Ovládání automobilu přes smartphone? Land Rover již vše testuje

Chytrý mobilní telefon a automobil spolu dnes souvisí den ode dne více. Jednotlivé automobilky se předhánějí, co nabídnou, a to, že palubní displej ve vozech je důležitý, ukazuje i fakt, že své systémy mají giganti, jako je Apple a Google. Ovšem netradiční věc ukázala automobilka Land Rover. Co byste řekli na možnost řídit auto pomocí smartphonu?

Chytré mobilní telefony a infotainment automobilů se stále více a více sbližují. Ať už se zpočátku jednalo propojení telefonu za účelem přehrávání hudby, přijímaní hovorů přes možnost čtení oblíbených internetových stránek na palubě automobilu až po kontrolu vozu, zda jsme ho zamkli, kde se nachází a tak dále. Následovat může už jen snad ovládání vozu přes náš chytrý telefon, což automobilka Land Rover již testuje.

Automobilky se předhánějí, kdo nabídne nejvíce chytrých asistentů, kteří nám mají co nejvíce zpříjemnit čas za volantem a většinou mají také bezpečnostní hledisko. Automobilka Land Rover teď trochu vybočila z řady. Testuje totiž ovládání vozu pomocí chytrého telefonu. Ovládat vůz můžete až do vzdálenosti 10 metrů od automobilu a do maximální rychlosti 6,4 km/h. Britská automobilka vlastněná indickou společností Tata Motors tvrdí, že technologie by mohla být užitečná například při vyjíždění z úzkého parkovací místa, kdy nasednout na místo řidiče a neodřít vedle zaparkovaný vůz je občas oříšek.

Otázkou zůstává forma bezpečnosti. Ve chvíli, kdy automobil můžeme ovládat přes náš telefon, je velmi pravděpodobné, že při malém zabezpečení a následném odcizení telefonu není náš vůz v bezpečí. Možnost hackerského útoku za účelem získat náš vůz nemusíme ani zmiňovat. Každá mince má dvě strany a bude celkově zajímavé, jak se se systémem automobilka Land Rover popasuje a kdy se ho dočkáme v běžné sériové nabídce.

Zdroje: arstechnica.com, newsroom.jaguarlandrover.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze