Otestovali jsme fotoaparát LG G6: titul z toho (zatím) nebude

28
Otestovali jsme fotoaparát LG G6: titul z toho (zatím) nebude
  • G6 je aktuálně nejvyšší model LG
  • Jeho předchůdce byl jedním nejlepších fotomobilů na trhu
  • Hlavní roli opět získal duální fotoaparát s širokoúhlým záběrem
  • Novinka svými výsledky zatím zaostává za konkurencí

Na testování nového LG G6, které bylo představeno na letošním veletrhu MWC v Barceloně, jsem se velmi těšil. Nejen proto, že mne už v Barceloně tento model velmi zaujal, ale především kvůli mým zkušenostem s předchozím modelem LG G5.

Ten by asi vyhrál soutěž o největší fiasko roku 2016, kdyby ho těsně před koncem roku nepřekonal Samsung a jeho Galaxy Note 7 s překvapením, jedno prvenství mu však již nikdo nevezme – byl to podle mnoha ten nejlepší fotomobil, který se vloni dostal na trh. Je tedy jasné, že nastupující LG G6 má laťku nastavenou hodně vysoko.

Telefon LG G6 zapůjčila Alza.cz, kde jej můžete také zakoupit.

Širokoúhlý záběr podruhé

Než se dostaneme k samotným fotografiím, řekněme si něco o fotografickém hardwaru LG G6. Stejně jako jeho předchůdce, tak i model G6 spoléhá na dvojici fotoaparátů s rozdílnými čočkami. Jeden nabízí klasickou čočku se záběrem 71° a světelností f/1.8, druhý pak širokoúhlou se záběrem dokonce 125°, ale světelnost poklesla na f/2.4. To je zatím téměř totožné s loňským modelem, ale vylepšení jsme se dočkali u samotných čipů. Zatímco vloni měl jeden fotoaparát 16 a druhý pouze 8 Mpx, u modelu G6 výrobce použil dva totožné 13Mpx fotočipy s velikostí 1/3,06".

Prostředí aplikace fotoaparátu

Bohužel jsme přišli o laserové ostření a máme zde pouze klasické PDAF (Phase Detection Auto Focus), nicméně ostření funguje stále velmi dobře a naopak musím pochválit například vícebodové ostření (až devět bodů). Přibyla také funkce sledování objektu, což oceníte především při natáčení videa a nesmí samozřejmě chybět ani duální LED přisvětlení.

Aplikace nabitá funkcemi

Na aplikaci fotoaparátu LG od loňského modelu vcelku zapracovalo a musím uznat, že vypadá o poznání moderněji a je trochu přehlednější. Přesto je však tak moc napěchovaná funkcemi, že si budete muset nějaký ten den zvykat na všechny možnosti, které vlastně máte. Ze začátku se vám tak třeba stane, že se proklikáte k nějaké super funkci a když ji hledáte za hodinu, tak už tam není. Ale jak jsem řekl, chce to jen zvyknout si.

Prostředí aplikace fotoaparátu v režimu čtverce

V aplikaci si můžete nastavit například rozlišení fotografie a videa, poměr stran (1:1, 4:3, 16:9, 18:9), časovač, hlasovou spoušť, nejrůznější efekty a samozřejmě mnoho fotografických režimů. Z těch vyjmenuji například speciální režim pro focení jídla, 360° panorama nebo slow-motion s rozlišením HD 720p s rychlostí 120 FPS.

Smeknutí imaginárního klobouku si však LG zaslouží za plně manuální režim, a to nejen pro focení, ale dokonce i nahrávání videa!

Velký důraz kladlo LG na displej s poměrem stran 18:9, neboli 2:1. Díky tomu je možné jej rozdělit na dva stejně velké čtverce a těží z toho například fotoaparát. Lze tak například na jedné půlce displeje fotit a na druhé hned prohlížet výsledek nebo udělat koláž ze 4 různých fotek. Zajímavá je také funkce vodícího snímku, kdy si nastavíte jeden obrázek jako poloprůhledný a podle něj pak můžete vyfotit něco dalšího.

Manuální režim fotoaparátu

Smeknutí imaginárního klobouku si však LG zaslouží za plně manuální režim, a to nejen pro focení, ale dokonce i nahrávání videa! Nejenže si můžete nastavit vše od vyvážení bílé, ISO, nastavení expozice nebo čas závěrky, ale také třeba manuálně ostřit. Vidíte také všechny ostřící body, vodováhu nebo histogram a u nahrávání videa dokonce oba zvukové kanály včetně ovládání redukce šumu nebo zesílení. Nejeden fotografický nadšenec si zde jistě najde svoje.

Testovací fotografie

Teorii máme za sebou a vrhněme se tedy do praxe. S LG G6 jsem nafotil mnoho testovacích fotografií a o některé z nich se s vámi podělím. Všechny fotografie jsou focené v plně automatickém režimu, poměr stran jsem zvolil 18:9 (především kvůli displeji), ale výchozí je 4:3. Začneme tou nejběžnější situací pro focení, kterou je jistě slunečný den.

Fotografie za slunečného dne z exteriéru (klikněte pro plné rozlišení)

LG G6 v tomto ohledu podává velmi rozporuplné výsledky. Pochválit musím velmi dobrý dynamický rozsah, což je zásluha hlavně automatického HDR (lze vypnout) a celkově se mi líbí také kresba a barvy fotografií. Problém je však v tom, že barvy jsou hezké jenom na oko, protože ve skutečnosti jsou výrazně přesaturované. Asi nejhorší je však rozmazání některých fotografií, které se objevuje až nepříjemně často. Všimnete si ho především na okrajích a také v pravé horní části snímku – například strom s červenými listy na snímku s cedulí restaurace.

Porovnání fotografií pořízených vždy pomocí klasického a poté širokoúhlého fotoaparátu

V galerii výše jsem se zaměřil především na porovnání klasických a širokoúhlých snímků a zde musím přiznat, že se mi tato kombinace duálního fotoaparátu opravdu hodně líbí. Fotografie pořízené pomocí širokoúhlé čočky se záběrem 125° vám umožní zachytit mnohé scény tak, jako nikdy předtím. Pochválit musím minimální zkreslení a dobrou úroveň detailů. Na fotografii tulipánů si však opět můžete všimnout rozmazání, které jsem zmiňoval v předchozím odstavci.

Makro snímky jsou opravdu velmi dobré, a to včetně rozmazání pozadí

S čím si LG G6 poradilo opravdu skvěle, jsou makro snímky. Už G5 je měl zvládnuté skvěle a G6ka v tomto trendu pokračuje. Snímky jsou krásně ostré, plné detailů a velice dobrý je také bokeh efekt (rozmazání pozadí). Na poslední fotografii si můžete všimnout, že novinka si dobře poradí také s focením makra s pomocí LED přisvětlení, při slabším osvětlení a bez blesku však dokáže některé detaily nepěkně slít dohromady.

iPhone 7 vs. LG G6

V předchozí galerii jste si možná všimli výrazně rudo-fialového květu, který svou barvou trochu nezapadá mezi ostatní. To je totiž jeden z příkladů, kdy LG G6 opravdu výrazně přesaturuje barvy a výsledek je někdy opravdu extrémní. Pro porovnání se můžete podívat na snímek výše, kde je stejná scéna zachycená pomocí iPhonu 7 a poté LG G6. Myslím, že není třeba zdůrazňovat, že iPhone 7 zachytil barvy mnohem věrněji než LG, které naopak tento snímek vyloženě zkazilo. A přichystal jsem pro vás ještě fotografií, na kterých můžete porovnat výsledek LG G6 s iPhonem 7 od Applu.

Porovnání fotografií z LG G6 (první) a Apple iPhone 7 (druhá)

Fotografie výše jsou pořízené v maximálním rozlišení v poměru stran 4:3. Všimněte si, že iPhone volí mnohem decentnější barvy, které se výrazně více blíží realitě. Zejména u první fotografie je patrné, že zatímco LG G6 barvu trávníků prakticky sjednotilo, iPhone zachoval různé barevné fleky, které na trávníku skutečně byly. Podrobné porovnání s hlavní konkurencí pro vás také chystáme v samostatném testu.

Horší světelné podmínky

A jak je na tom LG G6 při focení v horších světelných podmínkách? Nejprve si prohlédneme snímky z interiéru, pak se podíváme na práci s bleskem a nakonec také nějaké večerní snímky.

Fotografie z interiéru jsou hodně závislé na dostatku světla

Při focení v interiéru je naprosto klíčový dostatek světla. Jakmile je totiž osvětlení jen trochu slabší, LG G6 dokáže snímek opravdu hodně pokazit digitálním šumem. Hranice mezi dobrými a špatnými podmínkami je tady velmi tenká, a proto bych možná doporučil fotit v interiéru s bleskem i při relativně dobrém světle.

Ukázka práce s přisvětlovací duální LED, která svým výkonem překvapila

Přisvětlovací LED totiž podává velmi dobrý výkon a dokáže bez potíží osvětlit i větší místnost. Dokonce ani větší vzdálenost ji nedělá problémy a mnoho tmavých scén tak dokáže citelně vylepšit. Jediná výtka směřuje k ostření, které je ve spolupráci s LED docela pomalé a tady je asi nejcitelnější odstranění laserového ostření, o kterém jsem mluvil na začátku.

Večerní snímky trpí opravdu vysokou hladinou digitálního šumu

Poslední sada fotografií je vyloženě večerní a za špatného osvětlení. Dokonce se mi podařilo zachytit tutéž scénu za světla a pak znovu po setmění (první dvě fotografie), takže se nabízí přímé porovnání. Snímky jsou opravdu hodně zašuměné a můžete si všimnout také nekonzistentní ostrosti v různých místech fotografie, což je trochu škoda.

Závěr? Na titul to nebude... Zatím

Během prvních několika dnů s LG G6 jsem se hodně zaměřil právě na fotografie. Kolem a kolem musím říct, že LG G6 nepodává úplně spolehlivé výsledky. V některých případech dokáže opravdu překvapit, jindy však fotografii dokáže úplně pokazit. Ať už se bavíme o saturaci barev nebo ostrosti snímků. Právě spolehlivost je něco, co uživatelé tolik oceňují například u iPhonu. Ten není úplně nejlepším fotomobilem, ale podává velmi dobré výsledky za všech okolností a je na něj spolehnutí.

Tento pocit jsem u LG G6 zatím neměl a vždy jsem během focení musel dávat pozor, co a jak vlastně fotím a jaká je výsledná fotka. Podívejte se například na fotografie výše – několik snímků za sebou a ani jeden není ostrý, a to i přesto, že světlo nebylo vůbec špatné. Naopak pochvalu si LG určitě zaslouží za skvěle zpracovanou aplikaci a především perfektní manuální režim, který lze využít také u videa.

Všechny testovací fotografie z nového LG G6 včetně EXIF informací apod. naleznete také na mém Flickr účtu.

Navíc si myslím, že problémy s barvami a ostrostí jsou především softwarového rázu a LG je třeba dokáže ještě trochu doladit. Aktuálně jsem však z výsledků spíše trochu zklamaný. Možná to bylo velkým očekáváním, které jsem na telefon kladl kvůli předchozím skvělým zkušenostem s G5? Možná ano...

Telefon LG G6 zapůjčila Alza.cz, kde jej můžete také zakoupit.

Technické parametry LG G6

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostduben 2017, 20 490 Kč
Diskuze ke článku
Ok
Ta nová galerie neskutečně pomalá na telefonu a kolikrát ani nenačte fotku.
Vestor
Ta vaše galerie je naprosto šílená. Zdá se, že napřed si do zásoby načítá všechny fotky v maximálním rozlišení a pak teprve ukáže první z nich. Půl minuty koukám na černý čtvereček, zatímco prohlížeč chroupá naplno data 20 mbps. Mám rád když si můžu fotky prohlédnout napřed rychle v menším rozlišení a pak si ty vybrané sám otevřít naplno. Ne že dostanu napůl komprimovaného zmetka, na kterého musím ještě hodinu čekat než se načte
Jakub
Teda jsem až překvapen... Jestli nezkresluje ta galerie, tak ty fotky jsou vážně divný. Hlavně ty neostré okraje a šum. To se mi jinak G6 jako telefon nejvíce líbí.
Bude nějaké srovnání fotoaparátů top modelů? Kdyby to bylo možné a někdo testoval zrovna Creators na L950, tak bych rád viděl porovnání, jako starší model.
Pesedm
Nejlepší fotomobil bude S8 na ten je redakce zatížená.
Na druhém místě bude nová NOKIA 3310

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze