno 4. 6. 2021

Samsung Galaxy Z Fold3 má, jakožto první model jihokorejského výrobce, nabídnout jeden fotoaparát schovaný pod displejem. Konkrétně má jít o fotoaparát na vnitřním ohebném displeji. Prozatím však zůstávaly otázky, jak se technologie nakonec povede. Je velmi těžké zachovat kvality displeje a nezbytnou propustnost světla pro fotoaparát. Známý únikář vystupující pod přezdívkou @IceUniverse nyní přinesl informaci, že Samsung technologii posune výrazně kupředu a jeho řešení fotoaparátu pod displejem má nabídnout o 40 % lepší propustnost světla ve srovnání s konkurencí. Tou se myslí zřejmě ZTE AXON 20 5G, které je jediným telefonem s čelním fotoaparátem pod displejem.


Aktualizováno 3. 6. 2021

Známý informátor Roland Quandt na Twitteru uvedl, že výroba klíčových komponent pro budoucí Samsung Galaxy Z Fold3 byla zahájení prvním červnovým dnem. V praxi to znamená, že oficiální představení nebude nijak vzdáleno a dočkáme se jej v průběhu dvou, maximálně tří měsíců. To mimochodem odpovídá dřívějším spekulacím.

Aktualizováno 11. 5. 2021

Pomalu se nám poodkrývají informace o všech fotoaparátech, které Samsung Galaxy Z Fold3 má nabídnout. Uživatel @FronTron zveřejnil specifikace fotoaparátů. Na zadní straně bude tradiční sestava tří 12megapixelových snímačů. Půjde o klasický fotoaparát, ultraširokoúhlý objektiv a zřejmě teleobjektiv s trojnásobným přiblížením. Na vnějším displeji má být v průstřelu 10megapixelová selfie kamerka Sony IMX374. Nakonec možná nejzajímavější bude fotoaparát ukrytý pod vnitřním skládacím displejem. Půjde o 16megapixelovou selfie kamerku IMXx71


Aktualizováno 3. 5. 2021

Poprvé se můžeme na Samsung Galaxy Z Fold3 podívat, jelikož došlo skrze weibo.com k úniku propagačních materiálů. Na nich vidíme například i to, že Fold3 bude prvním Samsungem nabízejícím čelní fotoaparát schovaný pod displejem. Samsung také zřejmě zapracuje na konstrukci, která se nyní kompletně zavře a mezi jednotlivými díly nebude žádná mezera.

Samsung Galaxy Z Fold3

Aktualizováno 20. 4. 2021

Podle nejnovější certifikace čínského úřadu, na kterou upozornil myfixguide.com, vstupují přípravy ohebného Galaxy Z Fold3 do poslední fáze. Zařízení by mělo nabídnout baterii o kapacitě 4 275 mAh rozdělenou do dvou částí o velikostech 2 215 a 2 060 mAh. Snížení kapacity baterie oproti Galaxy Z Fold2 má mít na svědomí zmenšení celkových rozměrů novinky. Spekuluje se také o zvýšené odolnosti a podpoře chytrého pera S Pen.

Aktualizováno 15. 4. 2021

Již delší dobu se spekuluje o tom, že skládací Samsung Galaxy Z Fold3 by měl nabízet podporu S-Pen. Jihokorejský výrobce totiž jeho dostupnost postupně rozšiřuje a podpora se již objevila u Galaxy S21 Ultra. Nejnovější informace news.naver.com však naznačují, že se Samsung potýká se zásadním problém, kterým je místo, kam stylus dát. Původně se počítalo, že jej bude možné schovat do těla zařízení. Údajně se však ukazuje, že prostor pro stylus již nebude. Jako pravděpodobnější se jeví možnost doplňkového příslušenství, kdy bude S Pen fungovat externě, případně pro něj bude místo například v originálních pouzdrech.

Flipové pouzdro Clear View s perem S Pen
Podoba stylusu S-Pen pro Galaxy S21 Ultta

Aktualizováno 13. 4. 2021

Po dvou měsících o sobě opět dává vědět chystaný Samsung Galaxy Z Fold3, a to skrze thelec.kr. Nová zpráva potvrzuje nasazen moderních panelů LTPO s fotoaparáty schovanými pod displejem. Nebude chybět podpora pera S-Pen a očekává se drobné snížení kapacity baterie ze 4 500 mAh na 4 380 mAh. Díky tomu se mají zmenšit celkové fyzické rozměry a nepatrně také displej ze 7,6" na 7,55". Ohledně data představení se nyní hovoří o červenci, což nijak zvlášť nevybočuje ze dřívějších spekulací.

Aktualizováno 10. 2. 2021

Server sammobile.com přinesl další informace týkající se příští generace Samsungu Galaxy Z Fold3. V pořadí třetí telefon má nést kódové označení SM-F926 a nabídne minimálně 256GB interní paměť. Nové skládací zařízení bude nabízet Android 11 a údajně nadstavbu One UI 3.5. Půjde tedy o další vývojový stupeň prostředí od Samsungu, což naznačuje, že telefon bude představen nejdříve zkraje druhé poloviny roku 2021. A to odpovídá dřívějším spekulacím.

Aktualizováno 7. 12. 2020

Příští generace Samsungu Galaxy Z Fold by měla přinést spoustu změn. Již delší dobu se hovoří o přítomnosti S-Pen a dokonce i o čelním fotoaparátu pod displejem. Nově se však dozvídáme o jedné nepříliš vítané změně. Hovoří o ní thelec.net a týká se vnějšího displeje. Samsung jej údajně opět zmenší, a to dokonce jen na 4 palce. Tím by byl vůbec nejmenší v historii řady Fold. První Galaxy Fold měl 4,6palcový a druhá generace aktuálně disponuje 6,2palcovým vnějším panelem.

Aktualizováno 25. 11. 2020

Jihokorejský server ajunews.com přináší nové informace o ohebném modelu Galaxy Z Fold3. Ten by měl údajně dorazit v červnu příštího roku a konečně by měl nabídnout podporu chytrého pera S Pen. S ohledem na velikost obrazovky v rozevřeném stavu bude pro mnohé uživatele zaměřené na produktivitu podpora S Pen vítaným doplňkem.


Výrobce si také údajně dokáže poradit s odolností ohebného skla tak, aby pero nezanechalo na povrchu obrazovky stopy. Zamezit by tomu měla druhá generace Ultra Thin Glass. Zároveň bychom se měli dočkat premiéry selfie kamerky umístěné přímo pod obrazovkou, displej tak nebude hyzdit žádný výřez či průstřel. Všechny tyto nové technologie se jistě podepíší také na ceně, která by tak podle nás mohla být mezigeneračně podstatně vyšší a hravě přesáhnout hranici 50 tisíc korun.

Původní informace z 3. 11. 2020

Server nl.letsgodigital.org zveřejnil podrobnosti o v dubnu podaném patentu Samsungu, který odhaluje možnou podobu další generace ohebného zařízení. Hypotetický Galaxy Z Fold3 by měl nadále konstrukci známou od současné generace, avšak novinkou by bylo zakomponování dotykového stylusu S Pen, který je neodmyslitelnou součástí řady Galaxy Note.

Samsung Galaxy Z Fold3

S Pen by měl být dle patentu umístěn v pravém dolním rohu a s jeho pomocí by pracovní využití ohebného telefonu bylo ještě mnohem vyšší. Technologickým problémem pro výrobce bylo, jak bude stylus korektně fungovat v místech, kde se displej ohýbá. Samsung však údajně nasadí technologii AES, která nevyžaduje digitalizátor, S Pen by tak měl korektně fungovat i na ohebném displeji. Toto řešení je nicméně dražší, možná právě proto Samsung s nasazením S Pen do řady Fold poněkud váhal. V příštím roce bychom se však u Galaxy Z Foldu3 již mohli dočkat.

Diskuze ke článku
Insei Eppeli
Insei Eppeli
To je jen dobře. Hlavní prodeje bude dozajista tvořit řada eS. Kdežto u tak okrajového (ne co do důležitosti v očích firmy Samsung, ale poptávky, respektive zájmu) zařízení, je méně rizikové zavádění nových technologií, které běžné užívání, přece jen odzkouší lépe, než interní testy. Aby se pak ona zpětná vazba z řad uživatelů, mohla promítnout do takového vylepšení dané technologie, aby se řada eS (nejspíš tvořící páteřní prodeje) s jejím zavedením do ní, nemusela tolik potýkat s "porodními bolestmi".
Záleží na přístupu Samsungu, co vše vlastně vidí, a to jak v momentální tak i s ohledem na budoucnost přidané hodnotě, v řadě Fold.
Je to smělý přístroj, nesoucí na sobě jak očekávání tak schopnost snést různé obavy = velmi to s pohledu firmy "praktická, z pohledu zákazníka nepraktičnost" :)
Petr Kropáč
Petr Kropáč
Jakožto uživatel Z Foldu 2 někdy od půlky září 2020 tyto kroky vítám. Již dvojka je pro mě dostatečným nástupcem po Noutech které jsem do teď měl (2,3,4,8 a 10+). S-pen bude topovka ve Foldu.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Sice hezké 6.4mm ale baterie pokles kapacity a tím pádem čekám horší výdrž.. Proč nemohli udělat 5020 jako má Xiaomi.. 🤔
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Stylus bude us only..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze