OS Android v lednu: vládne Gingerbread, ICS má 1%

S železnou pravidelností se dozvídáme, jak si vedou jednotlivé verze operačního systému Androidu. V nejnovějším vydání se i nadále potvrzuje dominance verze 2.3 Gingerbread. Na vzestupu nicméně je i nejnovější Ice Cream Sandwich.

Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem

První místo bez větších problémů opět obhájil Gingerbread. Ten navíc i nadále rostě a v lednu si z celkového koláče ukousl bezmála 59 %. Nejde však o nic překvapivého, protože na této verzi běží aktuálně většina prodávaných telefonů a nová přibývají. Mezi nová zařízení patří i telefony představené na CES 2012, neboť i ta stále běží na verzi 2.3 Gingerbread. Za nárůstem stojí i modely LG, které dostávají aktualizaci na Gingrebread.

Druhou příčku okupuje verze 2.2 Froyo. Ta již pomalu ale jistě vyklízí své pozice a její podíl po dlouhé době spadl pod 30 %. Podobný trend bude následovat i v dalších měsících, neboť nové telefony už nabízejí novější verze a většina starých modelů již byla aktualizována na vyšší verzi.

Podíly verzí OS Android

Verze Označení Podíl v lednu Změna podílu
Android 1.5 Cupcake 0,6% 0%
Android 1.6 Donut 1% -0,1%
Android 2.1 Eclair 7,6% -0,9%
Android 2.2 Froyo 27,8% -2,6%
Android 2.3 Gingerbread 58,6% 3,7%
Android 3.0 Honeycomb 0,1% 0%
Android 3.1 1,4% -0,1%
Android 3.2 1,9% 0,2%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 1% 0,4%

Na třetím místě se ještě udržela postarší verze 2.1 Eclair, která však ztratila další procentní bod. Důvody zisku ještě bezmála 8 % podílu hledejme u levných neznačkových tabletů, nebo u starších Sony Ericsson Xperia X10 mini a X8. Již brzy se však i verze Eclair odporoučí mezi umírající dvojici 1.5 Donut a 1.6 Cupcake.

Svého vrcholu zřejmě dosáhl tabletový Android 3.x Honeycomb. Od prosince 2011 si připsal nárůst pouze o 0,1 %. Ačkoliv se tedy tablety s Androidem rozšiřují, stále jich není tolik. Většího rozmachu se „trojkový“ Android zřejmě nedočká, protože většina tabletů již brzy přejde na nový Android 4.0.

Podíly verzí OS Android

A právě Android 4.0 Ice Cream Sandwich jsem si nechal na závěr. Aktuálně dosáhl 1 % podílu, což představuje nárůst o 0,4 %. Nejde o nijak dech beroucí číslo, ale musíme si uvědomit, že prozatím jej má pouze jeden telefon na trhu – Samsung Galaxy Nexus.

TIP! Přečtěte si také, jak si Android vedl v prosinci.

Vývoj v příštích týdnech je celkem jasný. Nadále poroste podíl verze 2.3 Gingerbread a to na úkor všech starších verzí. Nárůst už ale nebude tak výrazný, protože již brzy začnou první modely přecházet na verzi 4.0, kterou teprve čeká ten největší rozmach.

Zdroje: androidcentral.com, developer.android.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze