Otestovali jsme zpomalená videa Samsungu Galaxy S9+

16
Otestovali jsme zpomalená videa Samsungu Galaxy S9+
  • Nové Samsungy Galaxy S9 nabízejí superzpomalený záznam videa
  • V HD rozlišení se snímkovací frekvence vyhoupne až na 960 FPS
  • Samotné ovládání záznamu je však trošku nepohodlné

Záznam zpomalených videí najdete v takřka každém dnešním chytrém telefonu. V drtivé většině případů se však nedočkáte nijak valné kvality. Postupně však přichází změna. Například v loňském roce ji načalo japonské Sony se svými videi s 960 snímky za vteřinu. Nyní se přidává také Samsung s řadou Galaxy S9. V nedávno představených telefonech se můžete těšit na superzpomalená videa v HD rozlišení při 960 snímcích za vteřinu. Délka záznamu činí pouze 0,2 vteřiny, avšak při běžném přehrání trvá tato část 6 vteřin.

Samsung Galaxy S9+

Jak se k videím dostanete?

Vše se odehrává skrze aplikaci fotoaparátu, kde se jednoduše přepnete do režimu „Superpomalý“. V něm je následně nastaven nativně automatický režim, který má za úkol hlídat nahrávanou scénu a záznam včas extrémně zpomalit. Může jít o jednorázové zpomalení, nebo jich lze pořídit až 20 krátce po sobě. Tento režim se snaží působit velmi chytře, avšak v praxi z něj příliš radost mít nebudete. Základem je zobrazený čtverec na displeji, do kterého se pohybující objekt musí dostat. V daný moment by měl telefon začít nahrávat zpomalené video. Bohužel se tak velmi často neděje a vy tak jen spláčete nad výdělkem. Velký problém představuje nedostatek světla, kdy telefon objekty jednoduše nevidí.

Samsung Galaxy S9+
Režim Superpomalý a nastavený automatický režim

Naštěstí Samsung nezapomněl ani na ruční režim, který na první pohled funguje tak, jak očekáváte. Spustíte záznam videa a následně dalším tlačítkem záznam zpomalíte. A pak klidně znovu a znovu, dokud nenasbíráte 20 zpomalených záběrů v jednom videu. O jejich počtu vás telefon průběžně informuje. Lze jednoznačně říci, že manuální režim je mnohem lepší a snáz pořídíte kýžené záběry. Ani zde to však není na jedničku s hvězdičkou. Zejména v počátcích si musíte navyknout na to, kdy telefon začne nahrávat zpomaleně. Ideální okamžik lze totiž snadno promeškat.

Samsung Galaxy S9+
Režim Superpomalý a nastavený manuální režim

Ukázkové záběry

Výsledná zpomalená videa, pokud se alespoň trochu povedou, vypadají dobře. Zejména pak na displeji telefonu s nimi uděláte parádu. Malý displej totiž skryje citelné nedostatky HD rozlišení. V případě, že testovací video pustíte alespoň na zobrazovači notebooku, spatříte už nedokonalou ostrost. Naopak musíme vyzdvihnout velmi dobrou práci stabilizace obrazu. Ta se velkým dílem podepisuje na výsledném efektu.

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

Zábavné doplňky

Natočili jste zpomalené video, povedlo se. Hurá. Líbí se vám a nadšení vzbudilo i u vašich přátel. Říkáte si, že to stále ještě není ono? Máte podobné smýšlení jako lidé v Samsungu.

S videi si můžete ještě dále hrát. Stačí zavítat do galerie a zobrazit detaily o zpomaleném videu. Zde si lze videa prohlédnout například pozpátku nebo ve speciální smyčce. Okamžitě lze tyto záběry exportovat do GIF animace, kterou lze následně mnohem snáz sdílet. Jihokorejský výrobce si je dobře vědom síly sociálních sítí. Níže se podívejte, jak takové animace mohou vypadat.

Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

Zhodnocení

Na zpomalená videa jsme se samozřejmě těšili. Když se povedou, vypadají velmi působivě. Samsung však mohl zapracovat na ovládání samotného režimu záznamu a zcela určitě lépe promyslet automatický režim, který vás dokáže přivést k šílenství. Naopak se nám líbí kvalita videa, zde především jeho stabilita. S ostrostí je to už horší, ale stále se předpokládá, že zpomalená videa budete sdílet s přáteli skrze telefony. Je proto příjemné, že lze videa lusknutím prstu proměnit v animaci a tu sdílet. Na druhou stranu je nutné připomenout, že o další krok napřed bude Sony, které u modelu Xperia XZ2 nabídne takto zpomalená videa při Full HD rozlišení. Do chystané podrobné recenze budeme samozřejmě připravovat více ukázkových záběrů.

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
Diskuze ke článku
Petr
Zpomalení pěkný, ale celková kvalita videa je hodně špatná. Původně jsem S9 chtěl, ale po srovnání fotek s Pixelem a teď tohle mě to teda vůbec nepřesvědčilo.
jef
pěkný. na telefon sakra dobrý.
ANO
Ja to mam na 23" monitoru a za me teda hodne dobre! Skoda jen tech 0.2s, kdyby to bylo, at nezeru, aspon 2-5s, tak by to bylo pouzitelne. Ale takhle si lagroid lagne a mate po zaberu, kdyz nekliknete s predstihem a 0.2s uz moc predstihu nenabizi:) Ale fotak urcite dobry. Ja uz jsem asi uplny degen, puvodne jsem neuvazoval po windows o nicem jinem nez iphonu, ale ja bych si asi i ten lagroid dneska koupil:( Videl jsem porovnani S9+ a Xka a v tom lagroidu je ten fotak o parnik lepsi.
Jj
Sprostě okopírována funkce od sony, též neví co by roupama mohli ještě obšlehnout ..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze